Εκθεση σοκ για μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα- Θα φθάσει το 10,3% το β΄τρίμηνο του 2020

Υφεση έως και 6% φέτος αναμένει η HSBC για την Ελλάδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
χρηματιστήριο

Ύφεση έως και 6% φέτος αναμένει η HSBC για την Ελλάδα, η οποία θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη της τάξης του 5,8% το 2021. Η ύφεση στο β’ τρίμηνο θα αγγίξει το 10,3%, ενώ στο γ’ τρίμηνο θα φτάσει το 8,8%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γίνει έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ από πάνω από +3,5% πέρυσι. Τουλάχιστον για το τρέχον έτος, ωστόσο, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί κατά τη βρετανική τράπεζα στο 191,8% φέτος από 176,1% το 2019, η ανεργία θα βρεθεί στο 19,4% από 17,3% πέρσι, ενώ σημαντικό θα είναι και το "χτύπημα" στις επενδύσεις οι οποίες είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν το 2019 και συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα σημειώσουν μείωση 6,8% φέτος από ανάπτυξη 4,6% πέρσι. Ο κλάδος που θα επηρεαστεί το περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός, ενώ έντονες διαταραχές θα βιώσουν η ναυτιλία και ο μεταποιητικός τομέας.

Όπως σημειώνει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται για την Ελλάδα. Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες εισαγωγές λόγω της πολύ έντονης αύξησης των επενδύσεων, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,9% το 2019 για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Το 2019 ήταν επίσης ένα έτος-ρεκόρ για τις ξένες άμεσες επενδύσεις, με την κυβέρνηση να συνεχίζει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων. Οι δείκτες εμπιστοσύνης ξεκίνησαν το έτος έντονα, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να φτάνει σε υψηλό 20 ετών τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση παρέμεινε δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και στο ξεπάγωμα των επενδυτικών σχεδίων και έθεσε έναν φιλόδοξο και όχι εντελώς μη ρεαλιστικό, στόχο ανάπτυξης 4%.

Ωστόσο, όπως είχε υπογραμμίσει η HSBC και σε πρόσφατη έκθεσή της, ο κύριος κίνδυνος για τις προοπτικές ανάπτυξης ήταν το ξέσπασμα του COVID-19. Πράγματι, αυτό συνέβη, παρά τα σχετικά χαμηλά κρούσματα. Η κυβέρνηση επέβαλε όλο και πιο σκληρά μέτρα περιορισμού και από τις 23 Μαρτίου, η χώρα είναι σε σχεδόν πλήρες lockdown.

Ο κλάδος που θα επηρεαστεί το περισσότερο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι ο τουρισμός. Τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ και ο κλάδος συνολικά συμβάλει στο 20% σχεδόν της οικονομίας και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σε διψήφια ποσοστά. Μία μείωση των αφίξεων των τουριστών κατά 50% θα μπορούσαν να αφαιρέσουν από το ΑΕΠ τουλάχιστον 5%, όπως εκτιμά η HSBC.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει σχετικά αργή χρονικά τουριστική περίοδο σε σύγκριση με άλλες χώρες: περισσότερο από το 85% των τουριστών φτάνουν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Οπότε εάν καταργηθούν όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τον Μάιο, όπως αναμένει η HSBC, δεν θα έχει χαθεί σημαντικό μέρος του "παιχνιδιού" στον τουρισμό, αν και ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να ξαναγυρίσουν οι ξένοι τουρίστες στις ελληνικές παραλίες και τα νησιά. Επομένως, ίσως η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού έρθει το 2021.

Όπως τονίζει η HSBC, η πανδημία θα μπορούσε επίσης να πλήξει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών: η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε σε χαμηλά επίπεδα οκτώ μηνών τον Μάρτιο, ενώ οι διαταραχές στα logistics και στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι πιθανόν να πλήξουν τη ναυτιλία και τον μεταποιητικό τομέα (οι δείκτες PMI σημείωσαν πτώση 13,7% στο 42,5 τον Μάρτιο, και θα μπορούσε να ξεπεράσει το χαμηλό του Ιουλίου 2015 του 30,3). Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,0% φέτος (από ανάπτυξη 2,3% που ανέμενε πριν) και στη συνέχεια θα ανακάμψει το 2021, με ανάπτυξη 5,8% (από 2,1% που ανέμενε πριν).

Πιθανοί κίνδυνοι

Η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα ένα μεγάλο χέρι βοήθειας αποφασίζοντας να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP), παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει επενδυτική βαθμίδα, σημειώνει η HSBC και αναμένει από την ΕΚΤ να αγοράσει περίπου 12 δισ. ελληνικά κρατικά ομόλογα, καλύπτοντας το επιπλέον έλλειμμα για το τρέχον έτος λόγω της πανδημίας.

Περισσσότερα στο capital.gr

ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 19:11

Με σύστημα κρατήσεων και μάσκες ετοιμάζεται το Λούβρο να ανοίξει ξανά για το κοινό

Το διάστημα μεταξύ 12ης Μαρτίου και 22ας Μαΐου, στον ιστότοπο του Λούβρου εισήλθαν 10,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ LOCKDOWN 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Παπούτσια νούμερο 75 (!) από τσαγκάρη στη Ρουμανία για να τηρούνται... οι αποστάσεις

Χρειάζεται εργασία δύο ημερών για να φτιιαχτείι ένα τέτοιο ζευγάρι, το οποίο απαιτεί σχεδόν ένα τετραγωνικό μέτρο δέρματος. Η δε τιμή του είναι 500 λέι (115 δολάρια) το ζευγάρι

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 16:11

Απίστευτο: Συναγερμός στην Ινδία από αγέλη πιθήκων που έκλεψε δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό!

Επιτέθηκε σε υπεύθυνο ιατρικού εργαστηρίου και άρπαξε δείγματα αίματος ασθενών που είχαν διαγνωσθεί θετικοί.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 15:52

Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ: 360.000 θάνατοι παγκοσμίως και 5,8 εκατομμύρια κρούσματα - Η πανδημία ανά ήπειρο

Σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:41

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών την περίοδο της καραντίνας

Η "παράπλευρη" θετική συνέπεια του κορονοϊού έχει επισημανθεί από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 14:31

Αστεροσκοπείο: Η καραντίνα έφερε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική

Η μείωση των επιβατικών οχημάτων κατά 70% οδήγησε σε μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 15 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:04

Η "μάχη" του εμβολίου για τον κορονοϊό - Κούρσα ταχύτητας να ετοιμαστεί έως το τέλος του χρόνου

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αισιόδοξες, αλλά προειδοποιούν ότι τα προβλήματα είναι "κολοσσιαία".

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 13:38

Ρωσία: 232 θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία θνησιμότητας

Η Ρωσία κατηγορήθηκε από ΜΜΕ και επικριτές ότι αλλοιώνει τα ποσοστά θνητότητας.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Μαϊ 2020 | 13:18

Ανοίγουν τα σύνορα: Από αυτές τις 29 χώρες θα έρθει το πρώτο κύμα τουριστών στην Ελλάδα από 15 Ιουνίου

Εκτός λίστας Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία. Στους επισκέπτες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος για τυχόν κρούσματα κορονοϊού.

ΕΙΧΑΝ ΛΗΦΘΕΙ 351 ΔΕΙΓΜΑΤΑ 29 Μαϊ 2020 | 12:49
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 11:23

Ερευνα ΕΚΠΑ: Οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοίό

Η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, κατά την περίοδο της επιδημίας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 29 Μαϊ 2020 | 11:16

Κορονοϊός - Ανοσία της αγέλης: Τι έχουν δείξει οι έρευνες αντισωμάτων μέχρι τώρα

Ακόμη και να υπάρξει τελικά ανοσία "αγέλης", μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν από τον κορονοϊό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 11:08