Εκθεση ΤτΕ: Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για το χρέος

Eξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, η ανάλυση που γίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το ελληνικό χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εκθεση ΤτΕ: Το καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για το χρέος

Eξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, η ανάλυση που γίνεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για το ελληνικό χρέος. Στην έκθεση καταγράφονται τρία σενάρια, μεταξύ αυτών ένα το οποίο περιλαμβάνει άνοδο των επιτοκίων δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης και ένα άλλο στο οποίο η χώρα αντί να πετυχαίνει πλεονάσματα της τάξης του 2,2% για την περίοδο 2023-2060, πετυχαίνει πλεονάσματα της τάξη του 1,5%. Και στα δύο αυτά σενάρια το δημόσιο χρέος «πιάνει φωτιά» εκτινάσσοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας πάνω από το 20% του ΑΕΠ μετά το 2033.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο είναι αυτό που είχε εκτιμηθεί με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιανουαρίου 2018. Η εξυπηρέτηση του χρέους εμφανίζει προβλήματα από το 2023, ξεπερνώντας τα όρια της βιωσιμότητας, γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη παρέμβαση μέσω της απόφασης του Eurogroup.

Στο δεύτερο σενάριο εξετάζεται το δημόσιο χρέος μετά την παρέμβαση του Eurogroup. Mε τις παραδοχές των υψηλών πλεονασμάτων ως το 2060, τις οποίες θεωρεί πολύ δύκολες η ΤτΕ, το χρέος εισέρχεται σε καθοδηγική πορεία.

Στο τρίτο σενάριο εξετάζεται η περίπτωση δημοσιονομικής κόπωσης και διακοπής της δημοσιονομικής προσπάθειας, με αποτέλεσμα τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειωθούν σε 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάσχεση της καθοδικής πορείας του λόγου δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ μετά το 2032 ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες υπερβαίνουν μακροπρόθεσμα το όριο του 20% του ΑΕΠ.

Στο τέταρτο σενάριο, τα επιτόκια στις αγορές ανεβαίνουν κατά 100 μονάδες βάσης και η βιωσιμότητα τινάζεται στον αέρα λίγο μετά το 2040.

«Η βιωσιμότητα του χρέους παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στην εξέλιξη των επιτοκίων δανεισμού, όπως φάνηκε στην πρόσφατη περίοδο με τις διεθνείς αναταράξεις λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία», σημειώνει η ΤτE και παραθέτει το τέταρτο σενάριο στο οποίο το μέσο επιτόκιο αναχρηματοδότησης από τις αγορές αυξάνεται κατά 100 μονάδες βάσης. Παρά τα μέτρα ελάφρυνσης και την παράλληλη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μια τέτοιου μεγέθους αύξηση του κόστους «αρκεί για να ανακόψει την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και να οδηγήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες πάνω από το όριο του 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Συνεπώς, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα υπόκειται σε σημαντικές αρνητικές επισφάλειες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως: 1. Στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, 2. Στο ύψος των επιτοκίων δανεισμού που επηρεάζονται -όπως έχουν δείξει οι τελευταίες εξελίξεις- όχι μόνο από το εσωτερικό οικονομικό περιβάλλον αλλά και από τις διεθνείς εξελίξεις και 3. Την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών» σημείωνεται στην έκθεση της ΤτΕ.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 16:43

Πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Για πόσο θα ισχύσει - 8 απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα

Τι προκύπτει από την έκθεση του γενικού λογιστηρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:49

"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Τι προβλέπει η τροπολογία για την εκ περιτροπής εργασία- Για επιχειρήσεις και εποχικά εργαζόμενους

Σκοπός του μηχανισμού είναι η παροχή στήριξης στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας,

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:41

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών την περίοδο της καραντίνας

Η "παράπλευρη" θετική συνέπεια του κορονοϊού έχει επισημανθεί από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ 29 Μαϊ 2020 | 14:03

Πετρέλαιο: Σημαντική πτώση των τιμών λόγω χαμηλής ζήτησης

Λόγω χαμηλής ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ 29 Μαϊ 2020 | 13:54

Η οικονομική αποτύπωση της καραντίνας: Κερδισμένα τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία

Ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε 3,1%, πτώση που συγκρατήθηκε σημαντικά από τη μεγάλη αύξηση του τζίρου σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 29 Μαϊ 2020 | 13:53

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων ετών ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ έχει μικρή μόνο δυνατότητα να ελέγξει την αύξηση των τιμών.

ΟΙ 4.600 ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 29 Μαϊ 2020 | 09:53

Ανακοίνωση σοκ από τη Renault: Απολύει 15.000 υπαλλήλους της

"Είναι ένα ζωτικής σημασίας σχέδιο", σχολίασε η γενική διευθύντρια της Renault.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 07:59

"Μπαζούκας" 61 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία: Πώς και πότε θα "πέσουν" στην αγορά

Η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα συνολικό πακέτο 61,5 δις. ευρώ το οποίο θα μπορεί να εκταμιευτεί από αρχές Ιουλίου και μέχρι το 2027.

ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 28 Μαϊ 2020 | 21:53

Lufthansa: Διπλασιάζονται από τις 15 Ιουνίου οι πτήσεις για Αθήνα από Φρανκφούρτη και Μόναχο

Συνολικά θα επαναφέρει πτήσεις σε περίπου 20 προορισμούς σε Γερμανία και Ευρώπη από την Φρανκφούρτη και σε 34 από το Μόναχο

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ 28 Μαϊ 2020 | 20:49

Τρία σενάρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού-Συρρίκνωση 70%, η μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950

O Οργανισμός έχει επεξεργαστεί τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τουριστών για το 2020 θα περιοριστεί κατά 58-78%

ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ 28 Μαϊ 2020 | 19:28

Aegean: Θετικά τα μέτρα για τις αερομεταφορές, αλλά πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Θετικά τα μέτρα για τον κλάδο αλλα πολύ μικρά τα μεγέθη σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ σχολιάζει η Aegean σχετικά με το κυβερνητικό πακέτο

28 Μαϊ 2020 | 18:39

Σταϊκούρας: Από Δευτέρα "τρέχουν" το πρόγραμμα SURE και ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

"Επιδίωξη της χώρας είναι η άμεση βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις"

"ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΒΑΛΣΑΜΟ ΕΙΝΑΙ" ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 28 Μαϊ 2020 | 17:25

Ο Τσακαλώτος "αδειάζει μεγαλοπρεπώς" τον Αρβανίτη: Ευχάριστη έκπληξη το πακέτο των 750 δις της Κομισιόν

Είναι σημαντικό το πρόγραμμα να βασίζεται σε μεταβιβάσεις πόρων και όχι μόνο δάνεια αναφέρει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών