Εκτός σχεδίου δόμηση: "Φρένο" βάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στοχεύει το νομοσχέδιο για την χωροταξί του Υπουργείου Περιβάλλοντος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
afthaireta

Στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στοχεύει το νέο νομοσχέδιο για τη χωροταξία και πολεοδομία που θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βασικά μέτρα την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην αρτιότητα, αλλά και τη δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης που σε βιομηχανικές χρήσεις μπορεί να φθάνει και το 33%. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση επιδιώκεται ο σταδιακός περιορισμός της δόμησης σε περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιάς μορφής σχεδιασμός αλλά και η παροχή κινήτρων για τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε οργανωμένους υποδοχής.

Στόχος είναι η κατάργηση οποιασδήποτε παρέκκλισης στην εκτός σχεδίου δόμησης με την αρτιότητα να παραμένει στα 4 στρέμματα. Για τα τουριστικά καταλύματα η αρτιότητα ορίζεται στα 8 στρέμματα, εκτός από ορισμένες περιοχές και σε κτήρια με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά όπου θα παραμείνει στα 4 στρέμματα. Οι διατάξεις αυτές του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ δύο χρόνια μετά την ψήφιση του, το οποίο όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης δίνει αρκετό χρόνο στους ιδιοκτήτες οικοπέδων να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές δόμησης εκτός σχεδίου. Η μείωση φτάνει κατά μέσο όρο το 10%, ωστόσο για χρήσεις με μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως η βιομηχανία ο Συντελεστής Δόμησης μειώνεται κατά 33%. Τέλος, ορίζεται ότι κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή θα επιβαρύνεται με ένα τέλος 5% επί τους κόστους της, το οποίο θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση αναπλάσεων.

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της οργανωμένης χωροθέτησης. Έτσι αυξάνονται σημαντικά (25% κατά μέσο όρο) οι συντελεστές δόμησης σε οργανωμένες χωροθετήσεις, όπως τα επιχειρηματικά πάρκα.

aftaireta

Fast Track πολεοδομικά σχέδια

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και μέτρα για την επιτάχυνση των πολεοδομικών σχεδίων, όπως η αξιοποίηση πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών για την αξιολόγηση των πολεοδομικών μελετών.

Στόχος, όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονομού, είναι να μειωθεί ο χρόνος έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων από τα 12-15 χρόνια που είναι σήμερα στα περίπου 2,5 χρόνια, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μια δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία "παγώνουν” οι οικοδομικές άδειες για τα τουριστικά καταλύματα εκτός οικισμών σε Μύκονο και Σαντορίνη μέχρι να ολοκληρωθούν τα πολεοδομικά σχέδια. Όπως εκτίμησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αυτό θα γίνει μέσα σε 1,5 χρόνο.

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας προωθούνται διατάξεις για την απλοποίηση των χρήσεων γης. Με προεδρικό διάταγμα θα μειωθούν οι γενικές χρήσεις ώστε το σύστημα να είναι πιο ευέλικτο και να ενισχύει τις μικρές κτήσεις γης, παράλληλα θα καθιερωθεί Εθνική Ονοματολογία Χρήσεων Γης προκειμένου αυτές να αντιστοιχηθούν με τους σχετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και τις κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης ώστε όπως σημειώθηκε "να υπάρξει κοινή γλώσσα μεταξύ χωροταξίας και περιβαλλοντικής οικονομίας ώστε να μην χάνεται κανείς μέσα στη γραφειοκρατία”.

afthaireta

Το στοίχημα της Τράπεζας Γης

Ένα από τα πιο… φιλόδοξα τμήματα του νέου νομοσχεδίου είναι η ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης με την ενεργοποίηση της Τράπεζας Γης. Πρόκειται για ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, με τις προσπάθειες που έχουν να γίνει στο παρελθόν να προσκρούουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης έχει ληφθεί υπόψη η νομολογία του ΣτΕ και προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για τις ζώνες υποδοχής συντελεστή προκειμένου η μεταφορά να μην γίνεται άναρχα αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές και με περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 27 Απρ 2021 | 18:12

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση: Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη κηρύσσει πόλεμο στην εργασία

Δριμεία επίθεση Τσίπρα στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

"ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ" 21 Απρ 2021 | 11:39

Χατζηδάκης: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα περί κατάργησης του 8ωρου - Μόνο με συμφωνία εργόδοτη & εργαζόμενου

"Με βάση το 8ωρο, αντί το αντιστάθμισμα να είναι παραπάνω χρήματα θα δίδονται παραπάνω άδειες ή ρεπό, μόνο με συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων", είπε ο κ. Χατζηδάκης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ 18 Απρ 2021 | 13:14

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία - Τι αλλάζει σε υπερωρίες και απολύσεις

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα τρία ρεπό την εβδομάδα, τις υπερωρίες και την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Απρ 2021 | 09:07

Εκστρατεία ενημέρωσης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Κόντρα για το 8ωρο - Πότε θα ισχύει το τετραήμερο εργασίας

Εν μέσω πυρών οι ρυθμίσεις για το ωράριο εργασίας - Τι κερδίζει ο εργαζόμενος - Πώς συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 20:16

Εργασιακό νομοσχέδιο: "Παράθυρο" για 4ήμερη εργασία - Τι αλλάζει σε 8ωρο και υπερωρίες

Μεταξύ άλλων, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Απρ 2021 | 18:27

Έκπληξη: Ο Χατζηδάκης υλοποιεί το αίτημα του ΚΚΕ για την αποζημίωση των εργατοτεχνιτών

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται από τον Κωστή Χατζηδάκη, προβλέπει ειδική ρύθμιση για την αποζημίωση των εργατοτεχνιτών που αποτελεί αίτημα του ΚΚΕ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 14 Απρ 2021 | 17:36

Τι αλλάζει στις απεργίες στις ΔΕΚΟ με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη- Θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας

Στις απεργίες στις ΔΕΚΟ θα πρέπει πλέον να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας το 1/3 των εργαζομένων

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 12 Απρ 2021 | 20:31

Ψήφος αποδήμων: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο Βορίδη για άρση των περιορισμών - Οι τρεις βασικές αλλαγές

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί τις προϋποθέσεις που υφίστανται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 08 Μαϊ 2021 | 12:25

Ανοικτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή 9 Μαΐου - Εκπτώσεις έως 70% στο λιανεμπόριο

Ανοικτά μπορούν να είναι αύριο Κυριακή τα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 08 Μαϊ 2021 | 11:43

Σταϊκούρας: Έρχονται μέτρα στήριξης ύψους 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες - Ευνοϊκές ρυθμίσεις για φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ

Σε περίπου δύο εβδομάδες θα ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ από το 2022 θα υπάρξουν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

ΜΕΣΩ ΑΑΔΕ 07 Μαϊ 2021 | 21:09

myCar: Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους θέλουν να θέσουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους – Όλες οι προϋποθέσεις

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα myCar με τους κωδικούς του TAXISnet.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 07 Μαϊ 2021 | 19:26

Εκτός λειτουργίας Taxisnet, ΑΑΔΕ, πόθεν έσχες - Κανονικά η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών από Σάββατο 8 Μαΐου 06:00 έως και Κυριακή 9 Μαΐου 12:00 – Κανονικά θα λειτουργεί η πλατφόρμα emvolio.gov.gr

"ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 07 Μαϊ 2021 | 17:56

Ισχυρή πτώση και έκρηξη τζίρου στο Χρηματιστήριο

Ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου έκλεισε με απώλειες 1,45% στις 897,01 μονάδες,