Εκτός σχεδίου δόμηση: "Φρένο" βάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στοχεύει το νομοσχέδιο για την χωροταξί του Υπουργείου Περιβάλλοντος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
afthaireta

Στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στοχεύει το νέο νομοσχέδιο για τη χωροταξία και πολεοδομία που θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με βασικά μέτρα την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην αρτιότητα, αλλά και τη δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης που σε βιομηχανικές χρήσεις μπορεί να φθάνει και το 33%. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση επιδιώκεται ο σταδιακός περιορισμός της δόμησης σε περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει καμιάς μορφής σχεδιασμός αλλά και η παροχή κινήτρων για τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε οργανωμένους υποδοχής.

Στόχος είναι η κατάργηση οποιασδήποτε παρέκκλισης στην εκτός σχεδίου δόμησης με την αρτιότητα να παραμένει στα 4 στρέμματα. Για τα τουριστικά καταλύματα η αρτιότητα ορίζεται στα 8 στρέμματα, εκτός από ορισμένες περιοχές και σε κτήρια με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά όπου θα παραμείνει στα 4 στρέμματα. Οι διατάξεις αυτές του νομοσχεδίου θα τεθούν σε ισχύ δύο χρόνια μετά την ψήφιση του, το οποίο όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης δίνει αρκετό χρόνο στους ιδιοκτήτες οικοπέδων να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές δόμησης εκτός σχεδίου. Η μείωση φτάνει κατά μέσο όρο το 10%, ωστόσο για χρήσεις με μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως η βιομηχανία ο Συντελεστής Δόμησης μειώνεται κατά 33%. Τέλος, ορίζεται ότι κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή θα επιβαρύνεται με ένα τέλος 5% επί τους κόστους της, το οποίο θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση αναπλάσεων.

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της οργανωμένης χωροθέτησης. Έτσι αυξάνονται σημαντικά (25% κατά μέσο όρο) οι συντελεστές δόμησης σε οργανωμένες χωροθετήσεις, όπως τα επιχειρηματικά πάρκα.

aftaireta

Fast Track πολεοδομικά σχέδια

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και μέτρα για την επιτάχυνση των πολεοδομικών σχεδίων, όπως η αξιοποίηση πιστοποιημένων ιδιωτών μηχανικών για την αξιολόγηση των πολεοδομικών μελετών.

Στόχος, όπως τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονομού, είναι να μειωθεί ο χρόνος έγκρισης των πολεοδομικών σχεδίων από τα 12-15 χρόνια που είναι σήμερα στα περίπου 2,5 χρόνια, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μια δεκαετία.

Στο πλαίσιο αυτό στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία "παγώνουν” οι οικοδομικές άδειες για τα τουριστικά καταλύματα εκτός οικισμών σε Μύκονο και Σαντορίνη μέχρι να ολοκληρωθούν τα πολεοδομικά σχέδια. Όπως εκτίμησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αυτό θα γίνει μέσα σε 1,5 χρόνο.

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας προωθούνται διατάξεις για την απλοποίηση των χρήσεων γης. Με προεδρικό διάταγμα θα μειωθούν οι γενικές χρήσεις ώστε το σύστημα να είναι πιο ευέλικτο και να ενισχύει τις μικρές κτήσεις γης, παράλληλα θα καθιερωθεί Εθνική Ονοματολογία Χρήσεων Γης προκειμένου αυτές να αντιστοιχηθούν με τους σχετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και τις κατηγορίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης ώστε όπως σημειώθηκε "να υπάρξει κοινή γλώσσα μεταξύ χωροταξίας και περιβαλλοντικής οικονομίας ώστε να μην χάνεται κανείς μέσα στη γραφειοκρατία”.

afthaireta

Το στοίχημα της Τράπεζας Γης

Ένα από τα πιο… φιλόδοξα τμήματα του νέου νομοσχεδίου είναι η ενεργοποίηση της μεταφοράς συντελεστή δόμησης με την ενεργοποίηση της Τράπεζας Γης. Πρόκειται για ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, με τις προσπάθειες που έχουν να γίνει στο παρελθόν να προσκρούουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης έχει ληφθεί υπόψη η νομολογία του ΣτΕ και προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για τις ζώνες υποδοχής συντελεστή προκειμένου η μεταφορά να μην γίνεται άναρχα αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές και με περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 16 Ιουλ 2020 | 17:54

Τριίμηνη παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων - Έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Παρατείνεται και η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των αναθεωρήσεών τους μέχρι το τέλος του 2022

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 16 Ιουλ 2020 | 12:25
ΒΟΥΛΗ 14 Ιουλ 2020 | 10:30

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί μέχρι αυτή την στιγμή και δύο υπουργικές τροπολογίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13 Ιουλ 2020 | 09:56

Έρχεται νομοσχέδιο για την τηλεργασία: Δέκα διατάξεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο

Ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχτηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Αυγ 2020 | 19:35

Φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Εννέα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων

Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε αποζημιώσεις, ενισχύσεις και παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Εύβοια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Αυγ 2020 | 18:44

Αίτηση απο την τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα "Ηρακλής"

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της Τράπεζας Πειραιώς

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 11 Αυγ 2020 | 17:04

Επιστρέφουν οι κρουαζιέρες στη Μεσόγειο από τον όμιλο Costa

Το κρουαζιερόπλοιο Costa Deliziosa θα σηκώσει άγκυρα στις 6 Σεπτεμβρίου από την Τεργέστη

ΕΥΡΩ-"BITCOIN" 11 Αυγ 2020 | 13:48

Η ΕΚΤ προχωρά στη δημιουργία ψηφιακού ευρώ

Η ΕΚΤ δρομολογεί το δικό της digital – euro

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ 11 Αυγ 2020 | 09:34

Ποιοι θα εισπράττουν τα 534 ευρώ έως και το τέλος Σεπτεμβρίου - Διέξοδος για χιλιάδες εργαζόμενους

Προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ εισόδημα στους εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας.

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 10 Αυγ 2020 | 10:56

Το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εργασία, επιχειρηματικότητα και ελάφρυνση νοικοκυριών από φορολογικά βάρη

Πού θα στοχεύσει το εθνικό σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 14:22

Έντονο προβληματισμός για τον Τουρισμό: Κάτω των προσδοκιών η κίνηση

Η μειωμένη τουριστική κίνηση, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς συνεχίζεται και τον Αύγουστο.