Εκτροχιασμός των τιμών ρεύματος σε Ευρώπη και Ελλάδα – Αυξάνεται το επίδομα ρεύματος - Πόσο μειώνεται ο λογαριασμός

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η τιμή του ρεύματος ξεπερνά σήμερα τα 200 ευρώ, φτάνοντας στα 204,38 ευρώ/MWh. Αυξάνεται το επίδομα ρεύματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πότε και πόσο μειώνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Στο κόκκινο βρίσκονται οι αγορές ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά και στη χώρα μας, καθώς υπό την πίεση της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου καταρρίπτονται τα ρεκόρ ακρίβειας.

Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η τιμή ξεπερνά σήμερα τα 200 ευρώ, φτάνοντας στα 204,38 ευρώ/MWh, την ίδια στιγμή που σε 6 χώρες (Σερβία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία και Αυστρία) η χονδρεπορική τιμή του ρεύματος ξεπερνά τα 300 ευρώ/MWh, ενώ μόνο τρεις χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία) εμφανίζουν τιμές κάτω από τα 200 ευρώ/MWh. Αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά τη χώρα μας πως η μέγιστη τιμή του ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο φτάνει τα 280,89 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη τα 156,05 ευρώ/MWh.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος, εμφάνισαν χθες έντονη διακύμανση, φτάνοντας χθες σε νέο υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 150 ευρώ/MWh για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 114 ευρώ/MWh. Αφορμή για την αποκλιμάκωση της τιμής στάθηκαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αυξήσει την προμήθεια αερίου στην αγορά, προσθέτοντας ότι "αυτή η κερδοσκοπική τρέλα δεν θα βγει σε καλό". Πάντως ένας από τους βασικούς λόγους για το ράλι των τιμών ήταν ακριβώς η στάση της Ρωσίας να περιορίσει την προσφορά αερίου στα επίπεδα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων, οδηγώντας τους αποθηκευτικούς χώρους ανά την Ευρώπη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την επάρκεια καυσίμου το χειμώνα.

Διαβάστε Επίσης

Αλλά και στη χώρα μας, οι αρμόδιοι φορείς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς και οι Διαχειριστές του συστήματος ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) και φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας το φετινό χειμώνα. Μάλιστα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ΡΑΕ και του ΔΕΣΦΑ επισημάνθηκε ότι οι επικείμενες δημοπρασίες που θα πραγματοποιηθούν από το διαχειριστή στο διάστημα 18 – 22 Οκτωβρίου για την κατανομή χωρητικότητας στη Ρεβυθούσα θα δώσουν το στίγμα όσον αφορά τη δυνατότητα των εγχώριων προμηθευτών να κλείσουν συμβόλαια προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες συσκέψεις, με τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ, όπου θα εξεταστεί η ετοιμότητα του παραγωγικού συστήματος (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, μονάδες φυσικού αερίου) να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του φετινού χειμώνα.

Αυξάνεται το επίδομα

Εκτός όμως από τις χονδρεμπορικές τιμές, εντείνονται οι πιέσεις και στις λιανικές τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η μέση τιμή εκκαθάρισης για το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στα 134,73 ευρώ/MWh, από 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο, 101,86 ευρώ/MWh τον Ιούλιο και 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Με βάση αυτές τις επίσημες τιμές χονδρικής αναμένεται να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι ρήτρες στα τιμολόγια της λιανικής του ρεύματος, γεγονός που μεταφράζεται σε νέες σημαντικές αυξήσεις για τους καταναλωτές.

Υπό την πίεση των νέων αυξημένων τιμών, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, μέσω του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Ως γνωστόν έχει ανακοινωθεί ότι η επιδότηση θα είναι στα 30 ευρώ/MWh, που μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 9 ευρώ/μήνα. Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις, εντούτοις οι πληροφορίες θέλουν το ύψος της επιδότησης να αυξάνεται στα 40 – 45 ευρώ/MWh που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα δει το λογαριασμό του να μειώνεται κατά 14 – 15 ευρώ/μήνα. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών θα αυξηθεί από τα 200 εκατ. ευρώ στα 280 – 300 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξετάζει τα σενάρια και για την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να διατεθεί ένα ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές είτε μέσω του επιδόματος θέρμανσης, είτε απευθείας μέσω των λογαριασμών των παρόχων φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο των λογαριασμών ρεύματος. Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στη λιανική έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους κατά 500% περίπου.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «Α» ΩΣ ΤΟ «Ω» 22 Νοε 2021 | 16:40

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Πώς θα ξοδέψετε λιγότερα για πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο και ξύλα - Πρακτικές οδηγίες

Πόσο κοστίζει η θέρμανση ανά σύστημα και περιοχή - Για εξοικονόμηση ενέργειας, βασική προϋπόθεση αποτελεί η υιοθέτηση νέας και διαφορετικής νοοτροπίας

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 17 Νοε 2021 | 16:27

Φυσικό αέριο: Το γερμανικό μπλόκο στον Nord Stream 2 εκτόξευσε τις τιμές στην Ευρώπη - Άλμα σχεδόν 8%

Ανησυχία για το εάν η Ευρώπη θα έχει επάρκεια φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 16 Νοε 2021 | 17:14

Φυσικό αέριο: Μόλις η Γερμανία "μπλόκαρε" την πιστοποίηση του Nord Stream 2, η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 12%

Μετά την απόφαση της Γερμανίας η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στις αγορές κατά 12%, την ώρα που η Ευρώπη γνωρίζει ήδη εκτόξευση των τιμών.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ; 14 Νοε 2021 | 11:30

Φυσικό αέριο: Γιατί η τιμή του είναι διπλάσια στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία

Στην Ελλάδα οι καταναλωτές φυσικού αερίου πληρώνουν διπλάσια τιμή σε σχέση με τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση με την Τουρκία.

ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 14 Νοε 2021 | 09:54
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 12 Νοε 2021 | 16:21

Φυσικό αέριο: Αρχισαν να πέφτουν οι τιμές μόλις ο Πούτιν "'άδειασε" τον Λουκασένκο - Πώς διαμορφώνεται η αγορά

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου για άμεση παράδοση (spot) μειώθηκαν περίπου στο μισό των 155 ευρώ, επίπεδο στο οποίο ανήλθαν τον Οκτώβριο

ΣΕ 5 ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ «ΑΠΟΘΗΚΕΣ» 09 Νοε 2021 | 15:46

Gazprom: Ανοίγει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου για την Ευρώπη - Μικρή πτώση στις τιμές

Η Gazprom ξεκίνησε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε πέντε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη. Μικρή η πτώση των τιμών.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 09 Νοε 2021 | 13:22

Η "MYTILINEOS" στηρίζει την ενδυνάμωση της ΔΕΗ

Η MYTILINEOS στηρίζει πάγια την ενδυνάμωση της ΔΕΗ και τον ρόλο που έχει παίξει, στη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και των ελληνικών νοικοκυριών.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 06 Νοε 2021 | 12:27

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ - Στους λογαριασμούς του ρεύματος o λογαριασμός για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους

«ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΕΙΔΑ» 05 Νοε 2021 | 12:33

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Το απίστευτο ποσό που πλήρωσε για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης είναι ο μοναδικός άνθρωπος που του ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ ένα ευρώ.

ΤΟ 87% ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 04 Νοε 2021 | 20:37

Χαμόγελα στη ΔΕΗ: Πάνω από 4 δισ. οι προσφορές για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Με υπερκάλυψη πάνω από τρεις φορές ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 04 Νοε 2021 | 13:34

Καυστήρες πετρελαίου τέλος για τις νέες οικοδομές από το 2025- Και όλα τα νέα ταξί θα είναι ηλεκτρικά πλέον

Τέλος οι καυτήρες πετρελαίου για τα νέα σπίτια και πολυκατοικίες, εκεί όπου υπάρχει σύνδεση φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης