Ελ Εριάν: Να προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα έδινε μια ώθηση στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το Μνημόνιο και θα άνοιγε την πόρτα στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ελ Εριάν: Να προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μετά από επανειλημμένες κακοτεχνίες, η Ευρώπη έχει ξαφνικά την ευκαιρία να κάνει το σωστό για το μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδας. Θα ήταν τραγωδία - τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη - εάν χανόταν αυτή η ευκαιρία, αναφέρει ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg.

Δύο πρόσφατες εξελίξεις συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτή τη συγκυρία: η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές και η τεράστια εισροή προσφύγων στην Ελλάδα, εξηγεί ο Ελ Εριάν, που είναι επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων με πολιτικούς, οι οποίοι, αν και φαινομενικά δεν αναμένονταν να το πετύχουν, έγιναν οι καταλύτες της αλλαγής και κατάφεραν να φέρουν απίθανα αποτελέσματα, σε πολλές περιπτώσεις χάρη στο αντισυμβατικό παρελθόν τους, που τούς έδωσε την αξιοπιστία για να πείσουν τους συμπατριώτες τους για την ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων.

Η Ευρώπη μπορεί να δώσει περισσότερη δύναμη στον Τσίπρα παρέχοντας περαιτέρω και παρεπόμενη ελάφρυνση χρέους, η οποία έχει κατ’ επανάληψη καθυστερήσει και την οποία οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρούν απαραίτητη για μια βιώσιμη ελληνική ανάκαμψη.

Καθώς οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή εισρέουν στην Ελλάδα, οι απρόθυμοι πιστωτές, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έχουν πλέον μια δικαιολογία για να προχωρήσουν στην παραγραφή των προηγούμενων δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα.

Πράγματι, οι χώρες αυτές μπορούν να δικαιολογήσουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα επισημαίνοντας το βασικό της ρόλο της ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη, κάτι που καθιστά τον αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης ιδιαίτερα έντονο.

Η αποφασιστική έγκαιρη δράση από την Ευρώπη να ελαφρύνει το υπερβολικό βάρος χρέους της Ελλάδας θα έδινε μια ώθηση στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά δύσκολων οικονομικών και χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων. Θα άνοιγε, επίσης, την πόρτα στο ΔΝΤ να εμπλακεί εκ νέου στην Ελλάδα και θα εξασφάλιζε μια καλύτερη βάση για τη συνέχιση της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σημαντικότερο είναι ότι θα διέλυε τη σκιά χρέους η οποία αποθαρρύνει την εισροή νέων ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα και υπονομεύει την ανάπτυξη και την οποία καμία ρεαλιστική προσπάθεια λιτότητας δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ 27 Ιαν 2021 | 09:52

Νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων: Πώς θα αποζημιωθείτε για τις δαπάνες - Παραδείγματα

Πώς θα λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Αναμένεται να τρέξει από τον Μάρτιο και μετά καθώς προϋποθέτει αναλυτική καταγραφή όχι μόνο των εσόδων αλλά και των δαπανών.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Ιαν 2021 | 22:29

Νέα μέτρα στήριξης: Το δημόσιο θα πληρώνει μισθούς, ρεύμα και τηλέφωνα των πληττόμενων επιχειρήσεων

Η οικονομική ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν θα συμψηφίζεται με άλλη οφειλή - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 26 Ιαν 2021 | 19:35

Σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

"Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

26 Ιαν 2021 | 18:12

Βίκος: Στο πλευρό των μαχητών της ζωής

Δύο σημαντικές προσφορές από τη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού ΒΙΚΟΣ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο ΕΚΑΒ 7ης Περιφέρειας

ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Ιαν 2021 | 17:16

Επίδομα θέρμανσης: Από την Παρασκεύη οι πληρωμές - Πίνακες και παραδείγματα με τα ποσά που δικαιούστε

Το επίδομα θέρμανσης δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο αλλά και εναλλακτικές ύλες, όπως τα καυσόξυλα και το φυσικό αέριο.

4,2% ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ 26 Ιαν 2021 | 15:58

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,5% για την παγκόσμια οικονομία και 4,2% για την οικονομία της Ευρωζώνης

Η βελτίωση για το 2021 βασίζεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ 26 Ιαν 2021 | 14:51

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής για το 2021- Εξαφανίστηκε η Dos Santos

Η μέση περιουσία των 18 δισεκατομμυριούχων της Αφρικής διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 12%.

ΜΕ 10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ 26 Ιαν 2021 | 14:48

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με δεκαετές ομόλογο - Στόχος η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ 2020 26 Ιαν 2021 | 14:26

Aίτημα ένταξης στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο υπέβαλαν οι ΗΠΑ

Το EMGF θα εδρεύει στο Κάιρο και θα είναι ανοικτό να δεχθεί ως μέλος του κάθε χώρα που μοιράζεται τα κοινά συμφέροντα και τους στόχους του Φόρουμ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ CAPITAL.GR 26 Ιαν 2021 | 12:47

Αναστολή συμβάσεων: Δυνατότητα διατήρησης του μέτρου και τον Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις

Διατήρηση των αναστολών συμβάσεων τον Φεβρουάριο εξετάζει η κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2021 | 12:33

Επίσημο: Αποχωρούν οι Repsol και Energean από την έρευνα υδρογονανθράκων στην Αιτωλοακαρνανία

Με επιστολή προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, οι Repsol και Energean, γνωστοποίησαν ότι παραιτούνται από τα δικαιώματα έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2021 | 09:50

Επιδότηση των επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2021 ζητούν οι έμποροι

Η ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας στην απασχόληση και ειδικά στους πληττόμενους κλάδους απασχόλησε εμπόρους και Υπουργείο.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2021 | 08:05

Επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο Χριστουγέννων: Αυτά είναι τα ποσά που θα καταβληθούν έως την Παρασκευή

Από 80 έως 465 ευρώ το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα λάβουν τα διχίλιαρα και τετραχίλιαρα της επιστρεπτέας – ξεχασμένο δώρο Χριστουγέννων 70 ευρώ σε 650.000 εργαζόμενους