Ελλάδα-Ινδία: Αύξηση του διμερούς εμπορίου στο 1 δις ευρώ έως το 2021

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, ο ιδιωτικός τομέας της χώρας του αναζητά επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ελλάδα-Ινδία: Αύξηση του διμερούς εμπορίου στο 1 δις ευρώ έως το 2021

«Πολύ σημαντική χώρα», μέλος της ΕΕ και με στρατηγική γεωγραφική θέση, χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της ινδικής κυβέρνησης Hardeep Singh Puri, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ σε σχέση με την τοποθέτησή του στα χθεσινά εγκαίνια του περιπτέρου της χώρας του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τις προοπτικές αύξησης του διμερούς εμπορίου στο ένα δισ. δολάρια (από 650 εκατ. που είναι σήμερα) μέχρι το 2021, είπε πως πρόκειται για έναν «σεμνό, ρεαλιστικό στόχο».

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στρατηγική γεωγραφική θέση», τόνισε ο Ινδός υπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους πολιτιστικούς και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα, η οικονομία της Ινδίας ανέρχεται σε 2,8 τρισ. δολάρια. Θέλουμε έως το 2025 η οικονομία μας να ανέλθει στα 5 τρισ. δολάρια. Επομένως ο στόχος του 1 δισ. δολαρίων που θέσαμε (για το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα) για το 2021 είναι ένας σεμνός, ρεαλιστικός στόχος. Τώρα το διμερές εμπόριο ανέρχεται σε 650 εκατ. δολάρια. Επομένως από τα 650 εκατ. στο 1 δισ. μέσα σε μία περίοδο δύο ετών δεν είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, είναι ρεαλιστικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ινδός υπουργός.

«Έχετε μια νέα κυβέρνηση και είναι μια δυναμική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός σας, με τον οποίο είχα το προνόμιο να συναντηθώ το Σάββατο το πρωί, φαίνεται να τού αρέσει η Ινδία και το αντίστοιχο καταδεικνύει από την πλευρά μας και η δική μου παρουσία εδώ», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο Hardeep Singh Puri.

Αναγκαία η απευθείας αεροπορική σύνδεση

Αναφερόμενος στις προοπτικές περαιτέρω προσέγγισης μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, ο Ινδός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας υπογράμμισε την ανάγκη μιας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. «Συνειδητοποίησα ότι αυτό που πρέπει να αναπτύξουμε είναι ο μεταξύ μας σύνδεσμος. Ήδη πολλοί Ινδοί τουρίστες έρχονται εδώ [...] Εάν μπορούσε να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση, για παράδειγμα από το Νέο Δελχί ή τη Βομβάη στην Αθήνα, αυτό θα βοηθούσε σημαντικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, δε, ότι στην επιχειρηματική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Ινδία είναι τιμώμενη χώρα, συμμετέχει εκπρόσωπος πετυχημένης ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας και το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ, όπως τόνισε, καταδεικνύει ένα τέτοιο ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον για υποδομές, ιδιωτικοποιήσεις και ...Bollywood

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας, ο ιδιωτικός τομέας της χώρας του αναζητά επίσης ευκαιρίες για επενδύσεις εδώ στον τομέα των υποδομών. «Μία από τις εταιρείες που "τρέχει" το αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί, η GRM Airports συμπράττει με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου (κόστους 850 εκατ. ευρώ), στο Καστέλι της Κρήτης. Εκτιμώ πως αυτή είναι η αρχή της όλης διαδικασίας», υπογράμμισε.

Ο Ινδός υπουργός επισήμανε ακόμα πως στις επαφές που είχε με τον κ. Μητσοτάκη τού μετέφερε το ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην ινδική βιομηχανία κινηματογράφου, το γνωστό σε όλους Bollywood, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αν αποφασίσει να γυρίσει μια ταινία εδώ, σε κάποια τοποθεσία, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φιλμ, προκειμένου η ομορφιά αυτής της χώρας να περάσει στη συνείδηση του λαού μας» και σημειώνοντας με νόημα πως «οι Ινδοί, όταν μετακινούνται, αυτό γίνεται συνήθως σε μεγάλους αριθμούς».

Σημαντικό βήμα για συνεργασίες η ΔΕΘ

Η Ινδία είναι φέτος τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από επαφές και συναντήσεις επιχειρηματιών των δύο χωρών. «Θα έχουν συναντήσεις, θα υπογράψουν μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας, όμως δεν είναι τόσο ο αριθμός των συμφωνιών που υπογράφεις ή το περιεχόμενό τους [...] αλλά το γεγονός ότι είναι δηλώσεις πρόθεσης που συμβολίζουν ότι η διαδικασία έχει εκκινήσει», υπογράμμισε.

«Προσωπικά ενθαρρύνω τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ ινδικών και ελληνικών εταιρειών», σημείωσε και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός να συναντιούνται οι εταιρείες και να συνομιλούν μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας πως «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παρέχει ένα τέτοιο βήμα».

Θαυμασμός για τη Θεσσαλονίκη και τα ελληνικά προϊόντα

Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου είχε την ευκαιρία σε αρκετές περιστάσεις να επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο της μακράς -πέραν των τεσσάρων δεκαετιών- θητείας του στο διπλωματικό σώμα, προτού αναλάβει υπουργικά καθήκοντα, ενώ η τωρινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής της ινδικής αντιπροσωπείας στην 84η ΔΕΘ, του έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη και τον κόσμο της.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Στο παρελθόν είχα επισκεφθεί σε αρκετές περιστάσεις την Αθήνα, καθώς διένυσα μια καριέρα 42 ετών στη διπλωματία προτού αναλάβω υπουργικά καθήκοντα. Ήρθα τώρα στη Θεσσαλονίκη, που είναι ένα πολύ όμορφο μέρος και χαίρομαι που έχω αυτή την ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ινδός υπουργός δεν κρύβει επίσης την ...αδυναμία του για το ελληνικό ελαιόλαδο και την ελληνική ελιά, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα της χώρας μας, που θα μπορούσαν να βρουν μια θέση στο ράφι των ινδικών καταστημάτων.

Πηγή-Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

9 ΧΡΟΝΩΝ 04 Ιουν 2021 | 21:13

Ινδία: Λιονταρίνα πέθανε από κορονοϊό σε ζωολογικό κήπο

"Μια 9χρονη λιονταρίνα, η Νέελα, πέθανε από την ασθένεια το βράδυ της 3ης Ιουνίου", αναφέρει ο ζωολογικός κήπος Arignar Anna.

H ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 03 Ιουν 2021 | 11:48

Ινδία: Νύφη έπαθε ανακοπή την ώρα του γάμου και ο γαμπρός παντρεύτηκε επί τόπου την αδερφή της

Στην Ινδία οι γυναίκες δεν θεωρούνται άνθρωποι. Στην πόλη Ετάγουα μια νύφη έπαθε ανακοπή την ώρα του γάμου της και ο γαμπρός παντρεύτηκε την αδερφή της.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ 01 Ιουν 2021 | 18:30

Ινδός γκουρού προτείνει τη...γιόγκα ως θεραπεία για κορονοϊό - Ξεσηκώθηκαν χιλιάδες γιατροί φορώντας μαύρα περιβραχιόνια

Κινητοποιήσεις χιλιάδων γιατρών εναντίον ενός γκουρού που προτείνει τη γιόγκα κατά του κορονοϊού

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 30 Μαϊ 2021 | 17:57

Θρήνος στην Ινδία: 25 άνθρωποι νεκροί από τοξικό λικέρ

Το αλκοόλ που αγοράστηκε από ένα μαγαζί σκότωσε 25 άτομα στην Ινδία.

ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ 29 Μαϊ 2021 | 15:53

Καβάλα: Διμερή θέματα οικονομικής συνεργασίας στην ατζέντα της τρίωρης συνάντησης των υφυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας

Οι συζητήσεις των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Τουρκίας εστιάστηκαν σε ζητήματα επιχειρηματικής συνεργασίας, τουρισμού, διασυνδεσιμότητας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ 25 Μαϊ 2021 | 13:24

Μαύρος μύκητας: Η νέα επιπλοκή του κορονοϊού - Χτυπά το ανοσοποιητικό

O μαύρος μύκητας εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας θρομβώσεις και τελικά νέκρωση σε πολλούς ιστούς.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕ 25 Μαϊ 2021 | 08:50

Η συναρπαστική ιστορία του Παναγιώτη Αγγελόπουλου της Χαλυβουργικής: Από τις πρόκες για τσαρούχια στην οικονομική ελίτ

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος που ξεχώρισε για το φιλανθρωπικό του έργο ήταν μεταξύ άλλων και μέγας ευεργέτης της Εκκλησίας.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 303.720 ΝΕΚΡΟΙ 24 Μαϊ 2021 | 07:55

Σοκ στην Ινδία: Εσπασε το φράγμα των 300.000 θανάτων από κορονοϊό

Ξεπεράστηκε το όριο των 300.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Ινδία, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού πλησιάζουν τα 27 εκατομμύρια.

ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 18 Ιουν 2021 | 18:04

Σε ποιους συνταξιούχους θα καταβληθούν αναδρομικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Τι ισχύει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού και ιδιωτικού τομέα που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ 18 Ιουν 2021 | 12:49

Θέλω τα παιδιά μου να μπορούν να σπουδάσουν

Οι νέοι γονείς που διαθέτουν αποταμιευτικό πρόγραμμα της MetLife, διαπιστώνουν ότι με την έγκαιρη αποταμίευση θα μπορέσουν να σταθούν κοντά στο παιδί τους

ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ 14 ΜΑΙΟΥ 18 Ιουν 2021 | 12:39

Public Business: Συνεργασία με τη Lamda Development για το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Συνέβαλε στη δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για τους επισκέπτες του Μουσείου, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008 18 Ιουν 2021 | 11:19

MYTILINEOS: Η Umobit ολοκλήρωσε τον επανασχεδιασμό και την υλοποίηση της νέας εταιρικής ιστοσελίδας

Με πλούσιο περιεχόμενο, σύγχρονη αρχιτεκτονική και φιλική προς το χρήστη, που αντανακλά τη δυναμική της MYTILINEOS.

ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 18 Ιουν 2021 | 10:30

Ρόδος: Ψάχνουν προσωπικό στην εστίαση και δεν βρίσκουν - Εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας

Εκατοντάδες κενές θέσεις στη Ρόδο - όπου σε εποχές προ κορονοϊού καλύπτονταν και από εργατικό δυναμικό που ερχόταν να δουλέψει για την τουριστική περίοδο και από άλλα μέρη της Ελλάδας,