Ελλάκτωρ: Κρίσιμη εβδομάδα εξελίξεων για το μέλλον της εταιρείας

Στελέχη του Ομίλου Ελλάκτωρ εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα υπάρξουν θετικά νέα μέσα στην εβδομάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Επίσκεψη» του Ρουβίκωνα στην εταιρεία «Ελλάκτωρ»

Kρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινά καθώς οι εξελίξεις που θα τρέξουν μέσα στα επόμενα 24ωρα θα καθορίσουν το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάκτωρ, αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ που καλείται να εγκρίνει την ΑΜΚ της εταιρείας ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 22 Απριλίου και στο τραπέζι τίθεται το μέλλον, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς Ομίλους της χώρας αλλά και το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων.

Στελέχη του Ομίλου Ελλάκτωρ, μιλώντας στο capital.gr εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα υπάρξουν "θετικά νέα στην επικείμενη γενική συνέλευση", τονίζοντας ωστόσο εκ νέου ότι, "όποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στην γενική συνέλευση, ώστε να μην εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στους υπόλοιπους μετόχους και τους 6.000 εργαζόμενους της εταιρείας".

Προς το παρόν η διαμάχη που επικρατεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στις δύο πλευρές, την ολλανδική Reggeborgh και τους εφοπλιστές Καϋμενάκη και Μπάκο συνεχίζεται, ενώ το διακύβευμα αφορά την κατασκευαστική Ακτωρ, η οποία εκτός από τις ζημιές που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια, όπως δήλωσε και προ ημερών σε συνέντευξη του ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ, Α. Ξενόφος, "μπαίνει μέσα" κάθε μήνα, 4 εκατ ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου της εταιρείας, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εγκριθεί και το ομολογιακό δάνειο για την ενδιάμεση χρηματοδότησης της Άκτωρ ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η Reggeborgh έχει δηλώσει την πρόθεσή της να το καλύψει κατά 100%, μόνο αν προχωρήσει κανονικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Η Reggeborgh έχει ανακοινώσει, επίσης, ότι θα συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση κεφαλαίου και θα αιτηθεί την αγορά επιπλέον μετοχών αν δεν συμμετάσχουν πλήρως άλλοι μέτοχοι, αλλά προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά είναι η έγκριση της αύξησης από τη συνέλευση των μετόχων.

Από την άλλη πλευρά η εταιρεία Greenhill των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη, όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει, δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της αύξησης που προτείνεται, συνδέοντας αυτό το θέμα με το ζήτημα της διοίκησης, την οποία υποστηρίζουν ότι δεν την εμπιστεύονται και ζητούν την αλλαγή της.

Για να εγκριθεί η ΑΜΚ της εταιρείας στην γενικής συνέλευση της 22η Απριλίου, η οποία αποτελεί συνέχιση της προηγούμενης γ.σ της 2ας Απριλίου, απαιτούνται τα 2/3 του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου.

Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη γ.σ, δύο είναι τα θέματα που απασχολούν και απομένει να διευκρινιστούν:

Το πρώτο αφορά το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου με τα οποία θα εμφανιστούν στη γενική συνέλευση η πλευρά των κ.κ Καϋμενάκη και Μπάκου.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη γ.σ του Ελλάκτωρα η Greenhill Investment Limited, υποστήριξε ότι κατέχει 42,9 εκατ. μετοχές (ήτοι ποσοστό 25,5%).

Ωστόσο όπως προέκυψε κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης οι δύο εφοπλιστές είχαν τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν μόνο σε 3,33 εκατ. μετοχές. Τα δικαιώματα ψήφου για τις υπόλοιπες μετοχές που ελέγχει (39,647 εκατ. μετοχές ή 18,5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) έχουν εκχωρηθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, ως ενέχυρο στην πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία Aiolos Investor.

Η Aiolos Ιnvestor, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της Ελλάκτωρ, είναι κατά 100% της Farallon του fund που παρείχε χρηματοδότηση στους αδερφούς Δημ. και Σάκη Καλλιτσάντση, πριν από 2,5 χρόνια περίπου, προκειμένου να πάρουν την διοίκηση του Ομίλου από τους κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα.

Μαζί με την Greenhill, τάσσεται η εταιρεία Pemanoaro Limited που ελέγχεται από τους αδελφούς Καλλιτσάντση και κατέχει συνολικά 11.835.210 δικαιώματα ψήφου, δηλαδή ποσοστό 5,5235% της Ελλάκτωρ.

Το δεύτερο είναι οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί με τους υπόλοιπους μετόχους αλλά και η στάση που θα κρατήσουν θεσμικοί επενδυτές, τράπεζες αλλά και ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, ο οποίος ελέγχει ποσοστό 4,8% της Ελλάκτωρ.

Όσον αφορά το ποσοστό της Reggeborgh ανέρχεται στο 27,34% στο οποίο περιλαμβάνεται και η option του 12,546% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ 10 Μαϊ 2021 | 22:02

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει 4 δισ. ευρώ από την πρώτη χρηματοδότηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ενδιαφέρουσες, αφού συνδυάζουν επιχορηγήσεις και δάνεια που θα φέρουν ρευστότητα

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ 10 Μαϊ 2021 | 19:32

Αλλαγές στις γονικές άδειες: 14 ημέρες μετ' αποδοχών για τους νέους πατέρες - Οι διευκολύνσεις με το νέο νομοσχέδιο

Πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων για τον πατέρα - Τι προβλέπεται για τις γονικές άδειες

ΠΛΕΓΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 10 Μαϊ 2021 | 16:51

Γέφυρα 2: Παρατείνεται έως 31/5 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιδότηση δανείων των επιχειρήσεων

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ 2"

ΕΝ ΜΕΣΩ LOCKDOWN 10 Μαϊ 2021 | 16:50

H REPLAY - FASHION BOX SpA αντιδρά γρήγορα στην πανδημία: Έκλεισε το 2020 με τζίρο 234,3 εκ. ευρώ

Την ίδια ώρα, η Replay εμφάνισε αύξηση 10% στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 10 Μαϊ 2021 | 15:36

Καλά νέα από τους Financial Times: Διεθνείς οίκοι προβλέπουν πολύ υψηλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα

Διεθνείς οίκοι προβλέπουν πολύ υψηλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα σύμφωνα με τους Financial Times

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 Μαϊ 2021 | 14:18

Η Lavipharm αποχαιρετά τον Θανάση Λαβίδα: Η πορεία του φαρμακοβιομήχανου

Όλοι οι εργαζόμενοι της Lavipharm θρηνούν την απώλεια του Θ. Λαβίδα, ενός εξαιρετικού ηγέτη, εργοδότη κι ανθρώπου.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟ 1Ο ΤΡΙΜΗΝΟ 10 Μαϊ 2021 | 13:07

Αυτοί οι Έλληνες εφοπλιστές παραγγέλνουν τα περισσότερα πλοία

Το boom σε ναυπηγήσεις επέφερε τις περισσότερες παραγγελίες σε πρώτο τρίμηνο εδώ και 13 χρόνια, σε όλους τους τύπους πλοίων.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 10 Μαϊ 2021 | 10:21

Σταϊκούρας: 3 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του είπε πως θα δοθούν 3. δισ.ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

FORBES 10 Μαϊ 2021 | 08:59

Μάικ Καρανικόλας: Ποιος είναι ο ελληνοαμερικανός που έγινε δισεκατομμυριούχος με 50.000 δολ. αρχικό κεφάλαιο

Ο Μάικ Καρανικόλας έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στην άνοδο της μετοχής της εταιρείας διαδικτυακού λιανικού εμπορίου ένδυσης Revolve και τη δύναμη των influencers.

ΤΑ ΠΟΣΑ 10 Μαϊ 2021 | 06:22

ΟΑΕΔ: Από σήμερα η καταβολή της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Απρίλιο

Ξεκινά σήμερα η καταβολή της μηνιαίας παράτασης των επιδομάτων που έληξαν κατά το διάστημα 1-10 Απριλίου.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 09 Μαϊ 2021 | 14:07

Επίδομα 534 ευρώ: Την Τρίτη 11 Μαΐου η πληρωμή στους εργαζόμενους που βγήκαν σε αναστολή τον Απρίλιο

Την Τρίτη 11 Μαΐου θα καταβληθεί από το Υπουργείο Εργασίας το ποσό που αντιστοιχεί στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 472.899 εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή τον Απρίλιο.

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 09 Μαϊ 2021 | 12:01

Γεωργιάδης: Αρχές Ιουνίου ανοίγουν τα γυμναστήρια για όλους και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση

"Αρχές Ιουνίου και ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών, θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση και τα γυμναστήρια" τόνισε ο Άδωνις Γεωργάδης.