Follow us

Ελλείψεις στοιχείων και λάθη στο taxisnet καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Οι ελλείψεις στοιχείων και τα λάθη στο taxisnet καθυστερούν την υποβολή των δηλώσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Προβλήματα τα οποία δεν επιτρέπουν σε αρκετές περιπτώσεις την υποβολή της φορολογικής δήλωσης διαπιστώνουν οι φοροτεχνικοί καθώς και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, εξέλιξη που αναγκάζει λογιστές και φορολογούμενους να περιμένουν να επιλυθούν από τη φορολογική διοίκηση.

Το ηλεκτρονικό σύστημα έχει ανοίξει από τις 25 Απριλίου και ήδη στο διάστημα αυτό έχουν εντοπιστεί πολλά ζητήματα, κάποια από τα οποία επιλύθηκαν, όπως για παράδειγμα της μη έκδοσης εκκαθαριστικού, ενώ άλλα δεν έχουν ακόμα διορθωθεί. Ευθύνη φέρουν και οι φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν αποστείλει στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έχουν αναρτηθεί τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων. Όπως αναφέρουν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών έχουν εντοπιστεί προβλήματα που σχετίζονται:

- Με τους τόκους των καταθέσεων, καθώς δεν έχουν αναγραφεί σωστά (από κάποιες τράπεζες).

- Δεν έχουν αναρτηθεί τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.

- Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών.

- Καταγράφεται πρόβλημα με τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών.

- Αναφέρθηκε ότι ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια. Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτού του κωδικού αποτελούν μη φορολογητέο κεφάλαιο που προσαυξάνει τα εισοδήματα του έτους και συμβάλλει στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικία, αυτοκίνητο, πισίνα, σκάφος κ.τ.λ.).

- Εντοπίστηκαν λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών - αφορά γεωργικές επιχειρήσεις.

- Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1.

- Δεν είναι συμπληρωμένη η επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727.

Με βάση τα ανωτέρω όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει είτε την υποβάλλουν μόνοι τους ή ο λογιστής τους, να ελέγξουν όλους τους κωδικούς που τους αφορούν προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που χωρίς δική τους ευθύνη μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετους φόρους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών αναφέρουν ότι στο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανέφικτο να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα φυσικά πρόσωπα άνοιξε στις 25/4/2024 ενώ για τα νομικά πρόσωπα 1/5/2024.

Μέχρι σήμερα, επίσης, έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις σε πλήθος δεδομένων που έπρεπε ήδη να έχουν αναρτηθεί και καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των εφαρμογών από τις εταιρείες πληροφορικής. Λόγω της ύπαρξης νομοθετικού κενού στην έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και προκειμένου να αποφευχθούν οι συνεχείς παρατάσεις, από κοινού ΟΕΕ και ΠΟΦΕΕ προτείνουν εκ νέου την άμεση νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, εντός του οποίου θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις.

Στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται δέσμευση ότι η πλατφόρμα θα είναι σε πλήρη λειτουργία και επίσης καταλογισμός ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Το προτεινόμενο χρονικό διάστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος είναι το τετράμηνο, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, όπως ίσχυε στο παρελθόν".

Στο μεταξύ από την εκκαθάριση των 356.579 δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:

• Το 52,83% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 356.579 δηλώσεων οι 188.380 είναι μηδενικές.

• Για το 22,69% των φορολογουμένων ή 80.907 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 330 ευρώ.

• Το 24,48% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 87.290 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 79,97 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 916 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΑΔΕ 17 Ιουν 2024 | 08:51

Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής στο Σύνταγμα - Δεν διαβίβασε πάνω από 21.000 αποδείξεις

Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 56.000 ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος, και στο κατάστημα μπήκε λουκέτο για 48 ώρες.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ 12 Ιουν 2024 | 16:19

Επιχείρηση "Κόκα Μπανάνα": Τα κοντέινερ με μπανάνες έκρυβαν κοκαΐνη άνω του 1.000.000 ευρώ

Μέσω του ειδικού μηχανήματος x-ray και του σκύλου Μαξ βρήκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την κοκαΐνη, που ήταν καλά κρυμμένη στα κιβώτια.

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ 10 Ιουν 2024 | 21:52

ΑΑΔΕ: Σφράγισαν ξανά πρατήριο στο Γέρακα - Διακοπή προμήθειας καυσίμων από όλες τις εταιρείες

Διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβιαστεί οι σφραγίδες από τρεις αντλίες και δύο δεξαμενές, ενώ είχαν αποκολληθεί οι αυτοκόλλητες πινακίδες που περιέγραφαν την αιτία της σφράγισης.

"ΛΑΒΡΑΚΙΑ" 06 Ιουν 2024 | 13:02

Προκλητική φοροδιαφυγή 10 εκατ. ευρώ - Πώς οι δύο στοιχηματικές εταιρείες πιάστηκαν στη φάκα της εφορίας

Οι δύο εταιρείες επιχείρησαν να υπεξαιρέσουν παρακρατούμενους φόρους τους οποίους εισπράττουν από τους πελάτες τους (δηλαδή τους παίκτες) προκειμένου να τους αποδώσουν στην εφορία.

ΕΦΟΡΙΑ 05 Ιουν 2024 | 19:34

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ δύο γνωστές στοιχηματικές εταιρείες- Φοροδιαφυγή ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ

Η μία στοιχηματική είχε ίδια διεύθυνση έδρας με την πρώτη, η οποία, το 2021, υπέβαλε ανακριβή δήλωση παρακρατούμενου φόρου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΤΣΙΛΗ 04 Ιουν 2024 | 16:49

Η ΑΑΔΕ μεταφέρει σταδιακά αρμοδιότητες από τη ΔΟΥ Χαλκίδας σε άλλες υπηρεσίες της Αττικής

Διατήρηση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης για πολίτες και επιχειρήσεις στον χώρο της ΔΟΥ Χαλκίδας αποφάσισε η ΑΑΔΕ - Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 2.700 ΕΥΡΩ 04 Ιουν 2024 | 12:50

Λουκέτο 48 ωρών από την ΑΑΔΕ σε γνωστό καφέ - εστιατόριο της Βάρκιζας

Η ΑΑΔΕ έβαλε 48ωρο λουκέτο σε γνωστό εστιατόριο - καφέ της Βάρκιζας.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ 04 Ιουν 2024 | 09:59

Θέση πάρκιγνκ στο Κολωνάκι πουλήθηκε 167.000 ευρώ - Έκρηξη μεταβιβάσεων ακινήτων το α' πεντάμηνο του 2024

Οι πωλήσεις του 2023 αναμένεται να ξεπεραστούν φέτος σε μία έκρηξη μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται.

02 Ιουν 2024 | 13:08

Ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες και γιατροί προσφεύγουν κατά του νέου φορολογικού νόμου - Τα επόμενα βήματα στο ΣτΕ

Για επαχθές και άδικο μέτρο κάνουν λόγοι οι επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες προσφεύγουν στο ΣτΕ.

ΤΙ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ 02 Ιουν 2024 | 09:01

Έφοδος σε παραλίες και επιχειρήσεις από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ - Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή και τήρηση της νομιμότητας στον αιγιαλό

Οι έλεγχοι θα είναι τόσο φορολογικού χαρακτήρα όσο και τήρησης της νομιμότητας σχετικά με υφιστάμενες και νέες παραχωρήσεις σε αιγιαλό και παραλίες.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 31 Μαϊ 2024 | 09:07

Φύλλο και φτερό χιλιάδες γονικές παροχές και δωρεές από την εφορία: Πρόστιμα για μεταφορές χρημάτων

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν ακυρωθεί οι δωρεές και οι γονικές παροχές με τους φορολογούμενους να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ φόρου.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ 28 Μαϊ 2024 | 19:56

ΑΑΔΕ: Το κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ έκρυβε 46 κιλά κοκαΐνη

Μετά από διενέργεια τοπικής ανάλυσης κινδύνου δεσμεύτηκε από το Γ' Τελωνείο Πειραιά ύποπτο εμπορευματοκιβώτιο με μπανάνες προερχόμενο από το Εκουαδόρ και τελικό προορισμό τον Πειραιά.

28 Μαϊ 2024 | 16:51

Φορολοταρία Απριλίου: Δείτε αν κερδίσατε 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της φορολοταρίας από ΑΑΔΕ, για τις συναλλαγές του Απριλίου 2024.