Ελληνικός Χρυσός: Νέα συμφωνία για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας με σεβασμό στο περιβάλλον

Κορυφαία προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζει η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μετά από μια μακροχρόνια οικονομική και κοινωνική κρίση, είναι πλέον βέβαιο πως για να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις που θα χαράξουν την πορεία προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας επένδυσης στην Ελλάδα αποτελεί η Ελληνικός Χρυσός που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική. Πρόσφατα, η εταιρεία υπέγραψε νέα επενδυτική συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και, ύστερα από πολυετείς καθυστερήσεις, είναι πλέον σε θέση να υλοποιήσει το νέο, αναβαθμισμένο επενδυτικό της σχέδιο, το οποίο θα δώσει αυξημένη αξία στην εθνική οικονομία και την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη.

Ήδη, η Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την ανάπτυξη του στρατηγικού της πλάνου, με πρώτο βήμα την πρόσφατη ολοκλήρωση της έκδοσης ομολογιών 500 εκατ. δολ., τα έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιών ύψους 234 εκατ. δολ., αλλά και για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή της επιτρέπει μεγαλύτερη χρηματοδοτική ευελιξία, αλλά και μικρότερο κόστος δανεισμού, διευκολύνοντας την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής, ένα παγκοσμίου κλάσης κοίτασμα χρυσού και χαλκού.

Επιπλέον, έως τα τέλη του έτους αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας, βάσει της οποίας θα προσδιοριστεί το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης στις Σκουριές, ενώ έχει δεσμευτεί να υποβάλει νέα, επικαιροποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ελληνικός Χρυσός: Νέα συμφωνία για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας με σεβασμό στο περιβάλλον

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στηρίζει τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο με υπευθυνότητα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία, μέσω επενδύσεων για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Με τη νέα επενδυτική συμφωνία προβλέπονται επενδύσεις ύψους άνω του $1,9 δισ. για την αναβάθμιση των υφιστάμενων καθώς και την ανάπτυξη νέων υποδομών, ενώ αναμένεται στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, η δημιουργία και διατήρηση 3.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με προτεραιότητα στις προσλήψεις από το Δήμο Αριστοτέλη.

Συνολικά, αναμένεται να δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών στο έργο των Σκουριών αναμένεται να απασχοληθούν 900 επιπλέον εργαζόμενοι. Παράλληλα, προβλέπεται να διατεθούν περί τα €3,5 δισ. για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές. Πρόκειται, συνεπώς, για μια επένδυση πολλαπλά ωφέλιμη, για το ελληνικό κράτος, την τοπική κοινωνία, την απασχόληση και το περιβάλλον.

Αξίζει να τονίσουμε ότι πέραν από τα οικονομικά οφέλη που προβλέπει η νέα επενδυτική συμφωνία, ιδιαίτερη σημασία έχει η δέσμευση της εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελληνικός Χρυσός, από την αρχή της δραστηριότητάς της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, επενδύει και λειτουργεί με βασική προτεραιότητα την προστασία και την παράλληλη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών είτε από τη δραστηριότητας της, είτε από χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με τη χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών και την αποκατάσταση της γης εντός και γύρω από τα μεταλλεία, προκειμένου να παραδοθεί άρτια στην τοπική κοινωνία.

Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

Υπενθυμίζεται ότι το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός συνεπάγεται αυξημένες επενδύσεις για την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση. Προβλέπεται σημαντική μείωση 40% στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές, με τη χρήση της προηγμένη τεχνολογίας της Ξηρής Απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, καθώς και η αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκ. κ.μ. σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο. Επιπρόσθετα, ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, με την κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού, αξίας 130+εκ, και αντιπλημμυρική οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων της. Επιπρόσθετα, μέσω εξειδικευμένων συστημάτων η Ελληνικός Χρυσός μεριμνά για τη διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης, ενώ με το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 400+ σημείων, επιτυγχάνεται η συνεχής παρακολούθηση 24/7 όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και γύρω από τα μεταλλεία.

Φυτώριο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 22:58

Δύσκολη νύχτα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής: Μάχη για να μην υπερχειλίσει ξανά το ρέμα [βίντεο]

Μπουλντόζες δημιουργούν αναχώματα - Στόχος να μην σπάσουν ούτως ώστε τόνοι νερού να μην φύγουν προς τα σπίτια στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 15 Οκτ 2021 | 18:15

"Μπάλλος": Επέλαση της κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα - Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Βόλβη

Μήνυμα από το 112 σε πολίτες του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, της Βόλβης και της Χαλκιδικής ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, λόγω της κακοκαιρίας "Μπάλλος"

ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 15 Οκτ 2021 | 13:40

Κακοκαιρία "Μπάλλος" και στην Χαλκιδική - Απεγκλωβίστηκε 55χρονος μέσα από το σπίτι του [εικόνες - βίντεο]

Στον απεγκλωβισμό ενός 55χρονου κατοίκου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ο οποίος εγκλωβίστηκε το σπίτι του όταν υπερχείλισε παρακείμενο ρέμα, προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι άνδρες της πυροσβεστικής.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ 14 Οκτ 2021 | 13:25

Ποτάμια oι δρόμοι της Χαλκιδικής από την κακοκαιρία "Μπάλλος" [εικόνες]

Πλημμύρισε δρόμος που βρίσκεται στην είσοδο χωριού στη Χαλκιδική.

ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ... ΑΙΩΝΑ 03 Οκτ 2021 | 18:25

Αναμνήσεις άλλης εποχής: Τα αυτοκίνητα – αντίκες που έκλεψαν την παράσταση στη Χαλκιδική [εικόνες - βίντεο]

65 κλασσικά αυτοκίνητα από το 1928 έως και το 1990, προσέφεραν μια ξεχωριστή εμπειρία στους κατοίκους της Χαλκιδικής

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 30 Σεπ 2021 | 19:17

Επίσημο: Πρωτομηνιά με μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς - Παράταση μέτρων σε 7 περιοχές

Στο κόκκινο του Επιδημιολογικού Χάρτη Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη - Σε 7 περιοχές παρατείνονται τα ειδικά μέτρα

ΕΠΙΣΗΜΟ 29 Σεπ 2021 | 18:47

Επίσημο: "Κοκκίνισε" στον χάρτη η Β. Ελλάδα - Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς και Λάρισα

Στο κόκκινο επίπεδο Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα και Κιλκίς, μαζί με Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και Καβάλα - Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 26 Οκτ 2021 | 08:09

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν που ανήκε στη Folli Follie - Η ιστορία του

Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα φαίνεται ότι θα ξανά "ζωντανέψει". Το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν βγαίνει σε πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.