Ελπίδες για μείωση τόκων-δόσεων για δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες σε ξένο νόμισμα

Εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει πιθανώς τον δρόμο για μαζικές προσφυγές αμφισβήτησης των υψηλών τόκων σε ελβετικό νόμισμα ή γεν -Τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση

elpides-gia-meiwsi-tokwn-dosewn-gia-dekades-xiliades-daneioliptes-se-kseno-nomisma
|
SHARE THIS
0
SHARES

Λύση και «ανάσα» για δεκάδες χιλιάδες Ελληνες δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων σε ξένο νόμισμα (Ελβετικό Φράγκο ή Γιεν) αποτελεί η εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι όταν ορισμένες από τις ρήτρες που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα και κυρίως αυτή που αφορά τη διαφορά ισοτιμίας δεν ήταν σαφείς και κατανοητές, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν για δικαίωση τους στα εθνικά δικαστήρια.

Εφόσον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εισακούσει την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές προσφυγές δανειοληπτών που σήμερα πληρώνουν 1,5 και 2 φορές μεγαλύτερες δόσεις λόγω της ενίσχυσης του Ελβετικού Φράγκου και του Γιεν, έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρνηθεί να προσαρμόσουν τις δόσεις των εν λόγω δανείων σε τέτοια επίπεδα έτσι ώστε –τουλάχιστον- να μοιραστούν τη διαφορά της αλλαγής της ισοτιμίας με τον δανειολήπτη. Σημειώνεται ότι, οι τράπεζες δεν θα έχαναν από την εν λόγω προσαρμογή, αφού τα επενδυτικά τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων αντισταθμίζουν τους κινδύνους (hedging) στα νομίσματα και σε όλες τους τις τοποθετήσεις.

Σήμερα πληρώνονται 1,5 και 2 φορές μεγαλύτερες δόσεις λόγω της ενίσχυσης του Ελβετικού Φράγκου και του Γιεν, έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος

Η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ότι οι δανειολήπτες δεν δεσμεύονται από τις ρήτρες που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που έχουν συνάψει τις τράπεζες, όταν αυτές χαρακτηρίζονται από τα δικαστήρια «καταχρηστικές». Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκτίμησε ότι η ρήτρα για τη συναλλαγματική ισοτιμία αποτελεί μέρος της κυρίας σύμβασης και πως χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατη η σύναψη του δανείου. Όμως, στο ερώτημα αν οι ρήτρες αυτές έχουν διατυπωθεί κατά τρόπο σαφή και κατανοητό, ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά ότι η εξέταση του κριτηρίου αυτού δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στην αμιγώς γραμματική πτυχή τους. Αντίθετα, επισημαίνεται ότι ο σαφής και κατανοητός χαρακτήρας συμβατικής ρήτρας, πρέπει να παρέχει στον καταναλωτή τις πληροφορίες βάσει των οποίων θα είναι σε θέση να σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συναψης της δεδομένης σύμβασης σε ξένο νόμισμα, καθώς και τους κινδύνους που η συγκεκριμένη πράξη εμπερικλείει.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο θα εκδώσει την τελική απόφαση μέσα στις επόμενες βδομάδες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook