Follow us

Εμπλοκή με την προστασία της πρώτης κατοικίας - Οι θεσμοί και ο χρόνος πιέζουν

Οι θεσμοί εμφανίζονται αντίθετοι σε κάθε σχέδιο ευρείας προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Συμβιβαστική λύση με μια παράταση ολίγων εβδομάδων στην πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια –όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου- αλλά και τη σύσταση ενός κρατικού ταμείου το οποίο θα αγοράζει ακίνητα μικρής αξίας από δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αναζητά η κυβέρνηση.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς ενώ η προθεσμία λειτουργίας της πλατφόρμας εκπνέει στο τέλος της εβδομάδας, οι θεσμοί εμφανίζονται αντίθετοι σε κάθε σχέδιο ευρείας προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με βάση τα σενάρια που είναι αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι:

1. Η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια θα παραμείνει σε λειτουργία για μερικές εβδομάδες ακόμη καθώς η ελληνική πλευρά επικαλείται απέναντι στους θεσμούς το αυταπόδεικτο επιχείρημα: από τις αρχές Μαρτίου, πρακτικά έχει παγώσει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια καθώς οι τράπεζες –λόγω τηλεργασίας- δεν στέλνουν τις βεβαιώσεις με τις οφειλές που είναι βασικό βήμα για να ξεκινήσει η αίτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ λοιπόν η ελληνική πλευρά είχε διεκδικήσει παράταση έως το τέλος του χρόνου προκαλώντας την αντίδραση των θεσμών, φαίνεται ότι θα καταλήξουμε σε μια παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

2. Το κρατικό ταμείο για την αγορά ακινήτων πολύ φτωχών νοικοκυριών θα προχωρήσει. Ωστόσο, θα μπουν αυστηροί περιορισμοί τόσο ως προς την αξία του ακινήτου όσο και προς το εισόδημα των δανειοληπτών.

Το σχέδιο είναι το εξής. Για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά που θα μπαίνουν στον πτωχευτικό νόμο, θα διατάσσεται η ρευστοποίηση της περιουσίας τους συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Ειδικά για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά θα δίνεται η δυνατότητα η κύρια κατοικία να μην ρευστοποιείται μέσω πλειστηριασμού. Θα μπορεί να την αγοράζει απευθείας το κράτος ώστε ο δανειολήπτης από ιδιοκτήτης να γίνεται ενοικιαστής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 ετών. Αν το εισόδημά του πληροί τα κριτήρια, θα μπορεί να λαμβάνει και επιδότηση ενοικίου βάσει των όσων ήδη προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Όσον αφορά στον νέο πτωχευτικό κώδικα αλλά και το σχέδιο της ελληνικής πλευράς να συσταθεί ένα κρατικό ταμείο για την αγορά πρώτων κατοικιών πολύ χαμηλής αξίας, οι προετοιμασίες αναμένεται να συνεχιστούν και όλο τον Μάιο.

Ακόμη και αν ο νέος πτωχευτικός κώδικας γίνει νόμος του κράτους έως τον Ιούνιο, πρακτικά, θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος καθώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνουν οι απαιτούμενες προετοιμασίες. Το ελληνικό αίτημα για τη σύσταση του ταμείου, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις διοικήσεις των τραπεζών και σε ένα βαθμό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό διότι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα συμφέρον να αποκτούν μέσω πλειστηριασμών σπίτια πολύ χαμηλής αξίας τα οποία δύσκολα μεταπωλούνται ενώ έχουν και πολύ υψηλό κόστος συντήρησης, τακτοποίησης αυθαιρεσιών κλπ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –η θέση του οποίου βέβαια είναι καθαρά συμβουλευτική- είχε καθαρά αρνητική στάση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια (αλλά και περιουσιακά) καθώς υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού κόστους.

Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς είναι να διατεθεί ένα κεφάλαιο για τη λειτουργία του ταμείου και από εκεί και πέρα να γίνει τιτλοποίηση των ακινήτων που θα αγοραστούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι όποιες αγοραπωλησίες χρειαστούν. Από την πλευρά των δανειστών, αμφισβητήθηκε έντονα το κατά πόσον με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, μπορεί να καταστεί εφικτή η έκδοση ομολόγου με "εγγύηση" ακίνητα πολύ χαμηλής αξίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 29 Ιουν 2022 | 09:34

Power Pass: Εμπλοκή με τις δηλώσεις, ακυρώνονται… μόνες τους - Καταγγελίες λογιστών για τεχνικά προβλήματα

"Aστοχία συστήματος" στις δηλώσεις power pass εντοπίζει η λογιστική κοινότητα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 28 Ιουν 2022 | 07:36

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Τι θα πληρώνουμε πλέον - Η αλλαγή στη ρήτρα αναπροσαρμογής με απλά λόγια

Πλήρης αλλαγή σκηνικού από τον Ιούλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 26 Ιουν 2022 | 15:22

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώνουμε από την 1η Ιουλίου - Αλλάζουν όλα για τις χρεώσεις

Οι επιβαρύνσεις θα ενσωματωθούν στα τιμολόγια των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος να δίνει επιδότηση

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 24 Ιουν 2022 | 12:01

Βαρύς και φορολογικά... ασήκωτος ο Ιούλιος: Οι τέσσερις φόροι και τα εκατομμύρια δηλώσεις - 5 απλές συμβουλές

Τα περίπου 3 εκατομμύρια των φορολογουμένων θα πρέπει να προλάβουν τη νέα παράταση στις δηλώσεις.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 23 Ιουν 2022 | 13:08

Η νέα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο θα πληρώνουμε πλέον από την 1η Ιουλίου - Οι κερδισμένοι

"Κλειδώνει" ο νέος μηχανισμός επιδοτήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουλίου και θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 22 Ιουν 2022 | 08:30

Αναλυτικός οδηγός για το Fuel Pass 2: Ποιοι το δικαιούνται και οι προϋποθέσεις για ολόκληρο το ποσό

Με το Fuel Pass 2, αν αναδειχθείτε δικαιούχος, θα μπορέσετε να εξαργυρώσετε ένα ποσό που θα φτάνει υπό προϋποθέσεις και στα 100 ευρώ.

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 21 Ιουν 2022 | 07:40

Ανακοινώσεις για το νέο Fuel Pass: Μεγαλύτερη επιδότηση ως 75 ευρώ και σε περισσότερους

Στα 20 λεπτά η οριζόντια επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης – Εως και 75 ευρώ ενίσχυση μέσω του fuel pass – Μέτρα για φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Επιστροφή φόρων στους αγρότες.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 18 Ιουν 2022 | 11:38

Ιδού πώς θα αλλάξετε κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες – Χωρίς δικαιολογητικά και έως 50% η επιδότηση

Χωρίς δικαιολογητικά και έως 50% η επιδότηση για ανακύκλωση συσκευών. Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις.

ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΛΗΓΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ 17 Ιουν 2022 | 08:18

Τι σημαίνει η έξοδος από τη μεταμνημονιακή εποπτεία: Μπορούν να γίνουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς;

Τι αλλάζει στην Ελλάδα με τη λήξη της μεταμνημονιακής περιόδου. Μπορούν να γίνουν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου;

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Ιουν 2022 | 08:39

Fuel pass: Επιδότηση καυσίμων 60-70€ και σε περισσότερους - Αναδρομικά ως 600 ευρώ στο ρεύμα, επιδότηση και στα εξοχικά

Επιχείρηση "ανοικτά εξοχικά" ετοιμάζει η κυβέρνηση για το καλοκαίρι με τα μέτρα που θα συνθέσουν το σχέδιο να ενεργοποιούνται σταδιακά από τον Ιούλιο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 12 Ιουν 2022 | 13:59

Ενεργειακή κρίση: Τέσσερις πλατφόρμες που φέρνουν ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ - Πότε θα ενεργοποιηθούν

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προγραμματίζεται η λειτουργία τεσσάρων διαφορετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών με κοινή συνισταμένη τη στήριξη των νοικοκυριών.

ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 11 Ιουν 2022 | 14:38

Πώς θα μοιραστούν 220.000 κουπόνια για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών-Πώς θα "κουρέψετε" τον λογαριασμό του ρεύματος

Πώς θα "κουρέψετε" τον λογαριασμό του ρεύματος ακόμη και πάνω από 200 ευρώ τον χρόνο με την αντικατάσταση τριών ηλεκτρικών συσκευών

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιουν 2022 | 09:09

Νέα δεδομένα: Πώς θα γίνουν οι μειώσεις από 1η Ιουλίου στον λογαριασμό ρεύματος και στη δόση στεγαστικού δανείου

Σε νέα δεδομένα θα κληθούν να προσαρμοστούν εκατομμύρια νοικοκυριά από την 1η Ιουλίου.