Συμβιβαστική λύση με μια παράταση ολίγων εβδομάδων στην πλατφόρμα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια –όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου- αλλά και τη σύσταση ενός κρατικού ταμείου το οποίο θα αγοράζει ακίνητα μικρής αξίας από δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αναζητά η κυβέρνηση.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς ενώ η προθεσμία λειτουργίας της πλατφόρμας εκπνέει στο τέλος της εβδομάδας, οι θεσμοί εμφανίζονται αντίθετοι σε κάθε σχέδιο ευρείας προστασίας της πρώτης κατοικίας. Με βάση τα σενάρια που είναι αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι:
1. Η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια θα παραμείνει σε λειτουργία για μερικές εβδομάδες ακόμη καθώς η ελληνική πλευρά επικαλείται απέναντι στους θεσμούς το αυταπόδεικτο επιχείρημα: από τις αρχές Μαρτίου, πρακτικά έχει παγώσει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια καθώς οι τράπεζες –λόγω τηλεργασίας- δεν στέλνουν τις βεβαιώσεις με τις οφειλές που είναι βασικό βήμα για να ξεκινήσει η αίτηση.
Ενώ λοιπόν η ελληνική πλευρά είχε διεκδικήσει παράταση έως το τέλος του χρόνου προκαλώντας την αντίδραση των θεσμών, φαίνεται ότι θα καταλήξουμε σε μια παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου.
2. Το κρατικό ταμείο για την αγορά ακινήτων πολύ φτωχών νοικοκυριών θα προχωρήσει. Ωστόσο, θα μπουν αυστηροί περιορισμοί τόσο ως προς την αξία του ακινήτου όσο και προς το εισόδημα των δανειοληπτών.
Το σχέδιο είναι το εξής. Για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά που θα μπαίνουν στον πτωχευτικό νόμο, θα διατάσσεται η ρευστοποίηση της περιουσίας τους συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Ειδικά για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά θα δίνεται η δυνατότητα η κύρια κατοικία να μην ρευστοποιείται μέσω πλειστηριασμού. Θα μπορεί να την αγοράζει απευθείας το κράτος ώστε ο δανειολήπτης από ιδιοκτήτης να γίνεται ενοικιαστής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 ετών. Αν το εισόδημά του πληροί τα κριτήρια, θα μπορεί να λαμβάνει και επιδότηση ενοικίου βάσει των όσων ήδη προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.
Όσον αφορά στον νέο πτωχευτικό κώδικα αλλά και το σχέδιο της ελληνικής πλευράς να συσταθεί ένα κρατικό ταμείο για την αγορά πρώτων κατοικιών πολύ χαμηλής αξίας, οι προετοιμασίες αναμένεται να συνεχιστούν και όλο τον Μάιο.
Ακόμη και αν ο νέος πτωχευτικός κώδικας γίνει νόμος του κράτους έως τον Ιούνιο, πρακτικά, θα ενεργοποιηθεί από το νέο έτος καθώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να γίνουν οι απαιτούμενες προετοιμασίες. Το ελληνικό αίτημα για τη σύσταση του ταμείου, φαίνεται να βρίσκει σύμφωνες τις διοικήσεις των τραπεζών και σε ένα βαθμό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό διότι οι τράπεζες δεν έχουν κανένα συμφέρον να αποκτούν μέσω πλειστηριασμών σπίτια πολύ χαμηλής αξίας τα οποία δύσκολα μεταπωλούνται ενώ έχουν και πολύ υψηλό κόστος συντήρησης, τακτοποίησης αυθαιρεσιών κλπ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –η θέση του οποίου βέβαια είναι καθαρά συμβουλευτική- είχε καθαρά αρνητική στάση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να θεσπιστούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια (αλλά και περιουσιακά) καθώς υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού κόστους.
Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς είναι να διατεθεί ένα κεφάλαιο για τη λειτουργία του ταμείου και από εκεί και πέρα να γίνει τιτλοποίηση των ακινήτων που θα αγοραστούν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι όποιες αγοραπωλησίες χρειαστούν. Από την πλευρά των δανειστών, αμφισβητήθηκε έντονα το κατά πόσον με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, μπορεί να καταστεί εφικτή η έκδοση ομολόγου με "εγγύηση" ακίνητα πολύ χαμηλής αξίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr