X

Λύση για τα κόκκινα δάνεια εδώ και τώρα ζητεί η Τρόικα

«Εμπλουτίστηκε» η λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν «εδώ και τώρα»

Γράφει: TheToc team

«Εμπλουτίστηκε» η λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν «εδώ και τώρα» όπως προέκυψε κατά τη διαπραγμάτευση των εκπροσώπων των θεσμών με το δίδυμο Τσακαλώτου-Σταθάκη.

Εκτός από την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τις 100 δόσεις και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα και το θέμα των κόκκινων δανείων, καθώς συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πάντως, ύστερα από την τετράωρη και πλέον συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει υπάρξει συμφωνία ώστε η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ (αλλά και των 10 δισεκατομμυρίων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) να «ξεκλειδώσει» την Κυριακή ή την Δευτέρα στο πλαίσιο του Euroworking Group.

Έτσι, το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης αναμένεται να ανέβει στα ύψη καθώς από αύριο κιόλας (η νέα συνάντηση έχει προσδιοριστεί για αύριο το απόγευμα) θα μπουν στο τραπέζι θέμα φωτιά όπως η μεταβίβαση των δανείων σε funds του εξωτερικού, η διαδικασία αντιμετώπισης των επιχειρηματικών δανείων κλπ.

Και θέμα ασφαλιστικού

Και θέμα ασφαλιστικού έβαλαν με το καλημέρα οι δανειστές, στις συζητήσεις με την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αφορούν το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πρέπει ωστόσο να «κλείσουν» εντός του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν βαθιές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με τις προτάσεις τους να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός Ταμείου για όλες τις κύριες συντάξεις και ενός άλλου για όλες τις επικουρικές.

Την ίδια στιγμή, το κουαρτέτο φέρεται να ζητά τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στο 60%.