Ενας στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορεί να πληρώσει Εφορία - Ταμεία

Αδυναμία να πληρώσει Εφορία και Ταμεία φέτος δηλώνει ένας στους τρεις επιχειρηματίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
τανμεια

Αδυναμία να πληρώσει Εφορία και Ταμεία φέτος δηλώνει ένας στους τρεις επιχειρηματίες, σύμφωνα με ποιοτικά στοιχεία της ετήσιας μελέτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα των νοικοκυριών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό των εργοδοτών και των επαγγελματιών που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν φόρους και εισφορές φέτος είναι διπλάσιο όχι μόνο σε σχέση με πέρσι, αλλά σε σχέση με εκείνο των μισθωτών και συνταξιούχων.

Εξάλλου, ο "ιός" της αδυναμίας ανταπόκρισης των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο χτυπά πλέον και τα ολιγομελή νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στοιχεία

Συγκεκριμένα, τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ (τα οποία δεν δημοσιεύτηκαν μαζί με την εν λόγω μελέτη) αναφέρουν πως 29,1% όσων έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Αντίθετα, το 2019 μόλις το 12,5% των επιχειρηματιών δήλωνε την ίδια αδυναμία.

Ο λόγος για τον υπερδιπλασιασμό όσων επιχειρηματιών δεν μπορούν να πληρώσουν Εφορία και Ταμεία δεν είναι άλλος −όπως σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας− από τις δραματικές συνέπειες των διαδοχικών lockdowns. Και αυτό παρά τα απανωτά μέτρα στήριξης των εργοδοτών και των επαγγελματιών (παρατάσεις φόρων και εισφορών, δόσεων ρυθμίσεων, κάλυψη εισφορών σε υπό αναστολή εργαζομένους).

Να σημειωθεί πως αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών δηλώνει μόλις το 15,2% τόσο των μισθωτών όσο και των συνταξιούχων (έναντι του 29,1% των επιχειρηματιών).

Με άλλα λόγια, το ποσοστό των επιχειρηματιών που φέτος δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές του προς την Εφορία και τα Tαμεία είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με εκείνο των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Σημαντικό είναι, επίσης, πως πριν από έναν χρόνο, δηλαδή πριν ξεσπάσει η πανδημία, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το 2019 (δημοσιεύτηκε Ιανουάριο του 2020) το ποσοστό των επιχειρηματιών, των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν μπορούσαν να πληρώσουν Εφορία και Ταμεία κινούνταν σε εφάμιλλα επίπεδα (12,5% των επιχειρηματιών, 10,8% των μισθωτών και 9,8% των συνταξιούχων).

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Capital.gr δείχνουν, δηλαδή, πως οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έπληξαν τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αναλογικά περισσότερο στους επιχειρηματίες (δηλαδή τους εργοδότες, τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους) σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Και αυτό γιατί, ενώ το ποσοστό των επιχειρηματιών που προειδοποιούν με στάση πληρωμών προς το Δημόσιο υπερδιπλασιάστηκε (από το 12,5% στο 29,1%) σε σχέση με πέρσι, το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών και συνταξιούχων αυξήθηκε μόλις κατά 1/3 (από το 9,8% των συνταξιούχων και το 10,8% των μισθωτών στο 15,2%).

Πλήγμα για τα χαμηλά εισοδήματα

Σε επίπεδο νοικοκυριών (ανεξάρτητα από την πηγή εισοδήματος), σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της μελέτης του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, τη μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής μελλοντικών υποχρεώσεων προς το Δημόσιο την έχουν όσοι δηλώνουν έως 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 30,2% όσων νοικοκυριών βρίσκονται στην παραπάνω εισοδηματική κατηγορία δηλώνουν πως δεν μπορούν να καταβάλουν φέτος φόρους και εισφορές.

Την ίδια αδυναμία δηλώνει το 17,6% όσων δηλώνουν από 10.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ και το 10,2% όσων δηλώνουν από 18.001 έως 25.000 ευρώ.

Σε σχέση με το 2019, δεν διαφοροποιείται η "κατάταξη" των εισοδηματικών κατηγοριών ως προς την αδυναμία τους να πληρώσουν Εφορία-Ταμεία. Έτσι, και πάλι οι πιο ευάλωτοι ήταν εκείνοι με έως 10.000 ευρώ, ακολουθούσαν όσοι είχαν εισόδημα μεταξύ 10.001 και 18.000 ευρώ και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, σε όλες τις κατηγορίες των νοικοκυριών, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κλίμακας, σημειώθηκε "οριζόντια" αύξηση περίπου 40% στο ποσοστό όσων δηλώνουν σχετική αδυναμία.

Χαμένα ακόμα και τα μονομελή νοικοκυριά

Με κριτήριο το πλήθος των ατόμων κάθε νοικοκυριού, η μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών καταγράφεται σε εκείνα με πάνω από 5 άτομα (24%).

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ελάχιστα αυξήθηκε το 2020 (σε σχέση με το 2019) το ποσοστό όσων νοικοκυριών δηλώνουν αδυναμία πληρωμών στο Δημόσιο, καθώς και πρόπερσι το 23,5% και πάλι δήλωνε αδυναμία.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα νοικοκυριά από 1 έως 4 άτομα. Σε αυτές τις κατηγορίες σημειώθηκε έως και διπλασιασμός του ποσοστού όσων δεν μπορούν να πληρώσουν Ταμεία και Εφορία.

Συγκεκριμένα, το 15,1% των νοικοκυριών με ένα άτομο δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο. Ωστόσο, το 2019 μόλις το 8,6% δήλωνε το ίδιο. Επίσης, το 16,5% των νοικοκυριών με δύο άτομα δηλώνει πως δεν μπορεί να πληρώσει Ταμεία-Εφορία, ενώ προηγούμενα δήλωνε το 8,5%. Το 12,9% των νοικοκυριών με τρία άτομα δηλώνει την ίδια αδυναμία (εν συγκρίσει με το 11,3% προηγούμενα).

Η γεωγραφική κατανομή

Σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή όσων αδυνατούν να πληρώσουν φόρους και εισφορές, η μεγαλύτερη αδυναμία καταγράφεται στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης (28,5%), ακολουθεί η Κεντρική Ελλάδα (20,5%), η Βόρεια Ελλάδα (15,9%) και τελευταία η Αττική (13,7%).

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαρ 2021 | 06:56

Συντάξεις Απριλίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Εγκρίθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για τον Απρίλιο 2021.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 20:16

Εργασιακό νομοσχέδιο: "Παράθυρο" για 4ήμερη εργασία - Τι αλλάζει σε 8ωρο και υπερωρίες

Μεταξύ άλλων, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 14 Απρ 2021 | 18:27

Έκπληξη: Ο Χατζηδάκης υλοποιεί το αίτημα του ΚΚΕ για την αποζημίωση των εργατοτεχνιτών

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθείται από τον Κωστή Χατζηδάκη, προβλέπει ειδική ρύθμιση για την αποζημίωση των εργατοτεχνιτών που αποτελεί αίτημα του ΚΚΕ

H ΕΚΘΕΣΗ 14 Απρ 2021 | 18:25

ΔΝΤ: H Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ 14 Απρ 2021 | 17:36

Τι αλλάζει στις απεργίες στις ΔΕΚΟ με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη- Θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας

Στις απεργίες στις ΔΕΚΟ θα πρέπει πλέον να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας το 1/3 των εργαζομένων

Η ΕΚΘΕΣΗ 14 Απρ 2021 | 15:33

ΟΟΣΑ: Σε ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να δώσει έμφαση η Ελλάδα

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η Ελλάδα υιοθέτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις

ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Απρ 2021 | 13:38

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι: Αποφασίζουν για τα εμπορικά κέντρα, το click inside και τα κέντρα αισθητικής

Στη σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει εισήγηση για τα εμπορικά κέντρα και το click inside

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 14 Απρ 2021 | 13:30
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 12:44

IEA: Εκτιμήσεις για αύξηση της ζήτησης στην αγορά πετρελαίου

Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς πετρελαίου είναι πλέον πιο σταθερά, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψή του για τη ζήτηση το 2021.

"ΤΑ SELF TEST ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΠΛΟ" 14 Απρ 2021 | 12:04

Γεωργιάδης: Μεγαλύτερη χαλάρωση στο λιανεμπόριο με self test, αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση

"Την Παρασκευή θα έχουμε την εικόνα της πανδημίας από όλη ην εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δείχνει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

"ΙΣΩΣ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ" 14 Απρ 2021 | 11:37

Εστίαση: Με τραπεζάκια έξω και self test επαναλειτουργεί αμέσως μετά το Πάσχα - Ολο το σχέδιο

Μετά το Πάσχα αναμένεται να επαναλειτουργήσει η εστίαση, με αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 14 Απρ 2021 | 08:25

Το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα: 15 έως 21 δισ. ευρώ - "Αμετανόητα ανεύθυνος"

Δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να κυμανθεί από τα 15 έως και τα 21 δις. ευρώ συνεπάγεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΡΟΛΦ ΣΤΡΑΟΥΧ 13 Απρ 2021 | 16:35

ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος ESM υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ