Eνας χρόνος μετά την τραγωδία των capital controls

Τα capital controls που φαίνεται ότι θα «στοιχειώνουν» την ελληνική οικονομία για πολύ καιρό ακόμη αποτέλεσαν την αρχή της κορύφωσης του περυσινού δράματος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eνας χρόνος μετά την τραγωδία των capital controls

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2015. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα, όπου το βράδυ προκυρήσσει δημοψήφισμα.

Eνας χρόνος μετά την τραγωδία των capital controls

Η αγωνία και η ανησυχία της κοινής γνώμης γίνεται εμφανής ήδη από το Σάββατο, όταν σχηματίζονται οι πρώτες ουρές σε βενζινάδικα και ΑΤΜ, τα οποία σύντομα ξεμένουν από μετρητά. Την Κυριακή 27 Ιουνίου η κυβέρνηση αποφασίζει να λάβει αυστηρά μέτρα υπό το βάρος της επικείμενης κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος: Εκδίδει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιβάλει τραπεζική αργία και ελέγχους κεφαλαίων (capital controls).

Eνας χρόνος μετά την τραγωδία των capital controls - εικόνα 2

Mε τα τελευταία ζούμε μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά. 60 ευρώ την ημέρα ή 420 ευρώ όριο ανάληψης την εβδομάδα, χώρια τους περιορισμούς αγορών από το εξωτερικό μέσω ελληνικών πιστωτικών καρτών. Απαγορεύεται ακόμη το άνοιγμα νέου λογαριασμού ή η προσθήκη συνδικαιούχων σε υφιστάμενο, όπως και το «σπάσιμο» των προθεσμιακών καταθέσεων. Όρια υπάρχουν ακόμη και για τις επιχειρήσεις που κάνουν πληρωμές στο εξωτερικό, π.χ. για την εισαγωγή προϊόντων.

Τα capital controls που φαίνεται ότι θα «στοιχειώνουν» την ελληνική οικονομία για πολύ καιρό ακόμη αποτέλεσαν την αρχή της κορύφωσης του περυσινού δράματος, το οποίο κατέληξε τελικά στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τις νέες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Αλλωστε η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει σε περίπου 86 δισ. ευρώ το κόστος της «διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη, ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέβασε το λογαριασμό στα 100 δισ.

Η ζημιά στις τράπεζες

Τον Δεκέμβριο του 2014 στις ελληνικές τράπεζες υπήρχαν 151 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2015 είχαν απομείνει μόνο 122 δισ., λόγω του φόβου για επικείμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των δανειστών.

Ακόμη και σήμερα, μετά από ένα χρόνο capital controls, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ στα 121 δισ., ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτά τα 73 δισ. αφορούν χρήματα σε λογαριασμούς τρεχούμενους ή ταμιετηρίου και μόνο τα 48 δισ. αφορούν αποταμιεύσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Eνας χρόνος μετά την τραγωδία των capital controls - εικόνα 3

Μετά την καταστροφή που υπέστησαν, οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση, καθώς τα 25 δισ. ευρώ της προηγούμενης (που χρεώθηκε το Δημόσιο) χάθηκαν, όπως και η αξία των μετοχών για όσους είχαν επενδύσει εκεί τα χρήματά τους. Με την τρίτη ανακεφαλαοποίηση τα Δημόσιο συνεισέφερε άλλα 6 δισ. ευρώ, ενώ οι περισσότερες μετοχές ανήκουν πλέον σε ξένους επενδυτές και όχι στο κράτος.

Eνας χρόνος μετά την τραγωδία των capital controls - εικόνα 4

Η καταστροφή στην οικονομία

Το αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης» του α' εξαμήνου του 2015 είχε ως αποτέλεσμα, αντί για την υπολογιζόμενη ανάπτυξη 2,5%, να βυθιστεί εκ νέου στην ύφεση, να εξανεμιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε επιτετυχθεί, αλλά και να συμπαρασύρει στο σπιράλ της ύφεσης και τη φετινή χρονιά (2016). Το ΑΕΠ του 2015 αντί για 196 δισ. θα «προσγειωθεί» στα 175 δισ. ευρώ.

Το Χρηματιστήριο έχει απωλέσει το 45% της αξίας του, περίπου 30 δισ. ευρώ, ενώ σε 3 δισ. ευρώ υπολογίζονται και οι απώλειες για την ελληνική ναυτιλία.

Eνας χρόνος μετά την τραγωδία των capital controls - εικόνα 5

Οι συνέπειες στην αγορά και τα 26.000 «λουκέτα»

Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ενόψει «επετείου» εξέδωσε ένα απολογιστικό του τελευταίου χρόνου, θέλοντας να καταδείξει τη ζημιά που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στην αγορά.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ:

- Σημειώθηκε πτώση εξαγωγών κατά 11,7%, ύφεση 1,3%, αποεπένδυση κατά 2,7%, πτώση της κατανάλωση κατά 4,3% και μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

- Τα λουκέτα από την επιβολή των capital controls έως και σήμερα ανήλθαν σε 25.990.

-Κατεγράφη μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ 12.486 νέες επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.

-Η Ελλάδα απώλεσε έξι θέσεις στη 56η θέση στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 61 χωρών, ως αποτέλεσμα των capital controls.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει πως ανάπτυξη με capital controls δεν θα έρθει στην αγορά, ούτε και νέο χρήμα στις ελληνικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις έχουν μειωθεί στα 121,5 δισ. ευρώ.

Eνας χρόνος μετά την τραγωδία των capital controls - εικόνα 6

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 08 Νοε 2021 | 06:53

Νέα μέτρα: Πώς γίνεται από σήμερα η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες

Για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

ΕΛΗΓΕ ΣΤΙΣ 16/12 08 Δεκ 2021 | 00:03

Πόθεν Έσχες: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

"ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ" 07 Δεκ 2021 | 23:25

Τέλος εποχής: Τον Ιανουάριο η Ελλάδα πληρώνει και το τελευταίο δάνειο στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα τον Ιανουάριο αναμένεται να εξοφλήσει πλήρως το χρέος της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΑΠΟ ΤΟ 2025 07 Δεκ 2021 | 18:31

Καλά νέα από το Ecofin: Άνοιξε ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά και ακίνητα

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

07 Δεκ 2021 | 18:23

Vodafone everyone.connected: Μαζί χαρίζουμε το δώρο της συνδεσιμότητας

Φέτος τα Χριστούγεννα, την εποχή του χρόνου που χαρίζουμε δώρα μέσα από την καρδιά μας, η Vodafone προσφέρει το δώρο της συνδεσιμότητας

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 07 Δεκ 2021 | 12:47

Ελληνικό: Επίσημη παρουσίαση του Commercial Hub - Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα [εικόνες - βίντεο]

Τον σχεδιασμό του Commercial Hub του Ελληνικού ανέλαβε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο υπογράφει σημαντικά έργα σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Δεκ 2021 | 11:08

Συντάξεις Ιανουαρίου 2022: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου 2021.

07 Δεκ 2021 | 09:44

Ταξιδεύουμε οικονομικά σε όλη την Ελλάδα με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο χωρίς να αγχωθούμε πού θα το φορτίσουμε

Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς να έχετε κανένα άγχος για το πού θα το φορτίσετε, χάρις στην nrg.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 07 Δεκ 2021 | 08:38

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα

Η χώρα μας μπορεί να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την ερχόμενη δεκαετία, που θα ξεπερνούν το 3% κατά μέσο όρο.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 07 Δεκ 2021 | 07:27

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζεις με έως 50.000€ μετρητά και 500€ τον μήνα - 50 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" της αγοράς ακινήτων στην Αττική.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 06 Δεκ 2021 | 22:59

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα με την υφιστάμενη απαλλαγή για την τρέχουσα χρονιά, το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για συνολικό διάστημα μίας τριετίας, για τα ακίνητα που έχουν πληγεί στην Κρήτη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 21:30

Eurogroup: Σημαντική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι το 2023 - Ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. για την απομείωση του χρέους

Σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι και το 2023 προβλέπει το Eurogroup - Εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ

ΣΤΟ POTHEN.GR 06 Δεκ 2021 | 15:20

Πόθεν Έσχες: Εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωση Πόθεν Έσχες μέχρι την 16 Δεκεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα για έναν ακόμη μήνα, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.