Επίδομα θέρμανσης - Σταϊκούρας: Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας. Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήρηξης λόγω ενεργειακής κρίσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στην Βουλή σε λίγες ημέρες η εκτίμηση για την ανάπτυξη θα είναι κοντά στο ποσοστό των εκτιμήσεων της ΕΕ", είπε στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Προϋπολογισμός του 2022 θα προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 7% του ΑΕΠ.

Όπως είπε ο Υπ. Οικονομικών, οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και μείωση της ανεργίας, ενώ, όπως τόνισε, "σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα στοιχεία είναι καλύτερα για την ελληνική οικονομία, σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι όσο αλλού".

"Αυτήν την στιγμή ο πληθωρισμός της τάξης του 3,4% στην Ελλάδα, δηλαδή η αύξηση στα προϊόντα κατά 3,4% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα, είναι υψηλή. Είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, αλλά είναι υψηλό και είναι πρόβλημα. Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο εισόδημα στο γ΄ τρίμηνο του 2021 είναι 7,1%, άρα περισσεύουν χρήματα στον πολίτη, λόγω μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας και του κορονοϊού, περισσότερα από αυτήν την αύξηση στις τιμές. Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, αλλά παίρνουμε και άλλα μέτρα στήριξης, ύψους πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ", είπε ο Υπ. Οικονομικών.

Διαβάστε Επίσης

Ερωτηθείς εάν θα δοθεί μέρισμα σε κατηγορίες πολιτών, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι προτεραιότητα αυτήν την ώρα για την Κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αν αυτή θα απαιτήσει να υπάρξει και άλλο πακέτο μέτρων το προσεχές διάστημα. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει και η υγειονομική κρίση, στην αντιμετώπιση της οποίας το οικονομικό επιτελείο είναι και πρέπει να είναι έτοιμο να συνδράμει το σύστημα υγείας με ότι χρειαστεί, λέγοντας πως "αυτήν την στιγμή δεν έχω δυνατότητα να μιλήσω για δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς υπάρχουν μπροστά μας αυτές οι δύο κρίσεις, που αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης", ωστόσο είπε πως τυχόν δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει θα διατεθεί υπέρ ορισμένων ομάδων, όπως είχε γίνει και παλαιότερα.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης

Για το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν αλλάξει τα κριτήρια για την χορήγηση του, προσθέτοντας ότι "χθες βράδυ υπεγράφη το ΦΕΚ, η ΚΥΑ θα βγει την Δευτέρα και αν δεν υπάρξουν προβλήματα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει την Δευτέρα το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης και οι καταβολές είναι στόχος να ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου".

Σχετικά με την υπόθεση της γυναίκας χαμηλού εισοδήματος, στην οποία έγινε κατάσχεση της πίστωσης χρημάτων από έξοδα κηδείας, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε "ρώτησα την ΑΑΔΕ και η αλήθεια είναι πως τα έξοδα κηδείας δεν έχουν πρόβλημα διότι γίνονται από τον ΕΦΚΑ. Εδώ όμως υπήρξε πρόβλημα, διότι η καταβολή έγινε από λογαριασμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έγινε σε λογαριασμό που ήταν δεσμευμένος, λόγω οφειλών. Είναι ένα πρόβλημα και δείχνουμε την μέγιστη δυνατή κοινωνική σύνεση και έτσι θα περάσουμε διάταξη, ώστε τα έξοδα κηδείας σε κάθε περίπτωση να είναι ακατάσχετα".

Διαβάστε Επίσης

ΕΝΦΙΑ και αύξηση κατώτατου μισθού

Για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως "θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, βάσει τον νέων αντικειμενικών τιμών και να δούμε, με βάση και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε, πως συμπολίτες μας θα έχουν μείωση του ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερη από το 22% που έχουν δει μέχρι τώρα".

Για τον κατώτατο μισθό ο κ. Σταικούρας είπε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για νέα αύξηση του, το ποσοστό της οποίας θα καθοριστεί από το Υπουργείο Εργασίας, αφού επεξεργαστεί από ειδικούς, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ύψος της αύξησης, λέγοντας πάντως πως αυτή δεν εκτιμάται να προκαλέσει ισχυρή άνοδο του πληθωρισμού.

Διαβάστε Επίσης

"Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξάνονται διαρκώς επί μια διετία και χωρίς να υπάρχει μείωση της κατανάλωσης, δείγμα ότι έχουμε δώσει χρήματα στην κοινωνία και ότι ένα τμήμα της κοινωνίας αποταμιεύει και ότι παράλληλα άλλο κομμάτι καταναλώνει όπως παλιά", είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, σχετικά με αίτημα να γίνει ανεπίστρεπτο το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής, που έκανε "στον αέρα" της εκπομπής επιχειρηματίας της εστίασης, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "Η εστίαση λειτουργεί κανονικά τους τελευταίους μήνες και μάλιστα, από τα στοιχεία που έχουμε, με αποτελέσματα εξαιρετικά ικανοποιητικά. Ενώ λειτουργεί η εστίαση, τρέχει πρόγραμμα στήριξης από το Υπ. Ανάπτυξης, αλλά και το πρόγραμμα "Γγέφυρα", βοηθώντας τις επιχειρήσεις να πατήσουν ακόμη καλύτερα στα πόδια τους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα στην οικονομία, δεν μπορώ να καλλιεργήσω προσδοκίες για κάτι καλύτερο σε σχέση με όσα ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό".

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 22 Δεκ 2021 | 15:46

Φυσικό αέριο: Στο 40% η έκπτωση για τα νοικοκυριά - Αναλυτικά οι τιμές για Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο

Στο 40% οι εκπτώσεις στο φυσικό αέριο, ύστερα από συνάντηση του Κ. Σκρέκα με τους επικεφαλής της ΔΕΠΑ.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ 22 Δεκ 2021 | 11:07

Ρεκόρ ακρίβειας στην ενέργεια: Πάνω από 400 ευρώ/MWh η τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, με εξαίρεση μόλις τέσσερις χώρες, η τιμή του ρεύματος σήμερα ξεπερνά τα 400 ευρώ/MWh. Είναι σαν η τιμή στο γάλα από 1 ευρώ να έχει εκτιναχθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους στα 10 ευρώ.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ACTIVISION 18 Ιαν 2022 | 17:57

Microsoft: Eξαγoρά - μαμούθ του κολοσσού βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί 68,7 δισ. δολ.

Η Microsoft εξαγοράζει τον αμερικανικό κολοσσό των βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί σχεδόν 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΟΔΔΗΧ 18 Ιαν 2022 | 17:21

Σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο

Η χώρα προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Ιαν 2022 | 17:07

Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Η τροπολογία περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 18 Ιαν 2022 | 16:39

Η ανακοίνωση της Coca Cola 3E για τον βιασμό της 24χρονης- Τι ισχύει

Σε ανακοίνωσή της η Coca Cola 3E ανέφερε ότι κανένας μέτοχός της δεν έχει σχέση με την υπόθεση του βιασμού

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ 18 Ιαν 2022 | 15:58

Στη δημοσιότητα πλέον οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό- Για να τα ξέρουν οι πολίτες

Στη δημοσιότητα η επωνυμία των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε

ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2022 | 15:52

Αναπτυξιακός νόμος: Βελτιωτικές αλλαγές για πολύ μικρές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία τριών αστέρων

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εντάσσονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο καθώς και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Ιαν 2022 | 12:18

Η SHOP & TRADE επίσημος διανομέας των Trussardi Accessories Cariuma Iceberg & Docksteps

H Shop & Trade ανέλαβε τη διανομή και προώθηση των σημάτων Trussardi (bags and accessories), Cariuma, Iceberg και Docksteps.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.