Follow us

ΕΝΦΙΑ 2022: Νέοι συντελεστές, με νέες τιμές και περισσότερες δόσεις - Από τον Μάρτιο τα εκκαθαριστικά του 2022

Το 2022 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ - Τι θα γίνει με τους νέους συντελεστές και την αύξηση των δόσεων

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Πως θα γίνει η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σχέδιο επίσπευσης της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ "αποκαλύπτει" η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών. Όπως αναφέρεται, θα επιδιωχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 να εκκαθαριστεί τον Μάρτιο ώστε να "απλωθεί" η πληρωμή του φόρου κατοχής ακινήτων ακόμη και σε 9 μηνιαίες δόσεις: από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια, αυτό εγείρει το εξής ερώτημα: ο ΕΝΦΙΑ είναι "συνδεδεμένος" με το εισόδημα καθώς όσοι πληρούν εισοδηματικό κριτήριο δικαιούνται κούρεμα 50% στον ΕΝΦΙΑ. Πώς θα υπολογίζεται αυτή η έκπτωση από την στιγμή που τα εισοδήματα δεν θα έχουν δηλωθεί τον Μάρτιο;

Αν ξεπεραστεί πάντως αυτός ο "σκόπελος" ο ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά θα πληρώνεται σε έως και 9 μηνιαίες δόσεις αντί για έξι που ισχύουν φέτος. Αυτό, όπως αναφέρει και η έκθεση, γίνεται για να μην συμπιέζονται οι πληρωμές όλων των φόρων στο β’ εξάμηνο: ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ

Πάντως, το 2022, θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ. Ο υπολογισμός του θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες αλλά θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος.

Επίσης, θα ενεργοποιηθούν οι νέοι συντελεστές που θα είναι μειωμένοι σε σχέση με τους σημερινούς ώστε να "απορροφηθούν" οι επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Οι νέοι συντελεστές θα αφορούν τόσο στον κύριο ΕΝΦΙΑ όσο και στον συμπληρωματικό φόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Η έκθεση των θεσμών αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη

"Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι- πολίτες και Πολιτεία- στον τομέα της οικονομίας, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως, επίσης, αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης". Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη 10η έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προσέθεσε δε, ότι "ωστόσο, η αναγνώριση αυτή δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε ούτε να παραγνωρίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας. Προκλήσεις και δυσκολίες από τις οποίες, όμως, μπορούμε να αναδειχθούμε νικητές, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με σχέδιο, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης".

Αναλυτικά, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη 10η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018. Πρόκειται για την 7η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Και για την 5η Έκθεση που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει- διεθνώς- η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορoνοϊού, ολοκληρώνεται επιτυχώς. Το αποτέλεσμα αυτό είναι επιστέγασμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της άριστης συνεργασίας των μελών της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του πρωθυπουργού.

Η Έκθεση αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη, εν μέσω πανδημίας, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως υπογραμμίζεται, αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς- κλειδιά για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επισημαίνει ότι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για το 2021 και το 2022, και τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης και των επενδύσεων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας πως η παροχή ρευστότητας προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να τονωθεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που κατεγράφη πέρυσι, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και της δομής της οικονομίας, ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η οποία θα υπερκαλύψει μέσα στην προσεχή χρονιά τις απώλειες του 2020.

Αναδεικνύει την αναπτυξιακή ώθηση που αναμένεται να προσδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τη συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Τονίζει τη σημασία της πλήρους ενεργοποίησης του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.

Καλωσορίζει την παράταση του προγράμματος "Ηρακλής", που, όπως σημειώνεται, αναμένεται να επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες και να στηρίξει την προσπάθειά τους να περιορίσουν το ποσοστό των "κόκκινων" δανείων σε μονοψήφιο νούμερο το 2022, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επικροτεί την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, η ολοκλήρωση του "οικοδομήματος" του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο νέος εργασιακός νόμος, οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των έργων στρατηγικής σημασίας - συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στο ΤΑΙΠΕΔ -, η βελτίωση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, η πρόοδος που σημειώνεται στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων (με ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό, τα περιφερειακά λιμάνια κ.ά.), του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Τέλος, δίνει το "πράσινο φως" για την αποδέσμευση της 5ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 4η δόση που αποδεσμεύεται μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι- πολίτες και πολιτεία- στον τομέα της οικονομίας, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως, επίσης, αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ωστόσο, η αναγνώριση αυτή δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε ούτε να παραγνωρίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας. Προκλήσεις και δυσκολίες από τις οποίες, όμως, μπορούμε να αναδειχθούμε νικητές, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με σχέδιο, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ 21 ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 15 Ιουν 2022 | 14:00

"Η πορεία της γραμμής": Προσβάσιμη έκθεση με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Πριστούρη

Την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, διοργανώνει η MYARTIST, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, με έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη.

ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 15 Ιουν 2022 | 12:52

Η κοσμοπολίτικη Υδρα του '50 και '60 μέσα από τον φακό του Robert McCabe [εικόνες]

Έκθεση με τίτλο "Η Ύδρα του Robert McCabe, 1950s-1960s" θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 20:30, στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη.

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΝ 15 Ιουν 2022 | 09:00

ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις τροποποιητικές δηλώσεις στο Ε9

Σε περιπτώσεις λαθών οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με τις οποίες θα δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2021.

ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP 14 Ιουν 2022 | 19:59

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σε βιώσιμη πορεία η Ελλάδα - Τελειώνει η ενισχυμένη εποπτεία

Η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας είναι μεταξύ των θεμάτων του Eurogroup και, όπως επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η έκθεση είναι θετική.

12 Ιουν 2022 | 09:10

Επανεξετάζονται οι περιπτώσεις με επιβαρυμένο ΕΝΦΙΑ -Τι θα γίνει με τις τιμές ζώνης

Τις διορθώσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αστυπάλαια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 08 Ιουν 2022 | 14:09

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,8% φέτος και 2,5% το 2023 - Μείωση της ανεργίας

Ανάπτυξη στο 2,8% για φέτος και στο 2,5% για το 2023 προβλέπει έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ 07 Ιουν 2022 | 17:48

Τουρκία: Έκθεση κόλαφος από το Ευρωκοινοβούλιο - Καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς προς Ελλάδα και Κύπρο

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ 07 Ιουν 2022 | 12:13

Σκληρή κριτική της Ευρωβουλής στην Τουρκία: "Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας"

Δριμεία κριτική στην Τουρκία ασκεί σε εισηγητική του έκθεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως στην Άγκυρα "έχουμε μία εσκεμμένη παλινδρόμηση από μία καλύτερη κατάσταση".

ΤΟ ΦΕΚ 31 Μαϊ 2022 | 15:30

Πανελλήνιες 2022 - Στρατιωτικές Σχολές: Αλλάζουν οι συντελεστές βαρύτητας - Δείτε αναλυτικά

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας για τις Στρατιωτικές Σχολές στις Πανελλήνιες 2022.

ΑΚΙΝΗΤΑ 31 Μαϊ 2022 | 15:01

ΕΝΦΙΑ: Κρούσματα εξωπραγματικών αυξήσεων- Πώς η οδός Κοραή πέταξε από τα 217 στα 2.345 ευρώ

Ο ΕΝΦΙΑ που κάποιοι λίγοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος είναι εξωπραγματικός.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 30 Μαϊ 2022 | 08:09

Οι τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις του καλοκαιριού: Ποιες είναι και πώς θα τις πληρώσουμε

Τέσσερις υποχρεώσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν το προσεχές διάστημα και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ιδαίτερα βαρύ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ 30 Μαϊ 2022 | 07:40

ΕΝΦΙΑ 2022: Η ώρα της πληρωμής για την πρώτη δόση - Λήγει η προθεσμία - Πώς διορθώνονται τα λάθη

Λήγει αύριο η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, με την ΑΑΔΕ να ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική πύλη του Ε9.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Μαϊ 2022 | 16:49

Τράπεζες: ΕΝΦΙΑ σε άτοκες δόσεις με πλαστικό χρήμα - Συνεχής άνοδος της χρήσης των καρτών πληρωμής

Tη δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ με πιστωτικές κάρτες, μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις (3 μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας), δίνουν οι τράπεζες στους φορολογούμενους.