ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αποσταλλούν τα ειδοποιητήρια - Τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

Η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια της παράτασης για την πληρωμή

σπιτια

Ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο δεν αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ καθώς η αναδρομική μεταβολή των αντικειμενικών αξιών σε 16 περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ακίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απαιτεί νέες προσαρμογές. Το πιθανότερο πλέον είναι ότι η ανάρτηση θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Και επειδή το ημερολόγιο θα γράψει 26 ή 27 Σεπτεμβρίου, από τις αρχές της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει από τώρα να ετοιμάζεται για την κατάθεση τροπολογίας που θα αλλάζει για μια ακόμη φορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων.

Δύο τα σενάρια: Να ακολουθηθεί το "μοντέλο" του φόρου εισοδήματος και να πληρωθούν ταυτόχρονα οι δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου. Το δεύτερο σενάριο –πιο ήπιο- προβλέπει ότι τελικώς ο φόρος θα σπάσει σε 5 μηνιαίες δόσεις αντί για έξι και θα αποπληρωθεί από το τέλος Οκτωβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια επεισοδιακή σε όλα τα επίπεδα χρονιά, ο ΕΝΦΙΑ είχε όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει κανονικά καθώς οι αλλαγές μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν ελάχιστες σε σχέση με πέρυσι και πρακτικά περιορίζονταν μόνο σε αυτούς που είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους κατά την 1/1/2020 σε σχέση με την 1/1/2019. Στο πλαίσιο όμως των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις έγιναν δύο αλλαγές που ανέτρεψαν τα χρονοδιαγράμματα. Η πρώτη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για απαλλαγή των κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως και 1200 κατοίκους από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Η τροπολογία ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αλλά τώρα πρέπει να γίνει ο επανυπολογισμός του φόρου για περισσότερους από 20.000 πολίτες. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τον κύριο αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο, τα νέα δεδομένα πρέπει να ενσωματωθούν στον μηχανισμό της εκκαθάρισης πριν ξεκινήσει η διαδικασία για όλη την επικράτεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ίδιο ισχύει και με την απόφαση της τελευταίας στιγμής για την τροποποίηση των 16 τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί η έκταση των αλλαγών να είναι περιορισμένη, ωστόσο άγνωστος είναι ο αριθμός των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ που επηρεάζονται δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι που μπορεί να έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες.

Μόλις γίνει η ενσωμάτωση και αυτών των αλλαγών στην πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ, θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης η οποία θα κρατήσει περίπου ένα 24ωρο. Πιθανότερο είναι να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει –και μάλιστα νωρίτερα- πώς θα πληρωθεί ο φετινός φόρος. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε τροπολογία στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ 18 Σεπ 2021 | 16:29

ΥΠΟΙΚ: Επέκταση της πλατφόρμας για τους πυρόπληκτους και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Επεκτείνεται η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους. Πως θα χορηγηθούν οι απαλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ.

ΓΙΑ 6,3 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. 17 Σεπ 2021 | 07:09

ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο για διευκόλυνση των φορολογουμένων

Τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ, που είναι προγραμματισμένη για τέλος Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι θα έχουν 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.

Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 13 Σεπ 2021 | 15:31

Κατάργηση φόρου γονικών παροχών από 1ης Οκτωβρίου: Πόσα γλιτώνουν οι γονείς στις μεταβιβάσεις- Αναλυτικά παραδείγματα

Την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών για ακίνητα έως 800.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το Σάββατο από τη ΔΕΘ

13 Σεπ 2021 | 15:09

Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 11 Σεπ 2021 | 09:54

ΔΕΘ: "Κούρεμα" ΕΝΦΙΑ, μειώσεις εισφορών, επιδοτήσεις δανείων και θέρμανσης - Το οικονομικό "πακέτο" Μητσοτάκη

Το κράτος θα πληρώνει το μισό λογαριασμό του ρεύματος και της θέρμανσης των ευάλωτων - Τα "δώρα" της ΔΕΘ.

ΦΤΑΝΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ 08 Σεπ 2021 | 08:00

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΕΝΦΙΑ - Τελευταία ευκαιρία για αλλαγές στο Ε9

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι κλείνει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 02 Σεπ 2021 | 09:06

Τι θα περιλαμβάνει το "καλάθι" της ΔΕΘ: Νέες φοροελαφρύνσεις 3 δισ. ευρώ για το 2022

Φορολογικές ελαφρύνσεις συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ εντός του 2022 - "Κλειδώνει" νέο πακέτο στήριξης.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΤΡΑ 31 Αυγ 2021 | 08:44

ΔΕΘ: Μέτρα έκπληξη ανακοινώνει ο πρωθυπουργός - Φοροελαφρύνσεις, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ - Ποιους αφορά η μείωση φορολογικών συντελεστών - Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ 29 Αυγ 2021 | 18:18

Όλες οι ελαφρύνσεις που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έκτακτες και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών για το 2022 και μόνιμες φοροελαφρύνσεις για το 2023, πρόκειται να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός

ΑΑΔΕ 26 Αυγ 2021 | 20:33

Επιδότηση πάγιων δαπανών: Με δύο βήματα ο συμψηφισμός φορολογικών οφειλών επιχειρήσεων

Ο συμψηφισμός των φορολογικών οφειλών για τις 31.000 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της επιδότησης των πάγιων δαπανών

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 25 Αυγ 2021 | 10:15

Σταϊκούρας: Εξετάζεται η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις φόρων

Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες παραμένει στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και θα εξεταστεί για το 2022, όπως δήλωσε ο υπ. Οικονομικών.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.