Ενιαίο επίδομα θέρμανσης: Αυτές είναι οι τελικές αποφάσεις - Πόσα θα δικαιούμαστε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ενιαίο επιδόμα που θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές ανεξάρτητα από το αν θα καταναλώνουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, ξύλα ή pellet.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

"Κλειδώνουν" οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιδοματική πολιτική στο μέτωπο της θέρμανσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση καταλήγει στη λύση του ενός, ενιαίου επιδόματος, το οποίο θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές, ανεξάρτητα από το αν θα καταναλώνουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, ξύλα ή pellet.

Διακριτή θα είναι η μεταχείριση μόνο της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς για το ρεύμα οι καταναλωτές θα λαμβάνουν την ενιαία επιδότηση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα. Ειδικά για τα φτωχότερα νοικοκυριά, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται και το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο εξασφαλίζει πρόσθετη έκπτωση στον λογαριασμό ακόμη και πάνω από 80 ευρώ ανά τετράμηνο (ή περίπου 35% στην τιμή της κιλοβατώρας).

Φέτος, ο αριθμός των νοικοκυριών που θα επιδοτηθούν ανεξάρτητα από το αν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο, θα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, επιδοτήθηκαν συνολικά 700.000 νοικοκυριά. Φέτος, θα φτάσουμε ακόμη και πάνω από το ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Η τελική περίμετρος θα εξαρτηθεί από τα εισοδηματικά κριτήρια που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε Επίσης

Πόσα θα δικαιούμαστε ανά καύσιμο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το έλαβαν πέρυσι περίπου 550.000 νοικοκυριά. Στόχος είναι φέτος, να αυξηθεί αισθητά ο αριθμός και αυτό θα γίνει με την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Τα 12.000 ευρώ του εργένη θα γίνουν 15.000 ευρώ (αν και δεν έχουν "κλειδώσει" τα νούμερα), ενώ τα 20.000 ευρώ του παντρεμένου θα πάνε ακόμη και στα 25.000 ευρώ. Μεγάλο βάρος θα πέσει στο να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά με παιδιά, γι’ αυτό και θα αυξηθεί αισθητά το εισοδηματικό όριο από τα 2000 ευρώ σήμερα, στα 4000-5000 ευρώ.

Επίσης, το ποσό του επιδόματος θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι και ως προς το ύψος. Δηλαδή, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν επί της ουσίας δύο πράγματα: Πρώτον η αύξηση του ύψους του επιδόματος (το οποίο θα φτάνει ακόμη και στα 780 ευρώ στις ορεινές περιοχές) και δεύτερον η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων κάτι που θα γίνει μέσα από τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Φυσικό αέριο: Οι καταναλωτές του φυσικού αερίου θα επιδοτηθούν ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που θα επιδοτηθούν και οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει τη διακριτή μεταχείριση. Δηλαδή, οι καταναλωτές θα κάνουν αιτήσεις στην πλατφόρμα my thermansi και θα λαμβάνουν τα ίδια ποσά που θα λαμβάνουν και οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης.

Ενώ πέρυσι επιδοτήθηκαν περίπου 120.000 νοικοκυριά, φέτος θα επιδοτηθούν πολλοί περισσότεροι λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ρεκόρ συνδέσεων φυσικού αερίου στην Αττική

Ηλεκτρικό ρεύμα: Προς το παρόν, οι καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες έχουν δύο "εργαλεία" επιδότησης στα χέρια τους. Το πρώτο είναι η απευθείας επιδότηση των τριών λεπτών ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο ισχύει για όλα τα νοικοκυριά χωρίς προϋποθέσεις. Ήδη στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα, θα φαίνεται μια επιδότηση 9 ευρώ ανά μήνα (ή 36 ευρώ στο τετράμηνο), καθώς υπάρχει ανώτατο πλαφόν επιδότησης για τις 300 κιλοβατώρες.

Επίσης, υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό προβλέπει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια: 9000 ευρώ για τον άγαμο και 4500 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος στο νοικοκυριό. Επομένως, ένα νοικοκυριό με δύο γονείς και δύο παιδιά, το οικογενειακό εισόδημα του οποίου ανέρχεται στα 14.000 ευρώ, θα λαμβάνει επιδότηση 81 ευρώ μέσω του τιμολογίου (ως έκπτωση στον λογαριασμό) και επιπλέον 36 ευρώ λόγω της νέας κρατικής ενίσχυσης.

Πότε και πόσο μειώνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Καυσόξυλα: Επιδότηση θα δικαιούνται μέσω του ενιαίου επιδόματος θέρμανσης μόνο όσοι καταναλωτές έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν προβλέπονται επιδοτήσεις για τα καυσόξυλα. Να σημειωθεί ότι και στα καυσόξυλα υπάρχουν φέτος ανατιμήσεις, χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλες όσο στα υπόλοιπα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:34

Ρελάνς Μητσοτάκη για το ενεργειακό μέσω αιγυπτιακού φυσικού αερίου – Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Κοινό μέτωπο Ντράγκι – Μητσοτάκη για την αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:55

Τέλος στα σενάρια για διόδια στο κέντρο της Αθήνας - Ποια ΙΧ θα κυκλοφορούν στον δακτύλιο - Τι ισχύει με όσα έχουν αέριο

"Έξωση" από το δακτύλιο της Αθήνας για πολλά οχήματα που έχουν κάνει μετατροπή και στον βενζινοκινητήρα τους τοποθέτησαν υγραέριο.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 19 Οκτ 2021 | 11:52

Εκτακτο σχέδιο για επάρκεια ρεύματος για το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου- Σε ετοιμότητα οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη

Εκτακτο σχέδιο για να αντέξει το σύστημα σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης στη διάρκεια του χειμώνα ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 17 Οκτ 2021 | 17:11

Γεωργιάδης: Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου

''Έρχεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης για να καλύψει ακριβώς τη διαφορά μεταξύ 2019 και 2021'', δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.