Έως και 3 δόσεις στεγαστικού δανείου χάρισμα από το κράτος μέχρι τέλος του χρόνου

Πώς θα επιδοτηθούν σχεδόν τρεις δόσεις του στεγαστικού δανείου ως το τέλος του έτους.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Επιδότηση στεγαστικών δανείων για διάσωση πρώτης κατοικίας μελετά το ΥΠΟΙΚ

Σχεδόν τρεις δόσεις –για την ακρίβεια 2,7 δόσεις- των στεγαστικών τους δανείων θα εισπράξουν πάνω από 150.000 δανειολήπτες μέχρι το τέλος του χρόνου υπό μορφή επιδότησης. Στο υπουργείο Οικονομικών, προσανατολίζονται να δώσουν "μαζεμένες" τις επιδοτήσεις του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ" πριν από τα Χριστούγεννα ώστε να πέσει "ζεστό χρήμα" στην αγορά της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πραγματικότητα, η επιδότηση θα αντιστοιχεί στο 90% της μηνιαίας δόσης του δανείου που εξυπηρετεί ο καθένας ενώ το μαζεμένο ποσό θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στην επιδότηση που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο τρίμηνο. Για να γίνει η μαζεμένη καταβολή των χρημάτων, το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σχεδιάζουν να επιδοτήσουν ακόμη και εκ των υστέρων τις δόσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου ανεξάρτητα από το αν αυτές θα έχουν ήδη πληρωθεί από τους δανειολήπτες.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ συνεχίζονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από περισσότερους από 140 χιλιάδες δανειολήπτες. Οι περισσότεροι, είναι "πράσινοι" δανειολήπτες, δηλαδή, εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τράπεζα. Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες από τους περίπου 140.000 δανειολήπτες που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία, έχουν κάνει τις σχετικές αιτήσεις ακόμη και πριν από 40 ημέρες, η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διασταυρώσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολλές καθώς ελέγχεται το εισόδημα, η ακίνητη περιουσία, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, η σύνδεση της κύριας κατοικίας με το στεγαστικό δάνειο ακόμη και η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο βαθιά άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Για το πρώτο τρίμηνο μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης, οι δανειολήπτες δικαιούνται –εφόσον είναι πράσινοι- επιδότηση 90% επί του ύψους της μηνιαίας δόσης με ανώτερο ποσό ανά οφειλή (και όχι ανά δανειολήπτη) τα 600 ευρώ τον μήνα. Έτσι, αν κάποιος εξυπηρετεί δύο δάνεια που βαραίνουν την κύρια κατοικία του (ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό) με δόση 500 ευρώ το καθένα ή 1000 ευρώ συνολικά, θα μπορεί να επιδοτηθεί ακόμη και με 900 ευρώ τον μήνα.

Λόγω του ότι η διαδικασία υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων έχει ήδη τραβήξει χρονικά –και προκειμένου τα χρήματα της επιδότησης να πέσουν άμεσα στην αγορά- το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιδοτήσει αναδρομικά τις δόσεις των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης του προηγούμενου παραδείγματος, θα λάβει μαζεμένα έως και 2700 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, προβλέπει την επιδότηση του στεγαστικού δανείου συνολικά για 9 μήνες. Στο πρώτο τρίμηνο η επιδότηση φτάνει στο 90%, στο δεύτερο τρίμηνο στο 80% και στο τρίτο τρίμηνο το 70%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 09 Μαϊ 2021 | 12:01

Γεωργιάδης: Αρχές Ιουνίου ανοίγουν τα γυμναστήρια για όλους και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση

"Αρχές Ιουνίου και ανάλογα με την πρόοδο των εμβολιασμών, θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση και τα γυμναστήρια" τόνισε ο Άδωνις Γεωργάδης.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 09 Μαϊ 2021 | 09:50

Πώς θα πληρώσει το κράτος τις οφειλές μας σε φόρους και οφειλές

Ποιοι είναι οι "τυχεροί" για τους οποίους θα μηδενιστεί έως και το 80% των οφειλών τους.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 26 Απρ 2021 | 12:15

Σταϊκούρας: 15 δισ. ευρώ θα κοστίσουν φέτος τα μέτρα στήριξης

Τα μέτρα στήριξης μόνο για φέτος θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ, τόνισε σε συνέντευξή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Απρ 2021 | 11:12

Απίστευτες κορονο-απάτες: Καφετέρια δήλωσε... 150 σερβιτόρους, εταιρεία θυμήθηκε... έσοδα δύο εκατ. ευρώ

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στέλνουν στον εισαγγελέα περιπτώσεις εξόφθαλμης απάτης με στόχο τα λεφτά των μέτρων στήριξης.

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΙΟΥ 21 Απρ 2021 | 14:05

6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Με 800 προσωπικότητες από 42 xώρες - Παρόντες Σάντσεθ, Γιούνκερ, Τουσκ - Ολο το πρόγραμμα

Περισσότεροι από 800 υψηλοί καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες θα συμμετάσχουν στο φετινό 6o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΑΔΙΑ 21 Απρ 2021 | 12:20

Coca-Cola Τρία Έψιλον Virtual Summership: Ψηφιακές εκπαιδεύσεις και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης για τη νέα γενιά

Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε 30 νέους να έρθουν σε επαφή με ένα δυναμικό περιβάλλον εργασίας και προσφέρει ευκαιρίες πρακτικής άσκησης.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Απρ 2021 | 10:13

Βεσυρόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 14 Απρ 2021 | 13:30
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 14 Απρ 2021 | 08:25

Το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα: 15 έως 21 δισ. ευρώ - "Αμετανόητα ανεύθυνος"

Δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να κυμανθεί από τα 15 έως και τα 21 δις. ευρώ συνεπάγεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Απρ 2021 | 18:19

Τσίπρας: Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη "βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας"

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, ενίσχυση ρευστότητας των ΜμΕ, μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ 13 Απρ 2021 | 13:28

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 4,2% για το 2021 - Σύντομα οι ανακοινώσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 12 Απρ 2021 | 19:29

Ρόδος: Ξεκίνησε το πείραμα για διακοπές εν μέσω κορονοϊού – Έφτασαν οι 189 Ολλανδοί τουρίστες [Εικόνες]

Οι διακοπές των τουριστών από την Ολλανδία ξεκινoύν σήμερα και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 19 Απριλίου

11 Μαϊ 2021 | 08:04

Απίθανη κορονο-απάτη με τα ενοίκια: Εφτιαχναν μισθωτήρια "μαϊμού" με συγγενείς για να εισπράξουν την αποζημίωση

Η ελληνική "εφευρετικότητα", δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω ούτε το πρόγραμμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια.