Επαναλειτουργεί η πλατφόρμα για τα "ξεχασμένα τετραγωνικά" - Ευκολίες πληρωμής για τον "μικρό ΕΝΦΙΑ"

Να ενεργοποιήσει εκ νέου την πλατφόρμα για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών, σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, ικανοποιώντας το αίτημα και των ιδιοκτητών ακινήτων.

Να ενεργοποιήσει εκ νέου την πλατφόρμα για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών στους δήμους σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα και των ιδιοκτητών ακινήτων.

Η πλατφόρμα που "αποκάλυψε" πάνω από 60 εκατομμύρια κρυμμένα από τις δημοτικές αρχές τετραγωνικά –καθώς οι ιδιοκτήτες έσπευσαν να δηλώσουν για να αποφύγουν τα πρόστιμα 5ετιας και 10ετίας- έκλεισε στο τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει η επεξεργασία πάνω από 2,6 εκατομμυρίων δηλώσεων και να καταλογιστούν τα αναδρομικά από την 1/1/2020 δημοτικά τέλη που συνιστούν ουσιαστικά τον "μικρό ΕΝΦΙΑ" των τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του πρώτου κύματος δηλώσεων, η πλατφόρμα αναμένεται ότι θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. Με μια διαφορά. Οι όροι δεν θα είναι τόσο ευνοϊκοί για τους ιδιοκτήτες όσο ήταν το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020. Ουσιαστικά, θα ακολουθηθεί το "μοντέλο" που ισχύει για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Αντί για πλήρη απαλλαγή των προστίμων που επιβάλλονται στην μη αποκάλυψη των κρυφών τετραγωνικών, θα επιβάλλεται ένα ποσοστό του προστίμου. Π.χ αν αναλογούν πρόστιμα 500 ευρώ, κατά το πρώτο στάδιο, θα επιβάλλονται πρόστιμα 100 ευρώ, ύστερα από 6 μήνες 200 ευρώ κ.ο.κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας –και πιθανότατα πλέον σε μόνιμη βάση ως "εργαλείο" ενημέρωσης των δήμων- κρίνεται από πολλούς απαραίτητη. Δεδομένου ότι συνεχίζεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων, πρέπει να υπάρχει και ένα "κανάλι" ώστε η πληροφορία για τα τακτοποιημένα τετραγωνικά να φτάνει και στην εφορία (σ.σ κάτι που ήδη γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου της Δ.Ο.Υ) αλλά και στους δήμους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των "ξεχασμένων" τετραγωνικών στους δήμους άνοιξε για πρώτη φορά στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020 λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία στην Ελλάδα. Παρέμεινε ανοικτή –ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις που δόθηκαν- μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά, υποβλήθηκαν 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις και αποκαλύφθηκαν 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, τα οποία ήταν –στην πλειοψηφία τους- γνωστά στις φορολογικές αρχές αλλά άγνωστα στις δημοτικές. Από το τέλος Οκτωβρίου, οι δημοτικοί υπάλληλοι έχουν πιάσει δουλειά προκειμένου να κάνουν τον έλεγχο αυτών των δηλώσεων και να καταλογίσουν τα πρόσθετα δημοτικά τέλη στους δημότες τους οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με δύο διαφορετικές χρεώσεις:

1. Την αύξηση των δημοτικών τελών που πληρώνουν για το χρονικό διάστημα από την 1/1/2020 έως και 31/12/2020. Αθροιστικά για όλη τη χώρα, είναι ένα ποσό της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ. Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, έχει ήδη μπει σε διαδικασία να συντάξει τροπολογία που θα επιτρέπει την καταβολή αυτού του ποσού σε δόσεις είτε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ (που είναι και το πιθανότερο) είτε απευθείας στους δήμους.

2. Την καταβολή περισσότερων δημοτικών τελών για το διάστημα από εδώ και στο εξής καθώς πλέον, η επιφάνεια του ακινήτου θα φαίνεται μεγαλύτερη και στις βάσεις δεδομένων των δήμων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Ιαν 2021 | 18:44

Κορονοϊός: Άρχισε η αποστολή SMS για τη δεύτερη φάση εμβολιασμών - Η διαδικασία

Οι αιτούντες για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έλαβαν ήδη τα πρώτα SMS από το 5ψήφιο 13034.

ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 11 Ιαν 2021 | 08:06

Εμβόλιο κορονοϊού: Σε λειτουργία σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα για ραντεβού

Από τις 20 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 85 ετών.

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ 08 Ιαν 2021 | 08:19
"MYBUSINESSSUPPORT” 05 Ιαν 2021 | 16:14

Άνοιξε η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5: Οι κατηγορίες των δικαιούχων

Οι δικαιούχοι του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα "myBusinessSupport"

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Ιαν 2021 | 09:53

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Μέχρι 15 Ιανουαρίου έχουν προθεσμία οι δικαιούχοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, για τον 5ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 30 Δεκ 2020 | 18:00

Testing.gov.gr: Πάνω από 25.000 αιτήσεις για δωρεάν τεστ κορονοϊού - Έκκληση της κυβέρνησης για μεγαλύτερη συμμετοχή

Πάνω από 13.000 τεστ κορονοϊού έχω γίνει έως τώρα μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Δεκ 2020 | 08:27

Τρεις μέρες μόνο: Οι 10 υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία μέχρι τέλος του χρόνου - Πάνω από 1 δισ. ευρώ

Τρεις και σήμερα για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δις. ευρώ και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2021 22 Δεκ 2020 | 12:50

Κορονοϊός: Βήμα - βήμα πως κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο μέσω του emvolio.gov.gr- Χρειάζεται μόνο ο ΑΜΚΑ

Όλη η διαδικασία για το πως θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο του κορονοϊού- Μήνυμα sms για όσους έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 22 Δεκ 2020 | 07:22

Εμβόλιο: Πώς θα μπείτε από σήμερα στην πλατφόρμα για να κλείσετε ραντεβού

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Έρχεται ειδική βεβαίωση για όσους εμβολιάζονται.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 07:48

Τα επόμενα βήματα: Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα χιονοδρομικά χωρίς σαλέ, η συζήτηση για την εστίαση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Χιονοδρομίες με κλειστά σαλέ και χιονοδρόμους να καλύπτονται μόνο με σνακ και ροφήματα στο χέρι. Λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.