Επενδύσεις και ESG: Πώς θα επενδύσετε σωστά και θα ενσωματώσετε το ESG στην πολιτική της εταιρείας σας

Οι σύγχρονοι επενδυτές οφείλουν να προσεγγίζουν το ESG ως κάτι που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε κάθε επίπεδο μιας εταιρείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Tα τελευταία χρόνια, η στροφή προς την αειφόρο ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί ραγδαία και οι επενδύσεις στο περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG) έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των σύγχρονων οργανισμών.

Το 2021, με τις υπεύθυνες επενδύσεις να έχουν εξελιχθεί σε φλέγον ζήτημα, οι οργανισμοί αναζητούν τρόπους να αναβαθμίσουν τα πράσινα διαπιστευτήρια του γραφείου τους, να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους καθαρότερη τεχνολογία, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσω βιώσιμων πολιτικών και πρακτικών.

Ένα βασικό στοιχείο των βέλτιστων πρακτικών στο πεδίο του ESG αποτελεί η ενσωμάτωση ESG παραγόντων στις επενδυτικές αποφάσεις και στην ενεργό διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων.

Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι πραγματοποιούν επενδύσεις στο ESG για πρώτη φορά, είναι η ανάπτυξη μια πολιτικής που να καλύπτει ταυτόχρονα και τους τρεις τομείς, δηλαδή το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Το ζήτημα του περιβάλλοντος καλύπτεται μέσω θεμάτων όπως η χρήση του νερού (και η διατήρηση του), η καθαρή τεχνολογία και τα πράσινα κτίρια. Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά ζητήματα αφορούν την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων, την αποφυγή επιβλαβών προϊόντων στον χώρο εργασίας και γενικότερα τις εργασιακές σχέσεις. Ωστόσο, ο τομέας της εταιρικής διακυβέρνησης τείνει να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εταιρικά ζητήματα όπως η πολυμορφία του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και πολιτικές κατά της διαφθοράς.

Πλέον, οι καιροί έχουν αλλάξει και ενώ το ESG αποτελούσε δευτερεύον στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο μιας εταιρείας, οι σύγχρονοι επενδυτές πρέπει να προσεγγίζουν το ESG ως κάτι που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη λήψη αποφάσεων σε κάθε επίπεδο μιας εταιρείας.

Οι τάσεις που υπέβοσκαν κατά την τελευταία δεκαετία έχουν πλέον ανέλθει στην επιφάνεια, μετατρέποντας το ESG από ένα δευτερεύον στοιχείο του χαρτοφυλακίου σε ένα βασικό συστατικό.

Πώς να ενσωματώσετε το ESG στην πολιτική της εταιρείας σας

Προκειμένου να βελτιώσει μια εταιρεία την επίδοσή της στο πεδίο του ESG, θα πρέπει να ενσωματώσει την πολιτική ESG στην παραδοσιακή ανάλυση επενδύσεων και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Μόνο όταν αποτελεί μέρος της βασικής δομής - και όχι έναν απλό ξεχωριστό στόχο - το ESG μπορεί να γίνει πλήρως λειτουργικό μέρος οποιασδήποτε εταιρικής πρακτικής. Επιπλέον, είναι σημαντικό να υπάρχουν βασικοί στόχοι ESG, καθώς και μια μέθοδος μέτρησης της απόδοσης και των στόχων στον συγκεκριμένο τομέα. Η μέτρηση της απόδοσης, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμπεριλάβει συγκεκριμένα θέματα ESG, όπως οι επιδόσεις στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η επίτευξη στόχων για το κλίμα και τον άνθρακα.

Ένας άλλος βασικός τρόπος για να δομήσετε το ESG είναι η δημιουργία μιας πολιτικής ελέγχου για όλες τις εταιρείες που συνεργάζονται με την επιχείρηση σας, για παράδειγμα, επιλέγοντας εταιρείες που έχουν καλή απόδοση από την άποψη του ESG, και αποκλείοντας τις εταιρείες που έχουν κακή απόδοση ή δεν πληρούν τα κριτήρια ελέγχου.

Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλές επιχειρήσεις είναι να πιστεύουν ότι το ESG έρχεται σε αντίθεση με την απόδοση στην αγορά, ενώ υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του ESG και της εταιρικής οικονομικής απόδοσης.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 16 Σεπ 2021 | 13:54

Κωστής Χατζηδάκης: Από 160 έως και 691 ευρώ, το όφελος για τους εργαζόμενους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, από τον Κ. Χατζηδάκη. Τι θα ισχύσει για την επιδότηση των 1.200 ευρώ.

ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 16 Σεπ 2021 | 13:00

Τέλος εποχής για το TaxisNet: Ήρθε το myAADE - Πώς λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη για 250 συναλλαγές

Μέσα από το myAADE οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ. Ποιες είναι οι λειτουργίες της νέας πλατφόρμας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 16 Σεπ 2021 | 12:34

Πιερρακάκης: "Σχέδιο Μάρσαλ" έξι δισ. ευρώ στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών

Πόροι συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στους τομείς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΟ ΑΕΠ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 12,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2021 | 12:32

Στον διάδρομο απογείωσης η ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη άνω του 7% βλέπουν για φέτος οι θεσμοί

Ευχάριστα νέα για το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των θεσμών με την ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται κατά τουλάχιστον 7%.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 16 Σεπ 2021 | 12:17

Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων: Έως 30% οι αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Η αύξηση των τιμών στα ενοίκια μετά το 2017 στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει φτάσει το 30%, ενώ πέριξ του κέντρου σημειώνεται άνοδος τιμών της τάξεως του 10% με 15%.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 16 Σεπ 2021 | 12:12

Φοιτητική στέγη: Τα πιο ακριβά και τα πιο φτηνά ενοίκια - Πανελλαδική έρευνα του Spitogatos [πίνακες]

Το κόστος της φοιτητικής ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα παραμένει παραδοσιακά υψηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΤΟ 2022 16 Σεπ 2021 | 06:20

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης - Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία σειρά από παρεμβάσεις στη φορολογία οι οποίες και θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως προσεχές διάστημα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 15 Σεπ 2021 | 20:47

Νέος πρόεδρος του ΕΒΕΑ ο Γιάννης Μπρατάκος - Τι είπε για τον Κωνσταντίνο Μίχαλο

Ο Γιάννης Μπρατάκος αποτελεί μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ από το 2006, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν αντιπροέδρος.

ΑΝΑΛΥΣΗ 15 Σεπ 2021 | 20:36

Evergrande: Είναι η νέα Lehman Brothers της παγκόσμιας οικονομίας; Φοβίζει το χρέος 302 δισ. δολαρίων του κινεζικού κολοσσού

Πώς η Evergrande, από τον μεγαλύτερο όμιλο ακινήτων, μετετράπη πλέον στην πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα

15 Σεπ 2021 | 19:13

Το ιαπωνικό street urban style σήμα AAPE by a Bathing Ape έρχεται στην Ελλάδα

Η Shop & Trade ξεκινά συνεργασία με την εταιρία BAPE a Bathing Ape

Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΨΗΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 15 Σεπ 2021 | 16:56

Η Vodafone στηρίζει την διαφορετικότητα μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της με το μήνυμα "Athens Home for All"

H Vodafone τοποθετηθεί το διακριτικό αυτοκόλλητο "Athens Home for All", στις εισόδους όλων των καταστημάτων της αλυσίδας Vodafone στην Αττική.

ΕΦΚΑ 15 Σεπ 2021 | 13:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσει στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους και σε 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων.