Επίδομα στέγασης: Το «τρικ» του ΥΠΟΙΚ κατά της φοροδιαφυγής

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος ενοικίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Επίδομα στέγασης: Το «τρικ» του ΥΠΟΙΚ κατά της φοροδιαφυγής

Ενοικιαστές αναζητούν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου να τροποποιήσουν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια και να τους επιτρέψουν να εισπράξουν το επίδομα ενοικίου. Άλλοι καλούν τα ενήλικα μέλη που ζουν μαζί τους να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την καταβολή του επιδόματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι συγκάτοικοι πρέπει είτε να πάνε στην εφορία για να εκδώσουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxis είτε στο δήμο για να συμπληρώσουν την φόρμα της συγκατάθεσης. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις –δεκάδες χιλιάδες και αυτές- οι ενδιαφερόμενοι για το επίδομα καλούνται να συλλέξουν και να προσκομίσουν σειρά δικαιολογητικών για να αποδείξουν ότι ζουν στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος ενοικίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι ενοικιαστές φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στο να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Προς το παρόν, τα έχουν καταφέρει μόλις 60.000 ιδιοκτήτες, περίπου το ένα τέταρτο ή το ένα πέμπτο του εκτιμώμενου αριθμού που θα εξασφαλίσουν το επίδομα (σ.σ υπολογίζονται σε περίπου 250-300.000).

Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει από χθες τις 160.000 αλλά πολλοί χρειάζεται να κάνουν και άλλα βήματα για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία (σ.σ το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι μόλις 40% αυτή τη στιγμή).

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα, έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Οι ενοικιαστές έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα:

1. Η μίσθωση είναι παλαιά και δεν είναι ακόμη ηλεκτρονική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πείσουν τον ιδιοκτήτη να τους φτιάξει ένα ηλεκτρονικό μισθωτήριο.

2. Η μίσθωση είναι μεν ηλεκτρονική (αυτό συμβαίνει μετά την 1/1/2014) αλλά μπορεί να έχει λήξει οπότε και πάλι χρειάζεται παρέμβαση του ιδιοκτήτη.

3. Η 3η περίπτωση είναι να μην έχει λήξει η μίσθωση αλλά το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη λήξη να είναι μικρότερο των έξι μηνών. Και πάλι δεν μπορεί να προχωρήσει το επίδομα, και πάλι χρειάζεται παρέμβαση του ιδιοκτήτη.

Στο ερώτημα, γιατί τόσες προϋποθέσεις, η απάντηση είναι προφανής. Πληρώνοντας 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα ενοικίου, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής από εισοδήματα εξ’ ακινήτων. Με το ηλεκτρονικό μισθωτήριο είναι πολύ πιο εύκολο το να γίνει διασταύρωση για το αν ο ιδιοκτήτης δηλώνει τα πραγματικά του εισοδήματα που εισπράττει από τους ενοικιαστές.

Τα παρατράγουδα δεν λείπουν. Ιδιοκτήτες είτε αξιώνουν από τους ενοικιαστές το 100άρικο που είναι το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή του μσιθωτηρίου είτε ζητούν αύξηση ενοικίου με αφορμή την υποβολή του νέου μισθωτηρίου.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 11 Ιαν 2021 | 09:31

Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020

Καραντίνα και μείωση κατανάλωσης, αναγκάζει το ΥΠΟΙΚ να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν να μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Ιαν 2021 | 11:58

Θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας: Και όμως αυτοί βγάζουν τρελά λεφτά εν μέσω κορονοϊού

Μπορεί να δημιουργείται "κλίμα καταστροφής" και αυτή η καταστροφή πράγματι να έχει επέλθει σε επιχειρήσεις, όμως είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει για όλους

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 08 Ιαν 2021 | 10:20

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Οι πληρωμές για τον Δεκέμβριο του 2020 - Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού,.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιαν 2021 | 17:14

Καταβολή επιδόματος θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε αν δεν βρίσκετε τον οικισμό σας - Mέχρι πότε μπορούμε να κάνουμε αίτηση

Στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

ΟΜΟΦΩΝΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΣΚ 07 Ιαν 2021 | 13:24

Υπόθεση Novartis: Αποζημίωση για ζημία και ηθική βλάβη θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από την εταιρεία

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ομόφωνα για πραγματοποίηση συγκεκριμένων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών στην υπόθεση Novartis.

23 Ιαν 2021 | 09:00

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο 15νθήμερο - Τι θα λειτουργήσει, από πότε και πώς

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιαν 2021 | 13:10

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις- Κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών και ενοικίων

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ 22 Ιαν 2021 | 07:39

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Αποφασίζουν για άνοιγμα σχολείων και... μετά χιονοδρομικά και εστίαση

Στην επιτροπή των ειδικών περνά σήμερα η σκυτάλη, προκειμένου να διερευνηθεί ο ακριβής χρόνος και ο τρόπος επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 07:48

Τα επόμενα βήματα: Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα χιονοδρομικά χωρίς σαλέ, η συζήτηση για την εστίαση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Χιονοδρομίες με κλειστά σαλέ και χιονοδρόμους να καλύπτονται μόνο με σνακ και ροφήματα στο χέρι. Λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.