Επιδόματα και ενισχύσεις σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες πληρωμής

Επίδομα ανεργίας, επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αποζημίωση ειδικού σκοπού 300 ή 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η ακτινογραφία των φετινών εκκαθαριστικών της εφορίας

Πάνω από 200.000 επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί τον Μάιο περιμένουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Οι διεκδικητές των χαμηλότοκων δανείων που δίνει το κράτος ξεπέρασαν ήδη του 80.000 και αναμένεται να προσεγγίσουν τους 100.000 ενώ περιμένουν και αυτοί τις πιστώσεις.

Πάνω από 200.000 είναι οι άνεργοι που περιμένουν να πληρωθούν νέο επίδομα ανεργίας μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (σ.σ επέκταση του επιδόματος για όσους έχασαν το δικαίωμα επιδότησης στο τέλος Μαίου για δύο μήνες ή 3μηνη οικονομική ενίσχυση σε εποχικούς εργαζόμενους που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης). Την επιστροφή φόρου, περιμένουν και οι τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τους "κούρεψαν" τα εισοδήματα από ενοίκια. Πότε θα πληρωθούν όλοι αυτοί; Όλες οι ημερομηνίες "κλειδιά":

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στις 81.854 είχαν ανέλθει μέχρι και τις 6 σήμερα τα ξημερώματα οι αιτήσεις για την χαμηλότοκη δανειοδότηση απευθείας από το κράτος. Ωστόσο, στην εφαρμογή "τα έσοδά μου" -η υποβολή αίτησης στην οποία είναι προϋπόθεση για να γίνει αίτηση και στην επιστρεπτέα προκαταβολή- είχαν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους 95471 άτομα ενώ εκκρεμούν και επιπλέον 3927 αιτήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα που εκπνέει η προθεσμία, οι συνολικές αιτήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τις 100.000 ανεξάρτητα από το αν θα ανακοινωθεί παράταση που είναι και το πιθανότερο. Σε κάθε περίπτωση για όσους οριστικοποιήσουν την αίτησή τους μέχρι σήμερα, η πιθανότερη ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, θα είναι κάποια από τις ημέρες μεταξύ 7-10 Ιουλίου.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 300 ή 534 ευρώ: Δικαιούχοι είναι όσοι επαγγελματίες έμειναν υποχρεωτικά κλειστοί και κατά τη διάρκεια του Μαίου. Όσοι έμειναν κλειστοί έως τις 18 Μαίου δικαιούνται 300 ευρώ ενώ όσοι έμειναν κλειστοί για όλο τον μήνα, 534 ευρώ. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι και τις 25 Ιουνίου οπότε εκπνέει η σχετική προθεσμία ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα φτάσει στα 110 εκατ. ευρώ. Μέχρι την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη (δηλαδή 29 ή 30 Ιουνίου) θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πληρωμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων: Μετά την παράταση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η προθεσμία για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Taxis εκπνέει την 1η Ιουλίου ενώ στις 6 Ιουλίου λήγει η προθεσμία και για τους ενοικιαστές προκειμένου να κάνουν αποδεκτή τη σχετική αίτηση. Τα ποσά των επιστροφών φόρου έχουν εκτιμηθεί αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 60 εκατ. ευρώ αλλά αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί μετριοπαθής. Οι ιδιοκτήτες θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αλλά τα ποσά που θα κερδίσει ο καθένας ως επιστροφή φόρου θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μικρά. Για ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα που κουρεύτηκε επί τρεις μήνες, η έκπτωση θα φτάνει στα 180 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί είτε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιωθεί έως τις 29 Ιουλίου (μετά και την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων) είτε από τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη δόση του οποίου θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επίδομα ανεργίας: Για όσους η δικαιούχους η επιδότηση της τακτικής ανεργίας έληξε κατά τον μήνα Μάιο, ανακοινώθηκε ήδη η επέκταση και για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Ο ΟΑΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πολύ σύντομα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι για τους επιδοτούμενους ανέργους η επιδότηση των οποίων λήγει μέσα στον Μάιο, θα έχουμε τον πρώτο επιπλέον μήνα επιδότησης να καταβάλλεται πριν αλλάξει ο μήνας και τον δεύτερο επιπλέον μήνα να πληρώνεται μέσα στο 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι και οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 να έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και πέντε ημέρες και επίσης να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν θα είναι ιση με το τελευταίο τους μηνιαίο επίδομα ανεργίας και θα καταβληθεί για τρεις μήνες, δηλαδή, για το διάστημα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει τη λειτουργία σχετικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις ενώ η καταβολή θα γίνεται μέσα στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα. Δηλαδή, για τον Ιούνιο, το πρώτο επίδομα θα καταβληθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 14 Ιουλ 2020 | 08:04

Συντάξεις Αυγούστου 2020: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε θα πληρωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΥΣΜΕΝΗ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ 13 Ιουλ 2020 | 10:01

Τράπεζες: Προς επέκταση μέχρι και το 2021 τα μορατόριουμ πληρωμών δανείων στον Τουρισμό

Η "σφυγμομέτρηση" των κρατήσεων δεν ξεκίνησε με θετικά δείγματα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

"ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ 04 Αυγ 2020 | 09:15

Τα επτά "κλειδιά" για να πάρετε έως και 8.000 ευρώ επιδότηση για το στεγαστικό σας

H πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων έχει ανοίξει από χθες Δευτέρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 01 Αυγ 2020 | 08:23

Επιτροπή Πισσαρίδη: Μειώσεις φορολογικών συντελεστών και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

Άμεση μείωση του φόρου εισοδήματος ακόμη και μέσα από κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ενσωματώνει στο πόρισμά της η Επιτροπή Πισσαρίδη.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 31 Ιουλ 2020 | 09:28

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι μπορούν και ποιοι όχι να διεκδικήσουν περισσότερα στα δικαστήρια

Μπορεί κάποιος συνταξιούχος που δεν θα πάρει καθόλου αναδρομικά να προσφύγει στα δικαστήρια;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 31 Ιουλ 2020 | 09:22

Ξεκινά ο εφιάλτης της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα: Πρόβλεψη για -16% στο β' τρίμηνο

Απαισιόδοξες προβλέψεις - Αναμένεται ύφεση και συρρίκνωση σε επίπεδα μνημονίου.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 30 Ιουλ 2020 | 07:24

Αναδρομικά συνταξιούχων: "Μποναμάς" για 2,5 εκ.δικαιούχους- Ξεχάστε όμως δώρα και επικουρικές

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα δοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς δώρα και επικουρικές. Αναλυτικά παραδείγματα.

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ 29 Ιουλ 2020 | 20:52

Χάνει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων όποιος εισπράξει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων

Τι ορίζει η τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή - Καλύπτει μόνο τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημοσίου

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 29 Ιουλ 2020 | 07:58

Ο κορονοϊός "απογειώνει" στα 40 δισ. ευρώ τις ηλεκτρονικές πληρωμές - Νέες οδηγίες για τις υποχρεωτικές e-αποδείξεις

Όλες οι οδηγίες για το μέτρο της υποχρεωτικής πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών.

ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ 28 Ιουλ 2020 | 08:28

Συντάξεις: Αυξάνονται οι προκαταβολές- Ποιοι κερδίζουν με τους νέους συντελεστές

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται η τροπολογία με την οποία αυξάνονται οι προσωρινές συντάξεις.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 Ιουλ 2020 | 16:11

ΑΑΔΕ: Φορολογούμενοι, έτσι θα "ψαλιδίσετε" τον ΦΠΑ του Ιουλίου

Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ, εφόσον πληρώθηκε εμπρόθεσμα

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 27 Ιουλ 2020 | 07:51

Φορολογική "ασυλία": Πώς θα γλιτώσετε την 1η δόση στο τέλος Ιουλίου

Ολοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το πότε υπέβαλαν τη δήλωση, έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου.