Επιδόματα και ενισχύσεις σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες πληρωμής

Επίδομα ανεργίας, επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αποζημίωση ειδικού σκοπού 300 ή 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η ακτινογραφία των φετινών εκκαθαριστικών της εφορίας

Πάνω από 200.000 επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί τον Μάιο περιμένουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Οι διεκδικητές των χαμηλότοκων δανείων που δίνει το κράτος ξεπέρασαν ήδη του 80.000 και αναμένεται να προσεγγίσουν τους 100.000 ενώ περιμένουν και αυτοί τις πιστώσεις.

Πάνω από 200.000 είναι οι άνεργοι που περιμένουν να πληρωθούν νέο επίδομα ανεργίας μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (σ.σ επέκταση του επιδόματος για όσους έχασαν το δικαίωμα επιδότησης στο τέλος Μαίου για δύο μήνες ή 3μηνη οικονομική ενίσχυση σε εποχικούς εργαζόμενους που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης). Την επιστροφή φόρου, περιμένουν και οι τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τους "κούρεψαν" τα εισοδήματα από ενοίκια. Πότε θα πληρωθούν όλοι αυτοί; Όλες οι ημερομηνίες "κλειδιά":

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στις 81.854 είχαν ανέλθει μέχρι και τις 6 σήμερα τα ξημερώματα οι αιτήσεις για την χαμηλότοκη δανειοδότηση απευθείας από το κράτος. Ωστόσο, στην εφαρμογή "τα έσοδά μου" -η υποβολή αίτησης στην οποία είναι προϋπόθεση για να γίνει αίτηση και στην επιστρεπτέα προκαταβολή- είχαν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους 95471 άτομα ενώ εκκρεμούν και επιπλέον 3927 αιτήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα που εκπνέει η προθεσμία, οι συνολικές αιτήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τις 100.000 ανεξάρτητα από το αν θα ανακοινωθεί παράταση που είναι και το πιθανότερο. Σε κάθε περίπτωση για όσους οριστικοποιήσουν την αίτησή τους μέχρι σήμερα, η πιθανότερη ημερομηνία πίστωσης των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, θα είναι κάποια από τις ημέρες μεταξύ 7-10 Ιουλίου.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού 300 ή 534 ευρώ: Δικαιούχοι είναι όσοι επαγγελματίες έμειναν υποχρεωτικά κλειστοί και κατά τη διάρκεια του Μαίου. Όσοι έμειναν κλειστοί έως τις 18 Μαίου δικαιούνται 300 ευρώ ενώ όσοι έμειναν κλειστοί για όλο τον μήνα, 534 ευρώ. Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000 μέχρι και τις 25 Ιουνίου οπότε εκπνέει η σχετική προθεσμία ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα φτάσει στα 110 εκατ. ευρώ. Μέχρι την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη (δηλαδή 29 ή 30 Ιουνίου) θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πληρωμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστροφή φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων: Μετά την παράταση που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η προθεσμία για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Taxis εκπνέει την 1η Ιουλίου ενώ στις 6 Ιουλίου λήγει η προθεσμία και για τους ενοικιαστές προκειμένου να κάνουν αποδεκτή τη σχετική αίτηση. Τα ποσά των επιστροφών φόρου έχουν εκτιμηθεί αρχικά από το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 60 εκατ. ευρώ αλλά αυτή η πρόβλεψη μπορεί να αποδειχτεί μετριοπαθής. Οι ιδιοκτήτες θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αλλά τα ποσά που θα κερδίσει ο καθένας ως επιστροφή φόρου θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μικρά. Για ενοίκιο 500 ευρώ τον μήνα που κουρεύτηκε επί τρεις μήνες, η έκπτωση θα φτάνει στα 180 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί είτε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιωθεί έως τις 29 Ιουλίου (μετά και την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων) είτε από τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη δόση του οποίου θα καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Επίδομα ανεργίας: Για όσους η δικαιούχους η επιδότηση της τακτικής ανεργίας έληξε κατά τον μήνα Μάιο, ανακοινώθηκε ήδη η επέκταση και για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Ο ΟΑΕΔ αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πολύ σύντομα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι για τους επιδοτούμενους ανέργους η επιδότηση των οποίων λήγει μέσα στον Μάιο, θα έχουμε τον πρώτο επιπλέον μήνα επιδότησης να καταβάλλεται πριν αλλάξει ο μήνας και τον δεύτερο επιπλέον μήνα να πληρώνεται μέσα στο 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι και οι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Φεβρουάριο του 2020 να έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας για 3 μήνες και πέντε ημέρες και επίσης να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν θα είναι ιση με το τελευταίο τους μηνιαίο επίδομα ανεργίας και θα καταβληθεί για τρεις μήνες, δηλαδή, για το διάστημα Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. Ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει τη λειτουργία σχετικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις ενώ η καταβολή θα γίνεται μέσα στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα. Δηλαδή, για τον Ιούνιο, το πρώτο επίδομα θα καταβληθεί μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Ιουν 2021 | 09:35
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Μαϊ 2021 | 21:20

"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Αυτές είναι οι νέες ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόζεται πλέο και για εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.3.2021.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ 25 Μαϊ 2021 | 08:10

Τα παράδοξα της πανδημίας: Γιατί οι φετινές φορολογικές δηλώσεις "μοιράζουν χρήμα" 2 δισ. ευρώ

Σχήμα οξύμωρο: οι φορολογικές δηλώσεις είναι ταυτισμένες με την πληρωμή φόρων και όχι με την επιστροφή αυτών. Να που η πανδημία το ανατρέπει και αυτό.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 23 Μαϊ 2021 | 17:08

Συντάξεις Ιουνίου: Ξεκινά η πληρωμή τους από την Τρίτη - Όλες οι καταβολές από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ σε 4 εκατ. δικαιούχους

Ο προγραμματισμός των καταβολών από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 24-28 Μαΐου.

ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΟΣΑ 19 Μαϊ 2021 | 08:16

Ζεστό χρήμα από 1.000 έως 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες: Οι αιτήσεις & οι προθεσμίες - Ολόκληρη η απόφαση

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις με συγκεκριμένους ΚΑΔ οι οποίοι έμειναν κλειστοί τον Απρίλιο με κρατική εντολή, μπορούν να λάβουν αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη επιστρεπτέα κρατική ενίσχυση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 14 Μαϊ 2021 | 11:23

Εστίαση, παιδότοποι, λούνα παρκ, εμποροπανήγυρεις: Ποια μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά την άρση του lockdown

Ποια μέτρα στήριξης επιχειρήσεων παρατείνονται και για τον επόμενο μήνα - Ποιους κλάδους αφορούν.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 09 Ιουν 2021 | 08:45

Σε ποιες περιοχές της Αττικής βρίσκεις ακόμη σπίτι με 1.000 ευρώ το μέτρο

Πριν λίγα χρόνια, η απάντηση στο ερώτημα "σε ποιες περιοχές μπορώ να βρω ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το μέτρο μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής", θα ήταν εύκολη.

ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 08 Ιουν 2021 | 07:45

Νέες αντικειμενικές αξίες: Τα νότια προάστια "αποκαθηλώνουν" τα βόρεια - Η Γλυφάδα ακριβότερη από την Κηφισιά

Μεγάλες αυξήσεις επέρχονται στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, τη λεγόμενη Ριβιέρα. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Ιουν 2021 | 09:49

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις στο 55% των περιοχών - "Φωτιά" σε Αθηναϊκή Ριβιέρα και Μύκονο

Μεγάλες αυξήσεις επέρχονται στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, τη λεγόμενη Ριβιέρα. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιουν 2021 | 07:30

Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών.

ΤΑ "ΠΑΝΩ" ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΤΩ" 06 Ιουν 2021 | 08:19

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα τον υπολογίσετε - Πού θα αυξηθεί και πού θα πέσει

Θα έρθει φουσκωμένο το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2022; Αναλυτικά παραδείγματα ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Ιουν 2021 | 12:59

Έκπληξη από ΕΛΣΤΑΤ: Μόλις στο 2,3% η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρά το ολικό lockdown

Η ύφεση συγκρατήθηκε στο -2,3% δείχνοντας ότι η αγορά κατάφερε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της πανδημίας με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 04 Ιουν 2021 | 09:32

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα - Νέες αντικειμενικές από 1η Ιανουαρίου 2022

Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ το 2022 ακόμη και αν γίνει αύξηση στην αντικειμενική αξία του ακινήτου τους.