Επιμένει για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία η κυβέρνηση

Στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών παραμένει το θέμα της ρύθμισης χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Επιμένει για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία η κυβέρνηση

Στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών παραμένει το θέμα της ρύθμισης χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μέσα από την κατάθεση δύο ξεχωριστών νομοσχεδίων. Ο βασικός σχεδιασμός φαίνεται να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου έτσι ώστε να ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση με τους Θεσμούς και κατόπιν η ψήφισή τους στηΒουλή.

Σημειώνεται ότι για το θέμα τοποθετήθηκε την Τετάρτη η Κομισιόν με συγκεκριμένη αναφορά της στην δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρονταν τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων».

Ποιο θα είναι το σχέδιο

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πάντως, διατύπωναν χθες την ενόχλησή τους για την αναφορά της Κομισιόν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το περιεχόμενο της ενημέρωσης που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς τους εταίρους ότι «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά».

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση των χρεών προς την εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Αντιθέτως, θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και στόχο να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές. Παρότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται ακόμη να έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, ούτε στον μέγιστο αριθμό των δόσεων, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης. Μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι όσο συνεπέστερος είναι ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.

Aχτσιόγλου: Κανονικά η ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία

«Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχουμε περιγράψει» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Διευκρίνισε δε, ότι η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. «Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αφορά και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό, είναι από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούν» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Στους Θεσμούς το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της επικαιρότητας που αφορά την πρώτη κατοικία, το κείμενο της νέας ρύθμισης έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς, μετά και τα όσα συμφωνήθηκαν την Τετάρτη στην μαραθώνια συνάντηση των τραπεζιτών με την κυβέρνηη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είχε διαρρεύσει, ο στόχος είναι η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφισθεί εντός αυτής. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κάτι που θα σήμαινε διήμερη συζήτηση και ψήφιση ως την Πέμπτη.

Αναφορικά, πάντως, με τα 9 σημεία παρατηρήσεων για το θέμα που περιλαμβάνονταν στην έκθεση της Κομισιόν, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι ο μεγάλος αριθμός τους οφείλεται στο γεγονός ότι η ενημέρωση που είχαν οι θεσμοί ήταν προγενέστερη του τελικού σχεδίου στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών την Τετάρτη.

Δεν θα αργήσει πολύ το 10ετές

Ερωτηθείς για το εάν ήρθε η ώρα Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτή η ώρα δεν θα αργήσει πολύ, ωστόσο τόσο η διάρκεια όσο και ο χρόνος της έκδοσης είναι κάτι που προσδιοριστεί ανάλογα με την πορεία των αγορών. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάριζε πάντως ότι δεν υπάρχει σύνδεση της απόφασης με το επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου καθώς «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς» όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Το Eurogroup του Μαρτίου

Όσον αφορά το σχέδιο του ΤΧΣ για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό έχει σταλεί από το ΥΠΟΙΚ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ το ύψος των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το σχέδιο του Asset Protection Scheme υπολογίζεται περίπου σε 4-5 δις. ευρώ.

Όσον αφορά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, στην κυβέρνηση φαίνεται να επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική απόφαση που θα σημάνει και την ενεργοποίηση μέτρων 970 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εμφανίζονταν καθησυχαστικές λέγοντας ότι οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.

Έρχεται βροχή νομοσχεδίων

Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η κατάθεση 18 νομοσχεδίων εντός του επόμενου διαστήματος, νομοσχεδίων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πολιτικών. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεδομένου του όγκου του κοινοβουλευτικού έργου «όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο».

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 12 Ιαν 2021 | 20:56

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Η κυβέρνηση έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόθεσή του η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, αφού έχει 158 βουλευτές

"ΤΟΥΣ ΠΗΔΗΞΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ" 12 Ιαν 2021 | 13:56

Απίστευτη παραδοχή Πολάκη: Χάσαμε τις εκλογές γιατί γαμ@@@ τη μεσαία τάξη [βίντεο]

Η ερμηνεία Πολάκη για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 07 Ιαν 2021 | 16:06

Βορίδης: Ευθύνη της Εκκλησίας τα όσα έγιναν τα Θεοφάνεια

Την άποψη ότι όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Θεοφανείων είναι ευθύνη της Εκκλησίας, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης.

ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ 07 Ιαν 2021 | 08:57

ΗΠΑ: Η Γερουσία επικύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πενσιλβάνια

Mε συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων) η Γερουσία απέρριψε, αίτημα των ρεπουμπλικανών να μην κυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Πενσιλβάνια.

ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ 06 Ιαν 2021 | 21:38

Αδιανόητο: Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να μην επικυρωθεί η νίκη Μπάιντεν- Χάος στην Ουάσινγκτον

Χάος στις ΗΠΑ, καθώς οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την ώρα που συνεδρίαζε το Κογκρέσο για την τυπική επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ 05 Ιαν 2021 | 07:22

Ανασχηματισμός: Γιατί οι αλλαγές πυροδότησαν σενάρια πρόωρων εκλογών

Η μετακίνηση Λιβάνιου στο Μαξίμου, η υπουργοποίηση "γαλάζιων" βουλευτών και οι αλλαγές στο υπουργείου Εσωτερικών έφεραν συζητήσεις για κάλπες.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 04 Ιαν 2021 | 23:08

Τουρκία: Δημοσκόπηση "χαστούκι" για τον Ερντογάν - Θα έχανε τις εκλογές αν γίνονται σήμερα [Βίντεο]

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, προηγείται με 43,9% στην προτίμηση των Τούρκων έναντι του 40,7% του Ερντογάν

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 04 Ιαν 2021 | 17:32

Αγγελος Συρίγος: Η στιγμή που μαθαίνει ότι μπαίνει στην κυβέρνηση - Η αντίδραση του on air

Ο βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος Αγγελος Συρίγος δέχθηκε τηλεφώνημα ενώ βρισκόταν στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού

WASHINGTON POST 03 Ιαν 2021 | 23:09

Ηχογράφηση εκθέτει τον Τραμπ - Πιέζει εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια να αλλάξει τα αποτελέσματα [Ηχητικό]

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον κορυφαίο εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια να "βρει" επαρκείς ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.