Επιμένει για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία η κυβέρνηση

Στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών παραμένει το θέμα της ρύθμισης χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Επιμένει για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία η κυβέρνηση

Στο τραπέζι των κυβερνητικών σχεδιασμών παραμένει το θέμα της ρύθμισης χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μέσα από την κατάθεση δύο ξεχωριστών νομοσχεδίων. Ο βασικός σχεδιασμός φαίνεται να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου έτσι ώστε να ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση με τους Θεσμούς και κατόπιν η ψήφισή τους στηΒουλή.

Σημειώνεται ότι για το θέμα τοποθετήθηκε την Τετάρτη η Κομισιόν με συγκεκριμένη αναφορά της στην δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρονταν τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων».

Ποιο θα είναι το σχέδιο

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πάντως, διατύπωναν χθες την ενόχλησή τους για την αναφορά της Κομισιόν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το περιεχόμενο της ενημέρωσης που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση προς τους εταίρους ότι «δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει και ότι οποιαδήποτε πρόταση θα συζητηθεί μαζί τους προκαταβολικά».

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση των χρεών προς την εφορία δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Αντιθέτως, θα περιλαμβάνει κριτήρια υπαγωγής με στόχο να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και στόχο να αποκλειστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές. Παρότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται ακόμη να έχει καταλήξει στις λεπτομέρειες της ρύθμισης, ούτε στον μέγιστο αριθμό των δόσεων, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης. Μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι και η σύνδεση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ύψος του ακατάσχετου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι όσο συνεπέστερος είναι ο οφειλέτης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.

Aχτσιόγλου: Κανονικά η ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία

«Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχουμε περιγράψει» διαβεβαίωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως είπε η κ. Αχτσιόγλου, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Διευκρίνισε δε, ότι η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. «Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αφορά και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό, είναι από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούν» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Στους Θεσμούς το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της επικαιρότητας που αφορά την πρώτη κατοικία, το κείμενο της νέας ρύθμισης έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς, μετά και τα όσα συμφωνήθηκαν την Τετάρτη στην μαραθώνια συνάντηση των τραπεζιτών με την κυβέρνηη στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είχε διαρρεύσει, ο στόχος είναι η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφισθεί εντός αυτής. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κάτι που θα σήμαινε διήμερη συζήτηση και ψήφιση ως την Πέμπτη.

Αναφορικά, πάντως, με τα 9 σημεία παρατηρήσεων για το θέμα που περιλαμβάνονταν στην έκθεση της Κομισιόν, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι ο μεγάλος αριθμός τους οφείλεται στο γεγονός ότι η ενημέρωση που είχαν οι θεσμοί ήταν προγενέστερη του τελικού σχεδίου στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών την Τετάρτη.

Δεν θα αργήσει πολύ το 10ετές

Ερωτηθείς για το εάν ήρθε η ώρα Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτή η ώρα δεν θα αργήσει πολύ, ωστόσο τόσο η διάρκεια όσο και ο χρόνος της έκδοσης είναι κάτι που προσδιοριστεί ανάλογα με την πορεία των αγορών. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάριζε πάντως ότι δεν υπάρχει σύνδεση της απόφασης με το επικείμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου καθώς «οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις καλές σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς» όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Το Eurogroup του Μαρτίου

Όσον αφορά το σχέδιο του ΤΧΣ για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτό έχει σταλεί από το ΥΠΟΙΚ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ το ύψος των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν για να λειτουργήσει το σχέδιο του Asset Protection Scheme υπολογίζεται περίπου σε 4-5 δις. ευρώ.

Όσον αφορά το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, στην κυβέρνηση φαίνεται να επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική απόφαση που θα σημάνει και την ενεργοποίηση μέτρων 970 εκατ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εμφανίζονταν καθησυχαστικές λέγοντας ότι οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.

Έρχεται βροχή νομοσχεδίων

Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η κατάθεση 18 νομοσχεδίων εντός του επόμενου διαστήματος, νομοσχεδίων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των πολιτικών. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεδομένου του όγκου του κοινοβουλευτικού έργου «όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο».

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Γαλλία: Καταδίκη του ακροδεξιού Ζεμούρ για ρατσισμό - Ο ίδιος μιλά για φίμωση της ελευθερίας του λόγου

Με καταδίκη για υποκίνηση φυλετικού μίσους βαρύνεται πλέον ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας ενώ το 64% των Γάλλων τον θεωρεί επικίνδυνο.

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

ΠΡΩΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ 11 Ιαν 2022 | 21:32

Ανδρουλάκης: Στόχος να προκύψει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για "τοξικό δικομματισμό" - Το νέο ηγετικό σχήμα του ΚΙΝΑΛ.

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ 04 Ιαν 2022 | 16:10

Γαλλία: Πυρ ομαδόν δεξιάς και ακροδεξιάς στον Μακρόν γιατί "τόλμησε" να βάλει τη σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Το 2022 ξεκίνησε στη Γαλλία με μια πρώτη γερή πολιτική κόντρα με αφορμή... μια σημαία. Πώς αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ 30 Δεκ 2021 | 12:51

ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι εν δυνάμει υποψήφιοι του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για το 2024

Παρά το γεγονός ότι κανένας δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το 2024, αρκετοί είναι οι εν δυνάμει υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για το 2024

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Δεκ 2021 | 12:50

Τσίπρας: Το αίτημα είναι εκλογές και πολιτική αλλαγή - Αθεράπευτα κυνικός ο Μητσοτάκης

"Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της αλλαγής", αναφέρει σε άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 27 Δεκ 2021 | 08:34

Γιατί ζήτησε εκλογές τώρα ο Αλέξης Τσίπρας - Ο φόβος για τον Ανδρουλάκη και το όπλο παρά πόδα για πρόταση μομφής

Έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις του κ. Τσίπρα εντός και εκτός κομματικών οργάνων, ο κύβος ερρίφθη το περασμένο Σάββατο, οπότε και ζήτησε εκλογές.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.