Επιμένουν ΔΝΤ και Βερολίνο στην περικοπή των συντάξεων

Επιμένουν ΔΝΤ και Βερολίνο στην περικοπή των συντάξεων. Ευέλικτη στάση από την Κομισιόν. Πρόγευση το σημερινό Euroworking Group.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επιμένουν ΔΝΤ και Βερολίνο στην περικοπή των συντάξεων

To θέμα της περικοπής των συντάξεων αποτελεί το φλέγον ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Παρά τις δηλώσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι η μείωση των συντάξεων θα αναβληθεί και μάλιστα σε συμφωνία με τους δανειστές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει υπάρξει πολιτική συμφωνία, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.

Το ΔΝΤ, που ήδη λειτουργεί ως σύμβουλος στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της νέας μείωσης των συντάξεων απλά σαν ένα θέμα που συνδέεται με τους στόχους των υψηλών πρωτογενών ελλειμμάτων. Το αντιμετωπίζουν κυρίως σαν ένα θέμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και του δημόσιου χρέους. Hδη από τον Ιούνιο ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου Πίτερ Ντόλμαν είχε προτάξει τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών. Πληροφορίες αναφέρουν πως με αυτή τη θέση θα επανέλθει στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου επικαλούμενος όχι δημοσιονομικούς αλλά διαρθρωτικούς λόγους όπως η γήρανση του πληθυσμού. Οι πιέσεις που θα ασκήσει το ΔΝΤ επικεντρώνονται στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πηγή που μεταφέρει τις απόψεις του Ταμείου η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολογήτου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Το πόσο θα μετρήσει η γνώμη του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου θα φανεί αφού τον πρώτο ρόλο στην μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας έχει η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Ντέκλαν Κοστέλο , επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση στο βαθμό όπου δεν διαταράσσεται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Ένα σενάριο το οποίο φέρεται να συζητείται αφορά στην αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών , χωρίς να ακυρώνεται το μέτρο ώστε εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δημοσιονομικά είναι απαιτητό να επιστρατευθεί. Από την πλευρά του ESM το μήνυμα εξακολουθεί να είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων- αυτή είναι και η θέση του Βερολίνου που εκφράστηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών- ενώ η ΕΚΤ τηρεί πιο ουδέτερη στάση.

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» είχε επαναλάβει ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με τους εταίρους της πρέπει να τηρηθούν και μετά το τέλος των Μνημονίων καθώς θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα και την επιστροφή των επενδυτών. Για την περικοπή των συντάξεων ο κ. Σολτς υπογράμμισε ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» για το ενδεχόμενο αναβολής των περικοπών στις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019 και προειδοποιεί να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.

Υπό όλες τις συνθήκες πρόγευση για τη στάση που θα τηρήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές θα δοθεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group με την συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Όποια και αν θα είναι η τελική λύση, η κυβέρνηση θα προκαλέσει δυσαρέσκεια και το μόνο που μένει να φανεί είναι το ποιοι θα βγουν χαμένοι. Το κυρίαρχο σενάριο που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει την ταυτόχρονη κατάργηση μέτρων και αντίμετρων για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά από τη μία αλλά δεν θα ενεργοποιηθούν και πλήθος μέτρων ανακούφισης πολυπληθών κοινωνικών ομάδων από την άλλη. Μη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών σημαίνει ότι θα προχωρήσει κανονικά περικοπή των συντάξεων με τα «θύματα» να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια ενώ η αναβολή των περικοπών για τουλάχιστον έξι μήνες, συνεπάγεται και παράταση της αβεβαιότητας για τους συνταξιούχους και αναβολή των «θετικών μέτρων» για τις υπόλοιπες ομάδες.

φωτο epa

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
DEUTSCHE WELLE 20 Νοε 2020 | 13:59

Deutsche Welle: Μετά τον κορονοϊό, η πανδημία χρέους - Η μεγαλύτερη ύφεση μετά το κραχ του 1929

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει για το 2020 και την επόμενη χρονιά συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας ύψους 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 16 Νοε 2020 | 14:50

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Δείτε τις μερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Νοε 2020 | 20:43

Συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας – Οι ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων

Ο "οδικός χάρτης" με όλες τις ημερομηνίες έως τις εορτές των Χριστοιυγέννων.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΝΤ 13 Νοε 2020 | 06:50

ΔΝΤ: Προειδοποίηση Γκεοργκίεβα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Η Γκεοργκίεβα έκανε την τοποθέτηση σε μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων παρέμβαση στη Σύνοδο Κάισιν, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Νοε 2020 | 08:11

Συντάξεις Δεκεμβρίου και επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020, στους δικαιούχους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΚΑ 05 Νοε 2020 | 18:43

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι, ημερομηνίες - Ταμεία

Οι ημερομηνίες που θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι τις συντάξεις Δεκεμβρίου

OΙ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 27 Νοε 2020 | 16:29

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Καταβάλλονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 27 Νοε 2020 | 12:27

Ηλεκτρικό λεωφορείο στην Αθήνα: Δοκιμαστικό δρομολόγιο Παγκράτι - Κυψέλη για 2 μήνες - Δωρεάν για όλους [εικόνες]

Δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου στη γραμμή 2 Παγκράτι - Κυψέλη στην Αθήνα. Επίσκεψη Καραμανλή στο ΡΟΥΦ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.