Επιμένουν οι δανειστές σε περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου

Στο... ύψος του αναμένεται να παραμείνει ο λογαριασμός των μέτρων για μετά το 2018 καθώς οι ελπίδες της κυβέρνησης για συρρίκνωσή του, σκοντάφτουν στους δανειστές.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Επιμένουν οι δανειστές σε περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου

Στο... ύψος του αναμένεται να παραμείνει ο λογαριασμός των μέτρων για μετά το 2018 καθώς οι ελπίδες της κυβέρνησης για συρρίκνωσή του, σκοντάφτουν –τουλάχιστον προς το παρόν- στα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά που εγείρουν οι δανειστές και ειδικά οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ενώ οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2016-2018 συνεχίζονται το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στην αναγκαιότητα «καθαρών» περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις και 1% στο αφορολόγητο.

Το Ταμείο, αναμένεται να αποδεχτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι τελικώς μεγαλύτερο από το 0,9% του ΑΕΠ που έχει καταγράψει στην έκθεσή του, ωστόσο τη θετική διαφορά που θα συνυπολογίσει (της τάξεως του 1-1,1% του ΑΕΠ) δεν αναμένεται να τη λάβει ολόκληρη υπόψη του στους υπολογισμούς. Και αυτό διότι όπως έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ένα μεγάλο μέρος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, εκτιμάται ότι έχει προέλθει από μέτρα τα οποία δεν θα αποδώσουν εξίσου και τα επόμενα χρόνια, πόσο μάλλον μετά το 2018.

Τα ποιοτικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των θεσμών, δείχνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσό (άνω του 1 δις. ευρώ) αμφισβητείται όσον αφορά στην... μακροημέρευσή του. Οι δανειστές επιμένουν ότι η απόδοση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων δεν θα επαναληφθεί και το 2017 ενώ προβλέπουν κάμψη και στα έσοδα από τα τσιγάρα.

Μεγάλη ένεση έγινε στα φορολογικά έσοδα του 2016 και από τους έμμεσους και άμεσους φόρους «παρελθόντων οικονομικών ετών» οι οποίοι εξακολουθούν να αποδίδουν και μέσα στο 2017 (σ.σ μάλιστα αυτοί οι κωδικοί ήταν οι μοναδικοί που υπεραπέδωσαν τον Ιανουάριο προκαλώντας υπεραπόδοση και στα φορολογικά έσοδα του πρώτου μήνα του έτους. ΟΙ θεσμοί δύσκολα θα πειστούν ότι αυτή η πορεία θα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και το 2019.

Η ελληνική πλευρά, εξακολουθεί να ελπίζει ότι το 2% του ΑΕΠ ενδεχομένως να κατέβει τελικώς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάτι που θα εξασφαλίσει μια «έκπτωση» της τάξεως του 0,25% στους φόρους και 0,25% στις συντάξεις.

Σε απόλυτους αριθμούς βέβαια, τα μέτρα είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν στα 3,6 δις. ευρώ καθώς αυτό που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι η «καθαρή απόδοση». Για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ από τη μείωση των συντάξεων, η περικοπή θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,1 δις. ευρώ καθώς θα «μετρηθεί»το γεγονός ότι η απώλεια εισοδήματος από τους συνταξιούχους, θα οδηγήσει σε περιορισμό και των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος.

Εντός της ημέρας αναμένεται να φανεί αν το κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών θα ξαναμπεί σήμερα το απόγευμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των υπουργών και των επικεφαλής των θεσμών –κάτι που θα σημάνει ότι έχει υπάρξει πρόοδος σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- ή αν θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για –ενδεχομένως- το πιο κρίσιμο τμήμα των διιαπραγματεύσεεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 07 Αυγ 2020 | 11:38

Πέτσας: Έρχεται μείωση φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ

Οι μειώσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ θα αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Αυγ 2020 | 10:10

Στα έσοδα από τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια προσβλέπει η κυβέρνηση

Έρχεται η αδειοδότηση τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 07 Αυγ 2020 | 09:11

Τουρισμός: Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

Όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καταγράφουν πτώση πάνω από 70% σε σχέση με το 2019.

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑ 2Ο ΚΥΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 06 Αυγ 2020 | 13:55

Γεωργιάδης: Τα μέτρα Πισαρίδη μου αρέσουν - Έχουμε ευκαιρία να φτιάξουμε ανοιχτή οικονομία

"Ο κ. Πισσαρίδης είναι ένας κορυφαίος άνθρωπος. Τα μέτρα μου αρέσουν, τα θεωρώ στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

05 Αυγ 2020 | 21:38

Αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με αυτά τον Ιούνιο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων σημείωσαν αύξηση στα 576 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 498 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ 2,22 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 05 Αυγ 2020 | 16:13

Έντοκα γραμμάτια: Με αρνητικά επιτόκια δανείσθηκε το Δημόσιο

Το ύψος των προσφορών στη σημερινή δημοπρασία υπερκάλυψε 2,22 φορές το δημοπρατούμενο ποσό και ανήλθε στα 1,390 δισ. ευρώ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ EVOUCHER 05 Αυγ 2020 | 15:38

Τουρισμός Για Ολους: Από πότε μπορείτε να κάνετε check in για τις διακοπές σας

Προϋπόθεση για το πρόγραμμα "Τουρισμός για όλους" αποτελεί η διαμονή διάρκειας 4 διανυκτερεύσεων.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 05 Αυγ 2020 | 11:25

Θεοδωρικάκος: Δεν θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου

Ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 05 Αυγ 2020 | 11:19

Τα τέσσερα μέτρα του 2021 που θα φέρουν αυξήσεις καθαρών μισθών

Τέσσερις προτάσεις που μπορούν να επιφέρουν σημαντική αύξηση των καθαρών αποδοχών, ειδικά για τους έχοντες μεσαίους και υψηλούς μισθούς.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 05 Αυγ 2020 | 08:27

"Καλπάζουν" οι αιτήσεις δανειοληπτών στο πρόγραμμα Γέφυρα: 8.000 με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Μέχρι χθες το βράδυ, δεύτερη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας, 7.931 δανειολήπτες είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις για το πρόγραμμα Γέφυρα.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 04 Αυγ 2020 | 19:49

ΑΑΔΕ: Σε χρόνο ρεκόρ οι επιστροφές φόρου - Έχουν καταβληθεί 40% περισσότερες από πέρυσι

Σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι είναι ο ρυθμός, με τον οποίο καταβάλλονται φέτος οι επιστροφές φόρου

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 04 Αυγ 2020 | 13:03

Πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ": Ξεπέρασαν τις 6.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Άγγιξαν τις 4.000 οι αιτήσεις δανειοληπτών που υποβλήθηκαν οριστικά κατά την 1η ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ".