Επιπλέον τρύπα 7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία: Οι τρεις πηγές για να μην "τελειώσουν τα λεφτά"

Δεδομένη είναι πλέον η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης πάνω από τα 7,5 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί όταν ξεκινούσε η χρονιά.

Δεδομένη είναι πλέον η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον λογαριασμό των μέτρων στήριξης πάνω από τα 7,5 δις. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί όταν ξεκινούσε η χρονιά.

Σε πρώτη φάση δαπανώνται τα 1,6 δις. ευρώ του προγράμματος "REACT EU" που επίσης είχαν εγγραφεί ως "αποθεματικό" στον προϋπολογισμό ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξει ανατροπή του προϋπολογισμού με αύξηση της πρόβλεψης για το πρωτογενές έλλειμμα. Για φέτος, είχε προϋπολογιστεί έλλειμμα 7 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά όμως το lockdown στην οικονομία, το οποίο θα φέρει βαθιά ύφεση και για το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπάρχει ήδη έτοιμο σενάριο για διπλασιασμό του πρωτογενούς ελλείμματος ακόμη και στα 14 δις. ευρώ. Το επιπλέον ποσό των 7 δις. ευρώ, εφόσον απαιτηθεί να δαπανηθεί κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία, θα βρεθεί με τρεις τρόπους:

1. Περίπου 2 δις. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την απόφαση να μην προχωρήσει φέτος η απόφαση για μείωση του δανεισμού της χώρας από έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Αντίθετα, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ αναμένεται ότι θα προχωρήσει κανονικά πιθανότατα τον Απρίλιο. Ο ΟΔΔΗΧ είχε προϋπολογίσει ότι θα διαθέσει φέτος περίπου 3,8 δις. ευρώ για πρόωρη αποπληρωμή χρέους αλλά θα δώσει 1,8 δις. ευρώ μόνο για τις δόσεις του ΔΝΤ το 2022.

2. Περίπου 3 δις. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την έκδοση ομολόγων ή την αύξηση του δημοσίου χρέους. Καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση (έστω υπό μορφή δανεισμού) από την ΕΕ ειδικά για τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και προστασίας των εργαζομένων. Πιθανό λοιπόν το ενδεχόμενο να βρεθούν πρόσθετοι πόροι ειδικά από το πρόγραμμα SURE μέσω του οποίου η Ελλάδα έχει δανειστεί μέχρι στιγμής 2,7 δις. ευρώ. Αν αυξηθεί περαιτέρω ο δανεισμός, τότε το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στα 348-350 δις. ευρώ.

3. Τρίτη πηγή, συνιστά η δυνατότητα να δαπανηθούν επιπλέον 1-2 δις. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με "κουμπαρά" κάτω από τα 25 δις. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα έμενε στους λογαριασμούς του κράτους αν δεν χρειαζόταν να ανατραπεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι σε αυτή τη φάση, τα περί "χρεοκοπίας" ή οι εκτιμήσεις ότι "τα λεφτά τελειώνουν", δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει ανοικτή πρόσβαση στις αγορές και αρκετά ταμειακά διαθέσιμα για να μπορεί να χρηματοδοτήσει πρόσθετα μέτρα στήριξης με στόχο να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις. Το ζητούμενο είναι όμως να γίνει συνετή οικονομική πολιτική καθώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι αγορές θα εξακολουθήσουν να δανείζουν την χώρα και την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Η ανοικτή πρόσβαση στις αγορές διασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο και τίποτα άλλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΠΘ 08 Μαρ 2021 | 10:52

Σαρηγιάννης: Στο 9% η ανοσία του πληθυσμού στην Ελλάδα - Το Νοέμβριο θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης

"Αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις 'ανοίγω' στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν", είπε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΕΝΕΥΗΣ 08 Μαρ 2021 | 09:08

Δερμιτζάκης: Η πανδημία ξέφυγε επειδή όλα είναι κλειστά - Να ανοίξουν μαγαζιά, εστίαση και σχολεία με αυστηρό έλεγχο

Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Μαρ 2021 | 07:24

Κορονοϊός: Μάχη για ένα κρεβάτι ΜΕΘ στην Αττική - Φόβοι για έως 3.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται, όπως λένε οι ειδικοί, η κορύφωση του τρίτου κύματος και είναι πολύ πιθανό να δούμε 3.000 νέα κρούσματα ή και παραπάνω.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 07 Μαρ 2021 | 08:23

Προς παράταση του lockdown και μετά τις 16 Μαρτίου - Στο τραπέζι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου

Στη κυβέρνηση τονίζουν πως το άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει να είναι αυτή την φορά οριστικό και να μην υπάρξει κανένα πισωγύρισμα. Θα προηγηθεί το λιανεμπόριο από τα σχολεία αυτή τη φορά.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Μαρ 2021 | 12:15

Μεταλλάξεις, κόπωση, χαλάρωση: Οι τρεις λόγοι που επιμένει η πανδημία του κορονοϊού

Μεταλλάξεις, κόπωση και χαλάρωση – Οι τρεις λόγοι έξαρσης της πανδημίας – Οι εμβολιασμοί μειώνουν τα κρούσματα στους ηλικιωμένους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Μαρ 2021 | 09:28

Στο "βαθύ κόκκινο" από σήμερα η Φωκίδα και τα Ανώγεια - Ποιες περιοχές παραμένουν

Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας λόγω του δεύτερου και εξίσου ισχυρού σεισμού των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή δεν θα μπει από σήμερα στο "βαθύ κόκκινο" εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 05 Μαρ 2021 | 12:41

Εξαδάκτυλος: Στο 90% έχει επικρατήσει η μετάλλαξη σε κάποιες περιοχές

"Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΑΠΟ ΥΠΟΙΚ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 05 Μαρ 2021 | 09:37

"Μαιμού" δικαιούχοι των μέτρων στήριξης: "Σαφάρι" των αρχών για τον εντοπισμό τους - Οι 4 κατηγορίες

Οι προσπάθειες "διείσδυσης", ώστε να επωφεληθούν ακόμη και όσοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, είναι συνεχείς.

ΙΑΤΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 05 Μαρ 2021 | 08:34

Παυλάκης: Το ιδανικό θα ήταν να τα κλείναμε όλα για 2-3 εβδομάδες - Πανεύκολο να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα την ημέρα

"Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει", ανέφερε ο κ. Παυλάκης. "Η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης", προειδοποίησε ωστόσο για περισσότερους από 100 θανάτους ημερησίως.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 05 Μαρ 2021 | 08:24

Παγώνη: Τα μέτρα είναι πιο έξυπνα και μπορούν να αποδώσουν - Μετά τις 16 Μαρτίου να ανοίξουν σχολεία και μαγαζιά

Η κ. Παγώνη εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του πληθυσμού, ώστε να έχουμε σχετική ανοσία.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ 04 Μαρ 2021 | 19:11

Καθηγητής Παρασκευής: Πότε θα βγούμε από το lockdown - Πίεση στο σύστημα υγείας για τουλάχιστον 15 ημέρες

"Θα μπορούμε να μετράμε αντίστροφα από τη στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά.", τόνισε ο Δημήτρης Παρασκευής για το lockdown.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 04 Μαρ 2021 | 13:30

Δεν αίρεται το lockdown πριν τα 800 κρούσματα την ημέρα - Προς παράταση των μέτρων και μετά την Καθαρά Δευτέρα

Στόχος το όριο των 800 νέων ημερησίων κρουσμάτων για άρση του lockdown - Εκτιμήσεις για παράταση των μέτρων μετά την Καθαρά Δευτέρα.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 04 Μαρ 2021 | 12:48

Ηλιόπουλος για τα νέα μέτρα: Ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά επικίνδυνος

"Ο πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος - Σφοδρή κριτική για τα νέα μέτρα για την πανδημία.