Eπιστρέφει η ελληνική αποστολή από τις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής o μαραθώνιος επαφών κυβέρνησης - θεσμών στις Βρυξέλλες και η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eπιστρέφει η ελληνική αποστολή από τις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής o μαραθώνιος επαφών κυβέρνησης - θεσμών στις Βρυξέλλες και η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα. Δεν υπήρξαν διαρροές για το αποτέλεσμα των συναντήσεων. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο βαθμός προόδου και το κυριότερο αν έχει ξεκλειδώσει η κάθοδος των θεσμών σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων από Δευτέρα στην Αθήνα.

Το «σκοτάδι» στην διαπραγμάτευση σε συνδυασμό με τις αναφορές Σαπέν , Σόιμπλε και ΔΝΤ για ενδεχόμενες δεσμεύσεις και από πλευράς αντιπολίτευσης, οδηγούν την πολιτική συζήτηση στην Αθήνα γύρω από όσα «θα συμβούν» αν και όταν η κυβέρνηση κλείσει την συμφωνία και όταν έρθει η ώρα η ελληνική βουλή να νομοθετήσει τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συζητούσαν μέχρι αργά το βράδυ με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ για λίγες ώρες συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν. Η συμμετοχή Τόμσεν θεωρείται ενδεικτική του ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.

Παρόλο που μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά, είχε σημειωθεί πρόοδος στο ασφαλιστικό αλλά και στα ενεργειακά. Αβέβαιο είναι ακόμα αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε το σήμα ότι επιστρέφουν ώστε να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και όχι για να διαπραγματευτούν εκτενώς περαιτέρω.

Για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) μέχρι το Eurogroup, που θα γίνει στη Μάλτα στις 7 Απριλίου, οι θεσμοί πρέπει να βρεθούν οπωσδήποτε στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Oμως και να υπάρξει μία τέτοια συμφωνία, η συνολική, που θα περιέχει και την ελάφρυνση του χρέους, θα ακολουθήσει στο επόμενο Eurogrοup, του Μαΐου.

Δεσμεύσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

Μετά τον γάλλο υπουργό Οικονομικών που έριξε πρώτος τον σπόρο και τον γερμανό ΥΠΟΙΚ που τον καλλιέργησε επιμελώς και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε την Πέμπτη ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν κάποιου είδους διαβεβαιώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση...όταν κλείσει η συμφωνία.

είναι αληθές ότι έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό το ζητάμε όταν υπάρχει συμφωνία...

«Για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία για την επιτυχία του προγράμματος. Δεν έχουμε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά είναι αληθές ότι έχουμε ζητήσει στο παρελθόν συναίνεση από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, αυτό το ζητάμε όταν υπάρχει συμφωνία στην κατεύθυνση ενός προγράμματος. Προς το παρόν απέχουμε από αυτό», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Η πλευρά των δανειστών ακούει τη ΝΔ να δηλώνει ρητώς ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα αν και θα αναγνωρίσει τη συμφωνία μεταξύ των πιστωτών και της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο μιας πολιτικής αναταραχής και των πρόωρων εκλογών δεν είναι επιθυμητό σε αυτή τη φάση.

Το Μαξίμου ποντάρει τώρα «όλα τα λεφτά» στην πίεση των δανειστών προς τη ΝΔ

Στο Μαξίμου ηχεί ως «μελωδία» η θέση των πιστωτών για δέσμευση της αντιπολίτευσης και προσδοκά ότι η πίεση μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε «απαίτηση» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ να ψηφίσουν τα μέτρα.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρούν ,και ίσως να είναι και έτσι ,ότι διευρύνει τις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αν η ΝΔ «πειθαναγκαστεί» από τους δανειστές τότε ο ίδιος μπορεί να συμφωνήσει τα πάντα,να φέρει τα μέτρα προς ψήφιση χωρίς κινδύνους για την κυβερνητική πλειοψηφία ακόμη και αν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝ.ΕΛ αποφασίσουν να καταψηφίσουν.

Αν στο Μαξίμου δουν ότι τα μέτρα που θα συμφωνήσει δεν περνάνε «ούτε με σφαίρες» από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και η ΝΔ επιμείνει μέχρι τέλους στην άρνηση της τότε θα έχει το πολιτικό άλλοθι να πάει σε εκλογές χρεώνοντας στη ΝΔ την ευθύνη.

Τις παραπάνω επιλογές αποκαλύπτουν και δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει την απαιτούμενη εκ του συντάγματος κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης - θιασώτης της σκληρής γραμμής και της προσφυγής σε κάλπες προ μιας οδυνηρής συμφωνίας - έχει βάλει στο τραπέζι την ψήφιση των μέτρων με αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων αλλά από την άλλη εγκαλεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν όρους όσον αφορά το πόσοι βουλευτές θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα στην ελληνική Βουλή.

Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση που όλα είναι ανοικτά και η συμφωνία δεν είναι ορατή στον ορίζοντα, θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν φυγόκεντρες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφιση των μέτρων. Κυρίως φαίνεται ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ευχέρεια πολιτικών κινήσεων ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, την συμφωνία και τα μέτρα που θα έρθουν σε συνδυασμό με το κλίμα και τις ισορροπίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η ΝΔ ξορκίζει επιστολές- συμμόρφωσης ή ανάληψη συνευθύνης των μέτρων

Οι πολιτικοί χειρισμοί δεν θα είναι εύκολοι ούτε για την ΝΔ στην περίπτωση που απαιτηθεί η έμπρακτη συναίνεσή της καθώς η μέχρι σήμερα άρνησή της στο ενδεχόμενο να ψηφίσει τα νέα μέτρα είναι απόλυτη.

Θα τηρήσουμε τις συμφωνίες αλλά δεν συνυπογράφουμε μέτρα είναι η γραμμή της Πειραιώς στη συζήτηση που άνοιξε και πηγές της ΝΔ την χρεώνουν στο Μαξίμου.

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η στάση της αντιπολίτευσης. Είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης» ήταν η νέα απάντηση της ΝΔ μετά τις δηλώσεις Ράις.

«Οι δηλώσεις του κ. Ράις, επιβεβαιώνουν άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Άρα, θα πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα τέλος στα ψέματα του κ. Τσίπρα στο εσωτερικό της χώρας», συνεχίζει η ΝΔ και προσθέτει πως «είναι επίσης σαφές ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν είμαστε κοντά στο στάδιο της συμφωνίας».

«Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες. Επομένως, να μην ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση καμία συνευθύνη», υπογραμμίζει η Πειραιώς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

21 Ιουλ 2020 | 12:19

Ποιος τελικά επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής;

Εθνική επιτυχία ή αιματηρός συμβιβασμός; Τι άλλαξε μετά την υπογραφή;

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 21 Ιουλ 2020 | 12:09

Γεννηματά για Σύνοδο Κορυφής: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα μπροστά, παρά τα παζάρια όσων επιμένουν στη λιτότητα

"Επιτέλους, η Ευρώπη, παρά τα παζάρια και τους συμβιβασμούς όσων επιμένουν στη λιτότητα, έκανε ένα βήμα μπροστά", σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:57

Χαρίτσης για Σύνοδο Κορυφής: Οι σκληροί του Βορρά επέβαλαν τους όρους τους

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής προκύπτει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων.

Η ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 11:54

Η εξομολόγηση Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Εχω να μείνω άγρυπνος δύο μέρες σερί από τα ...20

Η κούραση μετά από την σχεδόν πενθήμερη Σύνοδο Κορυφής έπληξε όλους τους εμπλεκομένους, ειδικά τους ηγέτες των κρατών.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 10:48

Γάλλος ΥΠΟΙΚ για Σύνοδο Κορυφής: "Η νέα Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και πιο γαλλογερμανική"

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου.

ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ 21 Ιουλ 2020 | 07:35

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Πάνω από 70 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, δεν θα τα σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Έχουμε σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και δεν θα σπαταλήσουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου", δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 21 Ιουλ 2020 | 06:45

Ιστορική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής μετά από μαραθώνιο πέντε ημερών: 750 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στη δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδο στην ιστορία της Ε.Ε. οι ηγέτες των 27 χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο μαμούθ συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 20 Ιουλ 2020 | 15:12

Σύνοδος Κορυφής: Άνοιξε παράθυρο αισιοδοξίας η Μέρκελ - Έχουμε πλαίσιο για συμφωνία

Η Σύνοδος κορυφής συνεχίζεται για 4η ημέρα και πλέον διαφαίνεται λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΠΙΕΣΕΙΣ 19 Ιουλ 2020 | 21:45

Σε θρίλερ εξελίσεται η Σύνοδος Κορυφής: Παράταση στις επαφές των ηγετών για 4η ημέρα- 56 ώρες διαπραγματεύσεις

Oι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχιστούν για τέταρτη ημέρα.

ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ 19 Ιουλ 2020 | 14:41

Βγήκαν τα "μαχαίρια" στη Σύνοδο Κορυφής: Ο Όρμπαν κατηγορεί τον Ρούτε ότι θέλει να "τιμωρήσει οικονομικά" την Ουγγαρία

"Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία", τονίζει.

ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ 18 Ιουλ 2020 | 14:14

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής: Αυτή είναι η νέα πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης - "Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν", σχολιάζουν ελληνικές πηγές

Προσπάθειες να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΗΓΗ 18 Ιουλ 2020 | 10:48

Σύνοδος Κορυφής: Αδιέξοδο και σκληρές κόντρες για το σχέδιο ανάκαμψης - Νέες προτάσεις για να πειστούν οι "οικονόμες" χώρες

"Όλοι πρέπει να κάνουν μικρούς συμβιβασμούς, ωστόσο κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν", τονίζουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ 17 Ιουλ 2020 | 21:03

Σύνοδος Κορυφής: Εμμένει στις θέσεις της η Ελλάδα - Σκληρές κόντρες και "απειλές" για βέτο

"Ολονυχτία" στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Ο Κουρτς απέρριψε την πρόταση που συζητείται για το Ταμείο Ανάκαμψης