Ακίνητα: Με το ενοίκιο παίρνεις σπίτι- Ποιους αφορά - Αναλυτικά παραδείγματα

Το σύνθημα "με το νοίκι παίρνεις σπίτι" είναι το "σύνθημα" που κυριάρχησε στην αγορά ακινήτων για όλη την περίοδο από το 2000 έως και το 2008 και σήμερα επιστρέφει.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ένα σπίτι αξίας περίπου 200.000 ευρώ στα Βόρεια Προάστια ενοικιάζεται προς περίπου 700-750 ευρώ τον μήνα. Με μια δόση δανείου της τάξεως των 700-720 ευρώ τον μήνα αλλά και μια "προκαταβολή" που να αντιστοιχεί στο 20-25% της αξίας του ακινήτου, το νοικιασμένο σπίτι μπορεί να αντικατασταθεί με ένα ιδιόκτητο. Το σύνθημα "με το νοίκι παίρνεις σπίτι" επιστρέφει.

Είναι το "σύνθημα" που κυριάρχησε στην αγορά ακινήτων για όλη την περίοδο από το 2000 έως και το 2008. Η ευκολία με την οποία οι τράπεζες έδιναν τα στεγαστικά δάνεια, η πτώση των επιτοκίων και η άνοδος των εισοδημάτων, οδήγησε πολλούς στην απόφαση να πάρουν στεγαστικό δάνειο για να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο αντί να πληρώνουν ενοίκιο. Στην 10ετία των μνημονίων, το "σύνθημα" έσβησε. Τα εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινα δάνεια, η ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων έκλεισαν την στρόφιγγα των δανείων με αποτέλεσμα το δίλημμα να πάψει να υφίσταται.

Διαβάστε Επίσης

Και τώρα, τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι. Η διόρθωση στις τιμές των ακινήτων, ο έλεγχος των κόκκινων δανείων και η διαφαινόμενη είσοδος σε τροχιά ανάκαμψης, κάνουν τις τράπεζες -οι οποίες προφανώς θέλουν να χορηγήσουν δάνεια καθώς αυτό είναι το βασικό αντικείμενο εργασιών τους- να ξαναβάζουν το θέμα στο τραπέζι.

Τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά (αν και τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών είναι υψηλότερα από την περίοδο πριν από το μνημόνιο κάτι που επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να εκταμιεύσει ένα δάνειο με μηνιαία δόση αντίστοιχη με αυτή που θα πλήρωνε για το ενοίκιο του σπιτιού.

Βέβαια, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από 10-15 χρόνια, οι τράπεζες δεν θα εγκρίνουν εύκολα στεγαστικό αν ο πελάτης δεν είναι πρόθυμος να διαθέσει ένα 20-25% της αξίας του ακινήτου σε μετρητά. Και εδώ έρχεται η διευκόλυνση που ισχύει από σήμερα: η δυνατότητα να μεταφερθούν μετρητά από τους γονείς στα παιδιά χωρίς φόρο.

Ο πίνακας που ακολουθεί, αποτυπώνει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αποτυπώνει τη μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου 80 τμ αλλά και το μέσο ενοίκιο. Επίσης, υπολογίζεται η δόση που πρέπει να καταβάλλεται στην τράπεζα προκειμένου να αποπληρωθεί το 75% της αξίας του ακινήτου ύστερα από 25 χρόνια. Προφανώς, το κάθε παράδειγμα είναι διαφορετικό.

Διαβάστε Επίσης

Κάποιος θα βρει μια "ευκαιρία" όπου η τιμή αγοράς θα είναι πιο χαμηλή και άλλος θα πληρώσει ακριβότερα ένα ακίνητο διότι μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, οι μέσοι όροι δείχνουν ότι οι πλέον οι ασκήσεις "βγαίνουν". Δηλαδή πράγματι σε αρκετές περιοχές μπορεί κάποιος με το ίδιο ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα ως ενοίκιο να πληρώνει την τράπεζα. Μάλιστα, στο στεγαστικό υπάρχει η δυνατότητα του σταθερού επιτοκίου κάτι που σημαίνει ότι μηδενίζεται ο κίνδυνος αύξησης της μηνιαίας δόσης κάτι που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με το ενοίκιο.

Χάρτης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ 04 Οκτ 2021 | 11:22

Εκτοξεύεται το κόστος ανέγερσης ακινήτων: Εως και 1.500 ευρώ για ένα τετραγωνικό

Ποιοι είναι οι λόγοι που σπρώχνουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 01 Οκτ 2021 | 07:08

Αφορολόγητες γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ από σήμερα - Ποιους αφορά, όλες οι λεπτομέρειες

Παραδείγματα για το όφελος που θα έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι από αύριο θα κάνουν γονική παροχή η δωρεά στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Σεπ 2021 | 08:40

Γιατί συμφέρει σήμερα η επένδυση σε ένα ακίνητο αντί για καταθέσεις σε τράπεζα: Πόσο εισόδημα αφήνει [πίνακας]

Αναλυτικός πίνακας για τη μέση τιμή πώλησης και ενοικίασης ενός ακινήτου στην Αττική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Σεπ 2021 | 08:57

Αυτή είναι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων σε αριθμούς: Το 66% έχει αξία μέχρι 60.000 ευρώ

Το 66,1% των ιδιοκτητών ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνάει τις 60.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.

ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ 29 Σεπ 2021 | 07:55

Τρίμηνο "φωτιά" για τις μεταβιβάσεις ακινήτων - Ολες οι προθεσμίες και το "παραθυράκι" που ανοίγει

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν θα δοθεί και νέα παράταση στην υποχρεωτική έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Σεπ 2021 | 08:53

Τρίμηνο φωτιά για γονικές παροχές ακινήτων & μετρητών - Ποιοι πρέπει να σπεύσουν - Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται η νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές από τα 150.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 800.000 ευρώ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΡΙΣΗΣ 26 Σεπ 2021 | 10:23

Άνοδος στην αγορά ακινήτων: Πώς επηρεάζει η κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ

Καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ' επέκταση αύξηση των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, μετά την εξαγγελία για κατάργηση φόρου γονικής παροχής μέχρι 800.000 ευρώ.

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 22 Σεπ 2021 | 07:14

ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ή μηδενικό φόρο

Μέσα στην ημέρα θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021, η πληρωμή του οποίου θα πραγματοποιηθεί σε 6 δόσεις.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.