Ερχονται κούρεμα ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρου για περισσότερους: Τι φέρνει το "βατερλώ" στα εισοδήματα του 2020

Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών.

φοροι

Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών. Εκτιμάται ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων θα πέσουν για πρώτη φορά κάτω από τα 70 δις. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώσουν λιγότερα εισοδήματα λόγω "κουρέματος". Οι αυτοαπασχολούμενοι επειδή έκλεισαν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις τους υποχρεωτικά. Και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα επειδή μπήκαν οι συμβάσεις τους σε αναστολή.

Επειδή όμως τα εισοδήματα θα είναι χαμηλότερα, αυτομάτως θα "γεννηθούν" δικαιώματα για τους φορολογούμενους. Πρώτον θα υπάρξουν οι περισσότερες επιστροφές φόρου των τελευταίων ετών κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Δεύτερον, θα αυξηθεί κατά περισσότερες από 200.000 ο αριθμός των δικαιούχων "κουρέματος" του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 50%. Και τρίτον, θα γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων που θα διατεθούν φέτος με κυριότερα εξ’ αυτών το επίδομα τέκνων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα ενοικίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα:

Το "κούρεμα" του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ "κουρεύεται" αυτόματα κατά 50% από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτά, μέχρι και πέρυσι, τα έπιαναν περίπου 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Φέτος, θα γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο λόγω της μείωσης εισοδημάτων που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ. Ποια είναι τα κριτήρια για την μείωση του ΕΝΦΙΑ;

α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι επιστροφές φόρου

Δύο είναι οι μεγάλες ομάδες φορολογουμένων που θα πάρουν φέτος επιστροφή φόρου για πρώτη φορά. Η πρώτη περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους. Από τη στιγμή που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020 -και αυτό ισχύει για περισσότερους από 700.000 πολίτες- θα τους έχει παρακρατηθεί περισσότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί. Η διαφορά, θα επιστραφεί μέσω του εκκαθαριστικού. Από την άλλη, η δεύτερη ομάδα, περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποστεί παρακράτηση φόρου 20% στα τιμολόγια που έχουν εκδώσει μέσα στο 2020. Ο φόρος που θα αναλογεί από την στιγμή που θα έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος το 2020 λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ λιγότερος από το ποσό της παρακράτησης και θα υπάρξει σημαντική μείωση

Τα επιδόματα

Η εξήγηση όσον αφορά στα επιδόματα είναι πολύ απλή: λόγω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, περισσότεροι θα "πιάσουν" τα εισοδηματικά κριτήρια και θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι επιδομάτων. Σημαντική αύξηση δικαιούχων αναμένεται στο επίδομα τέκνων καθώς εκεί θα έχουμε και αύξηση δικαιούχων αλλά και αύξηση επιδομάτων για τους σημερινούς δικαιούχους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το επίδομα ενοικίου. Πάντως, στην κυβέρνηση θα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί αν κάποιος είναι δικαιούχος επιδόματος ή όχι και το ποσό των 534 ευρώ (ή τον 800 ευρώ) που δόθηκε σε όσους μπήκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 24 Σεπ 2021 | 08:57

Κορονοϊός - ΠΟΥ: Σε ποιους ασθενείς συνιστά τη θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση θεραπείας αντισωμάτων της Regeneron σε δύο συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με Covid-19.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΚΠΑ 24 Σεπ 2021 | 08:51

Βασιλακόπουλος: Δεν γίνεται να ρισκάρεις το ανοσοποιητικό ενός παιδιού με φυσική λοίμωξη

"Αν το παιδί σου μετά νοσήσει σοβαρά, θα τρελαθείς", τόνισε ο καθηγητής Βασιλακόπουλος.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΑ 24 Σεπ 2021 | 08:09

Pfizer - Moderna: Οι διαφορές των εμβολίων mRNA - Τι έδειξε η μελέτη στους υγειονομικούς

Η προτεραιοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού έδωσε τη δυνατότητα της αξιολόγησης των νέων εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ 24 Σεπ 2021 | 07:43

Κόντρα Παγώνη με ομοιοπαθητικό on air - "Δεν έχετε μελέτες - Τι να ακούσω όταν πέθαινε κόσμος μπροστά μου;"

"Δεν επικροτούμε την πρακτική των εμβολίων, δεν λειτουργούμε όπως οι γιατροί", είπε ο ομοιοπαθητικός-Φυσικοπαθητικός Καθηγητής της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ 24 Σεπ 2021 | 07:28

Επικίνδυνο κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης μέσα στο φθινόπωρο φοβίζει τους ειδικούς - Τι ισχύει με τα δύο εμβόλια

Το περσινό χειμώνα, εξαιτίας του lockdown και της χρήσης μάσκας, η εποχική γρίπη είχε "εξαφανιστεί".

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ 24 Σεπ 2021 | 07:12

Κορονοϊός: Τα στοιχεία που οδήγησαν σε μίνι lockdown Δράμα, Καστοριά και Ξάνθη

Το μίνι lockdown φέρνει απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 24 Σεπ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Τα 165 σημεία που θα γίνονται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 165 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, δωρεάν rapid test.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2021 | 21:35

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι επισκέφθηκαν το σημείο, όπου βρισκόταν το World Trade Center, τους Δίδυμους Πύργους

ΑΡΧΙΣΕ Η ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 23 Σεπ 2021 | 20:28

Θεσσαλονίκη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Συκεών - Έφτασαν τα 50

Έκλεισαν δύο τμήματα του σχολείου στον Δήμο Νεάπολης Συκεών - 27 κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα στα υπόλοιπα τμήματα του δημοτικού.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ 23 Σεπ 2021 | 20:25

Ολλανδία: 12χρονος πήγε τον πατέρα του στο δικαστήριο, επειδή δεν τον άφηνε να εμβολιαστεί και κέρδισε

Ο 12χρονος από την Ολλανδία ήθελε να περνάει περισσότερο χρόνο με την γιαγιά του που πάσχει από καρκίνο και ήθελε να εμβολιαστεί για να μην τη μολύνει

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Σεπ 2021 | 18:26

Κορονοϊός: Κυριαρχεί με 91% η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα - Πού εντοπίζονται τα μεταλλαγμένα στελέχη [Πίνακες-γραφήματα]

Η χαρτογράφηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού σε όλη τη χώρα - Τα τέσσερα συχνότερα στελέχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Σεπ 2021 | 18:13
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Σεπ 2021 | 17:36

Κορονοϊός: 2.125 νέα κρούσματα σήμερα - 31 θάνατοι και 331 διασωληνωμένοι

Από τους 331 διασωληνωμένους 300 (90.63%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9.37%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.