Ερχονται κούρεμα ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρου για περισσότερους: Τι φέρνει το "βατερλώ" στα εισοδήματα του 2020

Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών.

φοροι

Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών. Εκτιμάται ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων θα πέσουν για πρώτη φορά κάτω από τα 70 δις. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώσουν λιγότερα εισοδήματα λόγω "κουρέματος". Οι αυτοαπασχολούμενοι επειδή έκλεισαν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις τους υποχρεωτικά. Και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα επειδή μπήκαν οι συμβάσεις τους σε αναστολή.

Επειδή όμως τα εισοδήματα θα είναι χαμηλότερα, αυτομάτως θα "γεννηθούν" δικαιώματα για τους φορολογούμενους. Πρώτον θα υπάρξουν οι περισσότερες επιστροφές φόρου των τελευταίων ετών κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Δεύτερον, θα αυξηθεί κατά περισσότερες από 200.000 ο αριθμός των δικαιούχων "κουρέματος" του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 50%. Και τρίτον, θα γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων που θα διατεθούν φέτος με κυριότερα εξ’ αυτών το επίδομα τέκνων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα ενοικίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα:

Το "κούρεμα" του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ "κουρεύεται" αυτόματα κατά 50% από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτά, μέχρι και πέρυσι, τα έπιαναν περίπου 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Φέτος, θα γίνουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο λόγω της μείωσης εισοδημάτων που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ. Ποια είναι τα κριτήρια για την μείωση του ΕΝΦΙΑ;

α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι επιστροφές φόρου

Δύο είναι οι μεγάλες ομάδες φορολογουμένων που θα πάρουν φέτος επιστροφή φόρου για πρώτη φορά. Η πρώτη περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους. Από τη στιγμή που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020 -και αυτό ισχύει για περισσότερους από 700.000 πολίτες- θα τους έχει παρακρατηθεί περισσότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί. Η διαφορά, θα επιστραφεί μέσω του εκκαθαριστικού. Από την άλλη, η δεύτερη ομάδα, περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υποστεί παρακράτηση φόρου 20% στα τιμολόγια που έχουν εκδώσει μέσα στο 2020. Ο φόρος που θα αναλογεί από την στιγμή που θα έχουν υποστεί σημαντική μείωση εισοδήματος το 2020 λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ λιγότερος από το ποσό της παρακράτησης και θα υπάρξει σημαντική μείωση

Τα επιδόματα

Η εξήγηση όσον αφορά στα επιδόματα είναι πολύ απλή: λόγω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος, περισσότεροι θα "πιάσουν" τα εισοδηματικά κριτήρια και θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι επιδομάτων. Σημαντική αύξηση δικαιούχων αναμένεται στο επίδομα τέκνων καθώς εκεί θα έχουμε και αύξηση δικαιούχων αλλά και αύξηση επιδομάτων για τους σημερινούς δικαιούχους. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το επίδομα ενοικίου. Πάντως, στην κυβέρνηση θα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για να κριθεί αν κάποιος είναι δικαιούχος επιδόματος ή όχι και το ποσό των 534 ευρώ (ή τον 800 ευρώ) που δόθηκε σε όσους μπήκαν σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ" 25 Φεβ 2021 | 08:58

Δερμιτζάκης: Να εμβολιαστεί το 70%, να κάνουμε αυστηρό lockdown 3 εβδομάδων και μετά να ανοίξουμε

"Μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δεν θα μας δείξει τίποτα", σημείωσε ο καθηγητής κ. Δερμιτζάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 25 Φεβ 2021 | 08:45

Εξαδάκτυλος για lockdown: Μας "φρενάρουν" οι αριθμοί - Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

"Οι αριθμοί των ημερών μας φρενάρουν, τα μέτρα αποδίδουν μεν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο", τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος,

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 25 Φεβ 2021 | 08:14

Σκληρό lockdown από σήμερα στην Αρκαδία, στο "κόκκινο" και το Ναύπλιο - Τι μέτρα ισχύουν

Σκληρότερα μέτρα επιβάλλονται από σήμερα, Πέμπτη, στην Π.Ε. Αρκαδίας και τον Δήμο Ναυπλιέων, που ανεβαίνουν στο βαθύ κόκκινο επίπεδο πολύ αυξημένου και στο κόκκινο αυξημένου κινδύνου.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Φεβ 2021 | 07:42

Κορονοϊός: "Βράζει" η Αττική, ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ με πληρότητα 90% - Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Τα κρούσματα κορονοϊού, ειδικά με τη βρετανική μετάλλαξη, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Αττική, κάτι που αποδεικνύει πως η άρση του lockdown θα αργήσει να συμβεί.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΜΕΛΕΤΗ 25 Φεβ 2021 | 07:10

Κορονοϊός: Αποτελεσματικότητα 94% για το εμβόλιο της Pfizer - Η πρώτη έρευνα σε 1,2 εκατ. εμβολιασμένους

Το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 94% στην αποτροπή κρουσμάτων του κορονοϊού με εκδήλωση συμπτωμάτων της νόσου που προκαλεί, δείχνει νέα μελέτη.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 25 Φεβ 2021 | 06:40

Εγινε κι αυτό: Η πρώτη συναυλία μόνο για εμβολιασμένους στο Τελ Αβίβ [εικόνες]

Μουσική συναυλία στο Ισραήλ, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 24 Φεβ 2021 | 23:43

Κορονοϊός - Γαλλία: 31.518 νέα κρούσματα - Lockdown σε Δουνκέρκη και Νίκαια

Το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία καταγράφηκαν 31.518 νέα κρούσματα της Covid-19, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου

ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑ 24 Φεβ 2021 | 20:48

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ξεκινά αξιολόγηση του Regdanvimab ως θεραπεία για τον κορονοϊό

Το Regdanvimab έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον κορονοϊό.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Φεβ 2021 | 20:10

Ιατρικό μυστήριο με μωρό με απίστευτα υψηλό ιικό φορτίο κορονοϊού - 51.418 φορές μεγαλύτερο του συνηθισμένου

Μωρό όχι μόνο νόσησε βαριά από κορονοϊό βρέθηκε να έχει ιικό φορτίο 51.418 φορές μεγαλύτερο του μέσου όρου

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 24 Φεβ 2021 | 19:26

Η ΕΕ εξετάζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για την "ανάσταση" του τουρισμού

Ελλάδα και Ισπανία πιέζουν για γρήγορη έγκριση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού στην ΕΕ

ΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΧΡΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 19:26

Εμβόλια στις ΗΠΑ: Τρία με τέσσερα εκατομμύρια δόσεις της Johnson & Johnson έτοιμες να διανεμηθούν

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι "θα επιδιώξει να παραδώσει συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου στις ΗΠΑ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Φεβ 2021 | 19:13

Ασχημα νέα: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα - Σε υψηλό επίεπεδο η Αττική, συν 265% στο Ηράκλειο της Κρήτης

Οι αυξητικές τάσεις στα λύματα κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης