Επιστροφές φόρου σε 1,2 εκατ. φορολογούμενους: Ποιοι θα μοιραστούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ

Αθόρυβα μεν, λόγω της επικαιρότητας του κορωνοϊού, αλλά με σταθερό πλην όμως αργό ρυθμό, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οφειλές στην εφορία: Ρύθμιση 1.000 ευρώ με 50 ευρώ το μήνα

Κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των φορολογουμένων οι οποίοι φέτος θα λάβουν επιστροφή φόρου ή θα έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην "συνήθη παραγωγή" του έτους (περίπου ένα εκατομμύριο πιστωτικά εκκαθαριστικά που φέρνουν επιστροφή φόρου αλλά 4,8 εκατομμύρια μηδενικά σε σύνολο περίπου 9 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών) έρχονται φέτος να προστεθούν δύο αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι θα αυξήσουν και τα μηδενικά και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτον η παροχή έκπτωσης φόρου 25% για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις του Απριλίου (μεταξύ των οποίων και του ΦΠΑ). Και δεύτερον η παροχή "φορολογικού voucher” στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να αντισταθμίσουν ένα τμήμα από τις απώλειες εισοδήματος που προκάλεσε και προκαλεί το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων που εισπράττουν κατά 40%.

Εξαιτίας αυτών των δύο αστάθμητων παραγόντων, ο αριθμός των πιστωτικών εκκαθαριστικών αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ με τους δικαιούχους να μοιράζονται πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός "λογαριασμός" των φετινών εκκαθαριστικών, από τα 3 δις. ευρώ που ήταν πέρυσι, μπορεί κάλλιστα να προσγειωθεί κοντά στα 2,5 δις. ευρώ από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να γίνουν όλοι οι συμψηφισμοί στα φετινά εκκαθαριστικά.

Η υποβολή των δηλώσεων

Αθόρυβα μεν, λόγω της επικαιρότητας του κορωνοϊού, αλλά με σταθερό πλην όμως αργό ρυθμό, συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι και χθες, είχαν υποβληθεί 1,47 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων μόνο οι 395 χιλιάδες ήταν χρεωστικές.

Οι 213 χιλιάδες υποχρεώνουν το δημόσιο να επιστρέψει χρήματα (περίπου 53,5 εκατ. ευρώ) ενώ τα 860 χιλιάδες εκκαθαριστικά είναι μηδενικά. Αν και πλέον υπολείπεται περίπου ένας μήνας μέχρι να λήξει η προθεσμία, τα εκκαθαριστικά, είμαστε ήδη τουλάχιστον 200.000 εκκαθαριστικά… πίσω σε σχέση με πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (λόγω και των εκλογών) ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου ενώ πάνω από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μετά τις 30 Ιουνίου. Τι λέει αυτό; Ότι η παράταση στην προθεσμία υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης είναι μονόδρομος.

Από τι θα επηρεαστούν τα εκκαθαριστικά

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, στην ούτως ή άλλως σταθερή εικόνα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, φέτος, το εκκαθαριστικό θα επηρεαστεί:

1. Από τον συμψηφισμό του 25% της έκπτωσης φόρου για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα τους φόρους του Απριλίου με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περισσότερους από 250-300.000 φορολογούμενους οι οποίοι "κουβαλούν" ένα πιστωτικό ποσό. Μένει να φανεί αν αυτό θα συμψηφιστεί με δήλωση ΦΠΑ ή με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος. Το πιο πιθανό είναι το δεύτερο καθώς ειδικά οι επαγγελματίες με διπλογραφικά βιβλία θα ξανακάνουν ΦΠΑ στο τέλος Ιουλίου και μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό για τον φόρο εισοδήματος.

2. Από την έκπτωση φόρου που θα δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να αντισταθμίσουν ένα κομμάτι από τις απώλειες εισοδήματος που προκάλεσε το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων κατά 40%. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να εξαργυρώσουν αυτό το "κουπόνι" στο εκκαθαριστικό της εφορίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα αντιστοιχεί στο 35% του ποσού του εισοδήματος που χάθηκε. Επειδή πλέον το ποσό της απώλειας είναι μεγάλο, κάθε ιδιοκτήτης θα δικαιούται έκπτωση ύψους αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Λόγω και του μεγάλου αριθμού των ιδιοκτητών (ενοίκια εισπράττουν στη χώρα πάνω από 1,2 εκατομμύρια και οι περισσότεροι πλέον μετρούν απώλειες) είναι δεδομένο ότι η διαδικασία του συμψηφισμού θα οδηγήσει και σε αύξηση των πιστωτικών εκκαθαριστικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 23 Νοε 2021 | 09:05

Πώς θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες – Ποιος θα πάρει τι και πότε

Μισό δισ. ευρώ σε έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο. Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 22 Νοε 2021 | 08:03

Κούρεμα ως 75% στην επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς από μια επιδότηση 70.000 ευρώ θα επιστραφούν μόνο τα 20.230

Στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" θα εμφανιστεί και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 19 Νοε 2021 | 08:31

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε αυτοκίνητο και καυστήρα - Τι προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα προγράμματα επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ 2000 Η ΚΑΙ 3000 WATT 17 Νοε 2021 | 11:20

"Φαρμακείο" η χρήση ηλεκτρικής σόμπας: Γιατί μπορεί να κοστίζει έως και… ένα ευρώ την ώρα

Oι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υποχωρούν, μια κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει έως και 30 λεπτά του ευρώ.

ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ 16 Νοε 2021 | 10:31

Επίδομα θέρμανσης: Οι δύο αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι ημερομηνίες "κλειδιά" - Αναλυτικός οδηγός

Δύο οι ουσιαστικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 15 Νοε 2021 | 09:10

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα εισπράξετε έως 750 ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου - Ανοίγει η πλατφόρμα [πίνακας]

Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με στόχο τα πρώτα χρήματα να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι 10 Δεκεμβρίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 13 Νοε 2021 | 14:24

Σε ποιους έρχονται λογαριασμοί ρεύματος "σοκ" των 400 - 600 ευρώ και γιατί

Πολύ μεγάλα ποσά που φτάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ή τα 600 ευρώ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες καταναλωτές.