Follow us

Επιστροφή στην δημοσιονομική πειθαρχία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες από το 2024 - Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Από το 2024 η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί, ώστε να αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την τελευταία τριετία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν σημαντικά, με μία σειρά από δημοσιονομικά μέτρα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν αρχικά τον αντίκτυπο της πανδημίας και στη συνέχεια της ενεργειακής κρίσης.

Η εκτεταμένη στήριξη κατέστη δυνατή με την ενεργοποίηση στις αρχές του 2020 της γενικής ρήτρας διαφυγής από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2024 η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί, ώστε να αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια για αύξηση των δημόσιων δαπανών θα είναι πλέον μικρότερα.

Διαβάστε Επίσης

Η Κομισιόν έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, ενώ τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024.

Για την Ελλάδα, η οποία έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, πάνω από το 170% του ΑΕΠ, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ξεκινήσει ήδη, με τον φετινό προϋπολογισμό να προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Για το 2024, ο στόχος αναμένεται να είναι ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα ώστε να συνεχισθεί η αποκλιμάκωση του χρέους.

Στις συστάσεις της, η Κομισιόν θα κινηθεί σε μία γραμμή ισορροπίας μεταξύ των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν και των προτάσεων που έκανε η ίδια τον περασμένο Νοέμβριο για την αναθεώρησή τους, ώστε να ληφθεί υπόψη και η νέα οικονομική πραγματικότητα μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Και αυτό, γιατί η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ακόμη σε εξέλιξη, με αρκετές χώρες να έχουν ενστάσεις για στοιχεία των προτάσεων της Επιτροπής.

Διαβάστε Επίσης

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup και την επόμενη ημέρα στο Ecofin, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, να αναμένει κάποια σύγκλιση των απόψεων σε βασικά στοιχεία της αναθεώρησης του Συμφώνου, εν όψει της συνόδου κορυφής στις 23-24 Μαρτίου.

Έως ότου υπάρξει συμφωνία για τους νέους κανόνες, η Κομισιόν θεωρεί ότι ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες που προβλέπουν ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και ότι θα πρέπει να υπάρχει προσαρμογή του χρέους στο όριο του 60% του ΑΕΠ. Παράλληλα, όμως, θα εφαρμόσει κάποια στοιχεία των προτάσεων της, ώστε να υπάρξει μία γέφυρα μεταξύ του πώς εφαρμόστηκαν οι κανόνες στο παρελθόν και πώς μπορεί να λειτουργήσουν στο μέλλον.

Βασικός στόχος των προτάσεων της Κομισιόν είναι η βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους με παράλληλη βιώσιμη ενίσχυση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδύσεων που είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και σε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, έκανε σαφές ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος των δημόσιων επενδύσεων, αλλά θα πρέπει να βασισθεί στη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, στην οποία βέβαια θα συμβάλλει ο περιορισμός των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση.

"Καθώς οι τιμές της ενέργειας διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, θα πρέπει να καταργήσουμε σταδιακά τα περισσότερα μέτρα στήριξης, αρχίζοντας από αυτά που είναι λιγότερο στοχευμένα", δήλωσε ο Ντομπρόβσκις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, στήριξη μπορεί να υπάρξει μόνο αν αυξηθούν ξανά οι τιμές και μόνο με στοχευμένα μέτρα.

Η Κομισιόν έχει προτείνει όλες οι χώρες να υποβάλλουν τετραετή δεσμευτικά προγράμματα με τους δημοσιονομικούς στόχους, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΖ 27 Μαρ 2023 | 18:31

Κομισιόν: Πολύ καλή συζήτηση στην Αθήνα μετά τα Τέμπη - Καταλάβαμε τις ανάγκες των ελληνικών αρχών

Επίσκεψη αξιωματούχων της Κομισιόν στην Αθήνα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ 21 Μαρ 2023 | 20:06

Τέμπη - Φερέιρα: Προσφέρω την τεχνική μας βοήθεια στο σιδηροδρομικό σύστημα για την επανεκκίνηση

Την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στην Αθήνα εκπρόσωποι τεχνικών κλιμακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

20 Μαρ 2023 | 12:29

Ξαφνική συνάντηση Δένδια με Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία.

20 Μαρ 2023 | 11:49

Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: Διάσκεψη διεθνών δωρητών οργανώνει σήμερα η ΕΕ

Περισσότερο από έναν μήνα μετά τον σεισμό, η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές παραμένει απελπιστική.

DISCOVEREU: 16 Μαρ 2023 | 19:14
ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 13 Μαρ 2023 | 15:15

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Δεν βλέπουν άμεσο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες Κομισιόν και ΕΚΤ

Πηγή της ΕΚΤ προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο του ντόμινο, αν ο αντίκτυπος της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 07 Μαρ 2023 | 13:06

Ερώτηση Ανδρουλάκη στην Κομισιόν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις καθυστερήσεις στα έργα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτάει την Κομισιόν γιατί η Ελλάδα έλαβε τριετή παράταση για την εγκατάσταση και ανάπτυξη του συστήματος του ERTMS.

Ο ΑΚΡΙΒΗΣ ΛΟΓΟΣ 02 Μαρ 2023 | 16:51

Ελληνικοί σιδηρόδρομοι: Γιατί η Κομισιόν παρέπεμψε την χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Λόγοι διαφάνειας, όχι ασφαλείας

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι είναι καθήκον και αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών να διερευνήσουν τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη.

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 01 Μαρ 2023 | 14:35

Η Κομισιόν είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σιδηροδρομικό δίκτυο πριν 2 εβδομάδες

Η Κομισιόν με ανακοίνωση της ανέφερε στις 15 Φεβρουαρίου ότι η Ελλάδεα "δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου".

ΔΥΠΑ 30 Μαρ 2023 | 11:07

Πότε ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και δώρου Πάσχα - Ποιους δικαιούχους αφορά

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

REUTERS 30 Μαρ 2023 | 10:49

Η Gazprom στέλνει 41,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom συνεχίζει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Μαρ 2023 | 08:41

Ποιες βιομηχανίες μειώνουν τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και γιατί

Οι πρώτες κινήσεις για τη μείωση τιμών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται.