«Επίθεση» της Fitch στην ΕΚΤ: Κρατά τους επενδυτές στο σκοτάδι

Η απόφαση της ΕΚΤ να καταστήσει τη γνωστοποίηση του ELA προαιρετική, αλλά όχι υποχρεωτική, αφήνει στο σκοτάδι τους επενδυτές για τη θέση ρευστίτητας των τραπεζών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Επίθεση» της Fitch στην ΕΚΤ: Κρατά τους επενδυτές στο σκοτάδι

Η απόφαση της ΕΚΤ στις 16 Σεπτεμβρίου να καταστήσει τη γνωστοποίηση του ELA προαιρετική, αλλά όχι υποχρεωτική, σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να παραμείνουν στο σκοτάδι για την αληθινή θέση ρευστότητας της τράπεζας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, επισημαίνει η Fitch Ratings.

Η δημοσίευση των θέσεων ρευστότητας των τραπεζών και της επιβάρυνσης των στοιχείων του ενεργητικού, εδώ και καιρό είναι αδιαφανής, αν και σε ότι αφορά τη ρευστότητα και τις προοπτικές ανάκαμψης, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να κατανοήσουν το εύρος των βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας. Πρωτοβουλίες όπως οι συστάσεις δημοσίευσης από την Enhanced Disclosure Task Force, που δημιουργήθηκαν από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν βοηθήσει στη βελτίωση των στοιχείων για την επιβάρυνση πολλών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν απρόθυμοι να επιτρέψουν την δημοσίευση στοιχεία για τον δανεισμό του ELA.

Οι τράπεζες της ΕΕ με εισηγμένες μετοχές ή χρεόγραφα υποχρεούται να παρέχουν έγκαιρα ανακοινώσεις σχετικά με πληροφορίες που μπορεί να επηρεάζουν την τιμή τους στο χρηματιστήριο. Η δημοσιοποίηση μπορεί να καθυστερήσει μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά από τον Ιούλιο του 2016, ο νέος κανονισμός θα εισάγει μια ρήτρα που θα επιτρέπει ειδικά στις τράπεζες να καθυστερήσουν την αποκάλυψη για τα ποσά του ELA που έχουν χρησιμοποιήσει.

Δίνοντας στις εθνικές κεντρικές τράπεζες την ελευθερία να αποφασίζουν κατά πόσον είναι αναγκαία η δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση του ΕLA, επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αποκρύπτουν πληροφορίες από την αγορά.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης μπορουν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφ 'όσον θεωρούνται φερέγγυες, να λαμβάνουν ELA από τις εθνικές κεντρικές τους τράπεζες. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου 2015 δείχνουν ότι ο ELA, που ήταν στα 126 δισ. ευρώ, αντιπροσώπευε το 26% του συνολικού παθητικού του τραπεζικού τομέα, περίπου ίσο με το συνολικό ποσό των εγχώριων καταθέσεων από τις τράπεζες κατά την ημερομηνία αυτή.

Πολλές κεντρικές τράπεζες της ΕΕ έχουν χορηγήσει ELA από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό αποκαλύπτεται πολύ αργότερα, το οποίο είναι λιγότερο χρήσιμο για τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Royal Bank of Scotland και η HBOS είχαν λάβει 61 δισ. στερλίνες ELA το 2008-2009, ένα χρόνο μετά το γεγονός. Αντίθετα, τα στοιχεία για τον ELA των ελληνικών τραπεζών δημοσιεύτηκαν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, τονίζει η Fitch.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ 07 Ιαν 2021 | 13:08

ΕΚΤ: Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020

Οι δείκτες για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, ανέφερε η ΕΚΤ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2021 | 13:52

Ερευνα ΓΣΕΕ: Αρνητικά αξιολογούν οι εργαζόμενοι την αύξηση της τηλεργασίας

Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ 19 Ιαν 2021 | 13:20

H Printec και η Alpha Bank ενεργοποιούν τη φωνητική καθοδήγηση στα ATMs

Η Printec έδωσε τη δυνατότητα στο ΑΤΜ να μετατρέπει τα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη σε φωνητικές οδηγίες

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 19 Ιαν 2021 | 09:52

Παπαθάνασης για επόμενα βήματα: Να δούμε πρώτα το αποτύπωμα από σχολεία και αγορά, μην καλλιεργούμε προσδοκίες

"Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς, προκειμένου να δούμε τις επόμενες κινήσεις" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 19 Ιαν 2021 | 08:24

Επίδομα θέρμανσης : Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Αίτηση από 692.879 νοικοκυριά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και με βάση αυτή θα γίνει ο υπολογισμός.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.