«Επίθεση» της Fitch στην ΕΚΤ: Κρατά τους επενδυτές στο σκοτάδι

Η απόφαση της ΕΚΤ να καταστήσει τη γνωστοποίηση του ELA προαιρετική, αλλά όχι υποχρεωτική, αφήνει στο σκοτάδι τους επενδυτές για τη θέση ρευστίτητας των τραπεζών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Επίθεση» της Fitch στην ΕΚΤ: Κρατά τους επενδυτές στο σκοτάδι

Η απόφαση της ΕΚΤ στις 16 Σεπτεμβρίου να καταστήσει τη γνωστοποίηση του ELA προαιρετική, αλλά όχι υποχρεωτική, σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά μπορεί να παραμείνουν στο σκοτάδι για την αληθινή θέση ρευστότητας της τράπεζας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, επισημαίνει η Fitch Ratings.

Η δημοσίευση των θέσεων ρευστότητας των τραπεζών και της επιβάρυνσης των στοιχείων του ενεργητικού, εδώ και καιρό είναι αδιαφανής, αν και σε ότι αφορά τη ρευστότητα και τις προοπτικές ανάκαμψης, είναι σημαντικό για τους επενδυτές να κατανοήσουν το εύρος των βεβαρημένων στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας. Πρωτοβουλίες όπως οι συστάσεις δημοσίευσης από την Enhanced Disclosure Task Force, που δημιουργήθηκαν από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν βοηθήσει στη βελτίωση των στοιχείων για την επιβάρυνση πολλών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν απρόθυμοι να επιτρέψουν την δημοσίευση στοιχεία για τον δανεισμό του ELA.

Οι τράπεζες της ΕΕ με εισηγμένες μετοχές ή χρεόγραφα υποχρεούται να παρέχουν έγκαιρα ανακοινώσεις σχετικά με πληροφορίες που μπορεί να επηρεάζουν την τιμή τους στο χρηματιστήριο. Η δημοσιοποίηση μπορεί να καθυστερήσει μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά από τον Ιούλιο του 2016, ο νέος κανονισμός θα εισάγει μια ρήτρα που θα επιτρέπει ειδικά στις τράπεζες να καθυστερήσουν την αποκάλυψη για τα ποσά του ELA που έχουν χρησιμοποιήσει.

Δίνοντας στις εθνικές κεντρικές τράπεζες την ελευθερία να αποφασίζουν κατά πόσον είναι αναγκαία η δημόσια ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση του ΕLA, επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αποκρύπτουν πληροφορίες από την αγορά.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης μπορουν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφ 'όσον θεωρούνται φερέγγυες, να λαμβάνουν ELA από τις εθνικές κεντρικές τους τράπεζες. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου 2015 δείχνουν ότι ο ELA, που ήταν στα 126 δισ. ευρώ, αντιπροσώπευε το 26% του συνολικού παθητικού του τραπεζικού τομέα, περίπου ίσο με το συνολικό ποσό των εγχώριων καταθέσεων από τις τράπεζες κατά την ημερομηνία αυτή.

Πολλές κεντρικές τράπεζες της ΕΕ έχουν χορηγήσει ELA από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό αποκαλύπτεται πολύ αργότερα, το οποίο είναι λιγότερο χρήσιμο για τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Royal Bank of Scotland και η HBOS είχαν λάβει 61 δισ. στερλίνες ELA το 2008-2009, ένα χρόνο μετά το γεγονός. Αντίθετα, τα στοιχεία για τον ELA των ελληνικών τραπεζών δημοσιεύτηκαν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, τονίζει η Fitch.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Ιαν 2022 | 12:18

Η SHOP & TRADE επίσημος διανομέας των Trussardi Accessories Cariuma Iceberg & Docksteps

H Shop & Trade ανέλαβε τη διανομή και προώθηση των σημάτων Trussardi (bags and accessories), Cariuma, Iceberg και Docksteps.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 08:18

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.