«Σοκ & δέος» οι προτάσεις των «σοφών» για τις συντάξεις

Σοκ και δέος προκαλεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που αλλάζει τα πάντα στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις και παραδίδεται σήμερα το μεσημέρι. Διαβάστε τι προβλέπει

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Σοκ & δέος» οι προτάσεις των «σοφών» για τις συντάξεις

Το 28σελιδο πόρισμα προβλέπει δραστική ενοποίηση ταμείων,βασική σύνταξη μόνο σε όσους διαβιούν στα όρια της φτώχειας, εναρμόνιση εισφορών παροχών και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης με άγριες περικοπές.

Το νέο ασφαλιστικό το οποίο θα πάρει μορφή με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπει ενιαίους κανόνες για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων (που θα οδηγήσουν σε μειώσεις) από το 2016 - μαζί με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξει ο ισχύον υπολογισμός της σύνταξης όπως πχ με βάση τον τελευταίο μισθό (Δημόσιο - ΔΕΚΟ) ή την καλύτερη πενταετία ή διετία όπως και τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού (ακόμη και πάνω από 70%) που εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

Βασική σύνταξη ανάλογα με την περιουσία

Το 28σέλιδο πορίσμα προτείνει τη δημιουργία ατομικού κουμπαρά για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές. Μια από τις βασικές ανατροπές αφορά την εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση των Σοφών, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, από μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.

Το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που προτείνει η επιτροπή βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου ( αναλογική ) τακτοποιημένες σε ατομικές μερίδες με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης επιπλέον τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγείται με ηλικιακό όριο τα 67. Αυτή τη σύνταξη όμως θα τη δικαιούνται μόνο όσοι ζουν στα όρια της φτώχειας αφού θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια . Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα αλλά και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις. Όσοι δηλώνουν κάτι επιπλέον θα παίρνουν μέρος της σύνταξης ενώ όσοι θεωρούνται έχοντες δε θα δικαιούνται καθόλου σύνταξη από το κράτος παρά μόνο το ποσό που συγκέντρωσαν στον ατομικό τους κουμπαρά από τις εισφορές. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι θα συσσωρεύουν σε εικονικές «ατομικές μερίδες» τις εισφορές όλου του εργασιακού τους βίου κι αυτές θα τοκίζονται με εικονικό επιτόκιο καθορισμένο από το κράτος. Το τελικό ποσό της σύνταξης δε θα είναι σταθερό αλλά θα κυμαίνεται ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων. Το σύστημα θα προβλέπει αυτόματο μηχανισμό περικοπών, αν αρχίσει να δημιουργεί ελλείμματα ενώ προτείνεται να δημιουργηθεί νέος κουμπαράς τύπου ΑΚΑΓΕ για την ενίσχυση των ταμείων ο οποίος θα αντλεί πόρους από εισφορές που θα επιβληθούν στις τραπεζικές συναλλαγές, στη μεγάλη περιουσία , στους υψηλόμισθους. Οι νέοι πόροι θα προορίζονται για την ενίσχυση των συντάξεων κάτω των 1000 ευρώ.

Ενα υπερταμείο;

Τι προτείνεται

Ή θα δημιουργηθεί ένα ταμείο μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το Ταμείο αυτό θα έχει βάση τη δομή του ΙΚΑ με ενιαίους κανόνες υπολογισμού μιας σύνταξης(συγχώνευση κύριας και επικουρικής) και επέκταση και στους παλαιούς ασφαλισμένους (προ της 1/1/1993) του τρόπου υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης που προβλέπεται από τον λεγόμενο Νόμο Σιούφα.

Ή θα δημιουργηθούν τρία υπέρ ταμεία ένα ταμείο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ένα ταμείο για ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχνες και ένα ταμείο για τους αγρότες.


Επικουρικές συντάξεις

Υποβλήθηκαν δύο προτάσεις :

  • Η επικουρική να ενσωματωθεί ως μικρό συμπλήρωμα στην κύρια να ενσωματωθεί στην κύρια
  • Να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο με διαφορετικά χαρακτηριστικά, δηλαδή το αναδιενεμητικό σύστημα να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό και να ισχύσει ένα άλλου είδους πιο ήπιος μηχανισμός περικοπών, η ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος. Επίσης προτείνεται η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για όσους δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ΕΤΕΑ.

Μειώσεις έως 18% στις συντάξεις

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, οι προωθούμενες αλλαγές θα περιλαμβάνουν μειώσεις στις συντάξεις και μάλιστα άμεσα ώστε να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για επιπλέον εξοικονόμηση μέσα στο 2016 1,8 δισ ευρώ. Το μαχαίρι (11%) θα πέσει στις συντάξεις πάνω από 1000 έως και 18% στις υψηλότερες συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ. Ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να μην υπάρχουν συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές όπως οι υπάλληλοι ΟΤΕ-ΔΕΗ, οι έμποροι και οι μηχανικοί. Για παράδειγμα υπάλληλος της ΔΕΗ η του ΟΤΕ που εισπράττει 1250 ευρώ ( 1900 πριν από τις περικοπές) θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1050 ευρώ .

Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα εφαρμοστεί για όσους ασφαλισμένους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Η υπουργική απόφαση για τα νέα όρια ηλικίας

Τα νέα όρια ηλικίας αφορούν όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος από φορείς κοινωνικής ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδας και οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του 3ου Μνημονίου δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μεμονωμένης σύνταξης. Οπως προκύπτει από τους πίνακες της υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την «Κ» τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2022 οπότε και αίρεται κάθε δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από το 67ο έτος της ηλικίας ή πριν το 62ο με 40 χρόνια ασφάλισης.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά, οι μητέρες παιδιών με αναπηρία και οι χήροι με ανάπηρα παιδιά. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει ακόμα με την τρόικα εάν θα αυξηθούν τα όρια και για τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας των ΟΤΑ.


Στο Μαξίμου ο Κατρούγκαλος

Το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και παρουσίασε στον πρωθυπουργό τους βασικούς άξονες του πορίσματος της Επιτροπής των Σοφών για το ασφαλιστικό καθώς και τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατρούγκαλος εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό την διαμόρφωση των συντάξεων στα ίδια επίπεδα για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους και στην επιβολή περικοπών που δεν θα έχουν οριζόντια χαρακτηριστικά. Την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται ο κ. Κατρούγκαλος να δώσει στην δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής των σοφών για το ασφαλιστικό.


Η παράδοση του πορίσματος θα γίνει από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΕ ΣΚΑΙ ΚΑΙ MEGA 22 Νοε 2020 | 11:36

Αναδρομικά, συντάξεις, Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλονται - Οι δηλώσεις Βρούτση

Τι ισχύει με συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα - Διευκρινίσεις από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Νοε 2020 | 07:50

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα αναδρομικά συντάξεων στους κληρονόμους – Πώς θα κάνετε την αίτηση – Πόσα θα πάρετε [πίνακας]

Το υπουργείο Εργασίας, έχει υπολογίσει ότι οι αιτήσεις για τα αναδρομικά συντάξεων θα φτάσουν στις 172.222 ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στους κληρονόμους, θα φτάσει στα 167,8 εκατομμύρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2020 | 08:05

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής για κάθε Ταμείο

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 19 Νοε 2020 | 07:51

Ζεστό χρήμα 4 δισ. ευρώ για μισθωτούς, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ανέργους - Σήμερα οι ανακοινώσεις για το έκτακτο επίδομα

Ζεστό χρήμα 4 δις. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου- Μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και άνεργοι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 16 Νοε 2020 | 14:50

Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής τους

Δείτε τις μερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 15 Νοε 2020 | 20:43

Συντάξεις, επιδόματα και τέλη κυκλοφορίας – Οι ημερομηνίες πληρωμής και καταβολής των χρημάτων

Ο "οδικός χάρτης" με όλες τις ημερομηνίες έως τις εορτές των Χριστοιυγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 12 Νοε 2020 | 08:11

Συντάξεις Δεκεμβρίου και επιδόματα: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου 2020, στους δικαιούχους.

ΚΟΡΟΝΟ-ΧΡΕΗ 05 Δεκ 2020 | 14:01

Μύλος με τις 120 δόσεις: Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει νέα ρύθμιση χρεών

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η θέσπιση μιας νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις, θα υπονόμευε την κουλτούρα πληρωμών που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια.

05 Δεκ 2020 | 11:26

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αναστολής σύμβασης εργασίας λόγω πανδημίας

Στις 7 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους εργοδότες ή και τους ίδιους τους εργαζόμενους για την αναστολή.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ 05 Δεκ 2020 | 10:00

Γεωργιάδης: Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα, θα κλείνουμε το κατάστημά του για όλες τις γιορτές

"Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές", ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Δεκ 2020 | 09:36

Σταϊκούρας για τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται παράταση στην πληρωμή τους - Τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο εντάσσονται και δαπάνες για άλλες μορφές καυσίμων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 05 Δεκ 2020 | 09:11

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα δουν αύξηση έως 54 ευρώ – Ποιοι θα υποστούν κούρεμα έως 366 ευρώ [πίνακας]

Οσο περισσότερες είναι οι ημέρες της αναστολής στο χρονικό διάστημα από την 1η Μαίου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά στο δώρο Χριστουγέννων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 21:55

Το έντυπο Ε13 θα υποβάλλουν οι εργοδότες για κάθε μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για τις διανομές προϊόντων

Υποβολή Ε13 από εργοδότες για κάθε μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιείται από εργαζομένους τους για διανομή προϊόντων