Επιτυχής η ανταλλαγή εντόκων με τριετή και πενταετή ομόλογα

Σημαντική ανταπόκριση στην έκδοση τριετών και πενταετών ομολόγων. Υποβλήθηκαν προσφορές 1,6 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1 δισ. ευρώ.

epituxis-i-antallagi-entokwn-me-trieti-kai-pentaeti-omologa
SHARE THIS
0
SHARES

Σημαντική ανταπόκριση υπήρξε στη χθεσινή έκδοση τριετών και πενταετών ομολόγων του υπουργείου Οικονομικών καθώς προσφέρθηκαν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το αρχικό ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει τη έκδοση αυτή, που αποσκοπούσε στην ανταλλαγή τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων με τα τριετή και πενταετή ομόλογα, ως ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, οι στόχοι της ανταλλαγής επιτεύχθηκαν εξ ολοκλήρου καθώς:

- Μεταφέρθηκε χρέος από τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια σε μεσοπρόθεσμες εκδόσεις αφαιρώντας πίεση από την αναχρηματοδότηση του Δημοσίου εν μέσω πτώσης των αποδόσεων.

- Μειώθηκε το stock των εντόκων σε κυκλοφορία από 15 δισ. ευρώ σε 13,4 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια καθίσταται δυνατή η έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας η οποία καλύπτει ένα κενό της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων και απευθύνεται σε μια κατηγορία επενδυτών που αναζητούν αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η έκδοση 18μηνου θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο να προσδώσει αποδόσεις καταθετικού προϊόντος στα 3μηνα και 6μηνα που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο εντόκων ρίχνοντας περαιτέρω το κόστος τους. Κατ΄ αυτό τον τρόπο αυτή η διαχειριστική πράξη θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο σε ορίζοντα εξαμήνου.

- Δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν ενεργό μέρος στην αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς καθώς στις άλλες χώρες της περιφέρειας, η συμμετοχή των εγχώριων πιστωτικών οργανισμών στις αγορές ομολόγων υπερβαίνει το 30%. Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών θα προσδώσει στην αγορά ομολόγων μεγαλύτερη ρευστότητα καθιστώντας την πιο λειτουργική, συμπιέζοντας το κόστος των συναλλαγών και προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook