Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» με αναδρομικά και έκτακτο μέρισμα

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν από την μεγάλη ένεση ρευστότητας, θα υπάρξουν οφέλη για την οικονομία

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» με αναδρομικά και έκτακτο μέρισμα

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» οργανώνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και την… ψυχολογία της αγοράς μέσα στις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου.

To σχέδιο περιλαμβάνει την καταβολή με χρονικό διάστημα ολίγων ημερών τόσο των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων όσο και την πίστωση του έκτακτου μερίσματος που θα διανεμηθεί και φέτος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό ποσό, θα προσεγγίσει το 1% του ΑΕΠ ή τα 1,8 δις. ευρώ ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης «φρέσκο χρήμα» θα ενσωματωθεί και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου όπως επίσης και η πρόωρη καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο από τη στιγμή που θα «κλειδώσει» η μη περικοπή των συντάξεων.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν από την μεγάλη ένεση ρευστότητας, θα υπάρξουν οφέλη για την οικονομία αλλά και για τον προϋπολογισμό καθώς σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα δοθούν θα επιστρέψουν υπό μορφή έμμεσων φόρων. Άλλωστε, δεδομένου ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν στις τσέπες κυρίως ανέργων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή και εργαζόμενων, ενισχύει την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο μέρος θα διοχετευτεί στην κατανάλωση.

Ο στόχος είναι οι μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, μήνα που ούτως ή άλλως κυριαρχεί το καταναλωτικό ένστικτο λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να λυθούν και οι ακόλουθες εκκρεμότητες:

1. Να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να προετοιμαστεί και σε τεχνικό επίπεδο η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων. Το μόνο «σύννεφο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με τυχόν οφειλές στην εφορία. Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου για την καταβολή 820 εκατ. ευρώ εφάπαξ. Αυτό, εκτιμάται ότι είναι και το καθαρό ποσό που θα εισρεύσει στις τσέπες των δικαιούχων καθώς το μεικτό κόστος του μέτρου, ανέρχεται στα 1,4 δις. ευρώ.

2. Η οριστικοποίηση των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί επίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Η προσπάθεια είναι το ποσό να φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ συνολικά. Αφορολόγητο και μη συμψηφιζόμενο με χρέη ποσό θα εισπράξουν μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί και πάλι η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος ενώ ένα τμήμα του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος θα δοθεί και για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.

3. Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με την πρόωρη καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Δεκέμβριο. Η λογική είναι με το που θα ανάψει το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για την μη περικοπή των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για την όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου.

4. Το τέταρτο μέτρο, αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Από τα 2,5 δις. ευρώ περίπου που εξακολουθούν να είναι απλήρωτα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να διαθέσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ «καθαρά» ώστε η χρονιά να κλείσει με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κάτω των 2 δις. ευρώ.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2022 | 12:43

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:21

Αυτά είναι τα 4 μέτρα στήριξης που ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό της ενέργειας - Πώς θα τα αξιοποιήσετε

Διαβάστε τα τέσσερα βασικά μέτρα που έχει δρομολογήσει ή σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε μόνιμη πλέον βάση.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 08 Ιαν 2022 | 11:10