Follow us

Επιχείρηση "ζεστό χρήμα" τον Ιανουάριο: Τρία προγράμματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται

Τα προγράμματα θα προσφέρουν ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι θα κληθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τον Ιανουάριο.

χρημα

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν απόλυτα ότι ο Ιανουάριος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες οι οποίοι ύστερα από καταστροφική εορταστική περίοδο με μόνο τζίρο αυτό που θα προέλθει από το click away, θα κληθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις "βουνό": προμηθευτές, πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις δανείων κλπ.

Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή την επιχείρηση "ζεστό χρήμα". Ένα σύνθετο σχέδιο το οποίο προβλέπει χορήγηση επιδοτήσεων μέσω της πέμπτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, δάνεια με ευνοϊκούς όρους αλλά και περιορισμένες εγγυήσεις μέσω ενός νέου γύρου εγγυοδοτούμενου προγράμματος αλλά και ένα πρόγραμμα τύπου "ΓΕΦΥΡΑ" ειδικά σχεδιασμένο για επιχειρηματικά δάνεια.

Μέσω του προγράμματος εγγυοδοτήσεων, θα χορηγηθούν δάνεια συνολικού ύψους έως και 50.000 ευρώ ενώ μέσω της επιχειρηματικής "ΓΕΦΥΡΑΣ" οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα επιδοτούνται όχι μόνο για τους τόκους –κάτι που συνέβη και στην πρώτη καραντίνα- αλλά και για το κεφάλαιο.

Συνολικά, η ένεση ρευστότητας που προγραμματίζεται να πέσει στην αγορά μέσω αυτών των τριών προγραμμάτων, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δις. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Το νέο πρόγραμμα χορήγησης δανείων που θα τρέξει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα, θα έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με τη "μόχλευση" τα δάνεια που θα δοθούν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ένα δις. ευρώ. Τα δάνεια ανά επιχείρηση θα φτάνουν στα 50.000 ευρώ.

Η μεγάλη διαφορά όμως θα είναι η εξής: ενώ στην πρώτη φάση χορήγησης των εγγυημένων δανείων, η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας έπρεπε να προσφέρει εγγυήσεις συνολικού ύψους 40% επί του δανείου, στην δεύτερη φάση, οι εγγυήσεις δεν θα ξεπερνούν το 20-30% όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

2. Το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" αφορούσε μέχρι τώρα τα στεγαστικά δάνεια. Σχεδιάζεται να τρέξει ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο για τους τόκους αλλά και για το κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα θα είναι μια ΓΕΦΥΡΑ για τα επιχειρηματικά δάνεια και θα τρέξει από το νέο έτος εφόσον βρεθούν οι σχετικοί πόροι όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

3. Η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει ελάχιστο ποσό δανειοδότησης τα 1000 ευρώ και γι’ αυτό θα αφορά και πάλι σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Το 50% του ποσού θα είναι μη επιστρεπτέο δηλαδή θα είναι επιδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ 04 Δεκ 2022 | 09:48

Τράπεζες: Ποιοι θα κερδίσουν και πόσα από τις ρυθμίσεις των δανείων - Αναλυτικά παραδείγματα

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τράπεζες θα ανακοινώσουν μέτρα σε τρεις κατευθύνσεις - Τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα πράσινα δάνεια και τα κριτήρια

ΔΙΟΡΙΑ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 04 Δεκ 2022 | 09:30

Τράπεζες: Στήριξη μόνο ευάλωτων δανειοληπτών - Επιδότηση 50% στην αύξηση της δόσης - Η υπό διαμόρφωση πρόταση

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε, ζήτησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να συμβάλει ενεργά στην στήριξη των πολιτών που πιέζονται τα εισοδήματά τους.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 03 Δεκ 2022 | 09:53

Έρχεται το εορταστικό Καλάθι του Νοικοκυριού: Με προσφορές σε παιχνίδια για τα παιδιά [Βίντεο]

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το εορταστικό Καλάθι του Νοικοκυριού

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΔ 02 Δεκ 2022 | 12:50

Προειδοποίηση Μητσοτάκη στους τραπεζίτες: Να στηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες από τα κέρδη τους

Ο πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε από τις τράπεζες να "βάλουν πλάτη" για τη στήριξη των δανειοληπτών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Δεκ 2022 | 07:14

Ο κίνδυνος να χάσουμε δύο μισθούς από ακρίβεια και επιτόκια - Πώς θα τον περιορίσουμε

Ποιο είναι το ζητούμενο στις συζητήσεις τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ MY MARKET ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΣ 01 Δεκ 2022 | 10:19

Γεωργιάδης για καλάθι του νοικοκυριού: Πτώση τιμών για 5η εβδομάδα σε πολλά προϊόντα - Συγκράτηση τιμών και εκτός καλαθιού

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην πτώση του πληθωρισμού ενώ τόνισε ότι για πέμπτη εβδομάδα σε πάρα πολλά προϊόντα οι τιμές πέφτουν, και κάθε εβδομάδα το σύνολο της αξίας του καλαθιού μειώνεται.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Νοε 2022 | 15:22

Ανάρτηση Γεωργιάδη: Στο 9%, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον πρώτο μήνα του καλαθιού του νοικοκυριού

Ικανοποιημένος ο Άδωνις Γεωργιάδης με την πτώση του πληθωρισμού και το καλάθι του νοικοκυριού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Νοε 2022 | 07:25

Καλάθι του νοικοκυριού: Από σήμερα στα ράφια και προϊόντα για διαβητικούς - Ποια προστίθενται

Εντάσσονται στο "καλάθι του νοικοκυριού" νέα προϊόντα, όπως αυτά για τους διαβητικούς.

5Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 29 Νοε 2022 | 23:26

Καλάθι του νοικοκυριού: Μειώθηκε κι άλλο η τιμή σε 192 προϊόντα - Η ανάρτηση Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με ποστάρισμά του στο Twitter παραθέτει στοιχεία από το "Καλάθι του νοικοκυριού".

ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2022 | 18:20

Γεωργιάδης VS Πολάκη για τις δημοσκοπήσεις: Δεν έχεις άντερα – Αυτό που θα πάθετε δεν έχει προηγούμενο

Νέα κόντρα, στον γνωστό χώροι του Twitter, μεταξύ Γεωργιάδη και Πολάκη με φόντο τις δημοσκοπήσεις.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑ 26 Νοε 2022 | 09:51

Το σχέδιο για τη στήριξη των δανειοληπτών με βάση το ισπανικό μοντέλο: Μισή δόση και πάγωμα επιτοκίου

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 25 Νοε 2022 | 13:26

ΣΥΡΙΖΑ: Επιδότηση Γεωργιάδη 737.000 ευρώ σε εταιρεία-φάντασμα πρώην συνεργάτη του

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση με οσμή σκανδάλου" και σημειώνει ότι περιμένει απαντήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Νοε 2022 | 11:49

Γεωργιάδης: Ποια προϊόντα θα μπουν στο "εορταστικό καλάθι"

"Η αξία συνολικά των καλαθιών από την πρώτη εβδομάδα σε όλες τις αλυσίδες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερη", επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης