Επιχείρηση "ζεστό χρήμα" τον Ιανουάριο: Τρία προγράμματα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται

Τα προγράμματα θα προσφέρουν ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι θα κληθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τον Ιανουάριο.

χρημα

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν απόλυτα ότι ο Ιανουάριος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος μήνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες οι οποίοι ύστερα από καταστροφική εορταστική περίοδο με μόνο τζίρο αυτό που θα προέλθει από το click away, θα κληθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις "βουνό": προμηθευτές, πάγια έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές, δόσεις δανείων κλπ.

Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή την επιχείρηση "ζεστό χρήμα". Ένα σύνθετο σχέδιο το οποίο προβλέπει χορήγηση επιδοτήσεων μέσω της πέμπτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, δάνεια με ευνοϊκούς όρους αλλά και περιορισμένες εγγυήσεις μέσω ενός νέου γύρου εγγυοδοτούμενου προγράμματος αλλά και ένα πρόγραμμα τύπου "ΓΕΦΥΡΑ" ειδικά σχεδιασμένο για επιχειρηματικά δάνεια.

Μέσω του προγράμματος εγγυοδοτήσεων, θα χορηγηθούν δάνεια συνολικού ύψους έως και 50.000 ευρώ ενώ μέσω της επιχειρηματικής "ΓΕΦΥΡΑΣ" οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα επιδοτούνται όχι μόνο για τους τόκους –κάτι που συνέβη και στην πρώτη καραντίνα- αλλά και για το κεφάλαιο.

Συνολικά, η ένεση ρευστότητας που προγραμματίζεται να πέσει στην αγορά μέσω αυτών των τριών προγραμμάτων, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δις. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Το νέο πρόγραμμα χορήγησης δανείων που θα τρέξει το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα, θα έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με τη "μόχλευση" τα δάνεια που θα δοθούν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ένα δις. ευρώ. Τα δάνεια ανά επιχείρηση θα φτάνουν στα 50.000 ευρώ.

Η μεγάλη διαφορά όμως θα είναι η εξής: ενώ στην πρώτη φάση χορήγησης των εγγυημένων δανείων, η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας έπρεπε να προσφέρει εγγυήσεις συνολικού ύψους 40% επί του δανείου, στην δεύτερη φάση, οι εγγυήσεις δεν θα ξεπερνούν το 20-30% όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

2. Το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ" αφορούσε μέχρι τώρα τα στεγαστικά δάνεια. Σχεδιάζεται να τρέξει ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο για τους τόκους αλλά και για το κεφάλαιο. Στην πραγματικότητα θα είναι μια ΓΕΦΥΡΑ για τα επιχειρηματικά δάνεια και θα τρέξει από το νέο έτος εφόσον βρεθούν οι σχετικοί πόροι όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

3. Η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει ελάχιστο ποσό δανειοδότησης τα 1000 ευρώ και γι’ αυτό θα αφορά και πάλι σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Το 50% του ποσού θα είναι μη επιστρεπτέο δηλαδή θα είναι επιδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ 21 Ιαν 2021 | 10:19

Γεωργιάδης για τα σαλέ και τα χιονοδρομικά: Τι να πούμε στους ανθρώπους, να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν;

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας, του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας λόγο για "κοινωνικό κανιβαλισμό".

145 ΗΜΕΡΕΣ LOCKDOWN 20 Ιαν 2021 | 13:04

Γεωργιάδης: Άνοιγμα της εστίασης "όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν"

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι επιτακτική η ασφαλής και βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου εστίασης.

732.000  ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 20 Ιαν 2021 | 10:36

Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται κούρεμα οφειλών - Στο τραπέζι πρόγραμμα 9 μηνών για τα δάνεια πληγέντων από την πανδημία

Τι είπε ο Χ. Σταϊκούρας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ 20 Ιαν 2021 | 09:27

Γεωργιάδης για χιονοδρομικά: Πιθανό να εξεταστεί και το άνοιγμα των σαλέ

Τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικων κέντρων έχει το πρωί της Τετάρτης ο υπουργος Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:02

Αχτσιόγλου: Τα χρέη απειλούν την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το μόνο εργαλείο που δόθηκε στις επιχειρήσεις ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είναι δάνειο αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

"ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ" 19 Ιαν 2021 | 11:14

Γεωργιάδης: Xρειάζονται προσεκτικά βήματα - Τι είπε για αγορά και χιονοδρομικά κέντρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ 18 Ιαν 2021 | 11:07

Στο τραπέζι τώρα η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ νομών και το άνοιγμα χιονοδρομικών κέντρων

Σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως εξετάζεται να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού και να ανοίξουν τα χιονοδρομικά.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 18 Ιαν 2021 | 10:39

"Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος Σταϊκούρας": Όταν ο υπουργός πήρε τηλέφωνο πολίτες για να ακούσει τις καταγγελίες τους

Ο κ. Σταϊκούρας, επικοινώνησε με δύο πολίτες άμεσα, μετά την καταγγελία τους, και διευθέτησε το ζήτημα που τους απασχολεί.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 15:14

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πλάνο για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται για όσο χρειαστεί", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 11:52

Παπαθανάσης: Δάνεια 30.000 - 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις με 90% εγγύηση Δημοσίου

Για το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι "πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα για να έχουμε διάρκεια. Πρέπει να δουλέψει η αγορά για να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί".

"ΓΕΛΟΙΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΥΡΙΖΑ" 17 Ιαν 2021 | 09:12

Γεωργιάδης: Αν πάνε όλα καλά, σε 2-3 βδομάδες θα δούμε τα επόμενα βήματα - Πληττόμενες οι επιχειρήσεις παρά το άνοιγμα

"Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα εν μέσω πανδημίας, κάνει όσους τα λένε εξαιρετικά αντιπαθείς έως και γελοίους", είπε δηκτικά ο κ. Γεωργιάδης