Έρευνα: 6 στους 10 Θεσσαλονικείς θα μετανάστευαν για εργασία

Το οικονομικό βαρόμετρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου για επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Έρευνα: 6 στους 10 Θεσσαλονικείς θα μετανάστευαν για εργασία

Δυσκολιών συνέχεια για τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές δείχνει έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, διενεργήθηκε στο διάστημα 29 - 30 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ και 400 καταναλωτών, με στόχο να καταδείξει τις επιπτώσεις της οικονομικής συγκυρίας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως αποκαλύπτεται, έξι στους δέκα Θεσσαλονικείς (62%) θα μετανάστευε στο εξωτερικό για εργασία εάν τους δινόταν η ευκαιρία, ενώ έξι στις δέκα οικογένειες έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος και πέντε στα δέκα νοικοκυριά βλέπουν το τελευταίο εξάμηνο το μηνιαίο εισόδημα τους να έχει περιοριστεί, κατά μέσο όρο 22%.

Βάσει της έρευνας, δυο άτομα είδαν, κατά μέσο όρο, από την αρχή του τρέχοντος έτους, την έξοδο από την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, ενώ στο ερώτημα προς τους επιχειρηματίες για το τι σκέφτονται να κάνουν το επόμενο εξάμηνο, το 46% απάντησε πως θα κρατήσει το προσωπικό που έχει, το 40% πως δεν απασχολεί προσωπικό, το 8% πως θα προσλάβει, το 2% πως θα μειώσει τις ώρες εργασίας, το 1% πως θα εφαρμόσει εκ περιτροπής ωράριο και το 3% πως θα προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Μειωμένο τζίρο κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο φέτος το 47% των ερωτηθέντων, αύξηση το 10% και το 43% απάντησε πως παρέμεινε σταθερός, με τη μέση μείωση να διαμορφώνεται στο 27%. Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι στο επόμενο εξάμηνο, το 52% δήλωσε πως δεν περιμένει καμία μεταβολή στον τζίρο του, για αύξηση έκανε λόγο το 19%, ενώ το 29% περιμένει μείωση.

Στο ερώτημα τι προβλέπουν για το μέλλον της επιχείρησής τους, το 65% δήλωσε λίγο, έως καθόλου αισιόδοξο και το 35% αρκετά, έως πολύ. Επίσης, στο ερώτημα αν ανταποκρίνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις, το 60% απαντά ναι/ μάλλον ναι, το 35% όχι /μάλλον όχι, ενώ ένα 5% απέφυγε να απαντήσει. Στην αντίστοιχη ερώτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές το 70% απάντησε πως ανταποκρίνεται, το 20% πως αδυνατεί και 10% δεν απάντησε.

Εξάλλου, στο 50% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσε ότι καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ένα 30% είπε πως δεν έχει υπάρξει μεταβολή και το 20% έκανε λόγο για υψηλότερες εισφορές. Για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί στη Θεσσαλονίκη, ποσοστό 59% μίλησε για επενδύσεις στη μεταποίηση και στη βιομηχανία και ειδικότερα το 42% απάντησε ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τουρισμό, το 29% ζήτησε στήριξη του πρωτογενούς τομέα και το 31% μίλησε για βελτίωση υποδομών.

Δεν "βλέπει" λουκέτο φέτος το 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα

Λίγο, έως καθόλου πιθανό εκτιμά πως είναι το ενδεχόμενο λουκέτου της επιχείρησης του εντός του τρέχοντος έτους, το 80% των συμμετεχόντων, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 20%. Στην ερώτηση για το αν χρειάστηκε την περίοδο της κρίσης να μεταβληθούν οι επιχειρήσεις των ερωτηθέντων από αμιγώς μεταποιητικές, ή παροχής υπηρεσιών και σε εμπορικές, το 19% απάντησε θετικά. Από αυτούς που έκαναν την εν λόγω στροφή στην επιχείρηση τους, κατά 38% πραγματοποιούν εμπόριο και κατά 62% παράγουν.

Για μείωση οικογενειακού εισοδήματος μιλά το 49% των Θεσσαλονικέων

Στο μεταξύ, μείωση στο οικογενειακό του εισόδημα βλέπει το τελευταίο εξάμηνο το 49% των καταναλωτών που συμμετείχε στην έρευνα (μέση πτώση 22%), βελτίωση το 8% και σταθερότητα το 43%. Κύρια πηγή εισοδήματος για τα νοικοκυριά αποτελεί για το 54% η σύνταξη, ο μισθός για το 32%, τα κέρδη από επιχείρηση για το 6%, τα εισοδήματα από ακίνητα για το 3%, τα επιδόματα για το 2%.

Άνεργα μέλη δήλωσε πως έχει στην οικογένεια του το 58% των καταναλωτών, με το μέσο όρο των ανέργων μελών ανά οικογένεια να είναι 1,3 άτομα. Το ποσοστό των οικογενειών με ένα άνεργο διαμορφώνεται στο 67%, με δυο ανέργους σε 30% και με τρεις ανέργους και άνω, σε 3%.

Μεταξύ άλλων, απαισιόδοξο, για την κατάσταση του νοικοκυριού του το επόμενο εξάμηνο δήλωσε το 54%, σταθερότητα βλέπει το 22% και για βελτίωση μιλά το 7%. Το 60% δήλωσε πως ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ το 40% μίλησε για αδυναμία.

Απεύχονται να τους προκύψει ένα έκτακτο έξοδο των 500 ευρώ, επτά στα δέκα νοικοκυριά, καθώς, όπως λένε, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, ενώ τρεις στους δέκα λένε πως μπορούν να το υποστηρίξουν. Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά δήλωσαν πως χρειάζονται για τις βασικές μηνιαίες ανάγκες τους 1270 ευρώ, με το μέσο μισθό να εκτιμάται στα 1176 και τη μέση σύνταξη στα 722 ευρώ.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα "ποιες δαπάνες περιορίσατε λόγω κρίσης;" το 87% απάντησε πως σταμάτησε τις εξόδους για διασκέδαση, το 79% τα ταξίδια, το 70% τις δαπάνες σε ένδυση, υπόδηση, το 38% για τσιγάρα και ποτά, το 19% τη συντήρηση του οχήματος του, το 16% τη θέρμανση και την επίσκεψη σε γιατρό και το 13% τα είδη διατροφής.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες έδωσε το 66% δηλώνοντας πως τις χρησιμοποιεί περισσότερο, 25% είπε πως κάνει την ίδια με το παρελθόν χρήση και το 9% λιγότερο.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε πως το θέμα της φοροδιαφυγής είναι "οδυνηρό", σημείωσε πως φυσικά δεν το δικαιολογεί και τόνισε ωστόσο ότι "το κάνουν όσοι μπορούν να ρισκάρουν και το κάνουν για να ζήσουν και όχι να πλουτίσουν".

Ο οικονομικός επόπτης του ΒΕΘ, Αναστάσιος Λυκάρτσης, αναγνωρίζοντας ότι τα χρόνια προ οικονομικής κρίσης υπήρχε "ασυδοσία" στην αγορά, επισήμανε ότι "η αγορά ξεκαθαρίζει και όσοι τελικά καταφέρουν να μείνουν ζωντανοί θα είναι οι καλοί και σοβαροί επιχειρηματίες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Απρ 2021 | 18:16

Κορονοϊός: 1.169 νέα κρούσματα στην Αττική και 299 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 3000 ΕΥΡΩ 17 Απρ 2021 | 15:50

"Κορονο - πάρτι" και στη Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε ένα 28χρονο

Συνελήφθη ένας 28χρονος για παράνομο "κορονο - πάρτι" στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ 17 Απρ 2021 | 14:10

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στα λύματα "δείχνει" έρευνα του ΑΠΘ

"Η εικόνα της εβδομάδας παραπέμπει στις τιμές και τις διακυμάνσεις που μετρούσαμε τον Μάρτιο, πριν την επιδημιολογική έξαρση" τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 17 Απρ 2021 | 09:46

Σπάρτακος Σταμπουλίδης: Ο Θεσσαλονικιός που έβαλε στο μενού των Νορβηγών τον ελληνικό γύρο

Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, Σπάρτακος Σταμπουλίδης, από τον περασμένο Νοέμβριο άνοιξε ένα ελληνικό γυράδικο στην "καρδιά" της πόλης του Μπέργκεν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Απρ 2021 | 18:12

Ο Πετράκος στο πλευρό της "ψεκασμένης" μάνας για τα self - test: Δεν μας τρομάζετε - Θα χρειαστεί να μας συλλάβετε όλους

Για υγειονομική δικτατορία κάνει λόγο ο Γρηγόρης; Πετράκος σχολιάζοντας την περίπτωση της 49χρονης μάνας που αρνείται τα self test σε μαθητές

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 16 Απρ 2021 | 17:41

Κορονοϊός: 1.398 νέα κρούσματα στην Αττική και 425 στη Θεσσαλονίκη - "Στο κόκκινο" το κέντρο της Αθήνας

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού σε όλη την χώρα - Ανησυχία για Λάρισα και Αχαΐα.

ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 16 Απρ 2021 | 17:06

Διαδήλωση συμπαράστασης στη 49χρονη που έκανε αντίσταση στα self-test- "Είσαι η νέα Μπουμπουλίνα"... [Eικόνες-Βίντεο]

Ελεύθερη μετά από αναβολή που ζήτησε από το Αυτόφωρο η 49χρονη που συνελήφθη για αναρτήσεις στο διαδίκτυο κατά των self-test

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 16 Απρ 2021 | 13:27

Τρικάκια αντιεξουσιαστών στο γραφείο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ

Με τρικάκια αντιεξουσιαστές προχώρησαν σε παρέμβαση στο γραφείο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ 16 Απρ 2021 | 12:44

Θεσσαλονίκη - Κορονοϊός: Επιπέδωση του ιικού φορτίου στα λύματα - Επικρατεί κατά 90% η βρετανική μετάλλαξη

Επιπέδωση της καμπύλης του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης - Πότε αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση - Το βρετανικό στέλεχος έχει επικρατήσει.

ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ 16 Απρ 2021 | 12:03

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε στρατιωτικός και πατέρας δύο παιδιών - Επεσε από τον 5ο όροφο

O 43χρονος -υπολοχαγός στον βαθμό και πατέρας δύο παιδιών βούτηξε στο κενό από πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 15 Απρ 2021 | 18:06

Κορονοϊός: Ίλιγγος στην Αττική με 1.861 νέα κρούσματα και λόγω self test - Στο "κόκκινο" κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού σε όλη την χώρα - Ανησυχία για Λάρισα, Αχαΐα και Κιλκίς

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 15 Απρ 2021 | 17:00

Οι "ψεκασμένες" αναρτήσεις της αρνήτριας του self test: "Αρπάζουν τα παιδιά σε δομές και τα διασωληνώνουν"

Οι παραληρηματικές αναρτήσεις της μητέρας του μαθητή που υπέβαλε μήνυση γιατί δεν άφηναν το γιο της να μπει στο σχολείο χωρίς βεβαίωση self test.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟ 15 Απρ 2021 | 16:47

Απίστευτο: Αντεξουσιαστές στο πανεκπαιδευτικό, έριξαν μολότοφ σε διαδηλωτή- Τον έσωσαν οι αστυνομικοί [εικόνες-βίντεο]

Από θαύμα σώθηκε διαδηλωτής που δέχθηκε μολότοφ από τους αντεξουσιαστές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό στη Θεσσαλονίκη