Έρευνα ΕΒΕΘ: Προβλήματα ρευστότητας και δραματική υποχώρηση πωλήσεων για 9 στις 10 επιχειρήσεις

Το 87% ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της εξάπλωσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
λουκετο

Μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και δραματική υποχώρηση πωλήσεων για περισσότερες από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (95%) μετά τις 15 Μαρτίου, αλλά και σημαντική αύξηση του προερχόμενου από το Διαδίκτυο κύκλου εργασιών, ιδίως για τις μικρότερες, καταγράφουν -μεταξύ άλλων- δύο έρευνες του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε δείγμα 753 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ, στο χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 10 Απριλίου έως τη Μεγάλη Τρίτη (14/4). Η δεύτερη έρευνα ήταν τηλεφωνική σε 723 επιχειρήσεις (μεταποιητικές, εμπορικές, υπηρεσιών και κατασκευαστικές) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και διεξήχθη την περίοδο 23 Μαρτίου - 7 Απριλίου 2020. Αμφότερες έγιναν για λογαριασμό του ΕΒΕΘ από την εταιρεία Palmos Analysis.

Αισθητή αύξηση διαδικτυακών πωλήσεων

Αναλυτικότερα, προ της κρίσης που εκδηλώθηκε λόγω της πανδημίας και του lockdown που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, ποσοστό μόλις 6% των πωλήσεων των επιχειρήσεων του δείγματος διενεργούνταν μέσω του διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέον όμως, ο τζίρος από τις διαδικτυακές πωλήσεις εμφανίζεται αισθητά αυξημένος. Κατά την περίοδο της κρίσης της COVID-19, ο προερχόμενος από το Διαδίκτυο τζίρος, αυξήθηκε κατά 49% για τις μικρές επιχειρήσεις με έναν έως δέκα εργαζόμενους. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που απασχολούν 11-20 άτομα, η αντίστοιχη αύξηση ήταν 25%, ενώ στις συγκριτικά μεγαλύτερες (από 21-50 και από 51-100 εργαζόμενους) διαμορφώθηκε στο 18% κι 8% αντίστοιχα.

Πρόβλημα ρευστότητας για το 85%

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, από τα ευρήματα της πρώτης έρευνας προκύπτει ότι το 85% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας μετά την 15η Μαρτίου 2020. Πριν από τη συγκεκριμένη, κομβική ημερομηνία, το 74% των επιχειρήσεων δήλωνε ότι δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.

Η απότομη πτώση της ρευστότητας είναι -σύμφωνα με τους μελετητές- απόρροια της κάθετης υποχώρησης των πωλήσεων, που έχει πλήξει μετά τις 15 Μαρτίου το 95% των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ο μέσος όρος ποσοστιαίας μείωσης των πωλήσεων φτάνει στο 74% στις επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας...

Την ίδια στιγμή, αν και μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων (45%) θεωρεί επαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, το 55% ζητά επιπλέον μέτρα και συγκεκριμένα προτείνει πρωτοβουλίες για την τόνωση της ρευστότητας όπως: μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί, χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων, παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των επιταγών και προσθήκη περισσότερων ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) στη λίστα των πληττομένων επιχειρήσεων (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, σύμφωνα με τους μελετητές, οι επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου που θεωρούνται ως μη πληττόμενες παρά το γεγονός ότι οι πελάτες τους είναι επιχειρήσεις λιανικής, που έκλεισαν αναγκαστικά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, ζητούν "πάγωμα" των δανείων και φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μείωση των χρεώσεων των ΔΕΚΟ και περαιτέρω πτώση των ενοικίων.

Από τα ευρήματα της δεύτερης έρευνας προκύπτει ότι το 92% των επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ έχει επηρεαστεί πολύ/αρκετά από την πανδημία και τις δυσμενείς συνέπειες της. Μάλιστα, το 87% έχει ήδη καταγράψει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρησή του, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που αυτή έχει επιφέρει, με την εντονότερη επίδραση να καταγράφεται στο εμπόριο και να ακολουθούν οι υπηρεσίες, η βιομηχανία και οι κατασκευές.

Οι επιπτώσεις αυτές κατά σειρά σπουδαιότητας είναι οι ακόλουθες: μειωμένη προσέλευση πελατών με 59%, ακυρώσεις/ μείωση πωλήσεων με 58%, εκδήλωση ανησυχίας εκ μέρους πελατών/ προμηθευτών με 51% κι αναστολή λειτουργίας/ κλείσιμο με 40%.

Το 87% ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της εξάπλωσης

Στην ερώτηση εάν "ως επιχείρηση, έχετε αναπτύξει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης ή σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω σημαντικής εξάπλωσης του κορονοϊού", οι απαντήσεις είναι θετικές σε ποσοστό 47% κι αρνητικές κατά το 45% (δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ: 8%). Μεγαλύτερη ετοιμότητα δείχνει να έχει η βιομηχανία και έπονται κατά σειρά εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο αντιμετώπισης της κάθε επιχείρησης σε περίπτωση περαιτέρω σημαντικής εξάπλωσης του κορονοϊού προβλέπουν (πολλαπλές απαντήσεις):

*Ανάπτυξη εναλλακτικών καναλιών πωλήσεων (πχ online, τηλεφωνικά κα): 33%

*Κλείσιμο/Αναστολή λειτουργίας ολόκληρης της επιχείρησης: 29%

*Χορήγηση αδειών στο προσωπικό: 27%

*Εναλλακτική απασχόληση προσωπικού (εξ αποστάσεως από το σπίτι, online, τηλεφωνικά κτλ): 25%

*Μείωση προσωπικού/απολύσεις: 18%

*Μείωση/Ακύρωση παραγγελιών προς τους προμηθευτές: 14%

*Αναστολή λειτουργίας τομέων της επιχείρησης: 12%

Εννέα στους δέκα (ποσοστό 87%) δηλώνουν μέχρι στιγμής πολύ/ αρκετά ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας από τις αρχές, ενώ προς τη σωστή κατεύθυνση είναι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το 74% των ερωτηθέντων.

Φωτογραφία: INTIMENEWS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ 26 Ιουλ 2021 | 18:47

Συναγερμός στις παιδικές κατασκηνώσεις: Εντοπίστηκαν περίπου 100 κρούσματα

Φόβος πως τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν τις επόμενες ημέρες ακόμα και τα 500 στις παιδικές κατασκηνώσεις - Ιδιαίτερα γρήγορη η εξάπλωση.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 26 Ιουλ 2021 | 17:59

Στις 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 26 Ιουλ 2021 | 17:42

Κορονοϊός: Φοβίζει η μεγάλη διασπορά στη χώρα - 671 κρούσματα στην Αττική, 262 στη Θεσσαλονίκη, 233 στην Κρήτη

Ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων σε Ηράκλειο, Χανιά και Θεσσαλονίκη - Ο ιός φεύγει από Αττική και διασπείρεται στην επικράτεια

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Ιουλ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Ανησυχία για Δευτέρα με 2.070 νέα κρούσματα - 5 θάνατοι - Αυξήθηκαν στους 147 οι διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.903 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τον κορονοϊό - Στο 4,6% σκαρφάλωσε ο δείκτης θετικότητας με σχεδόν 45.000 τεστ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 26 Ιουλ 2021 | 13:30

Τόκιο 2020 - Δημοσκόπηση: Γιατί το 31% των Ιαπώνων επιμένει στην ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Nikkei Business Daily", το 31% των Ιαπώνων θεωρεί πως θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, να σταματήσουν άμεσα οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 26 Ιουλ 2021 | 13:07

Σκέρτσος: 90% λιγότεροι θάνατοι και 85% λιγότεροι διασωληνωμένοι με τον εμβολιασμό

Με ανάρτηση του στο facebook ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ επισημαίνει τα οφέλη του προγράμματος "Ελευθερία" και την αναγκαίοτητα να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι πολίτες.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 26 Ιουλ 2021 | 12:11

Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι για κορύφωση της πανδημίας στις 12 Αυγούστου - Ποιες περιοχές βρίσκονται ένα βήμα πριν το "κόκκινο"

Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν κορύφωση του "τέταρτου κύματος" στο διάστημα από 10 έως 12 Αυγούστου. Ποιες περιοχές "κοκκινίζουν".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 Ιουλ 2021 | 11:16

Covid free η 85η ΔΕΘ: Σενάριο για μόνο με εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή νοσήσει πρόσφατα, προβλέπεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ» 26 Ιουλ 2021 | 10:25

Γεωργιάδης: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα μέτρα - Τι είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο λιανεμπόριο

Ο Υπουργός Ανάπτυξης για τα μέτρα στο εμπόριο και την εστίαση. Ο τουρισμός, η Μύκονος και οι παραβάσεις.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ 26 Ιουλ 2021 | 09:29

Θωμαϊδης: Πρόβλεψη για πάνω από 3.500 κρούσματα εντός της εβδομάδας

Ο Νίκος Θωμαΐδης προβλέπει περισσότερα από 3.500 κρούσματα κορονοϊού μέσα στην εβδομάδα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ 26 Ιουλ 2021 | 09:15

Κικίλιας: Τον Αύγουστο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 - 15 ετών

Εκκληση προς τους 55 και άνω να εμβολιαστούν απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι τον Αύγουστο ανοίγει ο εμβολιασμός για τους 12 - 15 ετών.

"ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΑΠΟ 50 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΘ" 26 Ιουλ 2021 | 08:54

Παγώνη: Ανοίγουν ξανά κλινικές Covid - Σίγουρη η τρίτη δόση για το 80%

Αύξηση των εισαγωγών σε κλινικές covid στα νοσοκομεία. Από 5 έγιναν 45 σε επτά ημέρες, ανέφερε η Μ. Παγώνη.