Ερευνα Opinion Poll: Έντονη η ανασφάλεια για το νέο ασφαλιστικό

Tα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας για το ασφαλιστικό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας για το νέο ασφαλιστικό σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ). Την έρευνα διεξήγαγε η OPINION POLL και στο πάνελ των ομιλητών, εκτός από τους υπεύθυνους της εταιρείας, ήταν ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, τραπεζίτης, πολιτικός και συγγραφέας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο δικηγόρος και πρώην υπουργός Λουκάς Αποστολίδης.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας. Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, από τα ευρήματα, προκύπτει ότι κυριαρχεί η ανασφάλεια των ερωτηθέντων για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ότι ένα σημαντικό ποσοστό θεωρεί ότι ο νέος νόμος δεν αντιμετωπίζει πειστικά αδικίες και ανισότητες προηγούμενων ετών και ότι δεν διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης ούτε και ικανοποιητικές συντάξεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ, "η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και, κυρίως, θα είναι βιώσιμο".

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης σημείωσε ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας, θα αποτύχει.

Ο Λουκάς Αποστολίδης, συγγραφέας του βιβλίου "Κράτος Δικαίου-Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και το Δίκαιο της ανάγκης", τόνισε ότι αξίζει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας, όχι για αντιπολιτευτικούς πολιτικούς λόγους, αλλά για καλύτερη κατανόηση του κοινωνικού προβλήματος, που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία και η Πολιτεία και που αφορά το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο υπεύθυνος ερευνών της OPINION POLL Ζαχαρίας Ζούπης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας για το ασφαλιστικό, στάθηκε σε ορισμένα σημεία, τα οποία είναι τα εξής:

"- Μόλις το 18,4% θεωρεί ότι με το νέο ασφαλιστικό θα αλλάξει κάτι στη ζωή του προς το καλύτερο. Το 30,2% θεωρεί ότι θα αλλάξει προς το χειρότερο και το 33,8% ότι δεν θα αλλάξει κάτι ιδιαίτερα.

- Το 23,3% κρίνει ότι ο νέος νόμος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο, ενώ το 29,5% τον θεωρεί χειρότερο και το 24,6% κρίνει ότι είναι περίπου ο ίδιος.

- Το 24,6% αισθάνεται περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια με το νέο νόμο, ενώ το 52,9% έχει αντίθετη αίσθηση.

- Μόλις το 22,9% πιστεύει ότι με το νέο νόμο αντιμετωπίζονται αδικίες και ασφαλιστικές ανισότητες των προηγουμένων ετών.

- Το 19,3% πιστεύει ότι ο νέος νόμος διασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και ότι οι συντάξεις είναι αρκετές για τον ατομικό και οικογενειακό λογαριασμό, ενώ το 61,3% έχει αντίθετη άποψη.

- Το 21,9% πιστεύει ότι με το νέο νόμο οι παροχές στην Υγεία είναι ικανοποιητικές, με το 67,4% να έχει αρνητική άποψη.

- Το 77,5% δηλώνει ότι φοβάται και του δημιουργείται ανασφάλεια για το μέλλον του ασφαλιστικού, λόγω της πρόβλεψης να μειωθεί ο πληθυσμός της χώρας από τα 10,5 εκατομμύρια στα 8 εκατομμύρια.

- Το 82,4% δηλώνει ότι φοβάται ότι, στα επόμενα χρόνια, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ενώ το 14,4% δεν αισθάνεται αυτόν το φόβο.

- Το ίδιο ισχύει και με τις εισφορές, αφού το 77,8% έναντι μόλις ενός 13,3% δηλώνει ότι φοβάται ότι, στα επόμενα χρόνια, θα αυξηθούν.

- Το 67% κρίνει αρνητικά τη μη πρόβλεψη της 13ης σύνταξης και των δώρων στο νόμο, με το 26,1% να παίρνει θέση ότι η μη πρόβλεψη είναι δικαιολογημένη, λόγω της οικονομικής κατάστασης και ένα 3,7% να το κρίνει θετικά.

- Από το σύνολο των απαντήσεων σε όλα τα ερωτήματα φαίνεται πως μία μεγαλύτερη ικανοποίηση ή αισιοδοξία εμφανίζεται σε επιχειρηματίες και αγρότες, στους νέους μέχρι 25 ετών και στους άνω των 65, στους άνδρες, στους απόφοιτους ΑΕΙ και τους κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Ιδιαίτερη επιφύλαξη και σκεπτικισμό έχουν οι γυναίκες, όλες οι παραγωγικές ηλικίες από 34 έως και 64 ετών, οι άνεργοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες".

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 17:02

Επίδομα 800 ευρώ: Πιστώθηκε σε πάνω από 6.000 επιχειρήσεις - Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει λάθος ΙΒΑΝ

Μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των παραπάνω ενισχύσεων, συνολικά 480.810 επιχειρήσεις θα έχουν λάβει Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, συνολικού ύψους 384.648.000 ευρώ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 25 Μαϊ 2020 | 14:28

"Τρύπα" 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από το lockdown λόγω κορoνοϊού

Η πραγματική μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το μήνα Απρίλιο ανήλθε σε  409 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 25 Μαϊ 2020 | 13:36

Κώστας Τσιάρας: Θα γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τις επιθέσεις με βιτριόλι

Συρρίκνωση και της περιόδου των δικαστικών διακοπών.

ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Μαϊ 2020 | 13:35

Στουρνάρας: Υφεση 6% το βασικό σενάριο για φέτος - Θα υπάρχει αβεβαιότητα όσο δεν υπάρχει εμβόλιο

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί από 4,5% έως -9,5% φέτος με το βασικό σενάριο να  είναι κοντά στο 6%.

ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ 25 Μαϊ 2020 | 13:15

H επόμενη ημέρα μετά την πτώχευση της Hertz σε ΗΠΑ-Καναδά

Μια σειρά κακών επιχειρηματικών αποφάσεων και άλλων διοικητικών λαθών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 25 Μαϊ 2020 | 13:01

Οδηγός με τα μέτρα υγιεινής στην εστίαση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών [βίντεο]

Κατάρτισε, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, Οδηγό με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τον κλάδο εστίασης.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ 25 Μαϊ 2020 | 12:53

Αντίστοφη μέτρηση για τη "Μαλαματίνα": Το πωλητήριο και οι ενδιαφερόμενοι

Το πωλητήριο στη Μαλαματίνα έρχεται κοντά τρία χρόνια μετά την αναδιάρθρωση στην οποία είχαν συμφωνήσει οι Τράπεζες.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 25 Μαϊ 2020 | 12:51

Mohegan: Προχωρούμε σε όλα τα έργα που αναπτύσσουμε διεθνώς

Η ανακοίνωση της εταιρείας, τι λέει για το Ελληνικό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Μαϊ 2020 | 08:36

Συντάξεις Ιουνίου: Ποιες καταβάλλονται σήμερα - Τι αλλάζει στις ημερομηνίες

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες και τα ΑΤΜ, ο e-ΕΦΚΑ αποφάσισε αλλαγή στις ημερομηνίες.

ΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 08:17

Έρχεται νέα ΠΝΠ με μέτρα στήριξης: Τι προβλέπεται για μείωση ΦΠΑ και αναστολές συμβάσεων

Δεν θα περιλαμβάνεται ούτε το πρόγραμμα επιδότησης των δανειοληπτών που αποπληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας ούτε ο μηχανισμός μείωσης του φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισόδημα από ενοίκια.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 24 Μαϊ 2020 | 19:40

Κομισιόν: Πρόταση για "μείγμα" σχεδίου Μακρόν-Μέρκελ και "αντιπρότασης Κουρτς"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι η συμβιβαστική πρότασή της θα είναι επίσης αποδεκτή από τους τέσσερις "Frugals "

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 24 Μαϊ 2020 | 17:34

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από το γερμανογαλικό "ταμείο ανασυγκρότησης"- Στηρίζει Μέρκελ-Μακρόν

Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι ο ίδιος συμβούλευσε να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πρότειναν οι Μέρκελ και Μακρόν