Ερευνα ΣΒΒΕ: Λουκέτα σε βιομηχανίες από τον Έβρο ως τη Σίνδο

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση χωρίς τη βιομηχανία είναι «σχεδόν αδύνατη» γεγονός που φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί επί του πρακτέου επτά χρόνια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ερευνα ΣΒΒΕ: Λουκέτα σε βιομηχανίες από τον Έβρο ως τη Σίνδο

Απογοητευτικά για τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών είναι πρώτα στοιχεία από την καταγραφή του ΣΒΒΕ σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας (καταγραφή που είναι ακόμη σε εξέλιξη) σχετικά με την κατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων (ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης) από το 2000 και μετά. Ειδικότερα, στην περιοχή του Έβρου το ποσοστό των «λουκέτων» στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι 63%, στη Ροδόπη 34%, στο Κιλκίς 50%, στα Γιάννενα 22%, στην Καστοριά 21%, ενώ στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, λειτουργούν 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, χαρακτήρισε εφικτό το στόχο, ο κλάδος της μεταποίησης να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας το 12% μέχρι το 2020, αλλά για τον κίνδυνο βιωσιμότητας των βιομηχανιών, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος στην περιοχή, παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά αποβιομηχάνισης με «λουκέτα» σε επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Η βιομηχανική πολιτική δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με τα προγράμματα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε τον τομέα της μεταποίησης να συνεισφέρει στο ΑΕΠ από το 8,9% στο 12% μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια και η μεταποίηση πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι ένας ακόμη στόχος θα πρέπει να αφορά την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Σύμφωνα με κ. Σαββάκη, οι επενδυτικές ευκαιρίες και η επιχειρηματική καινοτομία θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη συνεργασιών, ενώ απηύθυνε έκκληση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Σχεδόν αδύνατη η έξοδος από την κρίση χωρίς τη βιομηχανία

Ακολούθως όπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση χωρίς τη βιομηχανία είναι «σχεδόν αδύνατη» γεγονός που φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί επί του πρακτέου επτά χρόνια μετά τη σαφή εκδήλωσή της.

Ενόψει της 2ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit), που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην πόλη, ο κ.Σαββάκης επισήμανε ότι στη διάρκεια του διημέρου ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά να ακούσει «εξαγγελίες ουσίας και πλάνα εφαρμόσιμα και ρεαλιστικά», δια στόματος τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλάνα που όπως είπε θα αντιμετωπίζουν τα "γνωστά προσκόμματα" για τη βιομηχανία, την περιφέρεια και την κοινωνία: τη γραφειοκρατία, την υπερφορολόγηση και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Ο κ. Σαββάκης χαρακτήρισε ακόμη ώς θετικό το γεγονός ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που θα μιλήσουν στο Thessaloniki Summit το βράδυ της Πέμπτης (ο κ.Μητσοτάκης) και το βράδυ της Παρασκευής (ο κ. Τσίπρας), έχουν πλέον εντάξει τη βιομηχανία και τη μεταποίηση στον δημόσιο διάλογο, ως κάτι που είναι κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να στηριχθεί, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση. Άλλωστε, η επαναφορά της βιομηχανίας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας είναι ένας στόχος επί μακρόν επιδιωκόμενος από τον ΣΒΒΕ και θα αποτελέσει το κέντρο βάρους των ομιλιών και συζητήσεων και στη 2η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

«Το Thessaloniki Summit, στο οποίο φέτος θα πραγματοποιήσουν ομιλίες 60 διακεκριμένοι ομιλητές (40 από την Ελλάδα και 20 από το εξωτερικό), έχει ήδη καταστεί εξαιρετική πλατφόρμα για τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των policy makers: εταιρειών, πολιτείας, τραπεζών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κοινωνίας. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου στόχος είναι να μεταφερθούν στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για να καταστούν βάση σύνθεσης μέτρων πολιτικής για τη βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη με focus στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» επισήμανε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε ότι θέματα που ετέθησαν στην προηγούμενη διοργάνωση, όπως η ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και απλοποίησης/κωδικοποίησης των αδειοδοτήσεων έχουν εν πολλοίς υλοποιηθεί.

Η έλλειψη ρευστότητας και το brain drain στελεχών τα κυριότερα προβλήματα για τη βιομηχανία

Αντίθετα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της έλλειψης ρευστότητας, αφού «κάθε φορά που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τις τράπεζες έχουμε το ίδιο πρόβλημα: αυτές έχουν λεφτά και δεν ξέρουν πού να τα δώσουν και εμείς θέλουμε χρήματα και δεν ξέρουμε πώς να τα πάρουμε». 'Ολο το σύστημα, πρόσθεσε, κινείται προς μια νέα ρύθμιση και σίγουρα μεσολαβεί μια περίοδος προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία. Κατά τον κ. Σαββάκη, ακόμη και όσες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις του τραπεζικού συστήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα με το υψηλό κόστος του χρήματος, καθώς οι ανταγωνιστές της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή γεωγραφική γειτονιά της δανείζονται ακόμη και με μηδενικά επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ επισήμανε ότι «θα περίμενε κάποιος ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα συνοδευόταν από ρευστότητα» και πρόσθεσε: «τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι δυνατόν να είναι οριζόντια. Χρειάζονται και εργαλεία κλαδικά για τομείς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Σε σχέση με το στελεχιακό δυναμικό της βιομηχανίας και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι το brain drain στελεχών συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που θα φανεί ιδίως «την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς για την πορεία των βορειοελλαδικών βιομηχανικών επιχειρήσεων μέχρι στιγμής φέτος, ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι τα αποτελέσματα από τα μέλη του ΣΒΒΕ συμβαδίζουν με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, με κάποιους κλάδους να σημειώνουν σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι (πχ, τρόφιμα, αγροδιατροφή και δορυφορικές του τουρισμού δραστηριότητες) και άλλους να υστερούν.

Το 2ο Thessaloniki Summit

Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα αρχίζει το 2ο Thessaloniki Summit το οποίο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ - Delphi Economic Forum. Μήνυμα του φετινού Summit είναι «Ισχυρή και Ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», το οποίο θα αναπτυχθεί στις εξής επτά ενότητες: 1) Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο: πώς επηρεάζουν την Περιφέρεια, 2) Προς ένα εθνικό οικονομικό σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη, 3) Θεσμοί, δημόσιο χρέος και ανάπτυξη, 4) Οδηγοί της ανάπτυξης για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος, 5)Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη, 4) Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 5) Υποδομές και διασυνδεσιμότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 6) Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, 7) Υποβοηθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

H 2η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου ενώ θα παρέμβουν με ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε αντίστοιχα δείπνα.

Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η υλοποίηση σειράς επτά παράλληλων ταυτόχρονων συνεδριακών εκδηλώσεων από τους ακόλουθους φορείς: τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, την Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, τη διαΝΕΟσις, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Enterprise Europe Network Hellas. Το Thessaloniki Summit 2017, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του -Enterprise Europe Network Hellas.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 17 Ιουν 2021 | 15:46

LIVE: Παρακολουθήστε την εκδήλωση για τα 90 χρόνια Παπαστράτος

Με βασικό σύνθημα το "Ξαναγεννιόμαστε", η Παπαστράτος μοιράζεται μαζί μας το επόμενο κεφάλαιο στην 90χρονη πορεία της που ξεκινάει στις 17 Ιουνίου. Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση.

ΕΞΕΛΙΞΗ 17 Ιουν 2021 | 15:17

Daily Mail: Ανοίγει ο δρόμος στους Βρετανούς για διακοπές στην Ελλάδα - Χωρίς καραντίνα όσοι έχουν κάνει και τις 2 δόσεις

Οι Βρετανοί τουρίστες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις θα μπορέσουν να πάνε διακοπές χώρες στην Ελλάδα και τις άλλες "πορτοκαλί" χώρες

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Ιουν 2021 | 12:51
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ 17 Ιουν 2021 | 12:20

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το σχέδιο ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" - Συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ

Η Επιτροπή αξιολόγησε θετικά το σχέδιο της Ελλάδας βάσει των κριτηρίων που ορίζονται και το ενέκρινε.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 11:54

Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν στην Αρχαία Αγορά για τα 31 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την Αρχαία Αγορά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν την επίσημη έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 17 Ιουν 2021 | 09:53

Μότορ Όιλ: Ελπίδες για επιστροφή της ζήτησης καυσίμων στα επίπεδα του 2019

Το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου ήταν καλύτερο από το αντίστοιχο του 2019 με το οποίο γίνεται η σύγκριση. Τι εκτιμούν τα στελέχη της Motor Oil.

ΑΝΟΔΟ (+) 673,4% 16 Ιουν 2021 | 13:52

ΥΠΑ: Σημάδια ανάκαμψης στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Μάιο

Άνοδο (+) 673,4% καταγράφουν τα στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον μήνα Μάιο του 2021.

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ 16 Ιουν 2021 | 13:48

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα δάνεια των εταιριών διαχείρισης - Στα 42,8 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 42,845 δισ. ευρώ, έναντι 39,938 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 12:51

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Από 3,6% μέχρι 4,8% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021

Οι οικονομικές εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές και εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να φτάσει το 4,8%.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ SUPER MARKET 16 Ιουν 2021 | 12:42

Εκβιάζουν και απειλούν οι φαρμακοποιοί για τα self test- Σήμερα η συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας

Ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έβαλε νερό στο κρασί του και ξεκίνησε ξανά από σήμερα τη διάθεση self test, o Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής τραβά το σχοινί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 16 Ιουν 2021 | 12:04

Συνδικαλιστές της ΕΑΒ απειλούν "να μπλοκάρουν" τη γραμμή παραγωγής των F-16- Εχτισαν την είσοδο του εργοστασίου

Οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΕΑΒ μπλοκάρουν τη γραμμή παραγωγής των F-16 και υπονομεύουν τα συμβόλαια με την Lockheed Martin

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 16 Ιουν 2021 | 10:32

Εργασιακό νομοσχέδιο: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για άδειες, ρεπό, υπερωρίες, 8ωρο και απεργίες

15 ερωτοαπαντήσεις για το τι προβλέπει νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου στη Βουλή.

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουν 2021 | 10:16

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: "Είναι υπέρ των εργαζομένων - Λογικό να μην ικανοποιεί τους πάντες"

Το εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και παρά της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματά της, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.