Ερευνα ΣΒΒΕ: Λουκέτα σε βιομηχανίες από τον Έβρο ως τη Σίνδο

Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση χωρίς τη βιομηχανία είναι «σχεδόν αδύνατη» γεγονός που φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί επί του πρακτέου επτά χρόνια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ερευνα ΣΒΒΕ: Λουκέτα σε βιομηχανίες από τον Έβρο ως τη Σίνδο

Απογοητευτικά για τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών είναι πρώτα στοιχεία από την καταγραφή του ΣΒΒΕ σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας (καταγραφή που είναι ακόμη σε εξέλιξη) σχετικά με την κατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων (ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης) από το 2000 και μετά. Ειδικότερα, στην περιοχή του Έβρου το ποσοστό των «λουκέτων» στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι 63%, στη Ροδόπη 34%, στο Κιλκίς 50%, στα Γιάννενα 22%, στην Καστοριά 21%, ενώ στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, λειτουργούν 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, χαρακτήρισε εφικτό το στόχο, ο κλάδος της μεταποίησης να προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας το 12% μέχρι το 2020, αλλά για τον κίνδυνο βιωσιμότητας των βιομηχανιών, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος στην περιοχή, παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά αποβιομηχάνισης με «λουκέτα» σε επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Η βιομηχανική πολιτική δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με τα προγράμματα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε τον τομέα της μεταποίησης να συνεισφέρει στο ΑΕΠ από το 8,9% στο 12% μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια και η μεταποίηση πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι ένας ακόμη στόχος θα πρέπει να αφορά την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Σύμφωνα με κ. Σαββάκη, οι επενδυτικές ευκαιρίες και η επιχειρηματική καινοτομία θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, θα ενισχύσουν την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη συνεργασιών, ενώ απηύθυνε έκκληση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Σχεδόν αδύνατη η έξοδος από την κρίση χωρίς τη βιομηχανία

Ακολούθως όπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση χωρίς τη βιομηχανία είναι «σχεδόν αδύνατη» γεγονός που φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί επί του πρακτέου επτά χρόνια μετά τη σαφή εκδήλωσή της.

Ενόψει της 2ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit), που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην πόλη, ο κ.Σαββάκης επισήμανε ότι στη διάρκεια του διημέρου ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά να ακούσει «εξαγγελίες ουσίας και πλάνα εφαρμόσιμα και ρεαλιστικά», δια στόματος τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πλάνα που όπως είπε θα αντιμετωπίζουν τα "γνωστά προσκόμματα" για τη βιομηχανία, την περιφέρεια και την κοινωνία: τη γραφειοκρατία, την υπερφορολόγηση και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Ο κ. Σαββάκης χαρακτήρισε ακόμη ώς θετικό το γεγονός ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, που θα μιλήσουν στο Thessaloniki Summit το βράδυ της Πέμπτης (ο κ.Μητσοτάκης) και το βράδυ της Παρασκευής (ο κ. Τσίπρας), έχουν πλέον εντάξει τη βιομηχανία και τη μεταποίηση στον δημόσιο διάλογο, ως κάτι που είναι κοινά αποδεκτό ότι πρέπει να στηριχθεί, προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση. Άλλωστε, η επαναφορά της βιομηχανίας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας είναι ένας στόχος επί μακρόν επιδιωκόμενος από τον ΣΒΒΕ και θα αποτελέσει το κέντρο βάρους των ομιλιών και συζητήσεων και στη 2η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

«Το Thessaloniki Summit, στο οποίο φέτος θα πραγματοποιήσουν ομιλίες 60 διακεκριμένοι ομιλητές (40 από την Ελλάδα και 20 από το εξωτερικό), έχει ήδη καταστεί εξαιρετική πλατφόρμα για τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των policy makers: εταιρειών, πολιτείας, τραπεζών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κοινωνίας. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου στόχος είναι να μεταφερθούν στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, για να καταστούν βάση σύνθεσης μέτρων πολιτικής για τη βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη με focus στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» επισήμανε ο κ. Σαββάκης και πρόσθεσε ότι θέματα που ετέθησαν στην προηγούμενη διοργάνωση, όπως η ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και απλοποίησης/κωδικοποίησης των αδειοδοτήσεων έχουν εν πολλοίς υλοποιηθεί.

Η έλλειψη ρευστότητας και το brain drain στελεχών τα κυριότερα προβλήματα για τη βιομηχανία

Αντίθετα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της έλλειψης ρευστότητας, αφού «κάθε φορά που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τις τράπεζες έχουμε το ίδιο πρόβλημα: αυτές έχουν λεφτά και δεν ξέρουν πού να τα δώσουν και εμείς θέλουμε χρήματα και δεν ξέρουμε πώς να τα πάρουμε». 'Ολο το σύστημα, πρόσθεσε, κινείται προς μια νέα ρύθμιση και σίγουρα μεσολαβεί μια περίοδος προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία. Κατά τον κ. Σαββάκη, ακόμη και όσες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις του τραπεζικού συστήματος αντιμετωπίζουν προβλήματα με το υψηλό κόστος του χρήματος, καθώς οι ανταγωνιστές της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή γεωγραφική γειτονιά της δανείζονται ακόμη και με μηδενικά επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ επισήμανε ότι «θα περίμενε κάποιος ότι ένα τέτοιο εργαλείο θα συνοδευόταν από ρευστότητα» και πρόσθεσε: «τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι δυνατόν να είναι οριζόντια. Χρειάζονται και εργαλεία κλαδικά για τομείς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Σε σχέση με το στελεχιακό δυναμικό της βιομηχανίας και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι το brain drain στελεχών συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που θα φανεί ιδίως «την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς για την πορεία των βορειοελλαδικών βιομηχανικών επιχειρήσεων μέχρι στιγμής φέτος, ο κ. Σαββάκης επισήμανε ότι τα αποτελέσματα από τα μέλη του ΣΒΒΕ συμβαδίζουν με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, με κάποιους κλάδους να σημειώνουν σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με πέρυσι (πχ, τρόφιμα, αγροδιατροφή και δορυφορικές του τουρισμού δραστηριότητες) και άλλους να υστερούν.

Το 2ο Thessaloniki Summit

Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα αρχίζει το 2ο Thessaloniki Summit το οποίο διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ - Delphi Economic Forum. Μήνυμα του φετινού Summit είναι «Ισχυρή και Ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», το οποίο θα αναπτυχθεί στις εξής επτά ενότητες: 1) Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο: πώς επηρεάζουν την Περιφέρεια, 2) Προς ένα εθνικό οικονομικό σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη, 3) Θεσμοί, δημόσιο χρέος και ανάπτυξη, 4) Οδηγοί της ανάπτυξης για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος, 5)Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη, 4) Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 5) Υποδομές και διασυνδεσιμότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 6) Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, 7) Υποβοηθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

H 2η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου ενώ θα παρέμβουν με ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε αντίστοιχα δείπνα.

Η καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η υλοποίηση σειράς επτά παράλληλων ταυτόχρονων συνεδριακών εκδηλώσεων από τους ακόλουθους φορείς: τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, την Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, τη διαΝΕΟσις, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Enterprise Europe Network Hellas. Το Thessaloniki Summit 2017, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του -Enterprise Europe Network Hellas.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:36

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού - Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Μεταξύ άλλων προβλέπονται το εθνικό πλαίσιο ωραρίου καταστημάτων, η άδεια ειδικού σκοπού, η παράταση δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων κ.α.

ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 12:52

Η επόμενη μέρα του λιανεμπορίου: Σε έξι εβδομάδες κάναμε "ψηφιακό" άλμα πενταετίας

Το 35% των Ελλήνων ψωνίζει διαδικτυακά έναντι του 75% της Ευρώπης.

Η ΥΠΕΡ-ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ... ΑΠΟΣΥΡΣΗ. 31 Μαϊ 2020 | 10:47

Στα σκουπίδια κατέληξαν τα τρόφιμα που αγοράσαμε στην καραντίνα…

Αποκαλυπτική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 31 Μαϊ 2020 | 09:33

Ποιοι θα πληρώσουν 50% λιγότερο φόρο με τα φετινά εκκαθαριστικά της Εφορίας - Αναλυτικά παραδείγματα

Οικονομική ανάσα για πολλούς η μείωση φόρου την εποχή της κρίσης του κορονοϊού

30 Μαϊ 2020 | 14:01

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Ποιοι θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα το καλοκαίρι με 360 έως 550 ευρώ καθαρά

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει να ζήσουν τους επόμενους μήνες με αυτές τις αποδοχές λόγω της κρίσης από τον κορονοϊό

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 30 Μαϊ 2020 | 12:21

Στουρνάρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα - Βασικό σενάριο για ύφεση 6% για φέτος

Πρώτη δημόσια παρέμβασή μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανανέωσης της θητείας του για έξι χρόνια

29 Μαϊ 2020 | 20:21

Γεωργιάδης: Ανακατανομή πόρων υπέρ όσων τραπεζών "τρέξουν" το πρόγραμμα ρευστότητας

Αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες απηύθυνε από τη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Σταϊκούρας: Μείωση της προκαταβολής φόρου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Για το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ: "Φανταστικά ποσά δίχως να υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν"

ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 16:43

Πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Για πόσο θα ισχύσει - 8 απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα

Τι προκύπτει από την έκθεση του γενικού λογιστηρίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:49

"ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ": Τι προβλέπει η τροπολογία για την εκ περιτροπής εργασία- Για επιχειρήσεις και εποχικά εργαζόμενους

Σκοπός του μηχανισμού είναι η παροχή στήριξης στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας,

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Μαϊ 2020 | 14:41

Αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών την περίοδο της καραντίνας

Η "παράπλευρη" θετική συνέπεια του κορονοϊού έχει επισημανθεί από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Philip Lane και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ 29 Μαϊ 2020 | 14:03

Πετρέλαιο: Σημαντική πτώση των τιμών λόγω χαμηλής ζήτησης

Λόγω χαμηλής ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ 29 Μαϊ 2020 | 13:54

Η οικονομική αποτύπωση της καραντίνας: Κερδισμένα τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία

Ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε 3,1%, πτώση που συγκρατήθηκε σημαντικά από τη μεγάλη αύξηση του τζίρου σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.