Εργασιακά και 600 εκ. χωρίζουν ακόμη κυβέρνηση και «θεσμούς»

Η συμφωνία θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Εργασιακά και 600 εκ. χωρίζουν ακόμη κυβέρνηση και «θεσμούς»

Λιγότερες από 36 ώρες εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων έχουν απομείνει προκειμένου ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και «κουαρτέτο» να έρθουν πιο κοντά στη συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Μια συμφωνία όμως η οποία, σύμφωνα με όλα τις ενδείξεις, θα υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά καθώς στο συγκεκριμένο θέμα οι θεσμοί επιμένουν κυρίως σε ότι αφορά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Σήμερα, αναμένεται να «κλειδώσει» και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους ελεύθερους επαγγελματίες να μένουν τελικώς εκτός νομοσχεδίου ενώ μέχρι και αργά χθες το βράδυ, το κουαρτέτο επέμενε στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ύψους 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017.

«Κλεισμένο» θεωρείται και το θέμα της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αν και κυβερνητικά στελέχη δεν αποκάλυπταν χθες αν με τον εφαρμοστικό νόμο θα υπάρξει τελικώς περικοπή επιδομάτων ή όχι.

Αρχίζει το ματς των διαπραγματεύσεων

Με βάση τον προγραμματισμό, οι διαβουλεύσεις ξεκινούν σήμερα το πρωί με εντατικό ρυθμό και θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το μεσημέρι ή το απόγευμα καθώς για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση των θεσμών. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει κατά σειρά: αγορές προϊόντων, χρηματοπιστωτικά, δικαιοσύνη, ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις, διαφθορά και φορολογική διοίκηση.

Αύριο, θα καταγραφούν εκ νέου τα θέματα που θα παραμείνουν ανοικτά και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ’ αποστάσεως προκειμένου να βρεθεί η τελική λύση αν όχι με το προγραμματισμένο Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου, τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή, έλεγε χθες το βράδυ ότι οι θεσμοί δεν αναγνωρίζουν την απόδοση του προγράμματος περικοπής δαπανών που έχει προγραμματίσει να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για το 2018. Η εκτιμώμενη απόδοση του συγκεκριμένου προγράμματος φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να ζητούνται ισοδύναμα μέτρα. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τα αποφύγει με το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα περιστολής δαπανών θα φανεί αν θα αποδώσει ή όχι μετά τον Ιούνιο του 2017 οπότε θα πρέπει να δοθεί χρόνος προκειμένου να φανεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2017, έγινε δεκτός από τους δανειστές χωρίς επιπλέον μέτρα όπως φάνηκε από τον χθεσινό γύρο διαπραγμάτευσης. Η υπεραπόδοση των εσόδων, βοήθησε την ελληνική πλευρά στο να πείσει τους δανειστές ακόμη και για την κάλυψη του τελευταίου «κενού» που υπολογιζόταν περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.

Έτσι, στις 6 το απόγευμα, είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 ο οποίος θα προβλέπει για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,8% δηλαδή πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% όπως έλεγε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή. Φυσικά, θα προβλέπει και πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός δημοσιονομικός στόχος.

Παραμένει το «κενό» στα εργασιακά

Στα εργασιακά, οι τετράωρες χθεσινές διαβουλεύσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου να εκπροσωπούν την ελληνική πλευρά, δεν έφεραν πιο κοντά τις δύο πλευρές με τους θεσμούς να επιμένουν στις θέσεις τους για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και μή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικά σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί φέρεται να αναφέρει αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα, στο 10% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 150 άτομα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΟΡΟΝΟ-ΧΡΕΗ 05 Δεκ 2020 | 14:01

Μύλος με τις 120 δόσεις: Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει νέα ρύθμιση χρεών

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η θέσπιση μιας νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις, θα υπονόμευε την κουλτούρα πληρωμών που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια.

05 Δεκ 2020 | 11:26

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αναστολής σύμβασης εργασίας λόγω πανδημίας

Στις 7 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους εργοδότες ή και τους ίδιους τους εργαζόμενους για την αναστολή.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ 05 Δεκ 2020 | 10:00

Γεωργιάδης: Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα, θα κλείνουμε το κατάστημά του για όλες τις γιορτές

"Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές", ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Δεκ 2020 | 09:36

Σταϊκούρας για τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται παράταση στην πληρωμή τους - Τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο εντάσσονται και δαπάνες για άλλες μορφές καυσίμων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 05 Δεκ 2020 | 09:11

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα δουν αύξηση έως 54 ευρώ – Ποιοι θα υποστούν κούρεμα έως 366 ευρώ [πίνακας]

Οσο περισσότερες είναι οι ημέρες της αναστολής στο χρονικό διάστημα από την 1η Μαίου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά στο δώρο Χριστουγέννων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 21:55

Το έντυπο Ε13 θα υποβάλλουν οι εργοδότες για κάθε μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για τις διανομές προϊόντων

Υποβολή Ε13 από εργοδότες για κάθε μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιείται από εργαζομένους τους για διανομή προϊόντων

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 04 Δεκ 2020 | 20:31

Αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο: Όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Ποιοι εργοδότες δύνανται και ποιοι υποχρεούνται να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους για τον Δεκέμβριο.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 19:49

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ": Σε δοκιμαστική λειτουργία η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Στη δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 14:35

Αυτόν τον Δεκέμβριο, αγαπημένοι ήρωες βιβλίων για μικρούς και μεγάλους μας περιμένουν στο Public

Από τις επικίνδυνες περιπλανήσεις στη Μέση Γη, του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς στα απίθανα Χριστούγεννα του εννιάχρονου Ντετέκτιβ Κλουζ.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 13:27
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 12:54

Παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών ως το 2021

Παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ έδωσε με σχετική ΚΥΑ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Δεκ 2020 | 11:40

Γεωργιάδης: Αν στα εποχικά καταστήματα δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα κλείσω την επόμενη μέρα

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και είναι 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα.