Έρικ Ασίμοφ: Ο διάσημος οινοκριτικός των Νew York Times εξυμνεί και προτείνει 12 ελληνικά κόκκινα κρασιά

"Τόσο αρχαία, μα συνάμα τόσο νέα: υπέροχα κόκκινα κρασιά από την Ελλάδα", είναι ο τίτλος του αφιερώματος του Έρικ Ασίμοφ των New York Times.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ύμνος στα Ελληνικά κρασιά από την Wall Street Journal

"Μοιάζει παράδοξο που τοποθετούμε την Ελλάδα ανάμεσα στις "αναδυόμενες” οινοπαραγωγικές δυνάμεις αν αναλογιστούμε ότι η χώρα παράγει κρασί από τα αρχαία χρόνια", αναφέρει ο διάσημος οινοκριτικός Έρικ Ασίμοφ των New York Times στο αφιέρωμα που αποθεώνει τα κόκκινα ελληνικά κρασιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξηγεί ωστόσο στη συνέχεια του άρθρου του με τίτλο "Τόσο αρχαία, μα συνάμα τόσο νέα: υπέροχα κόκκινα κρασιά από την Ελλάδα", πως σε αυτή τη λίστα θα πρέπει να κατατάσσεται η χώρα μας διότι δεν έχει σχέση με το πόσα χρόνια παράγει κρασί η Ελλάδα, αλλά το πότε ξεκίνησαν να ταξιδεύουν τα μπουκάλια της στα πέρατα του κόσμου και αυτό άρχισε να συμβαίνει σχετικά πρόσφατα όπως τονίζει.

Ο Έρικ Ασίμοφ, έχει υμνήσει προ πολλού τα ελληνικά κρασιά δίνοντας έμφαση στις ελληνικές ποικιλίες. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που κάνει ειδική μνεία στις εγχώριες ερυθρές ποικιλίες. Μάλιστα σε παλαιότερο αφιέρωμα, είχε γράψει χαρακτηριστικά:

"Ενώ είναι υπέροχο να βλέπεις ολοένα και περισσότερα εστιατόρια να σερβίρουν ασύρτικο σε ποτήρι, η Ελλάδα προσφέρει και μια συναρπαστική γκάμα από κόκκινα κρασιά που υπόσχονται περιπέτεια. Η αποζημίωση δεν είναι απλώς η ευχαρίστηση της ανακάλυψης, αλλά η επιβεβαίωση ότι ακόμη και οι κουρασμένοι ουρανίσκοι μπορούν να βρουν κάτι καινούργιο".

Στο νέο "κομμάτι" του όμως για την αμερικανική εφημερίδα, προτού καταλήξει να προτείνει τη λίστα με τις καλύτερες "budget" ελληνικές ετικέτες κάνει μια αναδρομή στο πως η Ελλάδα αναδεικνύεται σε οινοπαραγωγική δύναμη, τονίζοντας πως ο υπόλοιπος πλανήτης είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από πρώτο χέρι την ιδιαιτερότητα των ελληνικών κρασιών, μόνο τα τελευταία 20 χρόνια.

Κρασιά New York Times

Από τις νταμιτζάνες στις ταβέρνες σε όλο τον κόσμο

"Η εύρεση ελληνικών κόκκινων κρασιών στη Νέα Υόρκη ακόμη και πριν από 15 χρόνια θα απαιτούσε ένα ταξίδι στην Αστόρια, ή στον Κουίνς, μέρη με έντονο ελληνικό στοιχείο όπου οι κάβες εξυπηρετούσαν όσο καλύτερα μπορούσαν της προτιμήσεις της τοπικής κοινότητας και των μεταναστών", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο λόγος σύμφωνα με τον Ασίμοφ ήταν πως στην ελληνική παραγωγή κυριαρχούσαν επί μακρόν τα απλά κρασιά "της ταβέρνας", που ξεκίνησαν να εμφιαλώνονται μόνο τα τελευταία χρόνια. Για τη στροφή της Ελλάδας στο ποιοτικό κρασί ο διακεκριμένος οινοκριτικός επικαλείται τον Έλληνα "Master of Wine” Κωνσταντίνο Λαζαράκη παραθέτοντας σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του "Τα ελληνικά κρασιά: Η αναζήτηση της ποιότητας σπάνια συμβαδίζει με την επιδίωξη της επιβίωσης".

Ο κ. Λαζαράκης εξηγεί πως μόνο τα τελευταία χρόνια και πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίτο του 20ού αιώνα, η Ελλάδα στήριξε την οινοπαραγωγή που επικεντρώνονταν στην ποιότητα ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτές τις ετικέτες.

Παράλληλα η οικονομική κρίση οδήγησε τους Έλληνες οινοπαραγωγούς να προσπαθήσουν να πουλήσουν τα κρασιά τους στην αγορά του εξωτερικού, όπως έκαναν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. Σε αυτές τις χώρες, οι λιγότερο γνωστές περιφέρειες έπρεπε να προωθήσουν τοπικές ποικιλίες σταφυλιών, καθώς και υποδομές που θα τους επέτρεπαν να στέλνουν τα καλύτερα κρασιά τους σε μακρινά μέρη. Αυτό συνέβαινε και στην Ελλάδα, με ποικιλίες καμπερνέ σοβινιόν, μερλό και σιράζ, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή δυνατών, δρύινων κρασιών, επισημαίνεται στο βιβλίο.

Ο Έρικ Ασίμοφ σημειώνει πως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. "Αυτόν τον Φεβρουάριο, ψωνίζοντας στο διαδίκτυο από κάποιες κάβες στο Μανχάταν, είχα τη δυνατότητα να βρω 12 υπέροχα ελληνικά κόκκινα κρασιά", αναφέρει. "Οι επιλογές μου δεν είναι φυσικά τα μόνα ελληνικά κόκκινα κρασιά που αξίζει να αναζητήσετε", ξεκαθαρίζει παράλληλα ο προσθέτοντας για όσους προτιμούν λευκά κρασιά, πως οι επιλογές είναι επίσης εξαιρετικές και αρκετά περισσότερες.

"Η Ελλάδα προωθεί πλέον τις δικές τις παραδοσιακές ποικιλίες. Κάθε ένα από τα κρασιά είναι φτιαγμένα από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών όπως το ξινόμαυρο και το αγιωργίτικο, τα οποία είναι πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν επίσης ποικιλίες όπως η μαυροδάφνη, η μαντηλαριά, η λιμνιώνα και το βλάχικο, τις οποίες οι καταναλωτές ενδέχεται να "γνωρίσουν” τα επόμενα χρόνια", υπογραμμίζει ταυτόχρονα.

"Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποια κρασιά, θυμηθείτε ότι αυτά είναι τα πρώιμα στάδια για τα ελληνικά κόκκινα κρασιά. Είμαι βέβαιος ότι οι επιλογές ποιοτικών – ξεχωριστών ελληνικών κόκκινων κρασιών μόνο θα αυξάνονται", καταλήγει και παραθέτει τη λίστα με τις επιλογές του.

Η λίστα Ασίμοφ με τα τοπ κόκκινα ελληνικά κρασιά

Ακολουθούν οι επιλογές του Έρικ Ασίμοφ και η κριτική για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Monograph Αγιωργίτικο 2019, Γαία Οινοποιητική, Πελοπόννησος

Αυτό το ζουμερό, φθηνό, απλό κρασί είναι μια υπέροχη εισαγωγή στον κόσμο των ελληνικών ερυθρών από τη Gaia, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς της Ελλάδας. Η Γαία διαθέτει δύο οινοποιεία, ένα στη Σαντορίνη, το οποίο κάνει εξαιρετικά λευκά και ένα στη Νεμέα στην Πελοπόννησο, το οποίο επικεντρώνεται στα κόκκινα και τη ρετσίνα. Αυτό το μπουκάλι είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από το αγιωργίτικο σταφύλι, μια από τις πιο κοινές ποικιλίες στην Ελλάδα. Είναι απλό και κατεβαίνει εύκολα.

Κρασί γαία


Great Mother 2018, Στυλιανού, Κρήτη

Η μαντηλαριά είναι μία από τις βασικές ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών στην Κρήτη, εκεί όπου ο Γιάννης Στυλιανός καλλιεργεί τα αμπέλια του λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου. Η ποικιλία είναι γνωστή ότι παράγει έντονα ταννικά κρασιά με βαθύ χρώμα. Ο κ. Στυλιανός εργάζεται με φυσικό τρόπο, οπότε το κρασί δεν έχει πρόσθετα πέρα από μια μικρή ποσότητα διοξειδίου του θείου. Το αποτέλεσμα είναι μια γνήσια γεύση, ελαφρώς φρουτώδης, γήινη και νόστιμη.

Κρασιά NYT

Βλάχικο 2018, Γκλίναβος, Ιωάννινα

Το "Κτήμα Γκλίβανος", το οποίο παρήγαγε τα πρώτα του κρασιά το 1960, ήταν μια από τις πρώτες μικρές μονάδες στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία κυριαρχούσαν οι συνεταιρισμοί.Το κρασί παράγεται από το "πάντρεμα" δύο γηγενών τοπικών ερυθρών ποικιλιών, το Βλάχικο και σε μικρότερη ποσότητα, το Μπεκάρι. Είναι φρέσκο, πικάντικο και φρουτώδες, ισορροπημένο με πολλές πικάντικες γεύσεις φρούτων.

Κρασιά NYT

Μοσχόμαυρο 2018, Διαμαντής, Σιάτιστα

Τα Σιάτιστα είναι μια ορεινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εκεί όπου η οικογένεια Διαμαντή καλλιεργεί χρόνια αμπέλια. Καλλιεργούν κυρίως ξινόμαυρο και μοσχόμαυρο, ένα λιγότερο γνωστό κρασοστάφυλο που χρησιμοποιούνταν συχνά για την παρασκευή γλυκών κρασιών. Το κρασί αυτό, ωστόσο, είναι ξηρό, "ζωντανό" και νόστιμο. Με φρουτώδη χαρακτήρα και άρωμα λουλουδιών, κόκκινων φρούτων και βοτάνων.

Κρασιά NYT

Krasis 2018, Sant’Or, Αχαΐα

Αυτό το κρασί από την Πάτρα είναι φτιαγμένο από σταφύλια μαυροδάφνης, οι οποίες συνδέονται συνήθως με γλυκά και έντονα κρασιά. Όμως το συγκεκριμένο κρασί είναι ξηρό, ελαφρύ και φρουτώδες σαν pinot noir. Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος παρασκευάζε τα κρασιά του με φυσικές διεργασίες, προσθέτοντας μόνο πολύ λίγου διοξειδίου του θείου.

Κρασιά NYT

Λιμνιώνα 2017, Κτήμα Ζαφειράκη, Τύρναβος

Αυτό το κρασί είναι το αγαπημένο μου τα τελευταία πέντε χρόνια και απεικονίζει τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές ποικιλίες σε όλο τον κόσμο ειδικότερα όταν κινδυνεύουν να αποκλειστούν από πιο γνωστές ποικιλίες όταν ο στόχος είναι να πωληθούν διεθνώς. γράφει ο Ασίμωφ. Ο Χρήστος Ζαφειράκης φτιάχνει ένα πικάντικο, ζουμερό, καλό κρασί, με γεύσεις λουλουδιών, βοτάνων και μπαχαρικών.

Κρασιά NYT

Sun 2015, Αμπελώνες Κοντοζήση, Καρδίτσα

Το Sun Red από τους Αμπελώνες Κοντοζήση στην Καρδίτσα είναι ένα απλό ξηρό κρασί, φτιαγμένο από ίσες ποσότητες ξινόμαυρου και λημνιώνας. Είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο και ισορροπημένο κρασί. Είναι πλούσιο, γήινο και βαθιά αρωματισμένο, ιδανικό για να συνοδεύσει μια μπριζόλα και άλλα ψητά κρέατα.

Κρασιά NYT

Ραμνίστα, 2016, Κυρ – Γιάννη, Νάουσα

Αυτό το εξαιρετικό ξινόμαυρο προέρχεται από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ένα από τα πρωτοπόρα οινοποιεία στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη Νάουσα. Το κρασί είναι καλά ισορροπημένο με αρώματα από μαύρα φρούτα, γλυκόριζα και αρωματικές γεύσεις από βότανα.

Κρασιά NYT

Οργίων 2017, Κτήμα Σκλάβος, Κεφαλονιά

Νόστιμο. Δοκιμάστε το με παϊδάκια. Είναι ένα εντυπωσιακό κρασί από τις πλαγιές του Αίνου στην Κεφαλλονιά, όπου η οικογένεια Σκλάβου ασχολείται με τη βιοδυναμική καλλιέργεια από το 1980. Όπως το Sant’Or, φτιάχνεται από από ποικιλία μαυροδάφνης, την οποία οι παραγωγοί χρησιμοποιούν για να φτιάξουν γλυκά κρασιά.

Κρασιά NYT

Μανδηλαριά/Μαυροτράγανο 2018, Κτήμα Σιγάλα, Σαντορίνη

Το Κτήμα Σιγάλας να είναι περισσότερο γνωστό για τα λευκά αντί για τα κόκκινα κρασιά του> Ωστόσο είναι ένας από τους Ελληνες υποστηρικτές του μαυτοτράγανου, μια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού της Σαντορίνης, η οποία είχε αρχίσει να εξαφανίζεται. Αν τώρα αρχίζει να γίνεται δημοφιλές, είναι λόγω κρασιών σαν κι αυτό.

Κρασιά NYT

Mater Natura 4, 2009, Βαϊμάκης, Μακεδονία

Ο Βασίλης Βαϊμάκης αγοράζει σταφύλια μόνο από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας στη Μακεδονία και αυτό το κρασί που δεν περιέχει πρόσθετα θειώδη άλατα, σίγουρα είναι απόλυτα φυσικό. Τα κρασιά της σειράς Mater Natura ακολουθούν ένα ιδιόμορφο σύστημα αρίθμησης, με αποτέλεσμα το ξινόμαυρο του 2010 να κυκλοφόρησε νωρίτερα από αυτό του 2009. Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η λογική πίσω από αυτό, αλλά αυτό το κρασί είναι υπέροχο.

Κρασιά NYT

Old Roots, Ξινόμαυρο 2016, Κτήμα Τάτση, Μακεδονία

Αυτό είναι ένα ακόμη υπέροχο ξινόμαυρο, φτιαγμένο από σταφύλια παλιού αμπελιού που καλλιεργείται βιοδυναμικά. Είναι σύνθετο και φωτεινό, με έντονη γεύση γλυκόριζας που τονίζεται από γεύσεις εσπεριδοειδών και βοτάνων που απογειώνεται από όποια πλευρά και αν το εξετάσεις. Είναι ένα κρασί που μπορείτε να απολαύσετε τώρα ή να το αφήσετε να ωριμάσει για να δείτε πόσο μακριά θα φτάσει γευστικά.

Κρασιά NYT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΖΑΛΙΖΟΥΝ 13 Ιουν 2021 | 11:02

Ακίνητα: Αυτές είναι οι 80 περιοχές της Αττικής που ένα τετραγωνικό κοστίζει πάνω από 3000 ευρώ

Ο νέος "χάρτης" της εφορίας αποτυπώνει με μεγαλύτερο ρεαλισμό την πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων στην Αττική

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ 13 Ιουν 2021 | 09:24

Ελληνικά ομόλογα: "Ψήφος εμπιστοσύνης" με αποδόσεις 39% τα τελευταία δύο έτη και 120% την τελευταία πενταετία

Η νέα "ψήφος εμπιστοσύνης" προς την ελληνική οικονομία αποτυπώθηκε στην πρόσφατη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 12 Ιουν 2021 | 14:11

ΥΠΟΙΚ: Διατάξεις για μηδενικά ενοίκια Ιουνίου και τροποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ – Ποιους αφορά

Διάταξη για την απαλλαγή των επαγγελματιών και τον μήνα Ιούνιο από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος και διατάξεις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ. 12 Ιουν 2021 | 14:01

Ισχυροποιούνται στις διεθνείς αγορές το τσίπουρο και το ούζο - Σημαντική απόφαση της ΕΕ

Το ούζο και το τσίπουρο τα οποία έλαβαν το "πράσινο φως" από την ΕΕ για να καταχωρηθούν στο διεθνές μητρώο ως Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 12 Ιουν 2021 | 08:54

G7: Συμφωνία για παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις εταιρείες

Συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί η πρόταση των ΗΠΑ περί παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τις εταιρείες

ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ 11 Ιουν 2021 | 17:30

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου - Ημερομηνίες ανά ταμείο

Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για τις πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 11 Ιουν 2021 | 16:24

Motor Oil - ΓΕΚ Τέρνα: Μεγάλη ενεργειακή επένδυση στην Κομοτηνή

Το έργο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΓΕΚ Τερνα και του ομίλου της Motor Oil Hellas προβλέπεται να κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιουν 2021 | 16:24

Τρίτος στον κόσμο σε αξία ο ελληνικός εμπορικός στόλος: Πόσο αξίζει

Ο ελληνικός εμπορικός στόλος κατατάσσεται σε αξία πίσω μόνο από τον ιαπωνικό και τον κινεζικό

ΑΠΟ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΟ 11 Ιουν 2021 | 15:46

Καλά νέα από την Ιταλία: Απευθείας πτήσεις κάθε εβδομάδα προς τη Σκιάθο – Τρία κρουαζιερόπλοια στο Αιγαίο

Σε συνέδριο Ιταλών tour operators στη Σκιάθο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση διπλών εβδομαδιαίων πτήσεων από Ρώμη και μιλάνο στο νησί των Σποράδων.

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 Ιουν 2021 | 15:46

Τουρισμός: Στην "πράσινη" ταξιδιωτική λίστα της Γερμανίας το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία

Η Γερμανία βγάζει από τη λίστα επικίνδυνων ταξιδιωτικών προορισμών περιοχές της Ελλάδας

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιουν 2021 | 13:08

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,3% η ανεργία τον Μάρτιο

Στο 16,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο εφέτος, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ 11 Ιουν 2021 | 12:53

Ανοιξε με προβλήματα η εφαρμογή που εντοπίζει την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου: Αμεση ενημέρωση με μερικά κλικ

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα εντοπισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων . Ο πολίτης επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη https://www1.gsis.gr/valuemaps/ τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό του και εμφανίζεται η τιμή ζώνης.