Έρχεται και ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" των 100 εκατ. ευρώ

Αναδρομικές επιβαρύνσεις από 1/1/2020 σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αποκάλυψαν 45 εκατ. τετραγωνικά στους δήμους όλης της χώρας.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Έξτρα έσοδο για τους δήμους –και νέα επιβάρυνση για τους δημότες τους- το οποίο θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ διασφαλίζει η διαδικασία δήλωσης των ξεχασμένων τετραγωνικών η οποία ολοκληρώνεται –εκτός νέου απροόπτου- την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Δηλώθηκαν 45 εκατομμύρια τετραγωνικά επιπλέον σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια από τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ενώ μέχρι την Τετάρτη –και δεδομένου ότι αναμένεται κύμα της τελευταίας στιγμής- θα προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερο τα 50 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά –που προφανώς υπήρχαν αλλά τώρα δηλώθηκαν για πρώτη φορά στις δημοτικές αρχές- θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας από τις αρχές του 2020. Εννοείται ότι η επιβάρυνση θα εξακολουθήσει να υπάρχει από εδώ και στο εξής οπότε και το έσοδο για τους δήμους θα είναι μόνιμο. Αν δεν υπάρξει παράταση –αυτή είναι η μέχρι τώρα πρόθεση, η πλατφόρμα να κλείσει κανονικά στο τέλος του μήνα- το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει το εξής.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει "κλειστή" για τουλάχιστον δύο μήνες, προκειμένου οι δήμοι ανά την ελληνική επικράτεια να προλάβουν να επεξεργαστούν τις τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δηλώσεις, να διορθώσουν τα όποια λάθη και να βεβαιώσουν τα αναδρομικά τέλη τα οποία και θα εισπραχθούν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Μετά, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου. Θα προβλέπεται και πάλι απαλλαγή από την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών και λοιπών φόρων σε βάθος 10ετίας αλλά για να εξασφαλίσει αυτή την "ασυλία", ο ιδιοκτήτης θα επιβαρύνεται με ένα "πρόστιμο" (π.χ το 10% των τελών ύστερα από έξι μήνες, 20% ύστερα από 12 μήνες κοκ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο "Μικρός ΕΝΦΙΑ"

Η αποκάλυψη –ήδη- των 45 εκατομμυρίων τετραγωνικών, συνιστά για τους δήμους έναν… μικρό ΕΝΦΙΑ ο οποίος μπορεί να αποδίδει έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή από την 1/1/2020. Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσω από την πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία, θα προσεγγίσουν τα 50 εκατομμύρια.

Δεδομένου ότι σε αυτές τις επιφάνειες οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκαλυφθούν στα αρχεία των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ θα επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλη ακίνητης περιουσίας από την 1/1/2020 και μετά, το ετήσιο έσοδο που θα προκύψει για τους δήμους αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η "μοιρασιά" αυτού του ποσού θα εξαρτηθεί από τον όγκο των δηλώσεων που θα γίνουν ανά δήμο. Ήδη, τα στατιστικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά: Η βάση επιβολής των δημοτικών τελών του δήμου Ζακύνθου αυξήθηκε κατά… 632% ή κατά δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα μπορεί να επιβάλλει δημοτικά τέλη σε πρόσθετες επιφάνειας 829 χιλιάδων τετραγωνικών ενώ πάνω από 650 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αποκαλύφθηκαν και στη Λάρισα.

Τα στατιστικά ευρήματα είναι εντυπωσιακά:

1. Σε πέντε δήμους της χώρας, αποκαλύφθηκαν πάνω από 500.000 τετραγωνικά ανά δήμο. Ξεχωρίζουν, όπως προαναφέρθηκε, η Ζάκυνθος, η κεντρική Κέρκυρα, η Λάρισα, η Ρόδος και το Ηράκλειο Κρήτης.

2. Σε 46 δήμους έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 200.000 έως 500.000 τετραγωνικά ανά δήμο.

3. Εκτός από τα απόλυτα νούμερα, εντυπωσιάζουν και τα ποσοστά. Το μέσο ποσοστό αύξησης ανά την χώρα να διαμορφώνεται στο 35%. Προκύπτει από τη σύγκριση των τετραγωνικών που εμφανίζονταν μέχρι τώρα στον ΔΕΔΔΗΕ (και κατά συνέπεια των δήμων) και των τετραγωνικών που δηλώθηκαν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες ύστερα όμως από την διασταύρωση των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με την βάση δεδομένων του ηλεκτρονικού περιουσολογίου της εφορίας. Στους μικρότερους δήμους, το ποσοστό αύξησης φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το… 1000%. Οι υπηρεσίες του δήμου Αστυπάλαιας είδαν τα δηλωμένα τετραγωνικά να αυξάνουν από μόλις 289 σε 6.443 ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους Φούρνους. Σε τουλάχιστον 22 δήμους, καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός των δηλωμένων τετραγωνικών. Μακρύς ο κατάλογος και περιλαμβάνει τα Τέμπη, (από 41.000 τετραγωνικά φτάσαμε μέχρι στιγμής στα 274 χιλιάδες), η Χάλκη, η Ανάφη, η Κάλυμνος, η Ικαρία, τα Μετέωρα, η Γορτυνία κλπ.

Για τους δήμους, δύο είναι οι προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

1. Να εντοπίσουν –μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες- σε ποιες περιπτώσεις υπάρχουν επιφάνειες στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο οι οποίες δεν δηλώνονται στον ΔΕΔΔΗΕ και κατ’ επέκταση στους δήμους. Πλέον, η διασταύρωση είναι πολύ εύκολη και άμεσα καθώς οι πλατφόρμες του ΔΕΔΔΗΕ και της ΑΑΔΕ (πλατφόρμα Ε9) είναι συνδεδεμένες σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταβολή που γίνεται στο Ε9, εμφανίζεται αυτόματα στην πλατφόρμα των δήμων.

2. Να προχωρήσουν στον έλεγχο και τον τελικό καταλογισμό των πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης μετά την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Ήδη, έχουν μαζευτεί αναδρομικά 9 μηνών ενώ όσο θα περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων των ιδιοκτητών, τόσο θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση. Για την επεξεργασία και τον έλεγχο των δηλώσεων που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα δύο εκατομμύρια, οι δήμοι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες καθώς σε χιλιάδες περιπτώσεις θα χρειαστεί επικοινωνία ακόμη και με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί αν τα αναδρομικά θα αναζητηθούν εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες με τον άμεσο καταλογισμό τους στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή αν θα γίνουν κάποιες ευκολίες πληρωμής.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΩ ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ 21 Οκτ 2020 | 17:21

Πλήθος λαθών στις δηλώσεις Covid για μισθώσεις ακινήτων: Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για διορθώσεις δηλώσεων

Οι φορολογούμενοι -περίπου 200.000- θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους, στο myTAXISnet

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ 21 Οκτ 2020 | 07:45

Πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης: Κέρδος x 2 μέχρι και το… 2022 - Ποιους αφορά, αναλυτικά παραδείγματα

Πάγωμα και αύξηση μισθού και μείωση φόρου στο εκκαθαριστικό της εφορίας – Πότε κερδίζουν και οι συνταξιούχοι του δημοσίου αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ 15 Οκτ 2020 | 07:22

Έως και 3 δόσεις στεγαστικού δανείου χάρισμα από το κράτος μέχρι τέλος του χρόνου

Πώς θα επιδοτηθούν σχεδόν τρεις δόσεις του στεγαστικού δανείου ως το τέλος του έτους.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 14 Οκτ 2020 | 19:41

"Παραλύει" την Πέμπτη το Δημόσιο: 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ - Συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προκήρυξαν απεργία και συγκέντρωση στις δέκα το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 13 Οκτ 2020 | 08:34

Πώς θα σώζεται το σπίτι από πλειστηριασμό - Στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος πτωχευτικός κώδικας. Ποια δυνατότητα δίνει για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 11 Οκτ 2020 | 10:34

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν σίγουρη μείωση για το 2021

Το πιθανότερο -αν όχι βέβαιο- είναι ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί και με αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Οκτ 2020 | 08:49

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στην Εφορία- Ποιοι κερδίζουν και πόσα [παραδείγματα]

Πώς θα γίνει η εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο, με 43 ευρώ τον μήνα.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 08 Οκτ 2020 | 08:13

Ρυθμίσεις "ανάσα" για τις οφειλές στην εφορία ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας- 12 άτοκες η 24 έντοκες δόσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις του 2021 για τα χρέη στην εφορία- Τι θα ισχύσει για τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Οκτ 2020 | 12:47

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 27,1% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Αύγουστο

Το 8μηνο εφέτος, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 31.558,6 εκατ. ευρώ έναντι 37.149,7 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2019.

07 Οκτ 2020 | 09:35

Λάθος στη δήλωση του ΕΝΦΙΑ; Αυτός είναι ο τρόπος να το διορθώσετε

Μπορείτε να κάνετε διόρθωση υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.

ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ 04 Οκτ 2020 | 08:58

Εκκαθαριστικά 2021: "Ανάσα" για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους - Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το όφελος δεν θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2021 αλλά στη μισθοδοσία - Τι ισχύει ανά εισόδημα

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 02 Οκτ 2020 | 07:34

"Χτίζεται" ο ΕΝΦΙΑ του 2021:  Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα και ποιοι περισσότερα

Μειώνονται οι συντελεστές, αυξάνεται η αξία των ακινήτων επί της οποίας θα επιβληθεί ο φόρος.