Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης για Απρίλιο - "Κούρεμα" ενοικίων και αναστολή συμβάσεων εργασίας

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης Απριλίου - Παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας και "κούρεμα" των ενοικίων για έναν ακόμη μήνα.

Το πακέτο με τα μέτρα στήριξης του Απριλίου θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών.

Το πιθανότερο είναι ότι θα περιμένει τις ανακοινώσεις των ειδικών για το αν και πότε θα γίνει το επόμενο βήμα "ανοίγματος" της αγοράς -η αισιοδοξία ότι θα μπορούν να ανοίξουν τα μαγαζιά από τις 29 Μαρτίου έχει αρχίσει να περιορίζεται- ώστε να γνωστοποιήσει την παράταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας αλλά και το "κούρεμα" των ενοικίων για έναν ακόμη μήνα. Τον Απρίλιο είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να "τρέξει" η 7η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε και νέα αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Το πακέτο μέτρων στήριξης Απριλίου

Το βάρος στο πακέτο μέτρων στήριξης του Απριλίου -το κόστος του οποίου θα έρθει να προστεθεί στα 11,6 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση- θα πέσει στην καλύτερη "στόχευση" των μέτρων ώστε σταδιακά να ξεκινήσει και η "αποσωλήνωση" της οικονομίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο υπουργείο Οικονομικών θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

Όσο περισσότερες είναι οι οικονομικές δραστηριότητες που θα λειτουργήσουν μέσα στον Απρίλιο -έστω και για κάποιες εβδομάδες- τόσο πιο στοχευμένα θα είναι τα μέτρα. Πάντως, ήδη σχεδιάζεται και μια 8η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα καλύψει τις απώλειες εσόδων του Απριλίου. Όταν λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο μήνας, αντιμετωπίζουμε ακόμη τα απίστευτα ρεκόρ των διασωληνωμένων και γινόμαστε μάρτυρες επίταξης γιατρών για αντιμετωπιστεί η κορύφωση του τρίτου κύματος, πολύ δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας "κανονικός μήνας"

Όλο το ενδιαφέρον για τα μέτρα του Απριλίου, εστιάζεται στο ποιοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Με την καλύτερη "στόχευση" -τακτική που έχει ήδη ξεκινήσει ουσιαστικά από τις αρχές του χρόνου- το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αποκλείοντας αυτούς που εκτιμάται ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Στα μέτρα στήριξης θα υπάρχει ρήτρα μη αύξησης των εσόδων για το 2020 (τουλάχιστον στις επιχειρήσεις που πλήττονται αλλά δεν έχουν κλείσει υποχρεωτικά) και προσεκτική επιλογή των ΚΑΔ που θα μπορούν να κάνουν χρήση τόσο της αναστολής των φορολογικών βαρών όσο και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Όσο για την 8η επιστρεπτέα προκαταβολή, επίσης θα αφορά μόνο στις κλειστές επιχειρήσεις του Απριλίου (σίγουρα η εστίαση για αρκετές εβδομάδες, ο κλάδος της ψυχαγωγίας, της άθλησης, ο τουρισμός κ.α.) αλλά και στις πληττόμενες με πολύ μεγάλη μείωση εσόδων.

Η αναστολή φόρων

Το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκαν οι όροι βάσει των οποίων θα γίνουν οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων για τον Μάρτιο. Η αναστολή αφορά στις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών για επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή απασχόλησης. Η υποχρέωση πληρωμής μετατίθεται για τον επόμενο του τελευταίου μήνα της ρύθμισης οφειλών που έχουν επιλέξει οι φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση ορίζει ότι παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Μαρτίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα για τις επιχειρήσεις που έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20-3-2020 από τους αναγραφόμενους στον παρακάτω πίνακα, ή ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-3-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στον πίνακα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2018, τα οποία είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20-3-2020.

Αντίστοιχου περιεχομένου θα είναι η απόφαση και για τον μήνα Απρίλιο. Αυτό που είναι πιθανό είναι να διαφοροποιηθεί η λίστα με τους ΚΑΔ που θα εμπεριέχει η απόφαση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ 13 Απρ 2021 | 13:28

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 4,2% για το 2021 - Σύντομα οι ανακοινώσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 08 Απρ 2021 | 23:08

Απλοποιούνται οι οικονομικές δραστηριότητες: Ποιες επιχειρήσεις θα ανοίγουν με απλή γνωστοποίηση

Σε καθεστώς γρήγορης έναρξης μπαίνουν διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, με στόχο τη δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος για επενδύσεις.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 08 Απρ 2021 | 09:56

Ζεστό χρήμα στην αγορά πριν από το Πάσχα - Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Το ΥΠΟΙΚ θέλει ο Απρίλιος να είναι ο πρώτος μήνας ανάκαμψης μετά 13 μήνες ύφεση. Ρίχνει στην αγορά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τη Μ. Εβδομάδα.

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΕΕ 06 Απρ 2021 | 16:31

Μητσοτάκης για τη χαλάρωση: "Στόχος μας είναι ότι ανοίγει, να μην ξανακλείσει"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΣΕΕ και αναφέρθηκε στο σχέδιο για την χαλάρωση του lockdown

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 06 Απρ 2021 | 12:37

Σταϊκούρας: Ερχονται προσαρμογές στα τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους

Μιλώντας σήμερα Τρίτη ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως θα υπάρξουν αλλαγές σε τεκμήρια και αποδείξεις για όσους επλήγησαν από την πανδημία.

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 05 Απρ 2021 | 14:40

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Άρχισαν οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και όλα τα SOS

Οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 πρέπει να υποβληθούν μέχρι 19 Απριλίου - Δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 20%

ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ 05 Απρ 2021 | 14:12

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης: Ποια καταστήματα ανοίγουν σε Κοζάνη, Αχαϊα και Θεσσαλονίκη

Σε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 05 Απρ 2021 | 13:48

Αχτσιόγλου για ανακοινώσεις Σταϊκούρα: Ανεπαρκές το επίδομα στις επιχειρήσεις μετά το καψόνι

Η κ. Αχτσιόγλου κάνει λόγο για "ανεπαρκές επίδομα" ώστε ο πρωθυπουργός να ελέγξει τις αντιδράσεις μετά το "καψόνι" στους επιχειρηματίες τριών περιοχών.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΣΚΑΣΕ ΣΑΝ ΒΟΜΒΑ 05 Απρ 2021 | 11:17

Στα μαχαίρια Μπόμπολας- Βενιάμης: Εξώδικο με βαριές κουβέντες - "Θα αποκαλύψω ποιος είσαι, ένας απατεώνας..."

Τον δρόμο των δικαστηρίων παίρνει πλέον η κόντρα Μπόμπολα- Βενιάμη μετά την αποστολή εξωδίκων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Απρ 2021 | 09:01

Σταϊκούρας: Μη επιστρεπτέα αποζημίωση για εμπόρους τον Απρίλιο - Από 1.000 ως 4.000€ ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων

Η ανακοίνωση από τον Χρήστο Σταϊκούρα του επιδόματος ειδικού σκοπού για τους εμπόρους.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Απρ 2021 | 07:29

Επίδομα ειδικού σκοπού ως αντίδοτο στις αντιδράσεις των εμπόρων - Στις 9:00 οι ανακοινώσεις - Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σήμερα το πρωί η ανακοίνωση από το οικονομικό επιτελείο του επιδόματος ειδικού σκοπού. Στο τραπέζι της καθιερωμένης σύσκεψης στο Μαξίμου το ζήτημα των τριών περιοχών.

ΚΑΜΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 04 Απρ 2021 | 19:30

"Θα τηρήσουμε τη νομιμότητα" λένε οι έμποροι της Θεσσαλονίκης - Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ 04 Απρ 2021 | 19:17

Πελώνη: Τη Δευτέρα η κυβέρνηση ανακοινώνει έκτακτο επίδομα για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο

Απάντηση της Αριστοτελίας Πελώνη στην ανάρτηση Τσίπρα με τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε βάρος της κυβέρνησης.