Ερχεται νέο τσουνάμι φόρων - Οι 10 εκκρεμότητες με την τρόικα

Για μειώσεις φόρων άκουγαν οι φορολογούμενοι και αυτό και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο επόμενο διάστημα όμως μόνο με αυξήσεις θα έρθουν αντιμέτωποι.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ερχεται νέο τσουνάμι φόρων - Οι 10 εκκρεμότητες με την τρόικα

Για μειώσεις φόρων άκουγαν οι φορολογούμενοι και αυτό και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο –τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- το επόμενο διάστημα όμως μόνο με αυξήσεις θα έρθουν αντιμέτωποι. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα συνειδητοποιήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί σε 32 νησιά του Αιγαίου, ότι θα μπει ειδικό τέλος στα ξενοδοχεία, ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές θα φέρει αυξήσεις συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους μεταβίβασης ότι το επίδομα θέρμανσης θα μειωθεί και ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα ακριβύνουν για όποιον τόλμησε να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο μέσα στην κρίση.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα επιχειρήσει να αποφύγει ορισμένα από τα χαράτσια –όπως για παράδειγμα τον φόρο υπεραξίας και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι αβέβαιη κάτι που σημαίνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Οι πονοκέφαλοι για το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στη φορολογική πολιτική είναι ουκ ολίγοι και ας μην υπάρχει το θέμα «φόροι» στην ατζέντα της γ’ αξιολόγησης.Ο μακρύς κατάλογος με τις εκκρεμότητες, το αποδεικνύει καθώς το επόμενο διάστημα θα κριθεί:

· Αν θα επιβληθεί ή όχι ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Βάσει νόμου, αυτό θα πρέπει να συμβεί την 1η Ιανουαρίου 2018 και για να μην συμβεί θα πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το θέμα της ενεργοποίησης του φόρου να επανεξεταστεί.

· Αν θα αλλάξει και πάλι το καθεστώς φορολόγησης του κρασιού. Ο πρωθυπουργός προϊδέασε για κατάργησή του από το βήμα της ΔΕΘ αλλά μένει να φανεί αν θα συμφωνήσουν οι θεσμοί όπως επίσης και αν θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα.

· Αν θα εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου και θα προχωρήσει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν. Πολιτικά, το μέτρο θα κοστίσει στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στη ΔΕΘ αλλά το θέμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού.

· Πώς θα γίνει η περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα περιορίσει το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο ή αν θα αλλάξει τα κριτήρια περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων.

· Ποια θα είναι τα οριστικά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ήδη υπάρχει ανοικτή συζήτηση με τους θεσμούς και το θέμα θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στη ρύθμιση δεν θα εντάσσονται όλοι παρά μόνο όσοι κρίνονται «βιώσιμοι» κάτι για το οποίο αναμένεται να γίνει χρήση των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

· Ποια θα είναι η τελική φόρμουλα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει περισσότερα κριτήρια (συνδυασμός ρύπων, παλαιότητας κυβισμού) χωρίς όμως να επηρεάσει την εισπρακτική απόδοση του μέτρου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν τα νεώτερα αυτοκίνητα για να ωφεληθούν τα παλαιότερα.

·Πώς θα υλοποιηθεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Το ερώτημα είναι αν θα επιδιωχθεί πλήρης εξίσωση ή αν θα επιλεγεί με ενδιάμεση λύση πολιτικού περιεχομένου για να μην υπάρξουν ακραίες μεταβολές στην αγορά κάτι που θα επηρεάσει και τις τράπεζες.

· Τι θα γίνει με τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων η απόδοση των οποίων θα μειωθεί με το που θα προχωρήσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών.

· Πώς θα καλυφθούν οι δημοσιονομικές απώλειες στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο λόγω και του πολιτικού βάρους που φέρει το θέμα του ΕΝΦΙΑ.

· Τι θα γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να πετάγονται εκτός όσοι δεν πληρώνουν τις υφιστάμενες υποχρεώσεις. Μέχρι τώρα το σχετικό πλαίσιο είναι πιο ελαστικό (15 ημέρες περιθώριο) και δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα για να μην μειωθεί ο αριθμός των ενταγμένων στη ρύθμιση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ 11 Ιαν 2021 | 09:31

Δεν θα πληρώσουν πρόστιμο όσοι δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 2020

Καραντίνα και μείωση κατανάλωσης, αναγκάζει το ΥΠΟΙΚ να αποσύρει το πρόστιμο για όσους δεν κατάφεραν να μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 09 Ιαν 2021 | 11:58

Θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας: Και όμως αυτοί βγάζουν τρελά λεφτά εν μέσω κορονοϊού

Μπορεί να δημιουργείται "κλίμα καταστροφής" και αυτή η καταστροφή πράγματι να έχει επέλθει σε επιχειρήσεις, όμως είναι σίγουρο ότι δεν ισχύει για όλους

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Δεκ 2020 | 08:27

Τρεις μέρες μόνο: Οι 10 υποχρεώσεις σε εφορία και ταμεία μέχρι τέλος του χρόνου - Πάνω από 1 δισ. ευρώ

Τρεις και σήμερα για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 1 δις. ευρώ και μάλιστα εν μέσω καραντίνας.

24 Ιαν 2021 | 09:14

Οι ουρές στην Ερμού απειλούν το "ήπιο lockdown" της Δευτέρας - Κρίσιμη η Κυριακή

Το μεγάλο "στοίχημα" είναι να μην υπάρξουν επιβαρυντικά επιδημιολογικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε πισωγυρίσματα

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 24 Ιαν 2021 | 08:49

Ανοικτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ σήμερα - Ο κωδικός για SMS στο 13033

Τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά σήμερα έως τις 8 το βράδυ

23 Ιαν 2021 | 09:00

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο 15νθήμερο - Τι θα λειτουργήσει, από πότε και πώς

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 08:54

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch: Διατήρησε την Ελλάδα στη βαθμίδα "BB" με σταθερή προοπτική

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB", με σταθερή προοπτική.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Ιαν 2021 | 08:36

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας

Προαιρετικό το άνοιγμα αύριο των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ

ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 22 Ιαν 2021 | 20:18

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα - Οσα πρέπει να ξέρετε

Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 16:39
RAW ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ! 22 Ιαν 2021 | 15:26

Oι φυσικοί χυμοί URBAN MONKEY έρχονται στην Ελλάδα και είναι RAW.

Οι χυμοί URBAN MONKEY έχουν σε κάθε μπουκάλι την πραγματική γεύση των φρούτων και λαχανικών που περιέχουν, χωρίς συμβιβασμούς.

22 Ιαν 2021 | 15:23

"2 MINUTES OF FAME" - Το WHAT’S UP της COSMOTE δίνει βήμα στις ιδέες νέων από όλη την Ελλάδα

Μια πρωτότυπη ενέργεια, που παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ 22 Ιαν 2021 | 14:27

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι ημερομηνίες πληρωμής

Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.