Ερχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» για τους τραπεζικούς Λογαριασμούς

Έτοιμο είναι το ανακατασκευασμένο «Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» το οποίο θα λύνει τα χέρια των φορολογικών αρχών.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Ερχεται ο «Μεγάλος Αδελφός» για τους τραπεζικούς Λογαριασμούς

Εξυπηρετείς μεγάλο –στεγαστικό, καταναλωτικό ή άλλο- δάνειο με τις δόσεις να είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με το εισόδημά σου; Κάνεις αγοραπωλησίες χρηματιστηριακών προϊόντων -μετοχών, παραγώγων κλπ- με κεφάλαια που δεν αποτυπώνονται στις δηλώσεις; Έρχεται ο… Μεγάλος Αδελφός.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα έχει ηλεκτρονική πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και σε όλες τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάθος 10-12 ετών.

Στο υπουργείο Οικονομικών, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και ενάμιση χρόνο–και στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κλπ- ετοιμάζεται να παραδώσει το ανακατασκευασμένο «Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» το οποίο θα λύνει τα χέρια των φορολογικών αρχών.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα έχει ηλεκτρονική πρόσβαση μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και σε όλες τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάθος 10-12 ετών. Έτσι, θα επιταχυνθεί η ελεγκτική διαδικασία καθώς πλέον ο ελεγκτής δεν θα χρειάζεται να καταφεύγει ξανά και ξανά στην τράπεζα για να εντοπίσει ύποπτες αναλήψεις ή καταθέσεις.

Η εφαρμογή θα μπορεί να πάει για πολλά χρόνια πίσω στο χρόνο –έχει συζητηθεί και η 15ετία αν και εγείρεται πλέον θέμα παραγραφών μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας- ενώ θα βγάζει μεγάλες αποκλίσεις για κάθε έτος ξεχωριστά.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι το νέο «όπλο» των φορολογικών αρχών να λειτουργήσει συνδυαστικά με το νομοσχέδιο για τη οικειοθελή συμμόρφωση η ψήφιση του οποίου αναβάλλεται συνεχώς λόγω διαφωνιών που έχουν ανακύψει με τους «θεσμούς».

Η «λογική» είναι η εξής: μέσα από το νέο σύστημα ηλεκτρικών διασταυρώσεων, να προκύπτουν μαζικά «ευρήματα» για φορολογούμενους, οι οποίοι στη συνέχεια θα ειδοποιούνται να κάνουν χρήση των διατάξεων συμμόρφωσης μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια. Η «απειλή» σε περίπτωση άρνησης, θα είναι εκτός από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, και η επιβολή ποινικών κυρώσεων.

Τι διαφορετικό θα προσφέρει η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή στις φορολογικές αρχές που δεν το πρόσφεραν όλα τα συστήματα που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα: δυνατότητα μαζικών ελέγχων και ταχύτητα αποτελεσμάτων όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ο έλεγχος των κινήσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν εφιάλτης για τον ελεγκτή της εφορίας και όχι για τον ελεγχόμενο. Ο ελεγκτής διατύπωνε το αίτημά του στις τράπεζες –κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας- για να παραλάβει τις τραπεζικές κινήσεις… εκτυπωμένες σε χιλιάδες χαρτιά.

Στη συνέχεια, τέθηκε σε εφαρμογή το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών» το οποίο μετέτρεπε σε ηλεκτρονική την επικοινωνία των φορολογικών αρχών με τις τράπεζες. Ωστόσο, είχε «ατομικό χαρακτήρα» καθώς ο ελεγκτής μπορούσε να ζητήσει δεδομένα για κάθε ΑΦΜ ξεχωριστά.

Όπως είχε αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών από πέρυσι απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου «υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος προς τα Τραπεζικά Ιδρύματα τα οποία εντός 24 ωρών αποστέλλουν ηλεκτρονικά απάντηση, για συγκεκριμένο ΑΦΜ, που περιλαμβάνει τα στοιχεία των καταθετικών λογαριασμών στους οποίους συμμετέχει ή συμμετείχε κατά την τελευταία 10ετία μαζί με τα τρέχοντα υπόλοιπά τους». Η νέα εφαρμογή, θα παράγει «λίστες» φορολογουμένων με βάση συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα θέτουν οι φορολογικές αρχές σε συνεργασία πάντοτε με τις εισαγγελικές αρχές.

Οι έλεγχοι για τις καταθέσεις, αναμένεται να μπουν άμεσα σε εφαρμογή. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει και συνέχεια. Με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τις καταθέσεις, το καινούργιο σύστημα θα τροφοδοτηθεί από τις τράπεζες και με όλα τα δάνεια –θα μπορούν να ελέγχονται αναδρομικά πληρωμές δανείων σε βάθος ετών- αλλά και αγορές χρηματιστηριακών προϊόντων. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμπλουτισμός με δάνεια και χρηματιστηριακά προϊόντα θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 19 Οκτ 2021 | 15:58

Τρελό: Προμήθειες έως και 33% πληρώνουν οι εστιάτορες στις πλατφόρμες delivery

Συνέταιρο στην επιχείρησή τους έχουν βάλει τα κατάστημα εστίασης που συνεργάζονται με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η χρέωση επί της απόδειξης μπορεί να ξεπεράσει το 30%.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ 19 Οκτ 2021 | 13:23

ΔΕΗ: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με ευρεία πλειοψηφία

Εγκρίθηκε με πλειοψηφία άνω του 99% η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 19 Οκτ 2021 | 11:52

Εκτακτο σχέδιο για επάρκεια ρεύματος για το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου- Σε ετοιμότητα οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη

Εκτακτο σχέδιο για να αντέξει το σύστημα σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης στη διάρκεια του χειμώνα ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 10:20

Επίδομα θέρμανσης - Σκυλακάκης: Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα [βίντεο]

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ 19 Οκτ 2021 | 10:09

Στα 250 δισ. ευρώ η αξία των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: Επιταχύνονται οι έρευνες για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, τα αποθέματα στην ελληνική επικράτεια είναι σε ποσότητες αντίστοιχες με εκείνες του κοιτάσματος "Ζόρ" .

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτ 2021 | 08:09

Γενική συνέλευση της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ΔΕΔΔΗΕ

Συνεδριάζει σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για δύο σημαντικές εξελίξεις - ορόσημο στην πορεία της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Οκτ 2021 | 07:07

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι συντάξεις Νοεμβρίου θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους - Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 Οκτ 2021 | 21:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.