Έρχεται πρωτοφανής αύξηση στη θέρμανση με φυσικό αέριο - Εως και 4πλάσιο το κόστος [παραδείγματα]

Αν η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου δεν αποκλιμακωθεί τότε η λιανική τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρεκόρ συνδέσεων φυσικού αερίου στην Αττική

Δυσβάσταχτες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυξήσεις προβλέπεται να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο διάστημα στην αγορά του φυσικού αερίου.

Μάλιστα, για να δοθεί ένα παράδειγμα, αν πέρυσι ένα νοικοκυριό διαπάνησε 243 ευρώ για φυσικό αέριο το διάστημα από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο, φέτος- εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου- το ίδιο νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει 972 ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν τις περίπου 500 χιλιάδες οικογένειες που έχουν σήμερα φυσικό αέριο στο σπίτι τους. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήδη η άνοδος της διεθνούς τιμής έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό του κόστους σε σύγκριση με πέρυσι.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή αποτελεί μόνο την αρχή καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και νέες ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα εφόσον η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου δεν αποκλιμακωθεί τότε η λιανική τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί, προκαλώντας τεράστιο οικονομικό βάρος στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το καύσιμο για θέρμανση.

Διαβάστε Επίσης

Ρεκόρ διεθνών τιμών - Εκτόξευση από τα 17 ευρώ/ΜWh στα 150 ευρώ.

Η αιτία για τις αυξήσεις, είναι το ρεκόρ που έχει σημειωθεί στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, η οποία από τα 17 ευρώ/MWh στις αρχές του έτους έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 150 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub TTF χρησιμοποιείται για να καθοριστεί η λιανική τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που μεταφέρουν πηγές της αγοράς φυσικού αερίου, η σεζόν της θέρμανσης ξεκινά για το φυσικό αέριο με αυξήσεις της τάξης του 100%. Συγκεκριμένα πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή του καυσίμου είχε κάνει πρεμιέρα στα 4,5 λεπτά/KWh (περιλαμβανομένων των φόρων αλλά και του περιθωρίου κέρδους). Φέτος για τον μήνα που διανύουμε, η λιανική τιμή αναμένεται να κινηθεί στα 9 – 10 λεπτά/KWh. Η συγκεκριμένη τιμή δεν περιλαμβάνει πιθανή έκπτωση της τάξης του 15% που εξαγγέλθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δε σταματά εδώ. Με βάση την τρέχουσα διεθνή τιμή του φυσικού αερίου τον μήνα Οκτώβριο, αναμένεται να εκδηλωθούν νέες αυξήσεις, που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την τιμή του αερίου το Νοέμβριο. Με βάση λοιπόν τους τρέχοντες υπολογισμούς, το Νοέμβριο η τιμή του φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τα 18λεπτά/KWh ή αλλιώς αναμένεται αύξηση της τάξης του τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Οι αυξήσεις ανά νοικοκυριό

Τι σημαίνουν αυτές οι αυξήσεις για ένα μέσο νοικοκυριό; Η μέση κατανάλωση ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, τα τετραγωνικά, τη θερμομόνωση κλπ. Ωστόσο κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι ένα νοικοκυριό καταναλώνει ανά έτος 9000KWh, εκ των οποίων το 60% αφορά στο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Πέρυσι στο επίμαχο διάστημα το νοικοκυριό αυτό διαπάνησε 243 ευρώ για φυσικό αέριο. Φέτος, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, το ίδιο νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει τετραπλάσιο κόστος στα 972 ευρώ, για το διάστημα από το Δεκέμβριο έως το Φεβρουάριο.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αγοράς, η έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν αφορά στο σύνολο των καταναλωτών, με δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν προμηθεύει φυσικό αέριο όλους τους παρόχους φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση δε θα φτάσει στο σύνολο των καταναλωτών, παρά μόνο στο κομμάτι εκείνο της αγοράς που προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ. Ακόμη όμως και για τα νοικοκυριά που θα δουν την έκπτωση της ΔΕΠΑ, η μείωση είναι πολύ μικρή για να καλύψει τη συνολική αύξηση του κόστους.

Μόνον οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων με δεδομένο ότι η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξήθηκε από τα 220 στα 300 ευρώ (ποσό που πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «Α» ΩΣ ΤΟ «Ω» 22 Νοε 2021 | 16:40

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Πώς θα ξοδέψετε λιγότερα για πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο και ξύλα - Πρακτικές οδηγίες

Πόσο κοστίζει η θέρμανση ανά σύστημα και περιοχή - Για εξοικονόμηση ενέργειας, βασική προϋπόθεση αποτελεί η υιοθέτηση νέας και διαφορετικής νοοτροπίας

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 22 Νοε 2021 | 12:45

Εκτακτα μέτρα από Μητσοτάκη: 900 ευρώ bonus στους υγειονομικούς - 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα τις αυξήσεις των τιμών.

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 17 Νοε 2021 | 16:27

Φυσικό αέριο: Το γερμανικό μπλόκο στον Nord Stream 2 εκτόξευσε τις τιμές στην Ευρώπη - Άλμα σχεδόν 8%

Ανησυχία για το εάν η Ευρώπη θα έχει επάρκεια φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 16 Νοε 2021 | 17:14

Φυσικό αέριο: Μόλις η Γερμανία "μπλόκαρε" την πιστοποίηση του Nord Stream 2, η τιμή εκτοξεύτηκε κατά 12%

Μετά την απόφαση της Γερμανίας η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στις αγορές κατά 12%, την ώρα που η Ευρώπη γνωρίζει ήδη εκτόξευση των τιμών.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ; 14 Νοε 2021 | 11:30

Φυσικό αέριο: Γιατί η τιμή του είναι διπλάσια στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και την Τουρκία

Στην Ελλάδα οι καταναλωτές φυσικού αερίου πληρώνουν διπλάσια τιμή σε σχέση με τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση με την Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 12 Νοε 2021 | 16:21

Φυσικό αέριο: Αρχισαν να πέφτουν οι τιμές μόλις ο Πούτιν "'άδειασε" τον Λουκασένκο - Πώς διαμορφώνεται η αγορά

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου για άμεση παράδοση (spot) μειώθηκαν περίπου στο μισό των 155 ευρώ, επίπεδο στο οποίο ανήλθαν τον Οκτώβριο

ΠΙΝΑΚΕΣ 11 Νοε 2021 | 08:22

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Πόσα κερδίζουμε με τον υπερδιπλασιασμό - Αναλυτικά παραδείγματα

Ο υπερδιπλασιασμός της κρατικής επιδότησης για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύψει τα 2/3 της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αύξηση της τιμής του ρεύματος για όσους καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα.

ΣΕ 5 ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ «ΑΠΟΘΗΚΕΣ» 09 Νοε 2021 | 15:46

Gazprom: Ανοίγει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου για την Ευρώπη - Μικρή πτώση στις τιμές

Η Gazprom ξεκίνησε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε πέντε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη. Μικρή η πτώση των τιμών.

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 08 Νοε 2021 | 07:48

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος: Αύξηση επιδότησης και αναστολη χρεωσεων

Νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια ετοιμάζει η κυβέρνηση.

05 Νοε 2021 | 09:26

Σταϊκούρας: 50 εκατ. ευρώ σε 200.000 αγρότες για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων αγροτών θα προκύψει αφού οριστούν τα τελικά κριτήρια.

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.