Έρχεται πρωτόκολλο επισκέψεων φορολογουμένων που ελέγχονται στις εφορίες

Γιατί πήγε ο φορολογούμενος που ελέγχεται στην εφορία, ποιον είδε, τι είπε και αυτό να το ξέρει και ο προϊστάμενος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έρχεται πρωτόκολλο επισκέψεων φορολογουμένων που ελέγχονται στις εφορίες

Θέμα χρόνου είναι η εφαρμογή συστήματος τήρησης πρωτοκόλλου των επισκέψεων των φορολογουμένων που ελέγχονται στις εφορίες, όπως αποκάλυψε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής. Το σύστημα που θα εφαρμοστεί εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη διαφάνεια και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. "Σε λίγες ημέρες θα δοθούν από την πλευρά μας οδηγίες για τις επισκέψεις φορολογουμένων ελεγχομένων στις εφορίες. Θέλουμε να τηρείται πάντα ένα πρακτικό, ένα πρωτόκολλο να γνωρίζουμε γιατί πήγε ένας φορολογούμενος που ελέγχεται στην εφορία, ποιον είδε, τι είπε και αυτό να το ξέρει και ο προϊστάμενος", είπε ο κ. Πιτσιλής.

Σχεδόν τέσσερις ώρες κράτησε η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώπιον των οποίων ο διοικητής της ΑΑΔΕ παρουσίασε απολογιστικά στοιχεία για το έργο της Αρχής και στοιχεία για τον προγραμματισμό της. Πολλές ήταν οι απορίες των βουλευτών για τους ελέγχους που βρίσκονται σε προτεραιότητα. Καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την προτεραιοποίηση των ελέγχων, τις επόμενες ημέρες διακομματικό κοινοβουλευτικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου, κεκλεισμένων των θυρών, να λάβει γνώση με ποια κριτήρια προτεραιοποιούνται οι έλεγχοι και σε ποιους επαγγελματικούς κλάδους.

Εκείνο που κατέστη σαφές από τη σημερινή συνεδρίαση είναι πως το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι μονάδες-και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές- για τον έλεγχο μεγάλων υποθέσεων. Ούτως ή άλλως τα αποτελέσματα στα δύο μεγάλα ελεγκτικά κέντρα ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΠ είναι καλύτερα από πέρυσι και ως προς το πλήθος των ελέγχων και ως προς τα βεβαιωθέντα ποσά.

Ο κ. Πιτσιλής δέχθηκε ερωτήσεις και για την πορεία ελέγχων στις λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ) και ως προς τους τελωνειακούς ελέγχους.

Τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί επικαιροποιημένα και εγγράφως στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα. Από αυτά προκύπτει ότι για τη λίστα Λαγκάρντ ξεκίνησε έλεγχος 668 υποθέσεων και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για 506 συνολικά υποθέσεις Από τη λίστα Μπόργιανς ξεκίνησε έλεγχος 299 υποθέσεων και ολοκληρώθηκε για 123 υποθέσεις. Για τις υποθέσεις εμβασμάτων ξεκίνησε έλεγχος 1.345 υποθέσεων και ολοκληρώθηκε για 845 υποθέσεις.

Από τα στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή από την ΑΑΔΕ το 2017, στον τομέα καυσίμων, βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές 15.206.407 ευρώ και για τα καπνικά 592.097.939 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλής κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ και σε συμμόρφωση με τις κρίσεις του δικαστηρίου, κατέστη αναγκαία η επαναξιολόγηση από την ΑΑΔΕ του συνόλου των εκκρεμών υποθέσεων ελέγχου για την προτεραιοποίησή τους.

Οι στόχοι και τα έσοδα

"Προσηλωμένοι στο όραμα και την αποστολή μας αυξήσαμε την αποτελεσματικότητα μας, και το γεγονός αυτό απεικονίζεται στα αυξημένα δημόσια έσοδα και την απόδοση των ελεγκτικών μας υπηρεσιών" ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

"Το 2017, στο πρώτο έτος λειτουργίας μας ως ανεξάρτητη αρχή, βασιζόμενοι στη συλλογική προσπάθεια, τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες και την αφοσίωση όλων των στελεχών μας, διαχειριστήκαμε με επιτυχία νέες προκλήσεις με γνώμονα τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και την παροχή υψηλής ποιότητες υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και το 2018" είπε ο κ. Πιτσιλής και ενημέρωσε τους βουλευτές για την υπέρβαση των εσόδων έναντι των στόχων που είχαν τεθεί.

Συνοπτικά, το 2017 τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 47,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου 46,8 δισ. ευρώ, δηλαδή ο στόχος υπερκαλύφθηκε κατά 800 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ, από ΔΟΥ, εισπράχθηκαν 10,9 δσ. ευρώ έναντι στόχου 10,7 δισ. ευρώ. Τα έσοδα προ επιστροφών, φορολογικά και τελωνειακά, ακολουθούν ανοδική πορεία την τελευταία τριετία.

Για το 2018, ο στόχος είναι τα έσοδα να φτάσουν τα 51,053 δισ. ευρώ και "από τη μέχρι τώρα εικόνα είμαστε εντός του στόχου αυτού" κατά δήλωση του διοικητική της ΑΑΔΕ.

Αναφορικά με τον ευαίσθητο τομέα των ληξιπροθέσμων χρεών, ο κ. Πιτσιλής ενημέρωσε ότι την 1.1.2018 το ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε στα 99,9 δισ. ευρώ έναντι 93,9 δισ. ευρώ την 1.1.2017. Από αυτό, το 48% αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια κλπ), το 27,3% αφορά έμμεσους φόρους, το 24,2% άμεσους φόρους και το 3,2% λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Εντός του 2017 το ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε κατά 6 δισ. ευρώ μετά και τις πληρωμές που έγιναν, το πλήθος ωστόσο των οφειλετών μειώθηκε κατά 77.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, την 1.1.2018 περίπου 2.200.000 οφειλέτες- περίπου το 54% του συνόλου των οφειλετών- είχαν οφειλές κάτω από το όριο των 500 ευρώ, κάτω δηλαδή από το όριο για το οποίο λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Όσον αφορά τις εισπράξεις των ληξιπροθέσμων, το 2017 ανήλθαν σε 5,12 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,49 δισ. ευρώ ήταν από 45.000 οφειλέτες με βασική οφειλή ίση ή μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ. Επίσης 1,74 δισ. ευρώ εισπράχθηκε από 540.000 οφειλέτες με βασική οφειλή μεγαλύτερη ή ίση των 10.000 ευρώ και εισπράχθηκαν 0,89 δισ. από 2.656.000 οφειλέτες με βασική οφειλή μικρότερη των 10.000 ευρώ. Με άλλα λόγια μόλις 17,3% των εισπράξεων προήλθε από χρέη μικρότερα των 10.000 ευρώ. Γι' αυτό και, όπως έσπευσε να επισημάνει ο κ. Πιτσιλής, "πολιτική της ανεξάρτητης αρχής είναι να συλλέγεται το εισπράξιμο χρέος με προτεραιότητα στις μεγάλες οφειλές".

Ως προς τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ο συνολικός αριθμός οφειλετών για τους οποίους η διοίκηση μπορούσε να λάβει μέτρα, ανήλθε σε 1.784.000 οφειλέτες περίπου και "αυτοί που βρέθηκαν με μέτρα ήταν 1.050.000 οφειλέτες". Εκ των ληφθέντων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα σε ποσοστό 96,5%" ενώ ο αριθμός των οφειλετών για τους οποίους επιδόθηκε ηλεκτρονικό κατασχετήριο εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων είναι 311.000 ΑΦΜ περίπου.

Ειδικά για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο κ. Πιτσιλής ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε στάδιο διαγωνισμού το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί την οφειλή από τη γέννηση έως την είσπραξή της ή την ρύθμιση και τα μέτρα που θα λαμβάνονται για το σκοπό αυτό.

Επιστροφές φόρων

Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι το 2017 ήταν πολύ καλή χρονιά ως προς το ζήτημα των επιστροφών φόρων, καθώς συνολικά, έναντι στόχου 3.289.000 ευρώ, επιστράφηκαν πάνω από 6 δισ. ευρώ, δόθηκαν δηλαδή χρήματα διπλάσια του στόχου. Στόχος της ανεξάρτητης αρχής είναι να εξομαλυνθεί η κατάσταση ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, ο πολίτης που δικαιούται επιστροφής, να την παίρνει μέσα σε 90 ημέρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να κλείσει το "στοκ" των επιστροφών που εκκρεμούν ως το τέλος Αυγούστου.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ παρουσίασε και τα στοιχεία για τα έσοδα στο πλαίσιο του προγράμματος οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης, από τα οποία προκύπτει ότι μέσω του προγράμματος αυτού βεβαιώθηκαν 377 εκατομμύρια από υποθέσεις τις οποίες είχε ήδη εκδοθεί εντολή ελέγχου.

Από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων διενεργήθηκαν 407 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 788 εκατομμύρια ευρώ και εισπράχθηκαν 119 εκατομμύρια αλλά σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 157 εκατομμύρια ευρώ που προέκυψαν από δηλώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες είχε εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΚΕΜΕΠ και από τα οποία έχει εισπραχθεί ποσοστό άνω του 95%, μέσω του προγράμματος οικειοθελούς αποκάλυψης. Για το πρώτο πεντάμηνο του 2018 οι εισπράξεις από ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις ανήλθαν σε 172 εκατομμύρια έναντι 27,6 εκατομμυρίων το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2017.

Από το ΚΕΦΟΜΕΠ έγιναν 953 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 473 εκατομμύρια εισπράχθηκαν 57 εκατομμύρια αλλά σε αυτά προστίθενται άλλα 83 εκατομμύρια έσοδα από εντολές ελέγχου σε φορολογούμενους οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποκάλυψης.

Από ΔΟΥ και ΦΑΕΕ, το 2017 διενεργήθηκαν 25.419 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 2,49 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 166 εκατομμύρια ευρώ με στοιχεία 31.12.2017. Διενεργήθηκαν επίσης από τις ΔΟΥ και ΥΕΔΕ (Υπηρεσίες ΕρευνώνΔιασφάλισης Εσόδων) περισσότεροι από 103.000 έλεγχοι το 2017.

Για το 2018, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταρρυθμιστικών δράσεων για την περίοδο 2018-2020 με στόχο τον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ και την οικοδόμηση ειλικρινούς σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις για φορολογική συμμόρφωση και τις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ειδική μνεία έκανε και στα αποτελέσματα των ελέγχων για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους βραχυχρόνια, μέσω διαδικτύου, και αποκρύπτουν εισοδήματα από τις εκμισθώσεις αυτές και ενημέρωσε ότι μετά από επικοινωνία με τους υπόχρεους, το σύνολο των υποβληθεισών δηλώσεων ανήλθε σε 103 ιδιοκτήτες με σύνολο δηλωθέντων εισοδημάτων που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Από τους τελωνειακούς ελέγχους, έχουν καταλογιστεί 756.000.000 ευρώ το 2017, αυξήθηκαν επίσης κατασχέσεις και δεσμεύσεις σε σχέση με το 2016. Ειδικά στις κατασχέσεις πετρελαιοειδών, η αύξηση έφτασε τα 607%. Στα καπνικά επίσης αυξήθηκαν οι κατασχέσεις σε σχέση με πέρυσι.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

φωτό αρχείου Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ 14 Οκτ 2021 | 20:47

Αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος: Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα έντυπα

Οι αλλαγές στα έντυπα του λογαριασμού ρεύματος θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2022.

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14 Οκτ 2021 | 16:59

Wolt: Σταματά παραγγελίες και παραδόσεις στις περιοχές με έντονα φαινόμενα

Η Wolt αναστέλλει την παραγγελειοληψία και τις παραδόσεις της, σε περιοχές που εντοπίζονται έντονα καιρικά φαινόμενα

14 Οκτ 2021 | 13:24

H Chiesi Hellas στηρίζει τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

"We Act DAY": Οι εργαζόμενοι της Chiesi Hellas με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει θεσπίσει η εταιρεία, στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες της Βόρειας Εύβοιας.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

14 Οκτ 2021 | 12:01

Υπογράφεται η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου- Ποια είναι η σημασία του έργου

Μια συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη υπογράφουν σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος.