Follow us

Έρχεται το νέο Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ύψους 300 εκατ. ευρώ: Ποιους αφορά

Στους προηγούμενους δύο κύκλους του Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ υποβλήθηκαν 5.500 προτάσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κοσμος

Προ των πυλών βρίσκεται η προκήρυξη του εμβληματικού προγράμματος του νέου Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ και βελτιωμένο σε ό,τι αφορά τους χρόνους αξιολόγησης των προτάσεων και εγκρίσεων τους και με στόχο να λαμβάνουν πιο γρήγορα τα εγκεκριμένα κονδύλια στους δικαιούχους, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της Beyond που ρίχνει σήμερα αυλαία στη Θεσσαλονίκη.

Λέγοντας ότι στους προηγούμενους δύο κύκλους του Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ υποβλήθηκαν 5.500 προτάσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι και ερευνητικά κέντρα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 1.155, ο κ. Κυριαζής σημείωσε "είδαμε τι αδυναμίες του και τα θετικά του, κάναμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και με το που λυθεί το ζήτημα με τα πληροφορικό σύστημα, πολύ γρήγορα θα βγει στον αέρα".

Διαβάστε Επίσης

Όπως διευκρίνισε, το συνολικό ποσό των 300 εκατ. ευρώ του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ θα κατανέμεται σε τέσσερις πυλώνες, με τον πρώτο ύψους 60 εκατ. ευρώ να αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για έρευνα- κάθε εγκεκριμένη πρόταση θα λαμβάνει ως και 800.000 ευρώ-, τον δεύτερο ύψους 180 εκατ. ευρώ για συνέργιες πανεπιστημίων ερευνητικών κέντρων και μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων-κάθε πρόταση θα λαμβάνει δύο εκατ. ευρώ, από ένα εκατ. ευρώ που ήταν στους προηγούμενους κύκλους-, τον τρίτο προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών και τον τέταρτο στα 21 εκατ. ευρώ, για τις εταιρείες που έχουν αξιολογηθεί θετικά από το ευρωπαϊκό Horizon και δεν υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησής τους.

Αναφερόμενος στις ελληνικές startups, ο κ. Κυριαζής αναφέροντας ότι στη χώρα μας η ύπαρξή τους ήταν άγνωστη από πλευράς καταγραφής, τόνισε ότι "το 2020 ξεκινήσαμε με το νομικό πλαίσιο, φτιάξαμε μια πλατφόρμα και δημιουργήσαμε τον τρόπο αξιολόγησης των εταιρειών έτσι ώστε να χαρακτηρίζονται startups".

Σήμερα, στο μητρώο του Elevate Greece είναι εγγεγραμμένες 749 πιστοποιημένες startups εταιρείες, στο μητρώο και όπως υπενθύμισε, οι 670 στηρίχτηκαν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Σημείωσε ότι τα πεδία δράσης τους είναι από βιοτεχνολογία, αγροδιατροφή, Logistics, πληροφορική και τεχνολογίες, μέχρι και τουρισμός, υπενθύμισε τα πολλαπλά οφέλη από την ένταξή τους στο Elevate Greece και τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να στηριχθεί ακόμη πιο οργανωμένα και δυναμικά η εξωστρέφειά τους. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε, ότι "σεβαστό" ποσό από τα 480 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "θα επενδυθεί ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των start up εταιρειών".

Διαβάστε Επίσης

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξήρε το ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό στην Ελλάδα και λέγοντας ότι "είναι περιζήτητο στο εξωτερικό", τόνισε "εμείς θέλουμε να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα μας". Τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα δαπανά το 1,51 % του ΑΕΠ στην έρευνα, ενώ η προοπτική είναι τα επόμενα τρία χρόνια να φτάσει στο 1,80%, ενώ επισήμανε ότι στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας "θέλουμε να ενισχύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις".

Επιπλέον σημείωσε ότι διαχρονικός στόχος παραμένει, παρά τα άλματα που έχουν γίνει, "τα ερευνητικά αποτελέσματα να έχουν ανταπόδοση στην κοινωνία και την οικονομία και να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικές δράσεις".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 09 Μαϊ 2023 | 18:59

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Επίσημο - Ανοίγει την Πέμπτη 11 Μαΐου η πλατφόρμα, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Από την Πέμπτη σταδιακά ανάλογα με το ΑΦΜ ξεκινούν οι αιτήσεις για το "Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα"

30 Μαϊ 2023 | 16:22

Με οδηγό το VISION2025 η HELLENiQ ENERGY δείχνει τον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Όμιλος συνειδητοποίησε νωρίς ότι η αγορά ενέργειας αλλάζει και πρέπει να εξελιχθεί και ο ίδιος, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό του και προωθώντας πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 77 ΔΙΣ 30 Μαϊ 2023 | 14:47

Αυτοί έχουν όλο το χρήμα: Το 0,7% των Ελλήνων έχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων, δηλαδή 77 δις ευρώ

Το 72,5% των καταθετών έχει λιγότερα από 1000 ευρώ στην τράπεζα ενώ μόλις το 0,7% (δηλαδή ούτε ο ένας στους 100) ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΡΑΕΙ 30 Μαϊ 2023 | 10:27

Μεγάλος Διαγωνισμός: Ζήσε από κοντά τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στην Ασία

Η EKO σε οδηγεί στην Ασία, για να στηρίξεις την Εθνική μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ!

ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΛΙ ΠΑΡΩΝ 30 Μαϊ 2023 | 10:22

Πώς το "φάντασμα" της Ellinair ξαναχτυπά

Η άρση της αναστολής για την αεροπορική εταιρεία, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε μόλις πριν από μερικές μέρες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ E-REAL ESTATES 30 Μαϊ 2023 | 10:01

Ρεκόρ κρατήσεων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος - Σε ποιες περιοχές ξεπερνούν το 90%

Ποσοστά προκρατήσεων που ξεπερνούν το 90% καταγράφονται σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, τόσο νησιωτικούς, όσο και ηπειρωτικούς, για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

300.000 ΕΠΙΤΑΓΕΣ 30 Μαϊ 2023 | 07:05

Κοινωνικός τουρισμός 2023: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Οι δικαιούχοι και τα ποσά [παραδείγματα]

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

ΑΛΛΑΓΕΣ 29 Μαϊ 2023 | 19:18

Εφορία: Αυτό είναι το σχέδιο για να πληρώσουν επιτέλους και οι "εξαφανισμένοι" ελεύθεροι επαγγελματίες

Η εφορία θα χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες ώστε να πληρώσουν επιτέλους και όσοι μονίμως δηλώνουν ζημιές

29 Μαϊ 2023 | 18:06

Μεγάλος Διαγωνισμός: Ζήσε από κοντά τους αγώνες της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ στην Ασία!

Η EKO σε οδηγεί στην Ασία, για να στηρίξεις την Εθνική μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ!

MΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ AMEA ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ 29 Μαϊ 2023 | 17:29

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές, έναν μήνα νωρίτερα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, την 1η Ιουλίου 2023 αντί για 1η Αυγούστου, και θα αφορά σε 300.000 επιταγές

ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 29 Μαϊ 2023 | 15:45

Εκπληξη: Κάτω από το 3% ο πληθωρισμός τον Μάιο- Αλλά οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανηφόρα

Ο πληθωρισμός θα βρεθεί κάτω από το 3%τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έστω και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

29 Μαϊ 2023 | 13:58

Πράσινες εξαγορές και βιώσιμες συγχωνεύσεις: Πώς η βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζει τους εταιρικούς μετασχηματισμούς

Του Βασίλη Κουφού, Συμβούλου Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ιδρυτή, ΡΜΡ της Capa Epsilon OSP